Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Όλου του κόσμου τα πρωινά!

Η σημερινή ανάρτηση έχει μια μικρή ιστορία - απόσπασμα από την πολύκροτη αυτοβιογραφία μου (!)- ,έχει και μια συνταγή ιδανική για πρωινό , έχει τέλος κι ένα τραγούδι!
Ξεκινάμε:
Καταρχήν να σας εξηγήσω ότι είμαι λάτρης του πρωινού. Δεν αντέχω με τίποτα το πέταγμα από το κρεβάτι και μετά από 5 λεπτά να βγαίνω από την πόρτα του σπιτιού. Όχι. Προτιμώ να θυσιάσω μισή ώρα ύπνο και να κάνω αυτά που θέλω. Που δεν είναι και τίποτα σπουδαίο αλλά με βοηθούν να ξυπνήσω για τα καλά: Ένα ντους κι ένα καλό πρωινό. Τις συνήθειες αυτές τις χρωστώ στους γονείς μου. Έπρεπε να εμφανιζόμαστε στο τραπέζι του πρωινού ντυμένοι -ποτέ με πιτζάμες!- και πλυμένοι. Όποτε μπορούσαν έπαιρναν πρωινό μαζί μας , κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Μικρή θυμάμαι το αγαπημένο μου πρωινό ήταν γάλα με coco-pops. Όταν όμως τρώγαμε μαζί συνήθως ήταν τοστ με μπέικον . Ένα πρωί , ο πατέρας μου έφερε ...σταφιδόψωμο. Το κοίταξα καλά καλά , ανατρίχιασα βλέποντας τις σταφίδες κι αρνήθηκα να το φάω. Από τότε και για 3-4 μήνες ο πατέρας μου , με μια ανεξήγητη επιμονή , έφερνε κάθε Σάββατο σταφιδόψωμο και με παρακαλούσε να δοκιμάσω. ''Θα το φας'' ''ΟΧΙ'' , ''Θα σου αρέσει'' , ''ΟΧΙ'' ,''Θα φας τιμωρία'' ''ΟΧΙ'' , ''ΟΧΙ'' ,''ΟΧΙ''! Τιμωρία δεν έφαγα , αλλά ένα πρωινό τον λυπήθηκα -ήταν έτοιμος να βάλει τα κλάμματα- και τότε παρολίγο να βάλω εγώ τα κλάμματα ...από χαρά. Τι νοστιμιά! Κι οι σταφίδες , τι ανακάλυψη. Ζουμερές και γλυκές! Έτσι γεννήθηκε ένας έρωτας !
Ο έρωτας για τις σταφίδες λοιπόν, ήταν εκείνος που με οδήγησε λίγο πριν τα Χριστούγεννα να δοκιμάσω τούτο το άγλυκο γλυκό που πιο ιδανικό δεν υπάρχει για πρωινό!!! Πολύ εύκολο , μόνο χρόνο χρειάζεται. Πάμε τώρα στη συνταγή!



Ιταλική ciambella
(από το περιοδικό Sale&Pepe τχ.Δεκέμβριος 2009)



Yλικά:
430 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 αυγά , 25 γρ μαγιά , 150 ml χλιαρό γάλα , 80 γρ. βούτυρο , 50 γρ. ζάχαρη , 100 γρ. σταφίδες , το ξύσμα μισού λεμονιού , ο χυμός ενός πορτοκαλιού , 50 γρ. αμύγδαλα άψητα και ξεφλουδισμένα , ένας κρόκος αυγού , βούτυρο κι αλεύρι για τη φόρμα , αλάτι.
Εκτέλεση:
Πρώτη κίνηση. Μουσκεύετε τις σταφίδες στο χυμό πορτοκαλιού. Τρίβετε τα αμύγδαλα και τα ψήνετε σ'ένα τηγάνι σε δυαντή φωτιά. Βγάλτε το βούτυρο από το ψυγείο.
Μετά: Διαλύετε την μαγιά στο χλιαρό γάλα και προθέτετε 180 γρ αλεύρι. Ανακατεύετε μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί , το σκεπάζετε και το αφήνετε σ'ένα ζεστό μέρος για 45 λεπτά. Αφού περάσουν τα 45 λεπτά , ρίχνετε στο μίγμα τα αυγά τα οποία θα τα έχετε χτυπήσει ελαφρώς πριν με το αλάτι , το βούτυρο που θα έχει εν τω μεταξύ μαλακώσει , τη ζάχαρη , τις σταφίδες με τον χυμό , το ξύσμα και τα αμύγδαλα. Ανακατεύετε. Ρίχνετε το υπόλοιπο αλεύρι , πλάθετε τη ζύμη σε μια μπάλλα , την σκεπάζετε και την αφήνετε για 30 λεπτά. Αφού περάσουν τα 30 λεπτά, πιάστε τη ζύμη , δουλέψτε την λίγο και χωρίστε την στα 3. Ανοίξτε τα σε ρολά και πλέξτε μια πλεξίδα. ΤΙ;; Δεν ξέρετε να πλέκετε πλεξίδες;; Ούτε κι εγώ ! Μικρό το κακό. Κάντε τάχα μου ότι πλέκετε πλεξίδα όπως έκανα εγώ! Τοποθετείστε την πλεξίδα στην καλά βουτυρωμένη κι αλευρωμένη φόρμα , αφήστε να φουσκώσει για άλλα 30 λεπτά - αυτό το γλυκό όλο φουσκώνει !- και ψήστε το στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.
Δηλαδή 45+30+30 μας κάνει 1 ώρα και 45 λεπτά + 45 λεπτά μας κάνει 2,5 ώρες στην οποία όμως η ενεργή συμμετοχή σας δεν είναι ούτε καν 10 λεπτά! Μπορεί να είναι ελαφρώς χρονοβόρο αλλά είναι πανεύκολο κι ιδανικό για πρωινό. Εγώ ένα πρωι το ''περιποιήθηκα'' με λίγη μαρμελάδα!






Κι η ανακοίνωση: Επειδή έχουν προκύψει διάφορα ζητήματα , ανάμεσα στα οποία και μια επικείμενη επιστροφή στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα- για λίγο καιρό θα με βρίσκετε πιο συχνά εδώ με σύντομες σημειώσεις , έτσι για να κρατάμε επαφή , ανα 10ήμερο εδώ με παρουσιάσεις αγαπημένων ταινιών (όπου εναλλάξ με την Crispy παρουσιάζει τις δικές του αγαπημένες ο navarino-s)  κι εδώ που είμαστε τώρα όχι καθημερινά αλλά τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ή ανα 10μερο.
Και μην ξεχνάτε: ''In the morning'' (όπως μας τραγουδούν οι Coral ) να τρώτε πρωινό (όπως σας λέει η Crispy)



14 σχόλια:

  1. Mετά από ένα τόσο συγκλονιστικό μπακράουντ δακρύων -σενάριο και για μικρομηκάδες- που το συνοδεύει είναι δυνατόν να μη το δοκιμάσουμε ακόμη και εμείς οι όχι και τόσο φαν των γλυκών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. navarino-s καλησπέρα! Έχετε υπ'όψη -και το τονίζω- ότι είναι πανεύκολη η συνταγή κι όσο περνούν οι μέρες τόσο πιο νόστιμη γίνεται η ciambella!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kαλώς με, καλώς σε βρήκα, καλή χρονιά να έχουμε.
    Πρωϊνό αλμυρό η χάρις μου! Μόνο. Ζάχαρη στον καφέ. Είμαι γεμάτη αλάτι! χα χα χα. Παραυτα, ένα σταφιδόψωμο κατά τις 12, μια χαρά το χτυπώ....έτοιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γλυκο-Κερασο-Ζουζούνα γεια σου , καλωσόρισες και Καλή Χρονιά!
    Α , το δικό μου πρωινό είναι το ακριβώς ανάποδο! Πολύ γλυκό και καθόλου ζάχαρη στον καφέ- μόνον στον εσπρέσο μπαίνει μισή μικρή κουταλίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κι εγώ αυτήν ακριβώς την σχέση έχω με το πρωινό ξύπνημα. Να έχω ώρα να κάνω το μπανάκι μου, να πάρω πρωινό ακούγντας μουσικούλα και γιατί όχι να διαβάσω και κάποιο μπλόγκ όπως τώρα καλή ώρα.

    Καλή σου μέρα (να είχαμε ένα σταφιδόψωμο τωρα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. mahler76 καλημέρα. Το πρωί έχω συνέχεια το ράδιο ανοιχτό -ευτυχώς υπάρχουν 1-2 εκπομπές που βάζουν καλή μουσική- και την ώρα του πρωινού έχω τη συνήθεια να ξεφυλλίζω κανα περιοδικό ή εφημερίδα ή free press. Συνήθως εκείνη την ώρα τα διαβάζω με περισσότερη προσοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. χαχα Τί παθαμε όλοι και ανοίγουμε νέα blogs; Να και το νέο δικό μου το τρίτο κατά σειρά

    http://metalonmetalblog.blogspot.com/

    με μουσική χέβυ μεταλ και σχετική θεματολογία στην τέχνη του μακάβριου, του γκοθ και του επικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα και καλή χρονιά. Βάλε και εμένα μέσα στους λάτρεις του καλού πρωϊνού, το έμαθα απο τη πρώτη πεθερά μου (έχω κάνει 2 γάμους) που όντας μαγείρισσα σερβίριζε πάντοτε λαχταριστά πρωϊνά. Προτιμώ πάντως το αλμυρό πρωϊνό, αυγά-μπέικον-τόστ..όχι γλυκά..που έτσι κι αλλιώς δεν τα τρώω, δεν είμαι γλυκατζού! Αλλά λατρεύω το καφέ!
    Ωραία η συνταγή και εύκολη..ίσως να τη δοκιμάσω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. δε θα μπορούσες να με βρεις πιο σύμφωνη. Το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι μόλις ανοίγω τα μάτια μου το πρωί, είναι τι θα φάω για πρωινό!! Δεν ήξερα οτι έχεις κι άλλο μπλογκ. Θα το έχω στα υπόψιν. Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπημένο το σταφιδόψωμο, το πιο αγαπημένο μου σε φούρνο στο Αργοστόλι που μου αγόραζε η μαμά μου παιδί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. tyler καλησπέρα! Πραγματικά απορώ πού βρίσκουμε την όρεξη ή μάλλον κυρίως πού βρίσκουμε το χρόνο!!!
    Επισκέφτηκα το νέο σου μπλογκ , πρέπει να ομολογήσω όμως ότι δεν είμαι -ούτε ήμουν- της μέταλ σκηνής, άντε τα πιο σκληρά ακούσματά μου να ήταν οι -παλιοί- ac/dc , led zeppelin ίσως. Πάντως θα μπαίνω , μπας και πετύχω κανα γνωστό -για μένα -συγκρότημα!






    Marina καλησπέρα. Βλέπω ότι αρκετός κόσμος προτιμά το αλμυρό πρωινό! Αν ετοίμαζα αλμυρό πρωινό , θα ήταν σίγουρα the english way!





    zekia καλησπέρα. Χαίρομαι που βλέπω ότι αρκετός κόσμος είναι οπαδός του πρωινού! Υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι το άλλο μπλογκ θα έχει διάρκεια ζωής 1 χρόνο. Το ξεκίνησα περισσότερο ως ένα είδος project.




    tom καλησπέρα. Τελικά το σταφιδόψωμο είναι αγαπημένο πολλών και πραγματικά το θεωρώ ιδανικό πρωινό -με τις σταφίδες να προσφέρουν ενέργεια και μια -όσο χρειάζεται- γλυκύτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. tom ti kaneis? Pou eixes paei? H Panatha paei kala...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απαντήσεις
    1. Νότα είναι όντως πολύ ωραίο, από τα αγαπημένα μου! Κι ευτυχώς που μου το θύμισες! Μόλις επιστρέψω θα το φτιάξω!
      Φιλιά!
      Καλό μήνα από αύριο!

      Διαγραφή