Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Mercato Centrale di Roma (Ρώμη, Δεκέμβριος '16)

Περπατούσα αμέριμνη σε ένα στενό κάπου πίσω από την Piazza Barberini, μόλις είχε νυχτώσει, ήταν η ώρα που τα περισσότερα καταστήματα έκλειναν. Περνώντας δίπλα από ένα μικρό κατάστημα με ηλεκτρικά είδη, ο ιδιοκτήτης κατέβαζε τα ρολά τραγουδώντας ένα υπέροχο ιταλικό καντσόνε, κι η φωνή του απλωνόταν σε όλο το δρομάκι κι η βραδιά ήταν τόσο γλυκιά και για πολλοστή φορά έβρισκα την απάντηση στην ερώτηση: "Γιατί αγαπώ τόσο πολύ την Αιώνια Πόλη;". Είναι το τοπίο, η ιστορία, το φως της, τα κτήρια, το φαγητό και φυσικά είναι οι άνθρωποι της που κάνουν αυτήν την πόλη τόσο μοναδική.

Ως προς το γαστρονομικό, που υποτίθεται πως είναι η ειδικότητα αυτού του ταπεινού blog, θα μπορούσα να γράφω επί ώρες για το φαγητό της πόλης -και θα το κάνω κάποτε- ή να προτείνω εστιατόρια -αυτό διστάζω πολύ να το κάνω. Εν τούτοις, αυτήν την φορά στην Ρώμη, έπεσα πάνω σε μια νέα άφιξη που με ενθουσίασε ως concept κι αποφάσισα να γράψω γι' αυτήν.



Στον κεντρικό σταθμό της Ρώμης εμφανίστηκε το Mercato Centrale.  Πρόκειται για έναν χώρο του κτηρίου του σταθμού που βρίσκεται από την πλευρά της οδού Giolitti κι είναι αφιερωμένος στο φαγητό! Πώς λειτουργεί: Υπάρχουν διάφορα καταστήματα, εστιατόρια, μαγειρεία περιφερειακά του χώρου στα οποία μπορείς να ψωνίσεις από γλυκά Σικελίας, πίτσες, σπαγγετάδες, φαγητά με ψάρι, τηγανητά, τρούφα, ό,τι θες, και ή τα παίρνεις μαζί σου και φεύγεις ή κάθεσαι στα τραπέζια του χώρου- όπου βρεις- και τρως. Στη μέση είναι ο χώρος με ό,τι έχει σχέση με ποτό. Υπάρχει wine bar, υπάρχει μπυραρία, καφέ. Παίρνεις ό,τι θες να πιεις, κάθεσαι οπουδήποτε κι απολαμβάνεις σε μια ολοζώντανη ατμόσφαιρα το ποτό σου.



Όλες οι κουζίνες είναι ανοιχτές και μπορεί κανείς να χαζέψει τους μάγειρες την ώρα που ετοιμάζουν τα καλούδια τους. Η υποφαινόμενη για παράδειγμα καθόταν με τις ώρες -σε σημείο παρεξηγήσεως!-μπροστά στους pizzaioli και τους θαύμαζε κaθώς έφτιαχναν την απίστευτα εύπλαστη ζύμη τους! Το πολύ θετικό είναι ότι αν είστε με παρέα ο καθένας μπορεί να πάρει ό,τι είδους φαγητό θέλει. Η ατμόσφαιρα είναι κεφάτη, οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι νέα παιδιά. Η φοβερή φάση είναι όταν οι μάγειροι αρχίζουν να διαλαλούν όλοι μαζί την "πραμάτεια" τους για να προσελκύσουν κοινό, χαλώντας τον κόσμο και θυμίζοντας σκηνικό από παλιά ιταλική ταινία!



Στα συν προστίθεται το γεγονός ότι μια υποβαθμισμένη πλευρά του σταθμού όχι μόνο αναβαθμίστηκε αλλά έγινε και σημείο αναφοράς. Όποιος περνά από το Termini έχει πια έναν παραπάνω λόγο να φτάσει νωρίτερα ή να φύγει λίγο αργότερα μετά την άφιξη του!

Κόσμος πολύς, νέος, κεφάτος, πολύ καλό φαγητό, χαλαρή ατμόσφαιρα. Συνιστάται ανεπιφύλακτα!
Έχετε το υπόψη όσοι έχετε σκοπό να ταξιδέψετε στην Αιώνια Πόλη.




Περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ


2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Αριάδνη καλημέρα! Χρόνια πολλά!
      Τα τυριά είναι όντως εντυπωσιακά κι οφείλω να ομολογήσω ότι οι Ιταλοί έχουν μια άκρως ενδιαφέρουσα γκάμα τυριών που δεν αφορά μόνο τα γνωστά, παρμεζάνα, γκράνα, μοτσαρέλα πχ.
      Καλή Χρονιά εύχομαι!

      Διαγραφή