Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2008

Η σιφνέικη ρεβυθάδα







Όπως όλοι -ή σχεδόν όλοι- γνωρίζουμε, το πιο διάσημο πιάτο της Σίφνου είναι η ρεβυθάδα , ένα πιάτο απλό ως προς τις πρώτες του ύλες αλλά θεϊκό στη γεύση. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα γενικότερο γνώρισμα της ελληνικής κουζίνας : απλά υλικά αλλά υπέροχα πιάτα. Λοιπόν η ρεβυθάδα δε χρειάζεται παρά ρεβύθια (τα οποία θέλουν λίγη ώρα μούλιασμα), κρεμμύδια ,αλάτι, λάδι και νερό. Θέλει επίσης ένα τσικάλι- κεραμεικό σκεύος ειδικό για ρεβυθάδα- κι ένα ...ξυλόφουρνο. Με μια επίσκεψη στη Σίφνο θα καταφέρετε να προμηθευτείτε ένα τσικάλι , τώρα όσο για τον ξυλόφουρνο θα πρέπει να είστε τυχεροί κι ο γείτονάς σας να διαθέτει έναν όπως συμβαίνει στη δική μας περίπτωση! Όμως μην απελπίζεστε, κι ο ηλεκτρικός φούρνος μπορεί να κάνει τη δουλειά - φευ! χωρίς όμως το ίδιο εντυπωσιακό γευστικό αποτέλεσμα.


Ρεβυθάδα Σίφνου


Υλικά
1/2 κιλό ρεβύθια (τα οποία έχουμε μουλιάσει 4-5 ώρες πριν)
2 μεγάλα κρεμμύδια , αλάτι , 1 φλυτζάνι λάδι , νερό όσο πάρει

Εκτέλεση
Στραγγίζουμε τα ρεβύθια και τα τοποθετούμε μέσα στο τσικάλι. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα τοποθετούμε πάνω από τα ρεβύθια. Ρίχνουμε το λάδι , αλάτι και νερό μέχρι σχεδόν να γεμίσει το τσικάλι. Αφήνουμε το ξυλόφουρνο να τα σιγοψήσει για 15 ώρες περίπου. Αλλιώς στον ηλεκτρικό φούρνο τα ψήνουμε ολονυκτίς στους 80 βαθμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου