Τελευταία ανάρτηση του Φεβρουαρίου, τελευταία ανάρτηση του ημερολογιακού χειμώνα.
Τελειώνει και το μικρό αφιέρωμα τούτου του ταπεινού μπλογκ στις φετινές χειμερινές εμμονές του. Εδώ, εδώ, κι εδώ μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες.
Σήμερα έχουμε:
Γαστριμαργική χειμερινή εμμονή #4: Χειμωνιάτικα λαχανικά ψητά!
Αναφέρομαι κυρίως στο κουνουπίδι και το μπρόκολο, λαχανικά που ενώ μου αρέσουν τα βαριέμαι εύκολα, και πολύ γρήγορα μάλιστα. Όταν βγαίνουν -τέλη φθινοπώρου- τα αγοράζω με ενθουσιασμό, ο οποίος ενθουσιασμός εξατμίζεται πριν βγει ο Δεκέμβρης. Όχι όμως φέτος. Γιατί δεν τα βράζω πια, τα ψήνω! Πιστεύω ότι βράζοντας τα χάνουν πολύ από την, ούτως ή άλλως, επίπεδη γεύση τους. Αντίθετα, όταν ψήνονται αναδεικνύουν ιδιαίτερες πτυχές που αιφνιδιάζουν ευχάριστα τον ουρανίσκο!
Φέτος το χειμώνα δοκίμασα ψημένο και το μπρόκολο σε ένα πατέ μοναδικό, και το κουνουπίδι σε ένα ορεκτικό πολύ ιδιαίτερο και φίνο.
Χθες έψησα πάλι το κουνουπίδι για να φτιάξω μια σούπα επιτομή του comfort food. Τη συνταγή τη βρήκα σε μια στήλη του Guardian όπου προτείνονται συνταγές πολύ νόστιμες και πολύ φθηνές. Η κατακλείδα είναι ότι με ταπεινά υλικά και διαφοροποιώντας τις τεχνικές μπορείς να φτιάξεις πολύ ιδιαίτερα πιάτα που βοηθούν στο να αντιμετωπίσει κανείς τη μονότονη επανάληψη στο καθημερινό τραπέζι.
Τη συνιστώ ανεπιφύλακτα, ιδιαίτερα όσοι έχετε την πρόθεση να νηστέψετε το επόμενο διάστημα κι ο Μάρτης μας φιλοδωρίσει με μερικά κρύα ακόμα.
Υλικά για 2-3 πιάτα
1 μέτριο κουνουπίδι
1 μεγάλο άσπρο κρεμμύδι
1 μεγάλη πατάτα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαραθόσπορο
2 σκελίδες σκόρδο
ελαιόλαδο
1/2 λίτρο ζωμό (αν είναι σπιτικός ακόμα καλύτερα)
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Καθαρίζετε και κόβετε σε μικρά κομμάτια το κουνουπίδι. Καθαρίζετε και κόβετε την πατάτα σε κυβάκια ενώ κόβετε το κρεμμύδι σε φέτες. Απλώνετε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Πάνω σε αυτό απλώνετε τα λαχανικά και προσθέτετε τις σκελίδες σκόρδου κομμένες στη μέση, το μαραθόσπορο και λίγο ελαιόλαδο. Ανακατώνετε λίγο με τα δάχτυλα και ψήνετε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Πότε πότε ανακατεύετε με ένα κουτάλι για να μην καούν.
Ζεσταίνετε το ζωμό.
Μόλις ψηθούν τα λαχανικά τα βγάζετε από το φούρνο κι αφαιρείτε το σκόρδο. Κρατάτε λίγα εκτός και τα υπόλοιπα τα περνάτε από το μπλέντερ. Προσθέτετε το μείγμα στο ζωμό κι ανακατεύετε. Σερβίρετε ενώ διακοσμείτε κάθε πιάτο με λίγα από τα εναπομείναντα λαχανικά.
Το πόσο πηχτή τη θέλετε μπορείτε να το κανονίσετε ρίχνοντας λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο ζωμό.
Τελειώνει και το μικρό αφιέρωμα τούτου του ταπεινού μπλογκ στις φετινές χειμερινές εμμονές του. Εδώ, εδώ, κι εδώ μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες.
Σήμερα έχουμε:
Γαστριμαργική χειμερινή εμμονή #4: Χειμωνιάτικα λαχανικά ψητά!
Αναφέρομαι κυρίως στο κουνουπίδι και το μπρόκολο, λαχανικά που ενώ μου αρέσουν τα βαριέμαι εύκολα, και πολύ γρήγορα μάλιστα. Όταν βγαίνουν -τέλη φθινοπώρου- τα αγοράζω με ενθουσιασμό, ο οποίος ενθουσιασμός εξατμίζεται πριν βγει ο Δεκέμβρης. Όχι όμως φέτος. Γιατί δεν τα βράζω πια, τα ψήνω! Πιστεύω ότι βράζοντας τα χάνουν πολύ από την, ούτως ή άλλως, επίπεδη γεύση τους. Αντίθετα, όταν ψήνονται αναδεικνύουν ιδιαίτερες πτυχές που αιφνιδιάζουν ευχάριστα τον ουρανίσκο!
Φέτος το χειμώνα δοκίμασα ψημένο και το μπρόκολο σε ένα πατέ μοναδικό, και το κουνουπίδι σε ένα ορεκτικό πολύ ιδιαίτερο και φίνο.
Χθες έψησα πάλι το κουνουπίδι για να φτιάξω μια σούπα επιτομή του comfort food. Τη συνταγή τη βρήκα σε μια στήλη του Guardian όπου προτείνονται συνταγές πολύ νόστιμες και πολύ φθηνές. Η κατακλείδα είναι ότι με ταπεινά υλικά και διαφοροποιώντας τις τεχνικές μπορείς να φτιάξεις πολύ ιδιαίτερα πιάτα που βοηθούν στο να αντιμετωπίσει κανείς τη μονότονη επανάληψη στο καθημερινό τραπέζι.
Τη συνιστώ ανεπιφύλακτα, ιδιαίτερα όσοι έχετε την πρόθεση να νηστέψετε το επόμενο διάστημα κι ο Μάρτης μας φιλοδωρίσει με μερικά κρύα ακόμα.
Σούπα με ψημένο κουνουπίδι, πατάτα και κρεμμύδι.
Υλικά για 2-3 πιάτα
1 μέτριο κουνουπίδι
1 μεγάλο άσπρο κρεμμύδι
1 μεγάλη πατάτα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαραθόσπορο
2 σκελίδες σκόρδο
ελαιόλαδο
1/2 λίτρο ζωμό (αν είναι σπιτικός ακόμα καλύτερα)
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Καθαρίζετε και κόβετε σε μικρά κομμάτια το κουνουπίδι. Καθαρίζετε και κόβετε την πατάτα σε κυβάκια ενώ κόβετε το κρεμμύδι σε φέτες. Απλώνετε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Πάνω σε αυτό απλώνετε τα λαχανικά και προσθέτετε τις σκελίδες σκόρδου κομμένες στη μέση, το μαραθόσπορο και λίγο ελαιόλαδο. Ανακατώνετε λίγο με τα δάχτυλα και ψήνετε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Πότε πότε ανακατεύετε με ένα κουτάλι για να μην καούν.
Ζεσταίνετε το ζωμό.
Μόλις ψηθούν τα λαχανικά τα βγάζετε από το φούρνο κι αφαιρείτε το σκόρδο. Κρατάτε λίγα εκτός και τα υπόλοιπα τα περνάτε από το μπλέντερ. Προσθέτετε το μείγμα στο ζωμό κι ανακατεύετε. Σερβίρετε ενώ διακοσμείτε κάθε πιάτο με λίγα από τα εναπομείναντα λαχανικά.
Το πόσο πηχτή τη θέλετε μπορείτε να το κανονίσετε ρίχνοντας λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο ζωμό.
Καλά να περάσετε το τριήμερο που έρχεται!
Καλό όμορφο Μάρτη!
Μα τι ωραία σουπίτσα είναι αυτή! Επειδή αυτό τον καιρό κάνω μία προσπάθεια συγκρατημένης διατροφής και έχω βαρεθεί υπερβολικά τα λαχανικά, μου φαίνεται υπέροχη εναλλακτική! Θα την ετοιμάσω αύριο αφού πρώτα προμηθευτώ κουνουπίδι. Καλό τριήμερο (εντός?)!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμελί καλημέρα!
ΔιαγραφήΠάντα εντός τα τριήμερα! Έχει εδώ κοντά έναν λοφο όπου πετάμε χαρταετό, φαίνεται κι η θάλασσα από κάτω, είναι ωραία!
Η σούπα είναι πολύ όμορφη, απλή αλλά χορταστική.
Να περάσεις όμορφα αυτές τις μέρες!
Σούπα στον φούρνο λοιπόν. Αυτό κι αν είναι κάτι πρωτότυπο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήMahler καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒασικά ψήνονται τα λαχανικά αλλά η σούπα ολοκληρώνεται σε κατσαρόλα!
Αλλά αυτό το ψήσιμο είναι που κάνει τη διαφορά!
Καλά να περάσεις το τριήμερο!
Ναι αλλά το βασικό γίνεται στο φούρνο. Άλλωστε από ότι κατάλαβα δεν τα βράζεις μετά με τον ζωμό, απλά τα πολτοποιείς σε αυτόν. Πάντως ακούγεται εξαιρετική ιδέα. Θένκς!!
ΔιαγραφήΝαι, σωστά το λες! Ακριβώς έτσι!
ΔιαγραφήΕγώ ευχαριστώ! :-)
Το κουνουπίδι και το μπρόκολο τα βράζω στον ατμό την κολοκύθα και τα παντζάρια συνήθως ψήνω προκειμένου για σούπες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ιδέα.
Καλό Τριήμερο
Ξανθή καλημέρα!
ΔιαγραφήΈχω κατενθουσιαστεί με το ψήσιμο των λαχανικών! Έψησα και γλυκοπατάτα, θα γράψω γι'αυτό προσεχώς!
Καλό τριήμερο!
Καλημέρα! Βρήκα κάτι σχετικά με το θέμα που συζητούσαμε τις προάλες (περί Πάγκαλου) και σε σκέφτηκα: http://www.fthis.gr/article/337462/deite-toys-didymoys-gioys-toy-8odoroy-pagkaloy , καλέ υπάρχει και κυκλοφορεί ο άνθρωπος! Μπορείς να σταματήσεις να ανησυχείς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμελί σε ευχαριστώ!!!! (έχω κάνει τρελό γέλιο με το σημερινό σου σχόλιο!) Αχ, επιτέλους θα ηρεμήσω! :-)))
ΔιαγραφήΣαν να έχει αδυνατίσει πάντως, έκοψε -τον σακάτεψε η οικονομική κρίση κι αυτόν!
Καλό τριήμερο!
Και πάλι ευχαριστώωωωωω! :-)