Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Yes , (Prime) Minister.

Κάποτε , μικρή κι αγκαθένια , παρακολουθούσα φανατικά τα όσα συνέβαιναν στην πολιτική σκηνή της χώρας αλλά και του εξωτερικού. Διάβαζα σχολαστικά εφημερίδες , δεν έχανα ποτέ τις ειδήσεις , ίσως -όχι ίσως , σιγουρότατα - ήμουν το μόνο παιδί στο σχολείο που ήξερε τόσα πολλά για τόσες πολλές χώρες! Έπαψα να ασχολούμαι με τα πολιτικά δρώμενα της μικρής μας χώρας (που  κάποιοι συμπατριώτες μου , για κάποιον ακατανόητο λόγο, θεωρούν ότι ήταν, είναι και θα είναι εσαεί το κέντρο του σύμπαντος) και τους πολιτικούς της όταν οι τελευταίοι έγιναν ...celebrities , κι άρχισαν να φωτογραφίζονται σε εγκαίνια , εκδηλώσεις , events. Κι όταν άρχισαν να μιλούν σε μια ακατάλυπτη γλώσσα του στυλ ''Λέω πολλά , αλλά κανείς δεν καταλαβαίνει τι λέω και κανείς δε νοιάζεται να καταλάβει τι λέω , που στο κάτω κάτω δεν  καταλαβαίνω ούτε εγώ τι λέω''!
Τον τελευταίο καιρό πιάνω τον εαυτό μου να διαβάζει πιο συχνά πολιτικές ειδήσεις -κυρίως από site εφημερίδων- μάλλον επειδή η οικονομική κατάσταση της χώρας απαιτεί αποφασιστικότητα , άμεση αντίδραση , γενναίες αποφάσεις κλπ κλπ. Αυτό που εισπράττω από τους/τις πολιτικούς της χώρας μου είναι...γκρίνια!!! Αγαπητοί/αγαπητές μου πολιτικοί, δεν σας έχουν πει αντιπαραθέσεις , διαξιφισμοί , γκρίνιες, όλα αυτά να τα κάνετε διακριτικά; Το ηθικό είναι ήδη πεσμένο , αν εισπράττουμε γκρίνια πέφτει ακόμα περισσότερο. Σας παρακαλώ , κάντε επιτέλους σοβαρή πολιτική. Τι είπατε; Πώς ; Αναρατιώστε πώς θα κάνετε σοβαρή πολιτική; Μα απλά αγοράστε σε dvd όλα τα επεισόδια της ευφυέστερης σειράς ever !





''Yes , minister '' και φυσικά την συνέχειά του ''Υes , Prime Minister'' . Έχουν περάσει τόσα χρόνια από την πρώτη προβολή της αγγλικής αυτής  σειράς του BBC (1980 για την ακρίβεια) κι εντούτοις είναι απίστευτα επίκαιρη , άκρως ενδιαφέρουσα κι αποκαλυπτική. Αποκαλυπτική όσον αφορά στον τρόπο λήψης πολιτικών αποφάσεων , στα γραφεία κι ενίοτε στους διαδρόμους υπουργείων και ...αντίστοιχων Μεγάρων Μαξίμου (Number 10).
O πολιτικός της σειράς ήταν ο κος. Χάκερ (Paul Eddington), που γίνεται υπουργός Δημόσιας Διοίκησης ,έχει κέφι , όρεξη για δραστικές αλλαγές ,  εν τούτοις έχει να αντιμετωπίσει τον μόνιμο γραμματέα του υπουργείου  (στη Μ. Βρεττανία οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων είναι μόνιμοι) τον δαιμόνιο και τετραπέρατο Σερ Χάμφρεϋ (Nigel Hawthorne) . Ο Σερ Χάμφρεϋ , ένας γνήσιος γραφειοκράτης της παλιάς σχολής ουσιαστικά καταφέρνει να ελέγχει τις αποφάσεις του υπουργού , ο οποίος πολλές φορές - τις περισσότερες - και μάλλον  όχι πάντα συνειδητά ακολουθεί την πολιτική γραμμή που έχει χαράξει... ο Χάμφρεϋ.

Συνεννόηση...τσιμέντο!!!

Αργότερα ο κος. Χάκερ θα γίνει και πρωθυπουργός. Πάλι με φρέσκιες ιδέες ,πάλι με πάθος για δραστικές αλλαγές , αλλά πάλι με τον Σερ Χάμφρεϋ, ως Γραμματέας πια του Υπουργικού Συμβουλίου, να του ελέγχει τις αποφάσεις!
Διακριτικός πάντα παραμένει ο Μπέρναρντ (Derek Fowlds) , ο ιδιαίτερος γραμματέας του Χάκερ , ο οποίος τις περισσότερες φορές μένει αποσβολωμένος , βλέποντας και μαθαίνοντας πώς πραγματικά κινούνται τα νήματα της πολιτικής!
Πανέξυπνοι διάλογοι , σπιρτόζικοι διαξιφισμοί ανάμεσα σ'έναν σκληροπυρηνικό γραφειοκράτη της παλιάς σχολής κι έναν πολιτικό που έχει εμμονή με την δημόσια εικόνα του (κι εκεί ''πατάει'' ο Σερ Χάμφρεϋ για να έχει στο χέρι τον Χάκερ) , κάθε επεισόδιο μια πραγματική απόλαυση...κι αποκάλυψη!
Έτσι , αγαπητοί/αγαπητές μου Έλληνες/ Ελληνίδες πολιτικοί , αν θέλετε να μάθετε πραγματικά πώς ασκείται πολιτική , ρωτήστε τον...Σερ Χάμφρεϋ!
Trivia: Η κα. Θάτσερ , ήταν φανατική θαυμάστρια της σειράς! Λέγεται ότι δεν έχανε επεισόδιο!



5 σχόλια:

  1. πού τη θυμήθηκες; φοβερή σειρά ήταν αλλά πάνε πάρα πολλά χρόνια, φαντάσου τότε υπήρχε τιβί στο σπίτι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετική σειρά! Την είχαμε στην Ελλάδα, εδώ και 30 χρόνια. Την είδα σε dvd στα καταστήματα κι εγώ πρόσφατα. Με βάζεις σε πειρασμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. tyler & tom , σας πληροφορώ ότι είναι τρομερά επίκαιρη! Έπεσα χθες πάνω σ'ένα επεισόδιο όπου ως πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει μια οικονομική κρίση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην Ελλάδα crispy, οι πολιτικοί μεγάλωσαν με το "Ρετιρέ"! Απο κει και πέρα τι να περιμένεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. zekia το ''Ρετιρέ'';;;;!!!!! Έχεις απόλυτο δίκιο , μόνον για τέτοιες σειρές είναι οι δικοί μας πολιτικοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή