Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2016

Σπανάκι & απάκι

1) Όσοι περνάτε συχνά από εδώ θα γνωρίζετε ότι η υποφαινόμενη λατρεύει τα ζυμαρικά.
2) Επίσης, ίσως κάποιοι θυμάστε ότι υπήρξε μια εποχή που "ειδικευόταν" (?) σε γρήγορες, εύκολες αλλά πάντα νοστιμότατες και λαχταριστές σπαγγετάδες.
3) Ίσως πάλι ενθυμείστε εκείνο το σπανάκι που σοτάρισε ελαφρά νοστιμίζοντας το με λεμόνι, σε αυτή την συνταγή.
4) Τέλος, λίγο νωρίτερα, στα τέλη του προηγούμενου μήνα είχε κόψει λίγο απάκι σε κύβους και το είχε τηγανίσει καλά, για τούτη τη συνταγή.

Παίρνοντας, λοιπόν, το σπανάκι από τη μια και το απάκι από την άλλη, έφτιαξα (για να γυρίσουμε στον α! ενικό) προ ημερών μια απίστευτα νόστιμη σπαγγετάδα. Γρήγορη και λαχταριστή! Ιδανική για εκείνες τις ώρες που πεινάς τρελά αλλά δεν έχεις και πολύ κουράγιο για σχολαστικό μαγείρεμα. Ή απλά, μια σπαγγετάδα άξια της φήμης μιας Crispy...!

Σπαγγέτι με σπανάκι κι απάκι σε κρεμώδη σάλτσα από ρικότα.



Για 2 άτομα

200 γρ σπαγγέτι (ή λιγκουίνι)
180-200  σπανάκι καθαρισμένο και χοντροκομμένο
100 γρ απάκι κομμένο σε κύβους
χυμός μισού λεμονιού
2 γεμάτες κουταλιές ρικότα* (περίπου 70-80 γρ) την οποία καλό είναι να την έχουμε βγάλει από το ψυγείο λίγη ώρα πριν.
2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι
πιπέρι

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε να βράσει άφθονο νερό το οποίο θα έχουμε αλατίσει. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε al dente.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και σοτάρουμε καλά το απάκι. Μόλις τα κομμάτια ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές. τα βγάζουμε από το τηγάνι.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμα και σοτάρουμε το σπανάκι μέχρι να μαλακώσει και να χάσει το μεγαλύτερο μέρος του όγκου του. Σβήνουμε με λεμόνι και βγάζουμε από τη φωτιά.

Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά κρατώντας μισό ποτήρι από το νερό στο οποίο έβρασαν. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με το σπανάκι κι ανακατώνουμε ελαφρά.
Σε ένα ποτήρι ανακατώνουμε τη ρικότα με λίγο από το νερό βρασίματος που κρατήσαμε -3-4 κουταλιές- μέχρι να γίνει κρεμώδης και να μην υπάρχουν σβόλοι. Ρίχνουμε στο τηγάνι κι ανακατεύουμε. Αν μας φαίνεται σφιχτή η σάλτσα ρίχνουμε λίγο ακόμα από το νερό των ζυμαρικών.  Ανακατώνουμε πάντα απαλά, ελέγχουμε την πυκνότητα της σάλτσας κι ανάλογα αποφασίζουμε αν θα ρίξουμε λίγο νερό βρασίματος ακόμα ή όχι. Προσθέτουμε το απάκι, παρμεζάνα, ανακατώνουμε μια τελευταία φορά και σερβίρουμε αμέσως τρίβοντας άφθονο πιπέρι από πάνω.




*Στην επόμενη ανάρτηση θα δούμε τι απέγινε η ρικότα που περίσσεψε! Δεν έχω να πω τίποτε άλλο προς το παρόν, παρά μόνο πώς όταν κάτι μου βγαίνει τρομερά καλό, μου ανεβαίνει τόσο πολύ η διάθεση...που σχεδόν ξεχνώ σε ποια χώρα ζω...!

10 σχόλια:

  1. Πάντα με τρελαίνουν αυτές οι συνταγές σου! Καλό βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλερ καλησπέρα!

      Χαίρομαι που το ακούω και σε ευχαριστώ πολύ! :-))

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία η σημερινή σου ιδέα, γρήγορη και νόστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα είναι μια κλασική Crispy συνταγή!!! :-)))

      Διαγραφή
  3. Πως δεν θυαμμαι το απακι.... μ αρεσει που το συνδυασες με ρικότα, μου κανει πολύ μουλτι-κουλτι κουζινα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. B F
      Όντως βγήκε λίγο μούλτι κούλτι το πιάτο! Ή Ελλάς-Ιταλία συμμαχία! :-))

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Νότα κάτι γλυκό και...τέλειο!! Την Κυριακή μάλλον θα κάνω ανάρτηση.

      Εν τω μεταξύ, εκείνο το μικρό καταφρονημένο μπλογκ το ξανάνοιξα (για πολλοστή φορά, άνοιξε-κλείσε-άνοιξε) και θα γράφω για τις σειρές που βλέπω. Που δεν είναι λίγες φέτος!

      Διαγραφή
  5. Τετοια ωρα τετοια λογια! Κολαστηκα!
    Καλό ξημέρωμα
    φιλια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριάδνη καλησπέρα!

      Απ' ό,τι είδα η συγκεκριμένη σπαγγετάδα κόλασε αρκετούς τελικά!!! :-)))

      Καλή εβδομάδα από αύριο!
      Φιλιά!

      Διαγραφή