Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Ψήσε με

Χθες βράδυ κοιτούσα την κουζίνα (την συσκευή) και σκεφτόμουν ότι απ'όλες τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού είναι η πιο παλιά κι, ευτυχώς, δεν δείχνει σημάδια γήρανσης. Οι υπόλοιπες συσκευές έχουν αντικατασταθεί προ πολλού αλλά η κουζίνα όχι, επιμένει να είναι πιστή παρόλο που έχει περάσει δύσκολες στιγμές με την μαγείρισσα-αφεντικίνα που της έλαχε. Την κοιτούσα και σκεφτόμουν αυτόν τον παράξενο "δεσμό" που αναπτύσσεται. Ξέρω ότι ακούγεται περίεργο αλλά αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι όσοι μαγειρεύουμε πολύ, δενόμαστε με την συγκεκριμένη συσκευή, της έχουμε αδυναμία. Θυμάμαι τη μητέρα μου που προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να κρατήσει τις κουζίνες της. "Να πάρουμε καινούργια", "Όχι", αναφωνούσε η συνήθως ήρεμη κα. Κυριακή, κι έβαζε τον πατέρα μου να την φτιάξει. Επέμενε σθεναρά. Τις αγαπούσε και τις αγαπά- την παρατηρώ πώς τις κοιτά! Γι'αυτό και δεν έχει αλλάξει πολλές. Τρεις όσο θυμάμαι εγώ (και θα ήταν δύο αν η δεύτερη δεν είχε βγει σκάρτη από την αρχή).

Θα μπορούσα να την είχα αλλάξει. Θα μπορούσα να είχα αγοράσει μια υπερσύγχρονη με μαγικά κουμπάκια, φωτάκια, εντυπωσιακή, ό,τι τελευταίας τεχνολογίας κυκλοφορεί. Αλλά δεν θέλω. Την αγαπώ (ναι, ακούγεται παρανοϊκό), την ξέρω, την εμπιστεύομαι, μου αρέσει που αποκτούμε μαζί τις ρυτίδες μας 😄, περνάμε ώρες μαζί.

Σηκώθηκα, την χάιδεψα, την καληνύχτισα. Σήμερα το πρωί σηκώθηκα και μαζί, η κουζίνα κι εγώ, ψήσαμε ένα από τα ωραιότερα κέικ μήλου που βγήκαν ποτέ από την Crispy κουζίνα! Θρίαμβος!





Και θέλουμε να "ψήσουμε" κι εσάς και την κουζίνα σας 😊 να ψήσετε αυτό το υπέροχο, το τόσο κατάλληλο για την εποχή αυτή κέικ!

Ψήστε κι απολαύστε!


Κέικ μήλου με γιαούρτι



Για στρογγυλό ταψί για κέικ διαμέτρου 20 εκ.

Υλικά

2-3 μήλα βάρους + 500 γρ (έτσι ώστε όταν καθαριστούν το βάρος να είναι ~500γρ)
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 μεγάλα αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (το στραγγιστό 2% είναι ιδανικό, όμως σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε απλό γιαούρτι 2%)
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2/3 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη + 1 κουταλάκι γλυκού επιπλέον
χυμός ενός λεμονιού
1/2 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι κοφτό κανέλα
1 γεμάτο κουταλάκι baking powder
1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
μία πρέζα αλάτι
1 κουτάλι σούπας βούτυρο





Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170º C

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε μικρά κομμάτια (~1-1,5 εκ) και τα βάζουμε σε ένα μπολ με τον μισό χυμό λεμονιού

Βάζουμε το βούτυρο στο ταψί και το τοποθετούμε στον φούρνο για μερικά λεπτά.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατώνουμε το αλεύρι με το baking powder, σόδα, αλάτι, την μισή κανέλα και μοσχοκάρυδο.

Βγάζουμε από τον φούρνο το ταψί κι απλώνουμε το λιωμένο πια βούτυρο σε όλο το εσωτερικό τοίχωμα. Στη βάση ρίχνουμε με ένα κουταλάκι λίγη ζάχαρη και την μισή κανέλα.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ τοποθετούμε ζάχαρη, γιαούρτι, αυγά, ελαιόλαδο, τον μισό χυμό λεμονιού και την βανίλια. Χτυπάμε με χτυπητήρι χεριού για λίγα λεπτά καλά μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές χυλό. Σε αυτό ρίχνουμε τα μήλα. Ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα αλευριού ανακατώνοντας αυτήν φορά με σπάτουλα. Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη μας την ρίχνουμε στο ταψί και ψήνουμε για ~50 λεπτά. Μόλις πάρει καλό χρώμα από πάνω σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο μέχρι την ολοκλήρωση του ψησίματος. Προς το τέλος με την μέθοδο του μαχαιριού τσεκάρουμε αν έχει ψηθεί και στο εσωτερικό καλά.

Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε να ηρεμήσει για 15 λεπτά περίπου πριν το βγάλουμε από το ταψί. Αν θέλουμε ρίχνουμε λίγη ζάχαρη άχνη από πάνω.


8 σχόλια:

  1. ωωωωω τελειο κεικ μυρωδατο! φιανεται λαχταριστο!!! το μικρο ξωτικο το κοιταει λαιμαργα! αχ αυτο το δεσιμο με την κουζινα... ποσο το καταλαβαινω! και μεν αη μανα μου παλευει με νυχια κ με δοντια εχον χαλασει κουμπια κ εχει κανει πατεντες γτ απλα αρνειται να την αλλαξει! και γω ετσι θα εκανα παντως .. αμα την αλλαξει θα μου ερθει αποτομο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία

      Οι μαμάδες μας είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα!

      Για το γλυκό το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είναι το ωραιότερο κέικ μήλου που έχω φτιάξει! Μακράν!

      Το μικρό ξωτικό εμφανίζεται κάθε Χριστούγεννα! Είναι o special guest star των γιορτινών αναρτήσεων!!!

      Καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα. Ενώ δένομαι πολύ με τα αντικείμενα - σκεύη μου και δεν θέλω να τα αποχωριστώ και όσο παλιότερα τόσο καλύτερα (πχ μαντεμένιο τηγάνι 90 ετών), όταν δεν κάνουν την δουλειά τους και με τις επισκευές απλά υπολειτουργούν, παίρνουν πόδι, τελεία. Η κουζίνα σου απ΄ ό,τι φαίνεται δουλεύει μια χαρά και πολύ ευχαρίστως θα δοκίμαζα από τα χεράκια σου και τις αντιστάσεις της αυτό το κέικ. Βάζω το κρέας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλεομένη καλημέρα!

      Με αντικείμενα κολλάω -κυρίως μικροαντικείμενα- κι εγώ με την έννοια ότι αν κάποια με βολεύουν πολύ, τα χρησιμοποιώ συνέχεια κι ας έχουν παλιώσει. Πχ έχω μια σπάτουλα, της έχει φύγει το πάνω μέρος του χερουλιού αλλά με βολεύει η κλίση της οπότε την χρησιμοποιώ συνέχεια κι ας είναι μισή!

      Τα τελευταία κομμάτια του κέικ θα τα πάρω τώρα μαζί μου στη θάλασσα- για σνακ μετά το μπάνιο. Προλαβαίνεις!

      Διαγραφή
  3. Εγώ να δεις δέσιμο με αντικείμενα.. ιδίως αν ειναι παλιά.
    Δεν έχω αλλάξει κουζίνα ακομα. Εχω την πρωτη εδώ και 23 χρονια!!!!!!! ακούγεται κουφό αλλά ναι. Δεν έχει πάθει τίποτα, μαστορα δεν έχει δει..και ψήνει μια χαρά. Ιδίως ο φούρνος της πολύ καλά. Αν και τον τελευταιο χρόνο σκεφτόμουν μια πιο καινούργια πιο πολύ για αλλαγή και για οικονομιία με την έννοια αυτών που ειναι ενεργειακής κλασης Α+ κάτι τέτοιο..αλλα αν δεν τα τινάξει τελείως δεν με βλέπω.

    Στο κεικ τωρα..ετσι οπως το βλέπω μεσα στη φόρμα να έχει σκάσει και να έχει χρυσοψηθεί, αν το είχα μπροστά μου σίγουρα θα το έτρωγα όλο.
    Τέλειο.

    Καλές βουτιές ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον

      Ο λόγος που αναφέρεις, η ενεργειακή κλάση δηλαδή, ίσως να είναι ο μόνος λόγος που θα την άλλαζα.

      Ξετρελάθηκα μόλις το έβγαλα από το φούρνο, είχε ψηθεί ιδανικά και τα πρώτα ζεστά κομμάτια που έφαγα ήταν απίθανα λαχταριστά!

      Ευχαριστώ! Θα γίνει μια αναγκαστική διακοπή αυτές τις μέρες, ελπίζω μετά τα Χριστούγεννα να επιστρέψω ...στην παραλία! Ψυχοθεραπεία πραγματική! Μου έχει κάνει καλό, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά- μου φεύγει λίγο το μυαλό κι οι σκέψεις απ' όσα γίνονται...

      Διαγραφή
  4. H κουζίνα είναι σαν την φωτογραφική μηχανή. Όταν μάθεις "τα κουμπιά" της κάνετε μαζί υπέροχα πράγματα οπότε θα πρέπει να τα φτύσει εντελώς για να την αλλάξεις. Οπότε σε καταλαβαίνω απόλυτα και εσένα και την μαμά.

    Καλά γευστικά Χριστούγεννα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλερ εύχομαι να πέρασες όμορφα τα Χριστούγεννα, το ίδιο εύχομαι να περάσεις πολύ όμορφα την αλλαγή του χρόνου και κυρίως ο νέος να σου φέρει ό,τι καλύτερο κι ό,τι περισσότερο ποθείς!

      Έχεις δίκιο! Τελικά μάλλον ισχύει για όλες τις συσκευές!

      Διαγραφή