Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Παραλλαγές σ'ένα θέμα.

Όπου το θέμα μας σήμερα είναι η ...πάστα φλώρα! Μα , μες το κατακαλόκαιρο , Crispy; Ω , ναι! Βασικά για δύο λόγους: 1) Είναι εξωφρενικά υψηλός ο αριθμός των βάζων από διάφορες μαρμελάδες που βρίσκονται στο ψυγείο κι η πάστα φλώρα είναι ο ιδανικός τρόπος να ''εξοντωθούν'' (οι μαρμελάδες). Θα αναρωτιέστε πώς βρέθηκαν τόσες πολλές μαρμελάδες στο ψυγείο. Χμμμ, έχω την εντύπωση ότι οι μαμάδες από μια ηλικία και πέρα δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να φτιάχνουν μαρμελάδες κι η δική μου έχει πάθει στην κυριολεξία ψύχωση (με τις μαρμελάδες). Απ'την άλλη είχα κάνει το λάθος να πω στον σύντροφο S , ότι μού αρέσουν τόοοοοσο πολύ οι μαρμελάδες από σμέουρα , μύρτιλα κλπ και το γεγονός ότι υπήρχαν ήδη τόοοοοοοσες μαρμελάδες στο ψυγείο δεν τον πτόησαν. 2) Πριν από λίγες μέρες  προσπαθώντας να βάλω μια τάξη στις συνταγές που κόβω από περιοδικά , έπεσα πάνω σε μια συνταγή για παστα φλώρα που μού έκανε ''κλικ'' .''Κλικ'' σημαίνει ότι είχα την υποψία ότι θα ήταν καλύτερη από εκείνη που έφτιαχνα συνήθως. Κι οι υποψίες μου επιβεβαιώθηκαν! Μού αρέσει πολύ περισσότερο αυτή η συνταγή και γι'αυτό αποφάσισα να σας τη δώσω. Είναι από το Gourmet της Ελευθεροτυπίας (τεύχος Ιούλιος 2007) , δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομα της συμπαθέστατης , χαμογελαστής κυρίας που έχει γράψει τη συνταγή. Έχω κάνει μια μικρή αλλαγή , που σημαίνει ότι έχω βάλει λιγότερο βούτυρο και στο τέλος σας έχω...ένα μικρό μυστικό.



Πάστα Φλώρα 


(Από το Gourmet της Ελευθεροτυπίας τεύχος Ιούλιος 2007)







Υλικά :

 400 γρ αλεύρι
 250 γρ βούτυρο (ή μαργαρίνη) 
150 γρ ζάχαρη άχνη
100 γρ λευκό αμύγδαλο σε σκόνη
1 πρέζα αλάτι
2 αβγά
1/2 κ. γλ. βανίλια
1 βάζο μαρμελάδα, όποια σας αρέσει περισσότερο ή όποια θέλετε...να εξοντώσετε!

Χτυπάτε βούτυρο και ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέτετε τα αυγά ένα ένα και τέλος το αλεύρι που θα έχετε ανακατέψει με τη σκόνη αμυγδάλου , το αλάτι και τη βανίλια. Σκεπάζετε το μίγμα με εκείνο το ''σπαστικό'' πράγμα που λέγεται μεμβράνη -αλλού το θες , αλλού πάει!- και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα . Αν βαρεθείτε να περιμένετε , κάντε μια ανάρτηση , πεταχτείτε να πληρώσετε εκείνο το λογαριασμό που έχει λήξει ή πάρτε τηλέφωνο φίλο/φίλη που είναι συνώνυμος/η της λογοδιάρροιας. Αφού έχει περάσει ο πολυπόθητος χρόνος απλώστε σε ταψί (εδώ μού δίνει διαστάσεις 20 x 20εκ.) τη ζύμη σε φύλλο πάχους 3 εκ. (προσωπικά πάνω από 2 εκ πάχος δεν την κάνω ποτέ κι η φωτογραφία του περιοδικού δείχνει το γλυκό με πάχος λιγότερο από 1εκ οπότε είναι θέμα γούστου πόσο πληθωρικό το θέλετε το γλυκό). Απλώστε μια πλούσια στρώση μαρμελάδας και με την υπόλοιπη ζύμη φτιάξτε μπαστουνάκια και τοποθετείστε τα οριζοντίως , καθέτως , πλαγίως ή τελοσπάντων όπως θέλετε πάνω στη μαρμελάδα. Ψήστε στους 160 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. Και ιδού ένα τέλειο γλυκό για πρωινό!

Τώρα το μυστικό: Ποτέ μα ποτέ μην ξεκινήσετε να φτιάξετε κάτι (κυρίως γλυκό ) νομίζοντας , τονίζω κι επαναλαμβάνω τη λέξη , νομίζοντας ότι έχετε όλα τα υλικά. 

A , σας έχω κι ένα δεύτερο μυστικό . Άφησα το βούτυρο εκτός ψυγείου για αρκετή ώρα και χτύπησα στο χέρι το μίγμα- από τη στιγμή που η ζάχαρη ήταν άχνη δεν υπήρχε ιδιαίτερο πρόβλημα.

8 σχόλια:

  1. τρώγε τις μαρμελάδες ανακατεμένες με γιαούρτι, πιο διαιτητικό από το να τις κάνεις πασταφλόρα. Μια χαρά τρώγετα πάντως και καλοκαίρι με παγωμένο αναψυκτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. tyler θυμάμαι μικρή έτρωγα το γιούρτι με μαρμελάδα. Φτιάχνω κάθε εβδομάδα ένα γλυκό, κυρίως ως πρωινό για τον σύζυγο που φεύγει νωρίς το πρωί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο ρε crispy, αυτή η συνταγή μου χρειαζότανε διότι είπαμε τι γίνεται στο ψυγείο με τις μαρμελάδες...
    Το αμύγδαλο πρέπει να κάνει ωραίο σετ! Θα δοκιμάσω να την κάνω την Δευτέρα που θα έχω λίγο χρόνο λοιπόν!
    Μμμμμμμ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. βρομιστεράκι είναι απείρως καλύτερη από την προηγούμενη συνταγή πάστα φλώρα που είχα αναρτήσει. Και δεν πρόκειται να σε παιδέψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την έφτιαξα!
    Αργησα αλλά την έφτιαξα!
    Και είναι φανταστική!!!
    (και σε λίγο δε θα χοράω να κάτσω στην καρέκλα...)
    Εν το μεταξύ παίζει από χθές μαρμελάδα σύκο, να σου κρατήσω???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. βρομιστεράκι όχι , όχι , όχι άλλη μαρμελάδα σύκο!!! Η μητέρα μου έφτιαξε μερικές δεκάδες τόνους τώρα το καλοκαίρι κι ήδη καμιά εκατοστή βάζα βρίσκονται στο ψυγείο μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απογοητευμένη που ενώ είχα κάνει ένα τεράστιο σχόλιο στο τελευταίο σου ποστ δεν το βλέπω (μιλάμε για κατεβατό ταινιών αντί για τοπ 10 της δεκαετίας που έκανα προχθές...) Ξαναρθα εδώ για να αντιγράψω πάλι την πασταφρόλα διότι εγέμισα μόλις με 3 υπερβάζα βατόμουρο/φράουλα/βερύκοκο. Τι καλύτερο από το να επαναλάβω την αγαπημένη συνταγή...

    Και... Να το ξαναπώ αφού δεν ήρθε μάλλον ποτέ σε εκείνο το σχόλιο μου, crispy θέλω το ε-μειλ σου για να σου στείλω μια φωτογραφία.
    Το δικό μου θα το βρεις στο προφιλ του μπλογκ ;)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωχ βρομιστεράκι στενοχωρήθηκα με το σχόλιο εκείνο. Δεν ξέρω τι μπορεί να συνέβη. Σου στέλνω αμέσως το e-mail.

    ΑπάντησηΔιαγραφή