Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Παραλλαγές σ'ένα θέμα


Όπου το θέμα μας είναι το κέικ.


ΚΕΙΚ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ


Υλικά


250 γρ. βούτυρο (να έχει μείνει εκτός ψυγείου κάποια ώρα)
1 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
ξύσμα από τη φλούδα ενός πορτοκαλιού
500 γρ. αλεύρι ( 550 ή για όλες τις χρήσεις)
1 φακελλάκι baking powder (το οποίο θα ανακατώσουμε καλά στο αλεύρι)
την ψίχα 10 καρυδιών( που μόλις έχουμε σπάσει)
3 κουταλιές λαμπερές ξανθές σταφίδες
3 κουταλάκια κακάο


Εκτέλεση


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Χτυπάμε στο μίξερ καλά το βούτυρο* με τη ζάχαρη μέχρι το μίγμα να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Πριν προσθέσουμε το επόμενο, το προηγούμενο αυγό πρέπει να έχει αναμιχθεί καλά στη ζύμη. Αφού τελειώσουμε με τα αυγά, ρίχνουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού. Εδώ αρχίζει η διαδικασία όπου θα ρίχνουμε λίγο αλεύρι θα ανακατεύουμε , λίγο γάλα θα ανακατεύουμε και θα συνεχίσουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν και τα 2 υλικά. Ανακατεύοντας πια με τη σπάτουλα ρίχνουμε στη ζύμη τα καρύδια και τις σταφίδες. Ρίχνουμε τη μισή ζύμη σε βουτυρωμένη φόρμα για κέικ. Στην υπόλοιπη ζύμη ρίχνουμε το κακάο κι ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε στη φόρμα τη ζύμη με το κακάο και ''χτυπάμε'' ελαφρά τη φόρμα για να δέσουν μεταξύ τους οι 2 ζύμες. Ψήνουμε για 50 λεπτά στους 170 βαθμούς.

*Κρατάμε από το βούτυρο ένα κουτάλι. Βάζουμε τη φόρμα με το βούτυρο στο φούρνο που προθερμαίνεται για λίγα λεπτά ίσαμε να λιώσει το βούτυρο. Όταν βγάλουμε τη φόρμα , απλώνουμε το λιωμένο βούτυρο μ'ένα πινέλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου