Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Πες το με μία pesto.

Είχα σκοπό να σας τρατάρω μια εκπληκτική κι ελληνικότατη πίτα , αλλά με αυτόν τον καταραμένο καύσωνα να είναι προ των πυλών , δεν μπορώ να σας βάλω να ανοίγετε το φούρνο και μάλιστα για αρκετή ώρα. Η ζέστη , η πολλή ζέστη για να είμαστε ακριβείς, θέλει ελαφριά πιάτα , κυρίως σαλάτες -ευτυχώς υπάρχουν φρεσκότατες πρώτες ύλες για σαλάτες στα μανάβικα και δεν εννοώ το μπρόκολο- εθεάθησαν κάποιοι εν μέσω θέρους να αγοράζουν τούτο το λαχανικό του χειμώνα! Αλλά να που σας έχω κάποιες σάλτσες για σπαγγετάδα οι οποίες δεν θέλουν καν βράσιμο! (Διευκρίνιση: Η σάλτσα δεν θέλει βράσιμο , τα μακαρόνια ...κανονικά!). Αυτές είναι οι λεγόμενες σάλτσες pesto. Pestare στα ιταλικά σημαίνει κοπανίζω , κοπανάω κι οι καλές νοικοκυρές κάποτε κοπάνιζαν τα φρέσκα , ωμά υλικά τους στο γουδί απ'όπου προέκυπτε μια σάλτσα απίστευτα αρωματική , ελαφρότατη και τόσο καλοκαιρινή. Ενώ , από την άλλη , εμείς οι μοντέρνες , οι ανεπρόκοπες , οι so busy busy, τις κοπανάμε στο μπλέντερ , το γουδί το έχουμε για μπιμπελό στην κουζίνα. Πάντως για ανεπρόκοπες δεν μπορώ να πω , τα αποτελέσματα είναι από ικανοποιητικά έως ...πολύ ικανοποιητικά.

Σας έχω σήμερα μία σάλτσα pesto. Την πιο διάσημη, την πιο αρωματική, την πιο καλοκαιρινή, την πιο θελκτική. Την μοναδική pesto genovese!

Όμως πριν σας δώσω την συνταγή, να τονίσω ότι δε χρειάζεται να είστε με τη ζυγαριά κουζίνας αγκαλιά. Αν είναι κάποιο υλικό που σας αρέσει ή θέλετε να ''ακουστεί'' περισσότερο μη διστάσετε , βάλτε κάτι παραπάνω. Ή, και πάλι μη διστάσετε να προσθέσετε κάποιο έξτρα υλικό που πιστεύετε ότι θα ταίριαζε σε μία από τις σάλτσες. Πχ πολλοί βάζουν στην pesto genovese λίγα φιστίκια κάσιους! Ξεφεύγουμε από την αυστηρά παραδοσιακή συνταγή αλλά είναι ωραιότατη!




 Pesto Genovese







Υλικά: 


3 φλυτζάνια καθαρισμένα και καλά στεγνωμένα φύλλα βασιλικού
2 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές σούπας παρμεζάνα
1/2 φλυτζάνι έξτρα παρθένο ελαιιόλαδο
1 κουταλιά σούπας κουκουναρόσπορο
αλάτι
1 πακέτο ζυμαρικά (τύπου λινγκουίνι, σπαγγέτι, σπαγγετόνι, πένες, ταλιατέλες, φετουτσίνι ό,τι σας αρέσει τέλος πάντων!)

Χτυπήστε όλα τα υλικά μαζί σε μπλέντερ μέχρι η σάλτσα να γίνει κρεμώδης.




Βράζετε τα ζυμαρικά al dente, ανακατώνετε με τη σάλτσα και απολαμβάνετε το πιάτο με ένα κρασί ...προφανώς! Ποιο κρασί; Εμείς την pesto genovese τη συνοδεύουμε σταθερά με μια ''οινική σταθερά'' ! Το λευκό Κτήμα Γεροβασιλείου -με ασύρτικο & μαλαγουζιά.




Μην ξεχάσω να σας πω ότι η σάλτσα αυτή δεν περιορίζεται σε σπαγγετάδα. Την χρησιμοποιώ σε πίτσα με φρεσκοκομμένη ντομάτα , την είχα χρησιμοποιήσει σε ravioli και μία φίλη μού την είχε προτείνει σε πίτα με ανθότυρο και ντοματίνια ,την οποία πίτα ακόμα να φτιάξω , τόσο ανεπρόκοπη πια τς, τς, τς...



13 σχόλια:

  1. Κλασσικά την Pesto Genovese τη φτιάχνω συχνότατα και συνήθως όχι για τα μακαρόνια αλλά για... Ντάκο!!!
    Πάλι μας έστειλες λιγούρες crispy!
    Θα φτιάξω και την άλλη όμως που μου ακούγεται τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. βρομιστεράκι πολύ ωραία η ιδέα σου για τον ντάκο ! Με ψιλοκομμένη ντομάτα ,ε; Τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η pesto genovese με τραβάει πιο πολύ (μπορεί να παίζουνε ρόλο και οι πολύ καλές φωτογαραφίες ή η κουκουναρομανία της Ελένης) και θα την κάνω σύντομα. Είναι τελείως ωμή από ότι κατάλαβα, δεν μεσολαβεί τηγάνι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Crispy μου την έφτιαξα την salsa sophia αλλά με ταλιατέλες!
    Καταπληκτική! Επειδή με έπιασε λιγούρα εν το μεταξύ λέω... ας βάλω λίγο παραπάνω αντζούγια, ε... να μη βάλω και 5 ελίτσες παραπάνω, ε...ας βάλω και λίγο κουκουνάρι ακόμα....
    Να μη στα πολυλογώ, βγήκε για 8 άτομα η σάλτσα και έτσι πήγα και στους δικούς μου ένα βάζο για αύριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. navarino-s οι φωτογραφίες είναι απαράδεκτες! Αν με δείτε τι κάνω για νατις βγάλω!!! Ναι , όλα τα υλικά είναι ωμά και τα χτυπάμε όλα μαζί στο μπλέντερ.

    βρομιστεράκι βλέπω ότι έχουμε τις ίδιες ''κακές'' συνήθειες! Ελπίζω να αρέσει και στους δικούς σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι φωτογραφίες είναι μιά χαρά, κοπλιμέντα θες να μαζέψεις crispy?
    Πάω να κοιτάξω καμια γλυκιά συνταγή σου από πιο παλιά να πάω ξανά στη μαμά μου να τη φτιάξουμε μαζί...
    Έχω οίστρο σήμερα!
    Και αυτό που έχω με τα υλικά δεν είναι κακό συνήθειο...κατοχικό σύνδρομο είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. βρωμιστεράκι η πρώτη είναι λες κι είναι αεροφωτογραφία! Αν ψάχνεις τις γλυκές συνταγές, περίμενε λίγο για την πάστα φλώρα , βρήκα καλύτερη συνταγή! Οίστρο μες τον καύσωνα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τελικά φτιάξαμε συνταγές μαμάς.
    Πανακότα και ρυζόγαλο :D
    Όσο για την πάστα φρολλα περιμένω την καλύτερη γιατί όπως και εσύ, έτσι και εγώ έχω ίσα με 3 βάζα μαρμελάδα που η στάθμη δεν κατεβαίνει ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. βρομιστεράκι με χτύπησε ο δαίμων του καύσωνα και σε έγραψα στο προηγούμενο αχόλιο με ''ω''. Ωχ , σκεφτόμουν να σου φέρω μαρμελάδα , σπιτική , 2 διαφορετικές γιατί κι εγώ έχω το ίδιο ''πρόβλημα''!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η μαμομαρμελάδα είναι μαγική! Σαν τα ψωμάκια του Ιησού! Τρως, τρως και αυτή αυξάνεται και πλυθήνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ξέχασα να σ' ευχαριστήσω γι' αυτή τη συνταγή. Μια απορία, μου λείπει κάποιο ένζυμο και δε μπορώ να χωνέψω τ' αλμυρά, "σκληρά" τυριά. Μα καθόλου, ούτε να τα μυρίσω. Είναι πολύ άξεστο που προτιμώ από την παρμεζάνα κάποιο γλυκό τυρί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. tom το θυμάμαι που μού το είχες γράψει αυτό. Όχι βέβαια , δεν είναι καθόλου άξεστο -εγώ να δεις τι κάνω στην κουζίνα! Με το ανθότυρο & τη ρικότα πώς τα πας; Αν βάλεις κάτι τέτοιο , βάλε και μια πρέζα αλάτι. Αν εννοείς τυριά όπως γκούντα , εμεντάλ ή ένταμ προσπάθησε πρώτα να το τρίψεις στο ψιλό και μετά ανακάτεψε το με τα υπόλοιπα υλικά. Κι εδώ πρόσθεσε λίγο αλάτι.
    Α , και να σε ευχαριστήσω για το weeds. Είμαι μόνη μου αυτές τις μέρες κι έχω πλακωθεί να βλέπω επεισόδια της σειράς. Ολοκλήρωσα ήδη τον πρώτο κύκλο. Είναι φανταστική , έχω ρίξει κάτι απίστευτα γέλια , δεν μπορώ όμως να εξηγήσω το εξής: Τρελαίνομαι για την Σίλια , είναι ο αγαπημένος μου χαρακτήρας , άσε που έχει τις καλύτερες ατάκες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το περίμενα ότι θα σου αρέσει. Η Σίλια, τόσο παρεξηγημένη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή