Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Μία ακόμη πρώτη φορά

Πρόλογος:
Όταν τρως κάτι για πρώτη φορά και σε ξετρελαίνει η γεύση του, νιώθεις συναισθήματα χαράς, ενθουσιασμού κι ευδαιμονίας να σε πλημμυρίζουν. Κι όταν έχεις το θάρρος (ή το θράσος) να θεωρείς τον εαυτό σου γκουρμέ, τέτοιες εμπειρίες τις ποθείς, τις αναζητάς ή ...σε αναζητούν!


Το σκηνικό:
- Λοιπόν άκου, έχω κάτι πολύ καλό.
- Δηλαδή;
- Κάτι που δεν έχεις ξαναφάει.
- Είσαι σίγουρος;
- Σιγουρότατος. Ποια μέρα μπορείς να περάσεις;
- Σάββατο.
- Τα λέμε το Σάββατο από κοντά.

Και μετά η συζήτηση στο τηλέφωνο με τον μπαμπά πήγε στον αδερφό που μένει στην άλλη άκρη του κόσμου, στον αδερφό που μένει στο κέντρο της πόλης, στην ξαδέρφη που είχε ατύχημα, στο θείο που του έκοψαν μέρος της μικρής του σύνταξης, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που κανείς πια δεν γνωρίζει γιατί και πώς έχουν διογκωθεί τόσο πολύ.

Όταν πια το Σάββατο πήγα στο σπίτι των γονιών, ανακάλυψα ότι αυτό που δεν είχα φάει ποτέ ήταν... φραγκόκοτα (ή φαραόνι)! Έχω φάει στη ζωή μου πολύ κοτόπουλο, αρκετή γαλοπούλα, τρεις-τέσσερις φορές πάπια αλλά τούτο δω το αλλόκοτα χαριτωμένο πουλερικό ήταν το κάτι άλλο! Δεν ξέρω αν ήταν απλά ο πόθος μου να δοκιμάσω επιτέλους κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό τελοσπάντων, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι η φραγκόκοτα (ή φαραόνι) είναι από τα πιο νόστιμα κρέατα που έχω φάει στη ζωή μου! Όπως είπα, ίσως να ήταν η ανάγκη για νέες γεύσεις, ίσως -από την άλλη- να ήταν η υπέροχη σάλτσα της μαμάς:



Φραγκόκοτα (ή φαραόνι) σε κόκκινη σάλτσα μπαχαρικών 
(Συνταγή της μαμάς της Crispy)




1 φραγκόκοτα (ή φαραόνι) -περίπου 1 κιλό
2 μεγάλα λευκά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3/4 ποτήρι λευκό κρασί
2 κουταλιές πάστα ντομάτας που θα έχουμε αραιώσει σε 1 ποτήρι νερό
1 ξύλο κανέλας
λίγο μπαχάρι
λίγα γαρύφαλλα
2 φύλλα δάφνης
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Κόβουμε σε μερίδες το πουλερικό. Ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα μισό ποτήρι ελαιόλαδο και σε αυτό σοτάρουμε καλά το κρέας. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει και να ξανθύνει (δεν το αφήνουμε να μαυρίσει!). Σβήνουμε με κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε την πάστα και τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 2 ώρες περίπου. Πότε πότε ρίχνουμε μια ματιά να σιγουρευτούμε ότι δεν έχει ξεμείνει από υγρά.

Κατά την ταπεινή γνώμη της υποφαινόμενης το φαγητό αυτό συνοδεύεται με καλό κόκκινο κρασί. Για παράδειγμα Κτήμα Γεροβασιλείου 2009 το οποίο τιμήσαμε εκείνο το βράδυ.


Επίλογος:
 Θυμήθηκα την συγκλονιστικότερη γευστική εμπειρία της "πρώτης φοράς" που έχω ζήσει μέχρι στιγμής: Ήταν η πρώτη φορά που δοκίμασα αχινό!  Καλοκαίρι στην Πάτμο πριν πολλά χρόνια, το σκηνικό μια έρημη παραλία, ζέστη, ησυχία, τέσσερα άτομα αραγμένα σε μια ψαρόβαρκα, ο ένας βουτά να ψαρέψει αχινούς και να σου μετά από λίγο έρχεται το καλούδι με λίγο λεμόνι και μια στάλα ψωμί! Η απόλυτη γευστική ευδαιμονία!


22 σχόλια:

  1. Χμ, ενδιαφέρον. Και πού την βρίσκουμε αυτή την φραγκόκοτα; Παίζει σε κάνα σουπερμάρκετ έστω και από τα ντελικατέσεν ή θέλει πολύ ψάξιμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταλαβαίνω απόλυτα το συναίσθημα, είναι τολμώ να πω συγκλονιστικό!
    Ούτε φραγκόκοτα έχω δοκιμάσει ποτέ -και φαίνεται εξαιρετική από τη φώτο και τη λίστα υλικών- ούτε αχινό -και δεν ξέρω αν θα το τολμήσω!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν έχω φαέι φραγκόκοτα αλλά πολύ θα το επιθυμούσα! Να ρωτήσω κι εγώ, πού τη βρίσκουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Mahler & Amelie
    Καλημέρα! Οι γονείς μου δεν το αγόρασαν, τους το φίλεψαν! Αυτό που υποθέτω είναι ότι ίσως μπορούμε να το παραγγείλουμε από κρεοπώλη που εμπιστευόμαστε -αύριο που θα περάσω θα ρωτήσω τον δικό μου- κι ίσως μπορεί να βρει κανείς στην κεντρική αγορά.



    @Ερμιόνη
    Καλημέρα! Ο αχινός είναι στο Top 5 των αγαπημένων μου εδεσμάτων! Αν σου αρέσουν τα θαλασσινά δεν θα σε απογοητεύσει, μοσχοβολά θάλασσα!
    Μεταξύ μας η φωτό είναι ελαφρώς απαράδεκτη αλλά τραβήχτηκε πολύ γρήγορα κι ενώ το φαγητό άχνιζε!!!



    Καλή συνέχεια και στους τρεις!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χμ... Στο γειτονικό σπίτι έχουν φραγκόκοτες! Τις ακούω που κακαρίζουν σκαρφαλωμένες στο δέντρο κάθε ηλιοβασίλεμα! Πώς λες να τις ενθαρρύνω να περάσουν τον μεσότοιχο? Μιαμ...

    Χωρίς πλάκα.. Είναι τόσο όμορφες και πλουμιστές, που θα δυσκολευόμουν να τις πειράξω! Θα σου δείξω φωτογραφίες τους!
    Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγγελική καλημέρα!
    Ε, δεν το πιστεύω! Φραγκόκοτες στη γειτονιά σου! Θα συμφωνήσω μαζί σου, είναι όμορφες και χαριστωμένες .... νόστιμες! :-)
    Κι απ'ότι μου είπαν οι δικοί μου έχουν ιδιαίτερη συμπεριφορά και διατροφικές συνήθειες (καμία σχέση με τις κότες!)
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΑΑ Ο μπαμπάς είναι καλοφαγάς για αυτό το μήλο έπεσε κάτω από την μηλιά, έτσι;
    Δεν ξέρω πως ήταν το κρέας και η σάλτσα, αλλά από την φωτογραφία και μόνο ήθελα να βουτήξω το ψωμάκι μου στην σάλτσα σου.
    Όσο για τους αχινούς έχουμε τις ίδιες μνήμες (πριν με επισκεπτεί η αλλεργία), μόνο που εγώ ήμουν στους Παξούς και όχι στην Πάτμο.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα καλησπέρα!
      Ναι το φαγητό αυτό σε αναγκάζει να καταναλώσεις πολύ ψωμί!
      Από το μπαμπά πήρα ευτυχώς την γκουρμέ διάθεση, την αγάπη για το διάβασμα και τα ταξίδια αλλά δυστυχώς και τον οξύθυμο χαρακτήρα!!

      Διαγραφή
  8. Ούτε εγώ έχω φάει ποτέ, μου κίνησες την περιέργεια όμως με την λαχταριστή περιγραφή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρύσα καλησπέρα!
      Ήταν πολύ ωραίο οφείλω να ομολογήσω! Γευστικά θα το τοποθετούσα κάπου ανάμεσα σε κοτόπουλο και αγριοπούλι, λίγο περισσότερο προς το δεύτερο.

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα. Ερώτηση, έχει σκληρό κρέας; Μπορεί να γίνει ψητή; Πριν πολλά χρόνια είχα δει μία να περπατά αμέριμνη στο κέντρο της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, εντελώς σουρεάλ σκηνικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλεομένη καλησπέρα!
      Γέλασα πολύ με την περιγραφή του επεισοδίου της φραγκόκοτας να περπατά εμέριμνη στους δρόμους της πόλης!!!
      Το κρέας δεν ήταν καθόλου σκληρό, μάλλον βοήθησε και το γεγονός ότι μαγειρεύτηκε σε σιγανή φωτιά για αρκετή ώρα.
      Ψητό στο φούρνο φαντάζομαι ότι γίνεται. Ψάχνοντας για συνταγές ανακάλυψα ότι οι Άγγλοι το τρώνε πολύ και με πολύ ενδιαφέροντες τρόπους! (Η μαμά μου ονειρεύετεαι να το κάνει πιλάφι την επόμενη φορά! Από την άλλη, η κυρία που τους φίλεψε το φτιάχνει στιφάδο!)

      Διαγραφή
  10. Θα ρωτήσω το χασάπη μου αν μπορεί να μου φέρει!!
    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή καλησπέρα!
      Ναι κι εγώ θα ρωτησω τον δικό μου. Αύριο πάω για κουνελάκι που θα εμφανιστεί καλώς εχόντων των πραγμάτων σε σινέ-ανάρτηση!

      Διαγραφή
  11. Φαίνεται delicious! Θα μιλήσω με χασάπη να με προμηθεύσει.

    Υ.Γ. Εγώ ακόμα δεν έχω δοκιμάσει αχινό! Τραγικό, το ξέρω, αλλά δεν έχω δοκιμάσει (και ευκαιρίες έχουν παρουσιαστεί πάμπολλες). Λες φέτος να το βάλω στη λίστα με τα new year resolutions μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mamouli αν σου αρέσουν τα θαλασσινά ο αχινός θα σε ενθουσιάσει! Αν τύχει και τον δοκιμάσεις παρά θιν' αλός ακόμα καλύτερα!

      Διαγραφή
  12. Πρέπει να έχουν στον Εθνικό κήπο φραγκόκοτες και υπάρχουν διαφόρων ειδών, άλλες με πιο σκούρα κι άλλες με πιο ανοιχτά χρώματα. Μοιάζει λίγο με κυνήγι το κρέας της αλλά και με κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής χωριάτικο (έτρωγα τέτοια καλά μικρή στο χωριό)
    Πάντως αν το βρεις, αυτός ο τρόπος μαγειρέματος νομίζω πως είναι ο καλύτερος. Και μου φέρνει αρκετά και στην Κερκυραϊκή παστιτσάδα, μπράβο στη μαμά Crispy! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. DF
    Έχεις δίκιο, μοιάζει με κυνήγι το κρέας τους. Είναι σκούρο -καμία σχέση με το κοτόπουλο- αλλά είναι τρυφερό...και πεντανόστιμο!!
    Η μαμά Crispy είναι αστέρι, καταπληκτική μαγείρισσα αλλά κυρίως καταπληκτικός άνθρωπος. Τη λατρεύω! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. η φραγκοκοτα τρώγεται??? εμεις τι λεξη αυτη την εχουμε σαν χαιδευτικο παρατσουκλι και συνηθως απο τα παιδικα καρτουν το εχουμε μαθει!!! δεν ηξερα οτι τρώγεται κιολας! χαχαχαχαχαχα τι μαθαινει κανεις!!! μπραβο στη μαμα κρισπυ! το συναισθημα αυτο πυ τρως κατι για πρωτη φορα και σ αρεσει το ξερω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία καλησπέρα!
      χα χα! Ναι, τρώγεται! Στην Ιταλία απ'ότι έμαθα την λατρεύουν και θεωρείται εκλεκτό κρέας, την τρώνε κυρίως τα Χριστούγεννα. Είναι πολύ ωραίο πάντως και χάρηκα που κατάφερα και το δοκίμασα επιτέλους!
      Σε ευχαριστώ και για την πολύ ωραία απάντηση στο ερώτημα μου στην σημερινή ανάρτηση!

      Διαγραφή
  15. Είναι ωραίο να δοκιμάζεις καινούργια πράγματα και νέες γεύσεις.
    Είμαι σίγουρη ότι το φαραόνι ήταν πεντανόστιμο. Καιρό είχα να ακούσω αυτή τη λέξη (φαραόνι)...

    Φαίνεται ωραιότατη η σάλτσα

    Αχινό δεν έχω δοκιμάσει ακόμα...αλλά όλοι λένε τα καλύτερα.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον καλημέρα!
      Όπου τύχει και βρεις είτε αχινό είτε φαραόνι μην διστάσεις να δοκιμάσεις. Εγγυημένα ωραίες γεύσεις!
      Φιλιά!

      Διαγραφή