Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Back to basics.

Όταν ξεκινά η εποχή των σπαραγγιών και των αγκιναρών, η υποφαινόμενη είναι μέσα στην τρελή χαρά. Φέτος μάλιστα, είχε συμφωνήσει κρυφά με τον εαυτό της ότι θα ήταν όλο γαστρονομικές καινοτομίες κι ευφάνταστες συνταγές με τα δύο αυτά αγαπημένα λαχανικά. Όμως για κάποιο λόγο, που αρχικά η ίδια δεν μπορούσε να εξηγήσει, έμεινε σε παλιές παραδοσιακές και δοκιμασμένες συνταγές. Τελικά ίσως η εξήγηση να είναι απλή. Τα σπαράγγια ομελέτα, η αλά Πολίτα αγκινάρα για παράδειγμα, εμπίπτουν στην κατηγορία comfort food, είναι μια διαδρομή πίσω στην κουζίνα της μαμάς, εκεί που παιδί ακόμα ένιωθες αγάπη, τρυφερότητα και κυρίως ασφάλεια- αυτή που σου λείπει τώρα. Οι καιροί...τόσο ανασφαλείς...
Αν είμαστε ό,τι τρώμε, τότε τρώμε ό,τι συναισθανόμαστε, εννοώντας ότι το συναίσθημα μας οδηγεί πολλές φορές στην επιλογή του φαγητού που θα μαγειρέψουμε. Μάλλον τις περισσότερες φορές ισχύει αυτό!

Τις τελευταίες μέρες τιμήθηκε ένα λαδερό που η μαμά της Crispy, έφτιαχνε συχνά τέτοια εποχή. Ήταν ένα πιάτο που βόλευε τη μαμά διότι οι πατάτες χόρταιναν τους ιδιότροπους γιους της (Άλεξ, Τζιμ μην το αρνηθείτε!!) κι οι αγκινάρες εύφραιναν την κόρη, την μονάκριβη, το μοναδικό παιδί στη γειτονιά που έτρωγε αγκινάρες!



Αγκινάρες με αρακά σε κόκκινη σάλτσα

Για τούτο το υπέροχο χορταστικό λαδερό- και ποιο λαδερό δεν είναι χορταστικό!- δεν θα χρειαστείτε παρά

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (στα λαδερά το κρεμμύδι είναι πάντα king size!)
3,4,5 πατάτες (εξαρτάται από πόσους νοματαίους έχετε να ταΐσετε)
3,4,5 αγκινάρες (εξαρτάται πόσοι είναι οι αγκινάρα aficionados της οικογένειας)
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες είναι αρκετά
φρέσκο αρακά (Ω! Ο αγαπημένος φρέσκος, γλυκός, κρουστός αρακάς! Λατρεία μεγάλη! Θα ασχοληθούμε με αυτόν οσονούπω. Ε, τι είπατε; Πόσο θα βάλετε; Μα όσο σας αρέσει!)
ντομάτα για σάλτσα σε οποιαδήποτε μορφή σας αρέσει -πασσάτα, κονκασέ, φρέσκια, πελτέ (η ποσότητα εξαρτάται από το πόσο κόκκινο θέλετε το φαγητό σας)
αλάτι
πιπέρι
και φυσικά άφθονο φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο.

Τις αγκινάρες θα τις καθαρίσουμε με τον γνωστό τρόπο και θα τις κόψουμε στα δύο ή στα τέσσερα ανάλογα με το μέγεθος. Τις πατάτες θα τις κόψουμε σε μεγάλα κομμάτια. Θα τσιγαρίσουμε το κρεμμύδι (στα λαδερά τσιγαρίζουμε, δεν σοτάρουμε), ακολούθως θα τσιγαρίσουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά, θα ρίξουμε την ντομάτα, νερό να σκεπάσει τα λαχανικά, θα προσθέσουμε αλάτι, πιπέρι, άνηθο, θα σκεπάσουμε την κατσαρόλα κι θα αφήσουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Σερβίρεται με άφθονο ψωμί και τυρί (για τους feta aficionados!)




Η υποφαινόμενη περιμένει πώς και πώς την Δευτέρα του Πάσχα για το πλέον αγαπημένο της πιάτο: Αρνάκι φρικασέ με αγκινάρες! Ποίηση!


ΥΓ: Εννοείται ότι η ανάρτηση αυτή δεν έγινε για να παρουσιάσω ένα φαγητό παγκοσμίως γνωστό ...στην ελληνική επικράτεια, απλά ήθελα να μοιραστώ την μεγάλη μου αγάπη για τις αγκινάρες! 

7 σχόλια:

  1. Μαζί σου Crispy μου! Τις λατρεύω!
    Είδα τις φωτογραφίες σου και τρελάθηκα! Εδώ είναι φθινόπωρο και νιξ αγκινάρες...
    Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι, να τραγουδάω (παραλλαγμένο) το πανάρχαιο τραγουδάκι:
    Γεια σου Δημητρούλα τρούλα τρούλα
    κλπ
    Αααα... Αγκινάρες και αρακά (παραλλαγμένο είπαμε) ,
    κόκκινες καλές ντομάτες,
    δυο δεκάρες η οκά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τις αγκινάρες μόνο τις χαζεύω στο μανάβη και δεν τις παίρνω γιατί δεν ξέρω πως να τις μαγειρέψω. Μου έδωσες όμως ιδέα τώρα. Θα κάνω αρακά αύριο και θα βάλω μία αγκινάρα μέσα να τη δοκιμάσω!
    Thanks crispy!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ πάλι έχω τρέλλα με τον αρακά, έτσι λαδερό με πατατούλες. Τέλειο πιάτο όμως!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ πάλι, όλα αυτά άρχισα να τα τρώω μεγάλη, κάλλιο αργά παρά ποτέ θα μου πεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ απόλυτα με την αγάπη της αγκινάρας και του λαδερού γενικά! Εγω έκανα τους Ιταλούς να ανακαλύψουν τον λαδερό αρακά με αξιοσημείωτη επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Αγγελική
    Ενθουσιάστηκα με το τραγούδι σου!! Κι ας είναι παραλλαγμένο!
    Μια κι ανέφερες την εποχικότητα των αγκιναρών -κι εδώ στην Ελλάδα αυστηρά μόνο την Άνοιξη- μου είχε κάνει εντύπωση που στην Ιταλία τις έβλεπες και χειμώνα- τις λατρεύουν εκεί!!




    @Δέσποινα
    Ελπίζω να το δοκίμασες και να σου άρεσε. Πολλές φορές συνδυάζω αγκινάρες με αρακά- μάλιστα κάνω την ''ιεροσυλία'' και πολλές φορές βάζω αρακά στην αλά Πολίτα!!




    @Μάρθα
    Ναι, αρακάς με πατάτες κλασικό πιάτο ανοιξιάτικο! Κι όταν είναι φρέσκος είναι τόσο γλυκός ο άτιμος!




    @Τάνια
    Όντως! Αλλά μην νομίζεις , κι εγώ σε μεγαλύτερη ηλικία άρχισα να εκτιμώ κάποιες γεύσεις που απέφευγα ή σνόμπαρα πιο παλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Μαρία
    Ε, τι στο καλό, να μαθαίνουμε κι εμείς κάτι στους αξιαγάπητους Ιταλούς! Οι οποίοι είναι μέγα λάτρεις της αγκινάρας!
    ΥΓ: Τέλεια η βόλτα στην Γκαέτα που μας προσέφερες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή