Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Τα σπορτέξ του Γιου-σέιν.


Σπορτέξ; Τι είναι τα σπορτέξ; Προφανώς εσείς που ρωτάτε είστε κάτω των 30. Εμείς οι άνω των 30 - και βάλε...- αποκαλούσαμε τα αθλητικά παπούτσια , τα sneakers ντε , σπορτέξ. Kαι τα λατρεύαμε! Και τα προσέχαμε διότι τα αγοράζαμε με μεγάλο κόπο -τουλάχιστον εμείς τα φτωχαδάκια- μαζεύοντας τους κόπους -δηλαδή το χαρτζιλίκι- μιας ολόκληρης χρονιάς! Γιατί βλέπετε , εκείνα τα χρόνια δεν αλλάζαμε σπορτέξ κάθε τρίμηνο αλλά στην καλύτερη περίπτωση κάθε τρία χρόνια. Θυμάμαι στο Γυμνάσιο την έβγαλα ,όπως και τα υπόλοιπα παιδιά , με κάτι απίστευτες ελληνικές μάρκες τις strike & zita hellas. Στο λύκειο κάνοντας αιματηρές οικονομίες κατάφερα κι αγόρασα το πρώτο μου ζευγάρι σπορτέξ από μεγάλη και διεθνή φίρμα την diadora. Τα κράτησα σε όλο το λύκειο. Τελειώνοντας το λύκειο, με μια διόλου ευκαταφρόνητη υποτροφία - για εκείνη την εποχή- ναι , ω μα ναι, αγόρασα τα πρώτα μου nike ...και τελευταία!
Και τώρα, ποιος είναι ο Γιου-σέιν; Προφανώς ο Usain Bolt εκείνος ο κουλ Τζαμαϊκανός που έχει σπάσει τα χρονόμετρα στα 100 μέτρα. Και ναι το ομολογούμε , περνάμε τα βράδια μας αυτές τις μέρες βλέποντας το 12ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διέξάγεται στο Βερολίνο. Ο Στίβος είναι πολύ μεγάλη αδυναμία τούτου εδώ του blog. Διαβάζετε - όχι παίζουμε!- την αθλήτρια που κέρδισε τη 2η θέση στα 100 μέτρα... στους Πανμελβουρνικούς μαθητικούς αγώνες το έτος 19.. ! Ανατριχιάσατε , ε! Πάντως σας εγγυώμαι , δεν είχα ντοπαριστεί εκείνο το πρωινό. Γάλα με coco-pops είχα φάει!
Η αλήθεια είναι ότι έχω πει τόσες φορές , μετά από τόσες ιστορίες με ντοπαρίσματα και ψέμματα κι υποκρισία τέρμα πια . Αλλά ο Στίβος πάντα με γοήτευε και συνεχίζει να με γοητεύει και δεν μπορώ να αντισταθώ στο πάθος της προσπάθειας, της υπερπροσπάθειας , της χαράς , των δακρύων , των υπέροχων κορμιών...αλλά και των μαργαριταριών του φοβερού δίδυμου των σχολιαστών, κων. Μαμουζέλου & Αντωνιάδη. Αυτοί οι δύο σχολιαστές -ιδιαίτερα ο δεύτερος- τόσα χρόνια μας έχουν φιλοδωρίσει με ατέλειωτες ώρες γέλιου αλλά τους συνηθίσαμε και τους αγαπάμε πια. Μόνο που φέτος θα μαλώσω τον κο. Μαμουζέλο. Συνήθως του τρέχουν τα σάλια όταν βλέπει καμιά ομορφούλα αθλήτρια. Φέτος δεν μας έχει κάνει το χατήρι να ακούσουμε σχόλια του τύπου, η πανέμορφη τάδε , η εντυπωσιακή δείνα κλπ. Α , κατάλαβα , δεν έχει εμφανιστεί ακόμα η μεγάλη του αδυναμία , η Κροάτισσα άλτρια του ύψους Blanka Vlasic -παρεμπιπτόντως αδυναμία και του συντρόφου S.
Η δική μου αδυναμία; Χμμμ ,ο ivan pedroso με το 8,70 στο άλμα σε μήκος αλλά δυστυχώς έχει αποσυρθεί πια. Μεγαλώσαμε Ivan...

9 σχόλια:

  1. να σου πω την αλήθεια, εγώ έχω ακόμα ένα ζευγάρι, υπολογίζω από την δεκαετία του 80 ακόμα που είναι μια χαρά. Δεν έχει πολυφορεθεί βεβαια για να διαλυθεί από το πολύ περπάτημα, γιατί και μάνα μου τότε και η γυναίκα μου τα θεωρούν πολύ αντιαισθητικά και παλιατζούρες. Κι όμως είναι μια χαρά και τα φοράω πού και πού (για την ακρίβεια είναι αλυσίδα ελβιέλα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όταν ήμουν μικρή μου άρεσε πολύ να βλέπω στίβο, αλλά πλέον έχω απογοητευτεί με την ιστορία του ντοπαρίσματος και το έχω ελαττώσει πολύ. Εγώ ακόμα σπορτέξ τα λέω τα αθλητικά παπούτσια αλλά τώρα που το βλέπω και γραμμένο μου φαίνεται πολύ αστεία λέξη. Τελείως 80s , όπως κλινεξ, πλυντηρεξ κλπ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Αφού δώσω πρώτα συγχαρητήρια για την ανάρτηση, υπάρχει κάποια πιθανότητα να γίνω πιστευτός ότι πάσχουμε από την ίδια νόσο -η συμβία μου να δεις!- και ότι εδώ και 2 μέρες δουλέυω στο μυαλό μου ένα σχετικό θέμα για ανάρτηση; Και ήμουν δίβουλος αν το βάλω. Τελικά μου δίνεις θάρρος να προχωρήσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. tyler βέβαια οι ελβιέλες! Μην διανοηθείς να τα πετάξεις, όσο πιο παλιατζούρα τόσο πιο ενδιαφέρον έχει το αθλητικό. Δίνω μάχη με τον σύζυγο που θέλει να πετάξω κάτι puma πενταετίας, τώρα που πάλιωσαν μού αρέσουν ακόμα περισσότερο!

    zekia πραγματικά τη δεκαετία του 80, ένα σωρό λέξεις έβγαιναν με κατάληξη -εξ κι εννοείται τονίζονταν ηχηρά στη λήγουσα!

    navarino-s περιμένω πώς και πώς την ανάρτηση , να δω πώς αντιμετωπίζετε εσείς την εν λόγω ''νόσο''! Εμείς -κι οι δύο- είμαστε σε βαριά μορφή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Crispy είσαι απλά φοβερή..! Πολύ ωραίο άρθρο, και ενδιαφέρον θέμα...
    Όλοι οι εκφωνητές αγώνων τα ίδια χάλια είναι? Οι περισσότεροι μάλλον, όπως ο κύριος Αντωνιάδης που λες και εσύ! Είχες ποτέ την τιμή να ακούσεις αναμετάδοση αγώνα απο τον κύριο Βερνίκο? Αν ναι, σίγουρα θα έχεις μαθει όλα τα προσωπικά των αθλητών και τίποτα για τον αγώνα....
    Να πεις στο σύζυγο να αφήσει ήσυχα τα puma σου γιατί θα έχει να κάνει μαζί μου!
    Και για να μην ξεχνιόμαστε, έχετε μια πρόσκληση για διακοπές -στο βουνό- όποτε θέλετε!!! Bye 4 now...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. zita ellas, καμάρωνα με το άσπρο μακό και το καινούργιο ζευγάρι σε γυμναστικές επιδείξεις του 1972.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. nathalie ο Βερνίκος παίρνει βραβείο αθλιότερης μετάδοσης αγώνων!
    Α , τα puma όταν με βλέπει να τα φοράω τι ακούω...
    Όχι, μην ανησυχείς δεν έχουμε ξεχάσει την πρόσκληση, περιμένουμε την κατάλληλη εποχή.


    tom δεν τις πρόλαβα τις γυμναστικές επιδείξεις αλλά έχω δει φωτογραφίες από ξαδέρφια και τον σύζυγο. Άσπρα μπλουζάκια , σκούρα σορτσάκια , τα χέρια στην ανάταση , πλάκα είχαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σπορτέξ! Που τα είχα εντάξει σε μια πρόταση πριν από μιά δεκαετία όταν αναφέρθηκα σε κάτι άσπρο-ροζ strike με βέλκρο που είχα στο δημοτικό και έφαγα δούλεμα από τα "μικρά" της παρέας γιατί η λέξη σπορτέξ τους ήταν άγνωστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. βρομιστεράκι προ καιρού σ'ένα κατάστημα με αθλητικά είδη ζήτησα να δω τα τάδε σπορτέξ. Η πωλήτρια γούρλωσε τα μάτια της κι άρχισε να χαχανίζει , ενώ ο σύζυγος με πήρε παράμερα κι μού είπε ότι 1) ο όρος δεν υφίσταται πλέον και 2) μόλις είχα αποκαλύψει την ηλικία μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή