Τις προάλλες περνώντας από τον Ματσούκα της οδού Καραγεώργη Σερβίας, είδα ότι είχε φέρει ολόκληρα (άσπαστα) pecan από την ....Ηλεία! Δεν ήξερα ότι καλλιεργούνταν πια και στη χώρα μας, από την άλλη ήταν ξηρός καρπός που δεν είχα δοκιμάσει ποτέ κι έτσι σκέφτηκα να αγοράσω λίγα - έτσι θα ενίσχυα την οικονομία της χώρας (lol) και θα ικανοποιούσα την περιέργεια μου.
Το τσόφλι είναι μαλακό ως εκ τούτου σπάει σχετικά εύκολα. Ο καρπός είναι νόστιμος, γευστικά δεν είναι τίποτε άλλο παρά καρύδι όμως πιο γλυκό- έχεις την αίσθηση ότι το βούτηξαν σε σιρόπι σφένδαμου. Ίσως σε αυτή τη γλυκιά γεύση που διαθέτουν να οφείλεται το γεγονός ότι οι Αμερικανοί τα χρησιμοποιούν πολύ σε γλυκά.
Με pecan έφτιαξα μπισκότα στα οποία πρόσθεσα ξύσμα πορτοκαλιού. Ο ξηρός καρπός δίνει όμoρφη τραγανή υφή ενώ το εσπεριδοειδές τα απογειώνει γευστικά.
Για 35 μπισκότα περίπου
300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ ζάχαρη άχνη
80 γρ pecan τριμμένα
2 κρόκοι αυγών
200 γρ βούτυρο (κρύο, όχι σε θερμοκρασία δωματίου)
το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 πρέζα αλάτι
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το τριμμένο pecan και το αλάτι. Βάλτε το μίγμα σε ένα μεγάλο σκεύος δημιουργώντας στη μέση ένα κενό. Χτυπήστε τους κρόκους και τοποθετήστε τους στο κενό. Κόψτε το βούτυρο σε μεγάλους κύβους και απλώστε τους στην άκρη του αλευριού. Αρχίστε να ζυμώνετε γρήγορα με κρύα χέρια. Στην αρχή το μίγμα θα μοιάζει με τρίμματα, μετά από λίγα λεπτά όμως θα αρχίζει να δένει η ζύμη. Μόλις είναι έτοιμη πρέπει να μπει στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον. Μοιράστε την στα δύο κι ετοιμάστε 4 φύλλα αντικολλητικό χαρτί. Στρώστε σε φύλλο 0,8 εκ κάθε κομμάτι ζύμης ανάμεσα σε δύο φύλλα χαρτί. Τοποθετείστε τα φύλλα ζύμης προσεκτικά στο ψυγείο κι αφήστε τα να κρυώσουν καλά. Στα 10 λεπτά ξεκινήστε την προθέρμανση του φούρνου στους 170 βαθμούς. Μόλις περάσει το ημίωρο βγάλτε το ένα φύλλο από το ψυγείο και κόψτε το σε μπισκότα σε όποιο σχήμα θέλετε*. Τοποθετείστε τα μπισκότα σε ταψί στο οποίο θα έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και ψήστε για 12-15 λεπτά περίπου- εξαρτάται από το πόσο καλά έχει θερμανθεί ο φούρνος. Επαναλάβετε με το 2ο φύλλο.
Αν, για λόγους χωρητικότητας ψυγείου, δεν είναι δυνατόν να φτιάξετε δύο φύλλα ζύμης, τυλίξτε τη ζύμη σε μεμβράνη και βάλτε την στο ψυγείο όπως πρέπει. Όταν έρθει η ώρα να φτιάξετε τα μπισκότα βγάζετε την λίγο λίγο. Όλη αυτή η φασαρία οφείλεται στο γεγονός ότι όσο ζεσταίνεται η ζύμη, μαλακώνει το βούτυρο και δυσκολεύει την κοπή των μπισκότων.
* Το πιο εύκολο σχήμα κοπής μπισκότου που μπορούμε να διαλέξουμε είναι το τετράγωνο ή ορθογώνιο. Για κάποιο περίεργο λόγο τα προτιμάμε στρογγυλά. Όταν τα κόβουμε στρογγυλά μένει ζύμη, την οποία μαζεύουμε κι επιστρέφουμε στο ψυγείο να κρυώσει πριν την χρησιμοποιήσουμε.
Tip: Για να κρυώσει γρήγορα η ζύμη μπορείτε να την βάλετε στην κατάψυξη. Για λιγότερο χρόνο εννοείται -5-8 λεπτά.
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Hit&Run
Το τσόφλι είναι μαλακό ως εκ τούτου σπάει σχετικά εύκολα. Ο καρπός είναι νόστιμος, γευστικά δεν είναι τίποτε άλλο παρά καρύδι όμως πιο γλυκό- έχεις την αίσθηση ότι το βούτηξαν σε σιρόπι σφένδαμου. Ίσως σε αυτή τη γλυκιά γεύση που διαθέτουν να οφείλεται το γεγονός ότι οι Αμερικανοί τα χρησιμοποιούν πολύ σε γλυκά.
Με pecan έφτιαξα μπισκότα στα οποία πρόσθεσα ξύσμα πορτοκαλιού. Ο ξηρός καρπός δίνει όμoρφη τραγανή υφή ενώ το εσπεριδοειδές τα απογειώνει γευστικά.
Μπισκότα με pecan και πορτοκάλι
Για 35 μπισκότα περίπου
300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ ζάχαρη άχνη
80 γρ pecan τριμμένα
2 κρόκοι αυγών
200 γρ βούτυρο (κρύο, όχι σε θερμοκρασία δωματίου)
το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 πρέζα αλάτι
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το τριμμένο pecan και το αλάτι. Βάλτε το μίγμα σε ένα μεγάλο σκεύος δημιουργώντας στη μέση ένα κενό. Χτυπήστε τους κρόκους και τοποθετήστε τους στο κενό. Κόψτε το βούτυρο σε μεγάλους κύβους και απλώστε τους στην άκρη του αλευριού. Αρχίστε να ζυμώνετε γρήγορα με κρύα χέρια. Στην αρχή το μίγμα θα μοιάζει με τρίμματα, μετά από λίγα λεπτά όμως θα αρχίζει να δένει η ζύμη. Μόλις είναι έτοιμη πρέπει να μπει στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον. Μοιράστε την στα δύο κι ετοιμάστε 4 φύλλα αντικολλητικό χαρτί. Στρώστε σε φύλλο 0,8 εκ κάθε κομμάτι ζύμης ανάμεσα σε δύο φύλλα χαρτί. Τοποθετείστε τα φύλλα ζύμης προσεκτικά στο ψυγείο κι αφήστε τα να κρυώσουν καλά. Στα 10 λεπτά ξεκινήστε την προθέρμανση του φούρνου στους 170 βαθμούς. Μόλις περάσει το ημίωρο βγάλτε το ένα φύλλο από το ψυγείο και κόψτε το σε μπισκότα σε όποιο σχήμα θέλετε*. Τοποθετείστε τα μπισκότα σε ταψί στο οποίο θα έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και ψήστε για 12-15 λεπτά περίπου- εξαρτάται από το πόσο καλά έχει θερμανθεί ο φούρνος. Επαναλάβετε με το 2ο φύλλο.
Αν, για λόγους χωρητικότητας ψυγείου, δεν είναι δυνατόν να φτιάξετε δύο φύλλα ζύμης, τυλίξτε τη ζύμη σε μεμβράνη και βάλτε την στο ψυγείο όπως πρέπει. Όταν έρθει η ώρα να φτιάξετε τα μπισκότα βγάζετε την λίγο λίγο. Όλη αυτή η φασαρία οφείλεται στο γεγονός ότι όσο ζεσταίνεται η ζύμη, μαλακώνει το βούτυρο και δυσκολεύει την κοπή των μπισκότων.
* Το πιο εύκολο σχήμα κοπής μπισκότου που μπορούμε να διαλέξουμε είναι το τετράγωνο ή ορθογώνιο. Για κάποιο περίεργο λόγο τα προτιμάμε στρογγυλά. Όταν τα κόβουμε στρογγυλά μένει ζύμη, την οποία μαζεύουμε κι επιστρέφουμε στο ψυγείο να κρυώσει πριν την χρησιμοποιήσουμε.
Tip: Για να κρυώσει γρήγορα η ζύμη μπορείτε να την βάλετε στην κατάψυξη. Για λιγότερο χρόνο εννοείται -5-8 λεπτά.
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Hit&Run
Είδα pecans και έσπευσα (btw ελληνικά πώς τα μεταφράζουν αφού πλέον καλλιεργούνται κι εδώ -δεν το ήξερα αυτό!). Πολύ μου αρέσουν αυτά τα αμερικάνικα καρύδια. Όταν, προ ετών, είχα ταξιδέψει σε ΗΠΑ και Καναδά είχα δοκιμάσει ένα σωρό τάρτες με pecans και είναι από τις γεύσεις που μου έχουν μείνει αξέχαστες! Οι Βορειοαμερικάνοι τα χρησιμοποιούν ευρέως στα γλυκά τους, ταιριάζουν πολύ σε μηλόπιτες, σε τάρτες με κολοκύθα, σε cookies, σε συνδυασμό με καραμέλα κλπ. Πολύ σοφά νομίζω πως τα χρησιμοποίησες κι εσύ, τι όμορφα που δείχνουν τα μπισκότα σου! Amelie
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμελί καλημέρα,
ΔιαγραφήΑχ, είσαι πολύ τυχερή! Έβλεπα κάτι υπέροχες τάρτες με pecans σε αμερικάνικα sites και μου έτρεχαν τα σάλια!!
Στα ελληνικά ξέρω ότι χαϊδευτικά (!) τα λένε "ψευτοκάρυδα"!
Ωραία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τα πέκανς, που πάρα πολύ θα ήθελα να δοκίμαζα...
αλλά και τα μπισκότα σου Κρίσπυ.
Ζ.
Ζαμπία καλημέρα,
ΔιαγραφήΕίναι πολύ ωραία! Σαν γλυκά καρύδια!
Δεν είχα ιδέα ότι καλλιεργούνται pecans στην Ελλάδα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην επόμενη εξόρμησή μου στο κέντρο, θα ψάξω να πάρω μερικά! Και μετά θα δοκιμάσω και τα μπισκότα σου!! :)
Μυρωδία καλημέρα,
ΔιαγραφήΟύτε κι εγώ αλλά φαίνεται πολλοί έχουν αρχίσει να αλλάζουν καλλιέργειες και να δοκιμάζουν νέες άγνωστες μέχρι πρότινος στην Ελλάδα.
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την κοινοποίηση!
αουτε εγω ηξερα οτι εχουμε καλλιεργεια στην ελλαδα!! κοιτα να δεις! αν ειναι αν την ενισχύσω και εγω την χωρα με την ευκαιρια να δοκιμασω και αυτα τα φυστικια!! σουπερ τα μπισκοτακια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναστασία καλημέρα,
ΔιαγραφήΈχω την εντύπωση ότι πολλά καινούργια έχουν εμφανιστεί στον ελληνικό γαστρονομικό ορίζοντα. Καλλιέργειες, τρόφιμα! Μακάρι!
αααα αυτα ειναι λοιπον τα pecans!Θα ψαξω....θα βρω....και θα τα κανω!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολυ μου αρεσαν τα μπισκοτα σου!!!
Κική καλημέρα,
ΔιαγραφήΤελικά είμαστε αρκετοί που δεν τα γνωρίζαμε! Οφείλουμε ένα ευχαριστώ στον καλλιεργητή που μας τα σύστησε!
Nομίζω τα είχα δει στο Ματσούκα που είχα πάει ένα Σάββατο πρωι πριν τις γιορτές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν προσεξα ότι ήταν από την Ηλεία...καλό αυτό. Μπράβο που ενισχύεις την οικονομια της χώρας ;)
Θα ήθελα πολύ να τα δοκιμάσω κι εγώ.Οντως στην Αμερική τα χρησιμοποιούν πάρα πολύ.
Εξαιρετικά τα μπισκότα σου και με πορτοκάλι.
Καλοφάγωτα :)
Μάριον καλημέρα,
ΔιαγραφήΤα είχε έξω -προς Νίκης- σε ένα σάκο. Όποιος μπαίνει από την κεντρική είσοδο (Καρ. Σερβίας) μάλλον δεν θα τα δει.
Αυτό με την ενίσχυση της οικονομίας το έγραψα γιατί κάποιος είχε γράψει στο fb ότι μπορούμε να είμαστε αυτάρκεις μιας και παράγουμε τα πα΄ντα- και pecans από ό,τι φαίνεται!!!
ΥΓ: Ήδη φαγώθηκαν! :-)
Μακάρι να βρεθούν και νέα είδη, που θα μπορούν να καλλιεργηθούν στην Ελληνική ύπαιθρο. Σίγουρα θα είναι μεγάλη ανάσα για τους παραγωγούς που θα το τολμήσουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβάζονται πολύ ωραία τα μπισκότα σου Crispy.
Πηνελόπη καλησπέρα,
ΔιαγραφήΚι εγώ το ίδιο εύχομαι. Σε πολλές περιπτώσεις η στροφή προς, μέχρι πρότινος, άγνωστες καλλιέργειες είναι μονόδρομος.
Τα πιο τέλεια μπισκότα! Πώς θρυμματίζονται έτσι βρε παιδί μου στο στόμα... Έτσι μου'ρχεται να φτιάξω κουραμπιέδες με pecans. Μπρά-βο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι όντως πολύ τραγανά και...πολύ λαχταριστά! Είναι πολύ ωραίος ξηρός καρπός τα πέκαν. Σαν καρύδι αλλά πιο ήπια γεύση και σαν τα έχεις βουτήξει σε σιρόπι σφένδαμου -χωρίς να είναι γλυκά βέβαια!
Διαγραφή