Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Spaghetti House

Διάφοροι προεκλογικοί συνειρμοί μου άνοιξαν την όρεξη για μια σπαγγετάδα... alla puttanesca! Οι συνειρμοί συνέχισαν να πλημμυρίζουν το τσερβέλο κι έτσι θυμήθηκα ότι η puttanesca είχε κάνει guest εμφάνιση σε μια συμπαθέστατη ιταλική ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούσε ένας πολύ αγαπημένος ηθοποιός ο μεγάλος Nino Manfredi.



Ο τίτλος της ταινίας είναι Spaghetti House, γυρίστηκε το 1982, και βασίζεται χαλαρά σε ένα πραγματικό γεγονός που έλαβε χώρα στο Λονδίνο το 1975.
Είμαστε στο Λονδίνο λοιπόν, όπου ο Ντομένικο δουλεύει σε ένα ιταλικό εστιατόριο κι ονειρεύεται κάποτε να ανοίξει δικό του με τη βοήθεια των αγαπημένων του συναδέλφων. Όλοι συμπατριώτες του, μοιράζονται μαζί του την πικρή νοσταλγία για την πατρίδα αλλά και τον πόθο για μια καλύτερη ζωή.



 Κάνουν τη δουλειά τους με κέφι παρότι οι Άγγλοι δεν μπορούν (ακόμα) να εκτιμήσουν την ιταλική κουζίνα. Από τη μια ζητάνε μαρμελάδα για να συνοδέψουν τα ζυμαρικά, από την άλλη κουτάλι για να τα φάνε. Μια μέρα περνά από το εστιατόριο ένα Αφρικανός ο οποίος ζητά δουλειά. Ο Ντομένικο πολύ ευγενικά του λέει πως δεν υπάρχει κάποια κενή θέση εργασίας γι' αυτόν κι εκείνος του απαντά ότι δεν είναι παρά ένα μάτσο μαφιόζοι.


Την επόμενη μέρα, στο κλείσιμο του εστιατορίου, έρχεται ο υπεύθυνος να παραλάβει την είσπραξη της ημέρας. Όλοι είναι κουρασμένοι αλλά χαλαροί. Ξαφνικά εμφανίζονται με όπλα στα χέρια ο Αφρικανός και δύο συνεργοί του, με σκοπό να ληστέψουν τους Ιταλούς. Ο υπεύθυνος καταφέρνει να ξεφύγει κι ειδοποιεί την αστυνομία. Στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν, οι επίδοξοι ληστές διαπιστώνουν ότι το μαγαζί δεν έχει παρά μία μόνο έξοδο: την ίδια την είσοδο την οποία έχουν αποκλείσει οι αστυνομικοί. Τότε σκαρφίζονται το εξής κόλπο: Προσποιούνται ότι είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης, μιας ανύπαρκτης αποσχιστικής ομάδας των "Μαύρων Πανθήρων", χρησιμοποιούν τους δόλιους Ιταλούς σερβιτόρους ως ομήρους, κλειδώνονται όλοι στην αποθήκη του εστιατορίου κι απαιτούν ασφαλές μέσο διαφυγής κι αεροπλάνο για να φύγουν από τη χώρα. Ξεκινούν διαπραγματεύσεις που θα κρατήσουν αρκετές μέρες. Η μοναδική τροφή είναι κούτες με χυμό τομάτας και ζυμαρικά. Στο τέλος όλα τελειώνουν καλά για τους σερβιτόρους αλλά όχι για τους ντεμέκ τρομοκράτες.





Πριν ξεσπάσει η όλη φασαρία, ο Ντομένικο ετοιμάζει για τους καλούς του συναδέλφους μια περιποιημένη spaghetti alla puttanesca που, όπως χαρακτηριστικά λέει κι ο ίδιος, θα ξεσηκώσει και τους νεκρούς!




Spaghetti alla puttanesca




Υλικά για 4 άτομα

400 γρ σπαγγέτι
1 κουτί ντομάτες (ολόκληρες ή κονκασέ που θα περάσετε από το μούλτι)
2 κουτάλια κάππαρη (την οποία θα έχετε ξαρμυρίσει)
3 φιλέτα ατζούγιας (τα οποία θα έχετε ξαρμυρίσει και ψιλοκόψει - αν δεν είστε φίλος της ατζούγιας βάλτε ένα φιλέτο. Αλλά βάλτε οπωσδήποτε!)
~15-20 ελιές Καλαμών (χωρίς κουκούτσι και κομμένες σε ροδέλες)
2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
1 πιπερίτσα καυτερή
ελαιόλαδο
αλάτι
μαϊντανός

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει. Μόλις βράσει ρίχνουμε τα σπαγγέτι και βράζουμε al dente. Τα καλής ποιότητας σπαγγέτι θέλουν περίπου 10-12 λεπτά να βράσουν, έτσι εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σε αυτό σοτάρουμε το σκόρδο και την πιπερίτσα. Συνεχίζοντας το σοτάρισμα ρίχνουμε την αντζούγια, σοτάρουμε λίγο ακόμα και ρίχνουμε την ντομάτα, τις ελιές και την κάππαρη. Μαγειρεύουμε μέχρι να σφίξει η σάλτσα. Αλατίζουμε (προσεκτικά) και ρίχνουμε τον μαϊντανό. Ανακατώνουμε και ρίχνουμε στο τηγάνι τα ζυμαρικά που θα έχουμε σουρώσει. Αφήνουμε λίγο τα ζυμαρικά με τη σάλτσα μέσα στο τηγάνι για να δέσουν καλά- το λέει κι ο Ντομένικο, δες βίντεο που ακολουθεί.  Σερβίρουμε αμέσως. Τρώγονται...χωρίς κουτάλι. Μόνο με πιρούνι και πολλή όρεξη!



Η puttanesca είναι θεϊκή σπαγγετάδα. Όσες φορές κι αν την φτιάξεις δεν θα την βαρεθείς ποτέ. Φτιαγμένη με τα πιο απλά υλικά, είναι από εκείνες τις σπαγγετάδες που ξεπήδησαν από τις κουζίνες των φτωχών Ναπολιτάνων. Η πεμπτουσία της cucina povera.
Ο Ντομένικο στην ταινία αναφέρει και την πηγή της ονομασίας της. Δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Όπως λέει κι ο ίδιος, οι γυναίκες που ασκούσαν το αρχαιότερο επάγγελμα στον κόσμο δεν είχαν πολύ χρόνο για μαγείρεμα έτσι σκαρφίζονταν γρήγορες σπαγγετάδες όπως τούτη η πεντανόστιμη, γρήγορη puttanesca.





Επίσης, ο Ντομένικο επιμένει πως πρέπει να αφήσεις για λίγο σπαγγέτι και σάλτσα μαζί πάνω στη φωτιά. Να δέσουν όμορφα, να δώσει η σάλτσα όλα τα θέλγητρα της! Δείτε στο βίντεο, πώς την περιποιείται την puttanesca! Δεν χρειάζεται να ξέρετε Ιταλικά για να διαπιστώσετε με τι αγάπη μαγειρεύει!



20 σχόλια:

  1. Ωραία περιγραφή!
    Αυτή τη μακαρονάδα δεν μπορώ να τη φτιάξω γιατί δεν μου αρέσουν οι αντζούγιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή είναι πολύς κόσμος που δεν την τρώει, γι'αυτό το τονίζω! (προσωπικά την λατρεύω!)

      Εντάξει, μπορεί κάποιος να φτιάξει την σπαγγετάδα χωρίς αντζούγια αλλά δεν θα είναι ...puttanesca!

      Διαγραφή
  2. εγω στη μακαροναδα σταθηκα!!!!!!!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Αριάδνη!

      Η μακαρονάδα είναι τόσο νόστιμη που αξίζει να σταθεί κανείς σε αυτήν!

      Διαγραφή
  3. δεν σε προλαβαίνω με τις ταινίες!!! θελω να γελασω με το ονομα της μακαρονάδας :P χαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία

      Έχω αποφασίσει φέτος να αφοσιωθώ στην αγαπημένη μου ενασχόληση: να βλέπω ταινίες -και μου βγαίνει...γαστρονομικά!

      Διαγραφή
  4. Φοβερος ο συνειρμος σου με τις εκλογες και την puttanesca αχαχαχ! Τελειο! Φοβερη η μακαρανοδα αυτη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική

      Ναι όντως! Μου ήρθε αυθόρμητα όταν συγγενής από το εξωτερικό με ρώτησε πώς πάνε τα πράγματα με τις εκλογές!

      Διαγραφή
  5. Εγώ που τα τρώω όλα τα συστατικά της puttanesca θα πρέπει κάποια στιγμή να τη φτιάξω στο σπίτι, δεν έχω βρει ακόμα την αφορμή αλλά μάλλον θα πρέπει να τη δημιουργήσω τελικά! Απορώ όμως πως συνδύασες το πιάτο αυτό με τις ...αξιοπρεπέστατες ελληνικές εκλογές, γιατί άραγε??? Απαπα, καμία σχέση!!! Amelie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμελί

      Με τέτοιο προεκλογικό αγώνα, ο συνειρμός προέκυψε εύκολα!

      Δεν πέρασα τελικά από το παγωτατζίδικο. Αλλά η διεύθυνση έχει αποθηκευτεί και την επόμενη καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα τιμηθεί!

      Διαγραφή
  6. Αν σου πω πως δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ?
    Ολο την ακουω αυτή τη μακαρονάδα αλλά δεν έτυχε να την φαω.
    Νομιζω πως η γεύση της ατζούγιας δεν θα είναι τόσο έντονη, αλλά της δίνει μια ιδιαίτερη γεύση.Ωραία σύνταγή.

    Και η ταινία καλή...αχ που τις ξετρυπώνεις???

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον,

      Όχι η γεύση της αντζούγιας δεν είναι έντονη. Όταν σοτάρεται γίνεται πολύ πιο διακριτική, κάτι που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος και δεν την θέλει- δυστυχώς!

      Η ταινία διαθέτει για πρωταγωνιστή έναν πολύ αγαπημένο ηθοποιό, τον Νίνο Μανφρέντι, του οποίου έχω δει τις περισσότερες ταινίες!

      Διαγραφή
  7. Δεν τρελαίνομαι για ζυμαρικά αλλά η συγκεκριμένη σάλτσα είναι από τις αγαπημένες μου! Εγώ βάζω στην αρχή της αντζούγιες με το σκόρδο και όσο τις σοτάρω, τα πολτοποιώ σιγά σιγά. Λιποθυμάς από την υπέροχη μυρωδιά. Επίσης πως σου φάνηκε το παιχνίδι της μίμησης; Θέλω πολύ να το δω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα.

      Σαν ταινία "Το παιχνίδι της Μίμησης" είχε ενδιαφέρον, αλλά δεν την λες με τίποτα αριστούργημα. Δεν συγκλονίστηκα με την ερμηνεία του Cumberbatch, παρόλ' αυτά μου έκανε εντύπωση που έπαιζε αρκετά καλά η Keira! Περνάς ένα ενδιαφέρον δίωρο στο σινεμά αλλά δεν είναι από τις ταινίες που θα θυμάσαι για πάντα!

      Διαγραφή
    2. Νότα

      Έτσι ακριβώς! Η αντζούγια είναι υπέροχη όταν σοτάρεται!

      Διαγραφή
    3. Κι εγώ ενώ περίμενα να μείνω άναυδη με τον Cumberbatch, η μόνη που μου έμεινε στο μυαλό τελειώνοντας η ταινία ήταν η Keira, τόσο όμορφη, τόσο ευαίσθητη, τόσο Αγγλίδα! Μια ωραία ταινία, αλλά σαν να μου έλειπε κάτι στο τέλος.
      Μου άρεσε επίσης και ο Matthew Goode.

      Διαγραφή
    4. ο Mathew Goode ειναι είναι από εκείνους τους καλούς ηθοποιούς που πάντα θυμάσαι σε δεύτερους ρόλους. Κυρίως μου αρεσε σε μια ταινία που λάτρεψα, "A single man" , ταινία για την οποία ο πρωταγωνιστής, Colin Firth -άλλη αδυναμία- έπρεπε να είχε πάρει Όσκαρ.

      Διαγραφή
  8. Εγω ειμαι ο κατω δεξία στην ταινια... που δεν παιρνει τα μάτια του απο το τηγανι με τα σπαγγέτι χα χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή