Πριν λίγες μέρες είχαμε αναρτήσει τη συνταγή μιας πίτσας της οποίας τα κύρια συστατικά ήταν κολοκυθάκι κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια και σοταρισμένο με φρέσκο κρεμμυδάκι, σάλτσα pesto και ντομάτα. Παραδόξως η συγκεκριμένη συνταγή είχε αρκετό feedback. Φίλος μου είπε ότι την έφτιαξε για Γάλλους φίλους του που ενθουσιάστηκαν, παρ' όλο που είχαν την εντύπωση ότι έτρωγαν μια ....tarte aux légumes (τάρτα λαχανικών!)- μικρό το κακό.
Μετά από λίγες μέρες, μιλώντας με τον little bro στο τηλέφωνο, με ρώτησε απορημένος ''Μα υπάρχουν πίτσες χωρίς κρέας;''. Ευτυχώς που μιλούσαμε μέσω τηλεφώνου γιατί το ξέσπασμα μου ήταν έντονο κι... ηχηρό. Κοινώς ούρλιαζα ''Πώς τολμάς και κάνεις μια τέτοια ερώτηση, μπλα μπλα μπλα!'' Μου ζήτησε να ηρεμήσω και μου εξήγησε ότι ξέρει ότι υπάρχουν πίτσες άνευ κρέατος αλλά αυτές τις τρως στην Ιταλία,λέει, στην Ελλάδα όχι. Δεύτερο ξέσπασμα. Απότομο κλείσιμο του τηλεφώνου (σαν κάτι να ακούστηκε ''μα δεν υποφέρεσαι''). Η υποφαινόμενη συνέχισε το μάταιο ξέσπασμα της σε βουβή γραμμή...
Κοιτούσα το ακουστικό και σκεφτόμουν θυμωμένα τα διάφορα στερεότυπα που έχει ο Έλληνας. Ένα από αυτά είναι πώς την θέλει την πίτσα του. Την θέλει ''σπέσιαλ'' (κάθε πιτσαρία που σέβεται τον εαυτό της έχει στον κατάλογο μια πίτσα ''σπέσιαλ''). Η πίτσα ''σπέσιαλ'' μεταφράζεται σε μια ζύμη παχιά παχιά πάνω στην οποία έχουν ρίξει μια ακαθόριστης προέλευσης σάλτσα ντομάτας, τόνους από ''τυριά που λιώνουν'' καμιά ψιλοκομμένη πιπεριά για ξεκάρφωμα, και το τελικό touch επιτυγχάνεται με μπέικον, λουκάνικο ΚΑΙ ζαμπόν!!! Αυτή είναι η εικόνα που έχει ο Έλληνας όταν ακούει τη λέξη πίτσα. Μετά από όλα αυτά...Ι rest my case.
Αλλά πριν από όλα αυτά να πω ότι σήμερα δεν έχουμε πίτσα. Έχουμε κάτι ελαφρύ, μια πολύ γευστική σαλάτα, που γίνεται εύκολα και που ναι μεν έχει το αγαπημένο κολοκυθάκι αλλά -μείνετε ήσυχοι αγαπητοί carnivori- έχει και κρέας.
Υλικά για 4 άτομα
4 μικρά ολόφρεσκα κολοκυθάκια
2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
2/3 φλιτζάνι παρμεζάνα κομμένη σε φύλλα
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας καλο βαλσαμικό ξίδι
1 κουταλιά γλυκού μουστάρδα εξαιρετικής ποιότητας
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Πλένετε και στεγνώνετε τα κολοκυθάκια. Κόβετε το πάνω και κάτω μέρος και μετά τα κόβετε julienne -λεπτές λωρίδες.
Κόβετε το κρέας σε λεπτές φετούλες. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε πολύ λίγο λάδι σοτάρετε το κρέας για μερικά λεπτά. Όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα περιμένετε λίγο και μετά ρίχνετε τα κολοκυθάκια, τα οποία θα σοταριστούν ίσαμε ένα λεπτό- τα θέλουμε να παραμείνουν τραγανά. Αλατίζετε ελαφρώς. Ετοιμάζετε την βινεγκρέτ χτυπώντας το ελαιόλαδο με το ξίδι και τη μουστάρδα. Απλώνετε το κοτόπουλο με τα κολοκυθάκια σε μια πιατέλα, ρίχνετε από πάνω την παρμεζάνα, την βινεγκρέτ και τέλος άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Είναι ένα πιάτο ιδανικο για βράδυ καλοκαιριού, όταν θέλετε να φάτε κάτι ελαφρύ και το κρασί είναι λευκό...και τραγανό!
Μετά από λίγες μέρες, μιλώντας με τον little bro στο τηλέφωνο, με ρώτησε απορημένος ''Μα υπάρχουν πίτσες χωρίς κρέας;''. Ευτυχώς που μιλούσαμε μέσω τηλεφώνου γιατί το ξέσπασμα μου ήταν έντονο κι... ηχηρό. Κοινώς ούρλιαζα ''Πώς τολμάς και κάνεις μια τέτοια ερώτηση, μπλα μπλα μπλα!'' Μου ζήτησε να ηρεμήσω και μου εξήγησε ότι ξέρει ότι υπάρχουν πίτσες άνευ κρέατος αλλά αυτές τις τρως στην Ιταλία,λέει, στην Ελλάδα όχι. Δεύτερο ξέσπασμα. Απότομο κλείσιμο του τηλεφώνου (σαν κάτι να ακούστηκε ''μα δεν υποφέρεσαι''). Η υποφαινόμενη συνέχισε το μάταιο ξέσπασμα της σε βουβή γραμμή...
Κοιτούσα το ακουστικό και σκεφτόμουν θυμωμένα τα διάφορα στερεότυπα που έχει ο Έλληνας. Ένα από αυτά είναι πώς την θέλει την πίτσα του. Την θέλει ''σπέσιαλ'' (κάθε πιτσαρία που σέβεται τον εαυτό της έχει στον κατάλογο μια πίτσα ''σπέσιαλ''). Η πίτσα ''σπέσιαλ'' μεταφράζεται σε μια ζύμη παχιά παχιά πάνω στην οποία έχουν ρίξει μια ακαθόριστης προέλευσης σάλτσα ντομάτας, τόνους από ''τυριά που λιώνουν'' καμιά ψιλοκομμένη πιπεριά για ξεκάρφωμα, και το τελικό touch επιτυγχάνεται με μπέικον, λουκάνικο ΚΑΙ ζαμπόν!!! Αυτή είναι η εικόνα που έχει ο Έλληνας όταν ακούει τη λέξη πίτσα. Μετά από όλα αυτά...Ι rest my case.
Αλλά πριν από όλα αυτά να πω ότι σήμερα δεν έχουμε πίτσα. Έχουμε κάτι ελαφρύ, μια πολύ γευστική σαλάτα, που γίνεται εύκολα και που ναι μεν έχει το αγαπημένο κολοκυθάκι αλλά -μείνετε ήσυχοι αγαπητοί carnivori- έχει και κρέας.
Σαλάτα με κολοκυθάκι και κοτόπουλο
4 μικρά ολόφρεσκα κολοκυθάκια
2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
2/3 φλιτζάνι παρμεζάνα κομμένη σε φύλλα
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας καλο βαλσαμικό ξίδι
1 κουταλιά γλυκού μουστάρδα εξαιρετικής ποιότητας
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Πλένετε και στεγνώνετε τα κολοκυθάκια. Κόβετε το πάνω και κάτω μέρος και μετά τα κόβετε julienne -λεπτές λωρίδες.
Κόβετε το κρέας σε λεπτές φετούλες. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε πολύ λίγο λάδι σοτάρετε το κρέας για μερικά λεπτά. Όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα περιμένετε λίγο και μετά ρίχνετε τα κολοκυθάκια, τα οποία θα σοταριστούν ίσαμε ένα λεπτό- τα θέλουμε να παραμείνουν τραγανά. Αλατίζετε ελαφρώς. Ετοιμάζετε την βινεγκρέτ χτυπώντας το ελαιόλαδο με το ξίδι και τη μουστάρδα. Απλώνετε το κοτόπουλο με τα κολοκυθάκια σε μια πιατέλα, ρίχνετε από πάνω την παρμεζάνα, την βινεγκρέτ και τέλος άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Είναι ένα πιάτο ιδανικο για βράδυ καλοκαιριού, όταν θέλετε να φάτε κάτι ελαφρύ και το κρασί είναι λευκό...και τραγανό!
Νοστιμότατο δείχνει!!! Σε ευχαριστούμε για την ιδέα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι που να του έλεγες για πίτσα με αγκινάρες ή με μπρόκολο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο καλοκαίρι οι σαλάτες μπορούν να αντικαταστήσουν το κυρίως πιάτο και οπωσδήποτε ένα συνοδευτικό μπύρας ή κρασιού.
Καλό Σ/Κ
Ό,τι πρέπει για καλοκαίρι. Και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πίτσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήφαγάρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήM' αρέσουν αυτές οι ζεστές σαλάτες! Έτσι όπως το βλέπω το πιάτο σου, θα του έβαζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ξύσμα λεμονιού στο σερβίρισμα, μετρέπεται έτσι νομίζω σε κάτι εντελώς γκουρμέ -που λένε και στο χωριό μου :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για την πίτσα, κανονικά μέχρι τρία υλικά λέει πρέπει να έχει. Less is more (και συμφωνώ)
Πες στον little bro ότι μπορώ να του στείλω τουλάχιστον 10 συνταγές πίτσας χωρίς κρέας! Kαι at least 2-3 με το πολυαγαπημένο κολοκυθάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι σαλάτα μου λες, μια χαρά τρώγεται και για κυρίως πιάτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοτόπουλο με λαχανικά, υπέροχο και καλοκαιρινό.
Έλα βρε, μην συγχύζεσαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέρεις ότι εμείς οι Έλληνες τείνουμε να είμαστε υπερβολικοί όταν πρόκειται για φαγητό!
Προσωπικά προτιμώ τις άνευ κρέατος πίτσες, μιας που δεν συμπαθώ ιδιαίτερα τα αλλαντικά!
Η σαλάτα σούπερ, ελαφριά και πολύ καλοκαιρινή!
Φιλιά!
Σαλάτα που άνετα γίνεται κυρίως! Υπέροχη! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια η σαλάτα, διανυω φάση που τρώω το κολοκυθάκι μόνο σε αυτή τη μορφή, όχι όμως σε τόσο μερακλίδικες συνταγες όπως η δική σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θέμα της πίτσας (μεταξύ άλλων) στην Ελλάδα είναι πονεμένη ιστορία και το λουκάνικο που λες είναι το λιγότερο (δεν έχεις πάρει πρέφα κάτι "πιτσαρίες" που βάζουν γύρο και κεφτεδάκια πάνω?).
@mahler
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρακαλώ! Μου αρέσει α βρίσκω εύκολες, γρήγορες αλλά διαφορετικές συνταγές. Χαίρομαι όταν τις εκτιμάτε κι εσείς!
@Τέτη
Όντως είναι καλοκαιρινή! Μου αρέσει πολύ η ιδέα της πίτσας, θα το έχω στα υπόψη! Ευχαριστώ!
@Ανώνυμος
Φαγάρα και με ταπεινά υλικά παρακαλώ!
@dark chef
Συμφωνώ. Οι πίτσες πρέπει να έχουν μόνο μέχρι 3 υλικά, κάτι που στην Ιταλία ισχύει σχεδόν σαν κανόνας.
Ωραία η ιδέα του ξύσματος λεμονιού, θα ανεβάσει λιγο το ταμπεραμέντο του πιάτου!
@Μαρία
Ο ίδιος έχει πάει Ιταλία και το γνωρίζει αλλά έριξε αυτό το αμίμητο ''Στην Ιταλία ναι, στην Ελλάδα όχι''! Ε δεν ήθελα και πολύ!
Προσωπική αγαπημένη που τρώω μανιακά όποτε είμαι Ρώμη -αχ να δω πότε πάλι;;;- εκείνη με αντζούγια και κολοκυθοανθούς!
@mookies
Περιττό να πω ότι μέχρι στιγμής το έχουμε φάει μόνο ως κύριο πιάτο! Έπρεπε να το είχα αναφέρει ότι λειτουργεί ουσιαστικά ως κυρίως πιάτο!
@Έφη
Όντως πολύ εύκολο. Γίνεται τάκα τάκα αρκεί κανείς να μην βαρεθεί να κόψει τα κολοκυθάκια ζουλιέν!
Ευχαριστώ πολύ για την κοινοποίηση!
Ανοιξες μεγαλη pizza-κουβέντα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρωτον ειμαι λάτρης της πιτσας με λαχανικα και τυρια, και οχι τοσο των αλαντικων.
Δευτερον οι Ελληνες δεν ξερουν απο πιτσα. Αγαπανε πολυ το ψωμι και ετσι σου λενε κανε την βαση παχια. Αμ η λεπτη ζυμη εχει τη νοστιμαδα.
Θυμαμαι ημουν στην Ιταλια και ετρωγα σουπερ γευστικη πιτσα. Διπλα μου καθοταν παρεα ελληνων,
που μολις ειδε την λεπτη ζυμη αρχισαν να ξυνιζουν τα μουτρα τους και να λενε: Μα αυτοι οι Ιταλοι δεν ξερουν να φτιαχνουν πιτσα χα χα!
Φαντασου τωρα να πηγαιναν Ιταλοι τουριστες στην Ηπειρο και να σχολιαζαν ως αποτυχημενες τις ντόπιες πιτες!
@Ξανθή
ΑπάντησηΔιαγραφή@Ανώνυμο/η (10 Ιουλίου 2:23)
@Ερμιόνη
Δεν έχω ιδέα πώς και γιατί αλλά τα σχόλια σας βρέθηκαν μετά από πολλές πολλές μέρες! Χίλια συγγνώμη!
@Ξανθή
Όντως οι σαλάτες τώρα το καλοκαίρι είναι κυρίως πιάτο! Σχεδόν καθημερινά!
@Ερμιόνη
Όντως γινόμαστε υπερβολικοί εμείς οι Έλληνες όταν πρόκειται για το φαγητό!
@Ανώνυμο/η
Όχι, δεν έχω αντιληφθεί πίτσα με ...γύρο!! Πού γίνεται αυτή η ...συνεύρεση;;;
@Beauty follower
Μου έχει συμβεί και μένα στη Ρώμη να κάθομαι δίπλα από Έλληνες που γκρίνιαζαν για την πίτσα!!! Μ ε τα χίλια ζόρια κρατήθηκα να μην...επέμβω!
Αχ σε καταλαβαίνω. Το Πάσχα δοκίμασα μία από τις ωραιότερες πίτσες λαχανικών και όταν το έλεγα στους γύρω μου με κοίταζαν σαν UFO.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην σαλάτα σου την λάτρεψα!!!!!