Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Cactus flower.

Σε αφίσα είδα ότι η κα. Μιμή Ντενίση ανέβασε κάποιο θεατρικό έργο με το όνομα ''Το άνθος του κάκτου''. Βλέποντας τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών κάτι δεν μού πήγαινε καλά -από άποψη ηλικίας των ηρώων ,αλλά υποψιάστηκα ότι μάλλον πρόκειται για το γαλλικό θεατρικό έργο ''Fleur de cactus''. Το οποίο θεατρικό μεταφέρθηκε το 1969 στον κινηματογράφο από τον Gene Saks. Τη δεκαετία του 60 ο Saks γύρισε τρεις εξαιρετικές κομεντί : ''The odd couple'' (με τους Jack Lemmon & Walter Matthau) , ''Barefoot in the park'' (με τους Jane Fonda & Robert Redford) και την ταινία για την οποία θα μιλήσουμε σήμερα:

Cactus flower .


















Ο κος. Τζούλιαν Ουίνστον (Walter Matthau) είναι ένας σαραντάρης αξιοσέβαστος οδοντίατρος της 5ης Λεωφόρου. Όταν η 20χρονη φιλενάδα του , η Τόνι (Goldie Hawn) , κάνει αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας για χάρη του -την σώζει ο νεαρός wannabe συγγραφέας γείτονάς της , Άιγκορ- αποφασίζει να την παντρευτεί. Όμως ο Τζούλιαν είχε πει ένα ψέμα στην αρχή της σχέσης τους. Είχε εξομολογηθεί στην Τόνι ότι ήταν παντρεμένος , ενώ δεν ήταν! Και τώρα για να την παντρευτεί πρέπει πρώτα να χωρίσει από την ανύπαρκτη σύζυγο! Έτσι ζητά βοήθεια από την συνομήλικη ανύπαντρη βοηθό του , τη Στέφανι (Ingrid Bergman), η οποία διστακτικά δέχεται να παίξει το ρόλο της απατημένης ''συζύγου''.


Τα πράγματα περιπλέκονται και σε κάποια στιγμή ξεφεύγουν από τον έλεγχο , το ένα ψέμα φέρνει το άλλο , οι ρόλοι μπερδεύονται , οι ηλικίες μπλέκονται αλλά στο τέλος όλοι βρίσκονται στις σωστές αγκαλιές.
Σπιρτόζικοι διάλογοι , ωραίες ερμηνείες , τόσο οι 3 πρωταγωνιστές όσο κι οι δεύτεροι ρόλοι είναι απολαυστικοί , μάλιστα η Goldie Hawn κέρδισε Όσκαρ 2ου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της. Η Νέα Υόρκη αποτελεί το ιδανικό σκηνικό , άλλωστε ο σκηνοθέτης ως γνήσιος Νεοϋορκέζος χειρίζεται πολύ όμορφα τις



 

εξωτερικές λήψεις , μια πόλη ζωντανή , μητροπολιτική.
To ''Cactus flower'' είναι από εκείνες τις sophisticated κομεντί που ο αμερικάνικος κινηματογράφος έπαψε δυστυχώς από ένα σημείο και πέρα να μάς προσφέρει. Λίγα , πολύ λίγα πια τα καλά δείγματα.
Η ταινία τέλος, διαθέτει ένα μεγάλο ατού. Στους τίτλους αρχής ακούγεται ένα υπέροχο τραγούδι του Quincy Jones ερμηνευμένο από την μεγάλη Sarah Vaughan
''The time for love is anytime'' . Δείτε εδώ το πρώτο μέρος της ταινίας όπου ακούγεται αυτό το διαμαντάκι!



Υ.Γ.1: Μιας και ξεκινήσαμε την εβδομάδα με το ''Whatever works'' που επίσης είναι γυρισμένο στη Νέα Υόρκη , θα συνεχίσουμε όλη την εβδομάδα με ταινίες γυρισμένες στην αγαπημένη μου πόλη - στην οποία παρεμπιπτόντως δεν έχω πάει ποτέ!



Υ.Γ.2: Ελπίζω η κα. Ντενίση να έχει τη σύνεση να μην παίζει το ρόλο της Τόνι!

5 σχόλια:

  1. Δεν έχω δει την ταινία αλλά είδαμε χθες το "whatever works". Καταπληκτικό! Και όχι τόσο ...κωμωδία! Είναι καταστάλαγμα σοφίας που το περνάει με πολύ έξυπνο τρόπο ο ...μάστορας!

    Σκέφτηκα πάλι για εκείνο το σινε-blog και ότι θα μπορούσαμε να το κρατάμε από κοινού αν δεν σας πειράζει. Να κάνουμε ειδικά αφιερώματα -ήδη εσείς έχετε μπόλικο υλικό- που θα μπαίνει όταν δεν θα έχουμε τρέχουσες κριτικές. Έτσι τώρα μια ιδέα λέω μην τα παίρνετε και στα σοβαρά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. navarino-s καλησπέρα. Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε το Whatever works.
    Η ιδέα σας δεν είναι καθόλου κακή , το αντίθετο θα έλεγα! Θα το συζητήσουμε αναλυτικά , δυστυχώς όχι απόψε , είμαι με πυρετό! Φτιάξτε κι εσείς ένα πλάνο θα φτιάξω κι εγώ και θα το δουλέψουμε το θέμα.
    Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ που με εμπιστεύεστε.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την είχα δει εδώ και χρόνια στην τηλεόραση. Θυμάμαι αμυδρά κάποιον που χόρευε με πολύ sexy τρόπο. Μπορεί να κάνω και λάθος. Πρέπει να την ξαναδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Tom ίσως αναφέρεσαι στη σκηνή όπου η Bergman χορεύει κάπως έξαλλα -δεν θα έλεγα όμως σέξι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή