Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Τι ''κρύβεται'' στο Νο.1;

Ή αλλιώς ετοιμαστείτε για μια καταιγίδα από λίστες με τα 10 , 100 και βάλε από τα καλύτερα της δεκαετίας που δειλά δειλά τελειώνει. Τα οποία καλύτερα θα είναι ταινίες , δίσκοι , ηθοποιοί , πολιτικοί -τι διαστροφή κι αυτή!- , αθλητές , και γενικά απ'όλα έχει ο μπαξές των λιστών! Οι λονδρέζικες times , απ'ότι έχω διαπιστώσει, έχουν παθολογική αδυναμία στις λίστες. Σχεδόν κάθε μέρα υπάρχει από μία και αφορούν τα πάντα. Προχθές βέβαια ''έπεσε'' η λίστα που μού τράβηξε αμέσως την προσοχή: ''Οι 100 καλύτερες ταινίες της δεκαετίας!'' ! Αχά, εδώ είμαστε , έτοιμοι για κριτική...και καταδίκη! Ε, ναι πώς να μην καταδικάσουμε -εντάξει ας μην είμαστε τόσο σκληροί, ας την κατσαδιάσουμε τουλάχιστον-μια λίστα που συμπεριλαμβάνει ταινίες όπως ''Ο διάβολος φορούσε Πράντα'' ή το ''wedding crashers'' κι όχι ας πούμε το ''v for vendetta'' ή το ''in bruges''!!! Κι από την άλλη μού έχει για Νο.2 τα ''the bourne supremacy'' & ''the bourne ultimatum''! Δεν αμφιβάλλω , είναι συναρπαστικές ταινίες αλλά με τίποτα δεν θα έμπαιναν στη δική μου λίστα με τις 10 καλύτερες ταινίες της δεκαετίας (και ποιος σε ρώτησε Crispy;). Χάρηκα που είδα αρκετές αγαπημένες ταινίες μικρής εμβέλειας όπως πχ το ''me , you and everyone we know'' , πέταξα από τη χαρά μου όταν είδα στη λίστα τους ''Royal Tennenbaum'' -έστω και στο Νο.88 (!) αλλά εκεί που πραγματικά κούνησα το κεφάλι με απόλυτη επιδοκιμασία είναι το ....Νο.1! Διότι το ''Cache'' (ε.τ ''Κρυμμένος'') είναι ίσως η ταινία που αποτυπώνει όσο καμία άλλη καλύτερα , τη σαθρότητα της μεσοαστικής τάξης της νέας χιλιετίας. Ο Χάνεκε είναι τελικά μέγας ανατόμος της κοινωνίας , και δε διστάζει να τρίξει τα δόντια στους βολεμένους μεσοαστούς, να τους απογυμνώσει και να τους δείξει ποιοι πραγματικά είναι. Είναι ισχυρός σκηνοθέτης , ισχυρός με την εικόνα του. Η οποία εικόνα στις ταινίες του παραμένει πολλές φορές ασφυκτικά ακίνητη , γεννώντας έναν παράδοξο τρόμο και το ερώτημα ''τι δεν δείχνει;''. Όταν έγραφα στην προηγούμενη ανάρτηση ότι τις ταινίες του Χάνεκε τις ''κουβαλάς'' μαζί σου πολύ καιρό μετά την προβολή τους , περισσότερο ίσως μιλούσα για το ''Κρυμμένος''. Όσοι δεν την έχετε δει , δείτε την . Όσοι την έχετε δει , προφανώς θα καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Υ.Γ: Τώρα πραγματικά τα ''πήρα στο κρανίο''! Αυτή η απαράδεκτη λίστα δεν έχει ούτε μία - το ξαναγράφω ''ούτε μία''!- ταινία του Woody!!! Ρε παιδιά , ούτε το ''matchpoint'' δεν βάλατε; Ε , μα την αλήθεια , δεν ξανασχολούμαι με λίστες.
Υ.Γ.: Εσείς θα συντάξετε λίστα με τις 10 αγαπημένες σας ταινίες της δεκαετίας;;;

18 σχόλια:

  1. αυτές οι λίστες έιναι για πέταμα, τις βρίσκω σαν μια προσπάθεια ξεπουλήματος στοκ (πνευματικού εννοείται) δημιουργούμε κλίμα για να ξαναενδιαφερθεί ο κόσμος για αυτές, κλπ, κλπ

    Χωρίς αξιολογική σειρά και μάλλον θα ξεχάσω και πολλές

    Apocalypto
    V for Vendetta
    Goodbye Lenin
    Prestige
    Klopka
    Memento
    Constant gardener
    WALL-E
    The Machinist
    American psycho

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια χαρά αναλύσεις! Έτσι θα έπρεπε να τα λέμε κάποια στιγμή...
    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. tyler καλημέρα. Πολύ ενδιαφέρουσα η λίστα σου. Τελείως διαφορετική από τη δική μου - που δεν έχω συντάξει...ακόμη! Υπάρχει ένα ελληνικό blog ,το seagazing, που μαζεύει μπλόγκερς για να ψηφίσουν τις 20 καλύτερες ταινίες της δεκαετίας. Λέω να κάνω την καρδιά μου πέτρα...και να συμμετάσχω!





    ΚitsoMitso καλημέρα κι ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Ναι , με τις αναλύσεις τίθεται ένα θέμα. Πολλές -μα παρα πολλές - φορές μπαίνω στον πειρασμό να πλατιάζω και δίνω σκληρή μάχη για να συγκρατώ τον λαλίστατο μου εαυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όντως λείπουν πολλές, αλλά και αρκετές που είναι στη λίστα δεν τις έχω δει.

    Ίσως το προσωπικό #1 είναι το Mulholland Drive.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. tom καλημέρα. Απ'ότι έχω δει από εδώ κι από εκεί , σε διάφορα μπλογκ, είναι πολλοί αυτοί που έχουν το ''Mulholland drive'' στο Νο.1 . Θυμάμαι όταν είχε παιχτεί η ταινία , όλοι είχαμε γοητευτεί από την αλλόκοτη ατμόσφαιρα του Λυντς αλλά είχαμε φύγει από τις αίθουσες μ'ένα σωρό απορίες. Θα κάτσω μια μέρα να την ξαναδώ , μπας και λύσω ορισμένες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η λιστα μου(χωρις αξιολογικη σειρα)και με μονο κριτηριο το ποσες φορες τις ξαναειδα.
    Breakfast on Pluto
    24 hour party people
    Sideways
    The royal Tenembaums
    Gosford park
    In Bruges
    Talk to her
    36 quai des orfevres(βρωμικος κοσμος)
    The case of the Jade Scorpion
    In the mood for love
    Αλλες τοσες μειναν εκτός λιστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το Cache ήταν η τελευταια ταινια που έμεινε έξω από το top 20 !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παναγιώτη ενδιαφέρουσα η λίστα σας....Κι ευτυχώς που έχει Woody!




    Another day full of dread , λοιπόν! Νομίζω ότι το τελικό top 20θα είναι άκρως ενδιαφέρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι λίστες τέτοιες είδους είναι πολύ ωραίες αλλά ποτέ όταν αντιπροσωπεύουν πάνω απο ένα ατομο!
    Λοιπόν για να δούμε... χωρίς σειρά αλλά σαν σύνολο, στα γρήγορα. και με βασικό κριτήριο αυτές που μ'αρέσουν να τις βλέπω ξανά και ξανά και ξανά, θα έλεγα:

    - Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού
    - Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης
    - Downfall
    - V for Vendetta
    - Spirited Away
    - Seven Pounds
    - Ροζ Πάνθηρας
    - Νύφες
    - Harry Potter (όλα)
    - Lost in Translation

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. zekia καλησπέρα. Συμφωνούμε σίγουρα σε μία! Δήλωσα συμμετοχή σ'ενα ελληνικό blog όπου θα συμμετάσχουν διάφοροι μπλόγκερς που θα ψηφίσουν τις 20 καλύτερες ταινίες της δεκαετίας. Αν σ'ενδιαφέρει είναι seagazing.blogspot.com. Το μόνο που έχεις να κάνεις -εκτός του να δηλώσεις συμμετοχή- είναι να αναρτήσεις μέχρι τις 30 Nοεμβρίου τη λίστα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα!
    Γύρισα από ταξίδι και έπεσα σε σινε-λίστες και τέτοια ωραία πράγματα!!!
    Κατ' αρχήν κυρία crispy είστε πολύ
    άτυχη: Σας αρέσει ο Γούντυ Άλλεν που έχει πατενταριστεί (για μένα κακώς) σαν κωμικός ηθοποιός και σκηνοθέτης και τέτοιοι δημιουργοί, δυστυχώς, δεν παίζουν ποτέ σε λίστες της 7ης Τέχνης. Ενώ πέραν από τις λεγόμενες κωμικές ταινίες του που δεν είναι μόνο τέτοιες αλλά έχουν και μια άλλη ανθρώπινη διάσταση όπως τα έργα του Τσάπλιν, υπάρχουν και οι εργάρες "Match Point" που πολύ εύστοχα αναφέρετε και "Εσωτερικές Σχέσεις" η καλύτερη ίσως ταινία του, που όλοι τα προσπερνάνε!
    Διαβάζοντας τα σχόλια και τις λίστες που προηγήθηκαν θέλω να εκφράσω τη χαρά μου που βλέπω αναφορές σε πολύ ενδιαφέρουσες δημιουργίες και μάλιστα από νέους ανθρώπους!
    Μια παρατήρηση μόνο που ήθελα να κάνω, μάλλον για έκκληση πρόκειται, και να μην με παρεξηγήσουν γι' αυτό είναι ότι επειδή βλεπω μια έλλειψη ιστορικού βάθους, καλό θα ήταν να παρακολουθούν οι νέοι φίλοι αυτής της τέχνης παλαιότερες ταινίες γιατί όπως η Μουσική έχει π.χ. τον Μόττσαρτ και η Ζωγραφική τον Βαν Γκόγκ, έτσι και ο κινηματογράφος έχει τον Κουροσάβα, το Χίτσκοκ τον πατριώτη μας Ελίας Καζάν και πολλούς μα πάρα πολλούς άλλους. Δεν άρχισε η Τέχνη αυτή τη δεκαετία του '80!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. navarino-s καλησπέρα! Χαίρομαι που είστε καλά, αναρωτιόμουν που ήσαστε όλες αυτές τις μέρες! Πω πω , τι μού θυμίσατε , τις ''Εσωτερικές σχέσεις''. Όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει απ'όταν την πρωτοείδα , δεν μπορώ να ξεχάσω τη στιγμή της αυτοκτονίας , την έκφραση του προσώπου της Τζεραλντιν Πέιτζ!Πολύ ''Μπεργκμανική'' ταινία.
    Η ψηφοφορία είναι για τις ταινίες της δεκαετίας 2000-2009 γι'αυτό όλες οι ταινίες που αναφέρονται στις λίστες είναι καινούργιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Eυχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον και θέλω να σας πω ότι κοίταξα και την προηγούμενη ανάρτηση σας και χάρηκα πάρα μα πάρα πολύ για την απόλυτη σύμπτωση των απόψεων μας για την ταινία του Χάνεκε και θέλω να σας συγχαρώ για τον εκπληκτικό τρόπο με τον οποίο εκφράζετε την κριτική σας. Δεν έχω διαβάσει ποτέ από επαγγελματία κριτικό μια τόσο αριστουργηματική πρόταση: " Με εκπληκτική φωτογραφία , με μια κάμερα να μένει ακίνητη αλλά να ψιθυρίζει πολλά περισσότερα απ'ότι δείχνει η εικόνα ,τούτη η ταινία σε αφήνει στο τέλος να προβληματίζεσαι όχι τόσο για όσα έδειξε αλλά κυρίως για όσα δεν έδειξε." Όπως η σκηνή με την πεθαμένη γυναίκα του αγρότη θα πρόσθετα εγώ και θα πρόσθετα επίσης τη συμβουλή μου, μιας και είμαι μεγαλύτερος σας, ότι καλό θα ήτανε να φτιάχνατε και ένα δεύτερο blog καθαρά κινηματογραφικής κριτικής, γιατί πιστεύω ότι "το έχετε" και το κατέχετε το θέμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. navarino-s καλημέρα. Ευχαριστώ παρα πολύ για τα καλά σας λόγια. Αν και θα μού άρεσε να είχα ασχοληθεί με την κριτική κινηματογράφου ( ή εστιατορίου , κάποτε δημοσιογράφος μού είχε προτείνει να αναλάβω σε έντυπο κριτική εστιατορίων αλλά η δουλειά ''ναυάγησε'' γιατί...με μποϊκοτάρησα!) νομίζω ότι μού λείπουν οι γνώσεις , η παιδεία , η εμπειρία και κυρίως η σωστή χρήση της γλώσσας. Κι όπως βλέπετε μού λείπει κι η... αυτοπεποίθηση!!! Πάντως αυτό με το 2ο blog το σκέφτομαι εδώ και καιρό. Ξέχασα να σας πω από το χθεσινό σας σχόλιο ότι συμφωνώ γι'αυτό που λέτε για τον Woody, το γεγονός ότι του έχει κολλήσει η ετικέτα του κωμικού δύσκολα τον βάζει σε σοβαρές λίστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "μού λείπει κι η... αυτοπεποίθηση!!!"

    Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Crispy σταμάτα να σε μπουκοτάρεις διότι όχι απλά δεν υστερείς σε τπτ αλλά ξεπερνάς τους περισσότερους και ειλικρινά δεν νομίζω ότι είναι πια και τόσο θέμα γνώσεων... δεν είμαστε σε τηλεπαιχνίδι! Πραγματικά θα σου πήγαινε πολύ μια τέτοια δουλειά.
    Λοιπόν... είχα ξανακάνει σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση σχεδόν μόλις την πόσταρες και απορούσα ως τώρα γιατι δεν μου είχες απαντήσει... Μπαίνω τελικά για να συνειδητοποιήσω πως το σχόλιο μου (κατεβατό) δεν έφτασε ποτέ...
    Λοιπόοοον...
    Ξεκινόντας με την αγαπημένη μου της δεκαετίας το "Stranger than fiction" θα αραδιάσω καμποσες άλλες(δεκαριά είναι λίγες) οι οποίες δεν είναι με σειρά αξιολόγησης;)

    Taxidermia
    Let the right one in
    Departures
    Amelie
    El Laberinto del Fauno
    V for Vendeta
    Le Scaphandre Et Le Papillon
    Eastern Promises
    Be Kind Rewind
    Prestige
    Before the devil knows you 're dead
    Match point
    Das Leben der Anderen [2006]
    LOTR
    Adams Aebler
    Feast of Love
    Into the Wild
    Idiocracy
    Hotel Rwanda
    Three extremes
    The eye (Gin gwai)
    A Beautiful Mind
    Sympathy for lady Vengance
    Hero
    Tenacious D and the pick of destiny
    The constant gardener
    The machinist
    The man from earth
    Donnie Darko
    Wall-E

    Σας ζάλισα ε;
    Και σίγουρα ξεχνάω άλλες τόσες και ακόμα τόσες που δεν έχω δει ακόμα ;)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. βρομιστεράκι χίλα συγγνώμη για το χαμένο σχόλιο , ειλικρινά δεν ξέρω πώς συνέβη κι ελπίζω να μην συνέβη σε άλλον. Σίγουρα συμφωνούμε σε 3-4 κι υπάρχουν κάποιες από τον κατάλογό σου που δυστυχώς άφησα
    έξω από τον δικό μου κατάλογο (Eastern Promises , The constant gardener, Das Leben der Anderen, V for Vendeta ,Sympathy for lady Vengeance, Before the devil knows you 're dead - μα τι ταινιάρα αυτή η τελευταία!). Επειδή η λίστα σου έχει άκρως ενδιαφέρουσες ταινίες γιατί δεν δηλώνεις κι εσύ συμμετοχή στο seagazing; Α, να σου πω ότι ο σύντροφος είναι κατενθουσιασμένος που είδε στη λίστα σου taxidermia και Αναχωρήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ωωωω! Υπάρχει και άλλος άνθρωπός που τρελάθηκε λοιπόν με το Taxidermia; (το οπόιο είναι και μέσα στις 5 πρώτες σίγουρα μαζί με το departures!)
    Φανταζόμουνα πως είμαι η μοναδική...
    Τα χαιρετίσματα μου στον σύντροφό σου για τη χαρά που μου έδωσε!
    Πάω να δω τι είναι αυτό που λες όσο η ζύμη της π.φ. κρυώνει στο ψυγείο ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή