Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Weeds in suburbia

Σήμερα θα μιλήσουμε για χόρτο , ''του Θεού το χόρτο'' και για τα προάστια , τα ''dead zοnes'' όπως τα ονομάζω. Όλα αυτά με αφορμή τη σειρά






Βλέποντας τους τίτλους αρχής καταλαβαίνει κανείς πού διαδραματίζεται η σειρά. Σ'ένα βαρετό μέχρι θανάτου προάστιο κάπου στη Νότια Καλιφόρνια , όπου όλα είναι τόσο επικίνδυνα πανομοιότυπα. Μεγάλα σπίτια , μεγάλα αυτοκίνητα -suv εννοείται- μέσα στα οποία οι κάτοικοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους απ'ότι φαίνεται , ησυχία , καθαριότητα , τάξη , ασφάλεια , ίδιες συνήθειες , όμοιο τρόπο ζωής. Έναν τρόπο ζωής που ο κατα τ'άλλα αντιαμερικανός Νεοέλληνας προσπαθεί διακαώς να αποκτήσει. Ρίξτε μια ματιά στα δικά μας προάστια. Βέβαια , υπάρχουν κάποιες διαφορές , για παράδειγμα εμείς λόγω έλλειψης xώρου στοιβαζόμαστε ο ένας πάνω στον άλλον στα ''υπερπολυτελή'' διαμερίσματα όπως υπόσχονται οι εργολάβοι. Υπερπολυτελή σημαίνει χτιστή ψησταριά στο μπαλκόνι κι ένα γκαράζ στο οποίο αδυνατεί να μπει το suv ! Έχω δει κάτι απίστευτες μανούβρες των οδηγών στην προσπάθειά τους να ''χώσουν'' το θηρίο στη λιλιπούτεια αποθήκη-γιατί ουσιαστικά αυτό είναι το γκαράζ- και στο τέλος εγκαταλείπουν την προσπάθεια κι αφήνουν το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου κι ενίοτε στο πεζοδρόμιο. Βέβαια , στα πολύ upper class προάστια τα πράγματα είναι καλύτερα ,εντελώς american way of life.

Τώρα , πίσω στη σειρά , αυτό που διαδραματίζεται δεν ξέρω αν θα μπορούσε να συμβεί εδώ , δηλαδή μια προαστιακή χήρα νοικοκυρά να πουλά μαριχουάνα για να ανταπεξέλθει στις οικογενειακές κι οικονομικές της υποχρεώσεις! Διότι αυτό συμβαίνει στο weeds και συμβαίνει σ'ένα βαρετό προάστιο όπως είπαμε , όπου τελικά τίποτα δεν είναι αγγελικά πλασμένο. Παιδιά μου , έτσι είναι, τα προάστια είναι πληκτικά αλλά και ...''σκοτεινά''. Οι χαρακτήρες της σειράς είναι ...απερίγραπτοι , κάποιοι ανταγωνίζονται για το ποιος είναι ο πιο ελεεινός κι ο αμοραλισμός δίνει και παίρνει. Πέφτουν ατάκες θανατερές κι οι ήρωες βγάζουν τον χειρότερο εαυτό τους -ή απλά έτσι είναι ο χαρακτήρας τους!
Τη χήρα , τη Νάνσι Μπότουιν , υποδύεται η γλυκύτατη Mary Louise Parker ,της οποίας όμως η γλυκύτητα μην σας ξεγελά.

2-3 παρατηρήσεις:

1. Φαντάζομαι ότι την αρχική σεναριακή ιδέα την πήραν από την συμπαθέστατη εγγλέζικη κομεντί Saving Grace ή ''Του Θεού το χόρτο'' όπως ήταν ο ελληνικός τίτλος , όπου μια χήρα κάπου στην Κορνουάλη προσπαθεί -μαντέψτε πώς!- να αντιμετωπίσει την οικονομική άβυσσο που της άφησε κληρονομιά ο μακαρίτης. Θυμάμαι στο σινεμά που την είχα δει , σείστηκε η αίθουσα από τα χειροκροτήματα όταν εμφανίστηκε το ....''θεϊκό χόρτο''!

2.Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν θα μπορέσουμε ποτέ να γυρίσουμε μια σειρά , με τέτοιο σαρκασμό , δηκτικό χιούμορ κι αμοραλισμό. Οι περισσότερες ελληνικές σειρές είναι υστερικές , φωνακλάδικες , δήθεν και σοβαροφανείς , σχεδόν πάντα βασίζονται στην πλάκα παρά το χιούμορ.

3. Λατρεύω το ντύσιμο της Parker στη σειρά!

Ακούστε (και δείτε) το τραγούδιSuburbia των πολυαγαπημένων Pet Shop Boys.
***********************************************************
Υ.Γ.:(μερικές ώρες μετά) Σας έβαλα να ακούσετε pet shop boys αλλά δεν σας έβαλα το intro της σειράς. Το τραγουδάκι αυτό ακουγόταν από το 1ο επεισόδιο , αλλά από το 2ο κύκλο και πέρα υπήρχε διασκευή του από διαφορετικό καλλιτέχνη σε κάθε επεισόδιο.
Εδώ το ακούτε από τους Linkin Park.

2 σχόλια:

  1. Την είχα χάσει αυτήν την ανάρτησή σου. Βάφτιζα εκέινες τις ημέρες, κάτω στην Ελλάδα. Λοιπόν αγόρασα σήμερα τον 4ο κύκλο και είμαι καταχαρούμενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. tom εδώ στα βίντεο κλαμπ έχουν μέχρι και τον 3ο κύκλο. Επειδή ενδιαφέρθηκε κι ο Π να το δει πιάσαμε τον 1ο κύκλο από την αρχή. Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι συνεχίζει απτόητο- είναι στον 5ο κύκλο πια;- αρέσει και βραβεύεται -είναι συνεχώς παρών στα Emmy.

    ΑπάντησηΔιαγραφή