Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Αφορμές

Κι οι αφορμές είστε κυρίως εσείς , που θα είστε κι οι βασικοί πρωταγωνιστές αυτής της ανάρτησης. Ελπίζω να μην έχετε αντίρρηση και με σέρνετε στα μπλογκο-δικαστήρια! Θα κάνω κάτι -ή μάλλον θα ψήσω κάτι για να σας καλοπιάσω!






Λοιπόν , έχουμε και λέμε:Είναι μέρες τώρα , που έχω κολλήσει σ'έναν ιδανικό -για τα δικά μου γούστα - αμερικάνικο τζαζ σταθμό με έδρα το Νewark το wbgo 88fm . Α-πί-θα-νη μουσική! Μουσική που δεν την ακούς πια στους εδώ ραδιοφωνικούς σταθμούς. Τι McCoy Tyner , τι απίστευτες τζαζιές του Miles Davis κι εγώ να χορεύω πάνω κάτω στα χωλ της έπαυλής μου υπό τους ήχους άλτο , τενόρο σαξόφωνων, πιάνων και τρομπετών!
Εξαιρετικά πια τα πρωινά! Κι αυτό το χρωστώ στη Zekia που μού άνοιξε τα μάτια...και τα αυτιά! Κι ήρθε την κατάλληλη εποχή γιατί είχα αρχίσει να απελπίζομαι! Και δεν είναι μόνο οι απίθανες μουσικές αλλά κι οι ωραίες κι ήρεμες κουβέντες των παραγωγών. Κανείς δεν ουρλιάζει , κανείς δεν μιλά ενώ μιλά κάποιος άλλος , οι παραγωγοί έχουν ωραίο χιούμορ. Βέβαια μαθαίνω τι καιρό -οι θερμοκρασίες σε fahrenhait , τι μπελάς!- έχει στο Newark και στο Central Park, ποια τα live του Village Vanguard και τι traffic έχει από το New Jersey στο New York και γενικά πώς πάει η κίνηση εκατέρωθεν του Hudson River. Εδώ φευ, στα καθ'ημάς , όταν βγαίνω από το σπίτι δεν πέφτω πάνω στο Hudson River , μα αλί και τρις αλί (!) στη Vouliagmenis ''River'' που άνετα κερδίζει τον τίτλο της  πιο άσχημης λεωφόρου των Αθηνών-ιδιαίτερα από τότε που κούρεψαν τις πικροδάφνες του διαζώματος!


Μείζον ζήτημα προέκυψε: Πάνε μέρες που δέχτηκα την εξής πρό(σ)κληση από τον winton tostello του mezzanine  να ψάξω και να φτιάξω έναν κατάλογο witty ταινιών. Τώρα, τίθεται ένα θέμα για το τι και πώς θεωρεί ο καθένας μας μια ''πνευματώδη ταινία''. Ο ίδιος  ο tostello προτείνει τις : ''4 γάμοι και μια κηδεία'' και την τριλογία του Whit Stillman (''Metropolitan'' , ''Barcelona'' ''The last days of disco'')- αλήθεια, αυτός ο σκηνοθέτης πόυ χάθηκε; Εγώ θα πρότεινα ανάμεσα σε άλλες κάποιες screwball της δεκαετίας του 40 , σίγουρα θα πρότεινα αρκετές του Woody (όχι που θα μού γλιτώνατε!) , αγγλικές κομεντί νέες και πιο παλιές (εποχή που έδρασαν τα Ealing studios) και πάει λέγοντας. Θέλω όμως τη γνώμη σας. Θέλω να μού πείτε εσείς τι ορίζετε ως witty ταινία και ποιες πιστεύετε ότι είναι οι πιο αντιπροσωπευτικές. Θα μαζέψω τις προτάσεις σας, θα τις επεξεργαστώ και θα κάνω ένα ειδικό αφιέρωμα.
Παρεμπιπτόντως , πριν λίγες μέρες είδα τους ανορθόδοξους -κι ανορθόγραφους- ''Άδωξους Μπάσταρδους'' του Quentin Tarantino και κατενθουσιάστηκα! Αφήστε που σκίζουν στα βραβεία , προβλέπω ότι ο Christofh Waltz ΔΕΝ πρόκειται να χάσει το Όσκαρ Β Ανδρικού Ρόλου!! Ε , χμμ , θεωρείτε τις ταινίες του Quentin witty; ΌΧΙ ; Ε , καλά ντε , δεν χρειάζεται να μού βάλετε τις φωνές!!! Τς τς τς , πολύ ευέξαπτοι είστε!







Πάμε τώρα στα γαστρονομικά. Στα σχόλια της προηγούμενης ανάρτησης διέκρινα έναν ενθουσιασμό για γλυκά με λεμόνι! Προσωπικά , τρελαίνομαι για lemon pie αλλά έχω χρόνια να φάω κάτι καλό στην πόλη. Ερώτηση: Γνωρίζει κανείς κάποιο αξιοπρεπέστατο  ζαχαροπλαστείο ή καφέ ή εστιατόριο που να σερβίρει lemon pie ''to die for''; Προσέξτε , πρέπει να μοιάζει με αυτό της εικόνας! Αν δεν μού βρείτε πού μπορώ να βρω lemon pie ''δυναμίτη'', θα αναγκαστώ εν ευθέτω χρόνο να το φτιάξω μόνη μου και...θα υποστείτε τις συνέπειες!





Ο navarino-s (τον οποίο ευχαριστώ παρα πολύ και μην ξεχνάτε ότι έχουμε συνεταιριστεί στο σινέ-blog ''Rear Window'' )μού έκανε πριν λίγο καιρό , δώρο το βιβλίο του Άντονυ Μπουρνταίν ''Στην κουζίνα με τον Μπουρνταίν''.
 Ο Μπουρνταίν είναι ένας Νεοϋορκέζος σεφ , ο οποίος έχει το χάρισμα εκτός από το να μαγειρεύει εξαιρετικά , να γράφει συναρπαστικά. Διαβάζοντας το προηγούμενο βιβλίο του ''Κουζίνα εμπιστευτικό'' παρολίγο να τα βροντήξω όλα -την έπαυλη και τα προάστεια- να αρπάξω τον σύντροφο S και να πάμε στη Νέα Υόρκη να γίνω σεφ! Τελοσπάντων σεφ δεν έγινα ποτέ αλλά πού θέλω να καταλήξω. Περιγράφει με πολύ πάθος την αγάπη του γι'αυτό που κάνει , πόσο αφοσιωμένος είναι στο να υπηρετεί την τέχνη του με ακεραιότητα κι ειλικρίνεια. Αυτή η αφοσίωση κι η ειλικρίνεια λείπει από την αθηναϊκή εστίαση. Λίγοι είναι αυτοί που είναι ταγμένοι στο σκοπό τους , που είναι εστιάτορες ή σεφ γιατί το αγαπούν και πιστεύουν σ'αυτό. Κι είναι αυτά τα εστιατόρια που έχουν αντέξει στο χρόνο. Αποφάσισα να σας γράφω τι μού αρέσει και τι δεν μού αρέσει στα εστιατόρια των Αθηνών και να σας παρουσιάζω αγαπημένα εστιατόρια και ταβερνούλες. Όχι , μην τρομάζετε δεν θα ανοίξω άλλο blog! Νισάφι πια!







Αφού μιλήσαμε για μουσική , ταινίες , φαγητό έχω να σας πω και τούτο: Χάρηκα ιδιαίτερα , διαβάζοντας τα σχόλια της προηγούμενης ανάρτησης που έστω δύο από εσάς έχετε διαβάσει -αν όχι όλη, τουλάχιστον κάποια βιβλία- τη σειρά βιβλίων -ημερολογίων της Sue Townsend με ήρωα τον αγαπημένο μου Adrian Mole. Και χάρηκα ιδιαίτερα που εκτιμήσατε  εκείνο  το έντονα αυτοσαρκαστικό αλλά  ενίοτε μελαγχολικό βόρειο χιούμορ. Ελπίζω τα πράγματα να πάνε καλύτερα για την συγγραφέα - αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα υγείας- και να συνεχίσει να μας προσφέρει τις σκέψεις-υπό μορφή ημερολογίου πάντα- του ώριμου πια Adrian.

Καλή μουσική , καλές ταινίες , καλό φαγητό , καλά βιβλία , καλή μπλογκο-συντροφιά...τι άλλο να επιθυμεί κανείς;....
Α , ναι! Καιρέ , εντάξει , μάς έπηξες στο gloomy. Για πάγαινε από κει και φέρε μας κάνα sunshine γιατί δεν την πολυσηκώνουμε την γκριζάδα!


12 σχόλια:

  1. Καλημερα,
    1. Diana Krall "Live in Paris" τελειο! Ετσι οπως μου αρεσει η Jazz!
    2. Οταν ημουν μικρος ειχα μαγευτει απο την ταινια "Murder by Death". Την ειδα 6 φορες στον κινηματογραφο και 56 σε βιντεο!
    3. Αν ποτε βρεθειτε in Paris και ο Passard φτιαχνει ακομη το ντοματακι του στο Arpege αξιζει να πατε εστω μονο γι αυτο!
    4. Τον Mole τον διαβασα στα Αγγλικα πριν 22 χρονια! Εκτοτε δεν ασχοληθηκα παλι μαζι του.
    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πνευματώδης ταινία είναι μια ταινία που σου κινεί πολλούς προβληματισμούς, τροφή για σκέψη που λένε και με σχετικά εύκολο τρόπο, να μην είναι δηλαδή ιδιαίτερα δύσκολη (άλλο κουλτουριαρικη και άλλο πνευματώδης δηλαδή). Εξυπνο σενάριο, σκηνοθεσία, ατάκες, κλπ και πιθανότατα και κάποιες πρωτοτυπίες.

    Μερικές από αυτές

    Memento
    Prestige
    Matrix 1
    Lost in translation
    Goodbye Lenin
    Απαντα Μόντυ Πάιθονς και Γ. Αλλεν
    κλπ, κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. crispy, χαίρομαι πολύ που έγινες έστω και νοητά new york citizen! Εμένα που τα αμερικανικά μου δεν είναι σε φόρμα και δεν τα πιάνω όλα όσα λένε οι εκφωνητές. Χαίρομαι που εσύ είσαι σε καλύτερη μοίρα.
    Επίσης αυτή η φωτογραφία με το λεμονογλυκό μου άνοιξε την όρεξη. Μιαμ μιαμ.
    Φιλιάαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λοιπόν για λεμον πάι ΛΕΝΕ (δεν έχω δοκιμάσει) ότι έχει θεϊκό το Petit Fleure στο Χαλάνδρι. Έχω φάει από τη Νανά Γιώτη στα Βριλήσσια και δεν μπορώ να πω ότι τρελάθηκα. Ένα πάρα πολύ ωραίο όμως κάνει το ζαχαροπλαστείο Dolcezza στην οδό Γιασεμιών στο Χαλάνδρι. Σούπερ γεύση και εμφάνιση - ίσως λίγο τσιμπημένο στη ζάχαρη.... Good luck!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aγαπητή συνεταίρα πολύ καλή ιδέα τα περί εστιατορίων γιατί είναι ένας χώρος που πέφτει μεγάλη απάτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δοκίμασε και το Soma fm. Νομίζω ότι κάτι θα βρεις να σου αρέσει.

    Crispy είδα το "The Road" αλλά με απογοήτευσε κάπως. Το βιβλίο μου άφησε πολύ δυνατή εντύπωση, ενώ η ταινία ήταν οκ. Αν το δεις γράψε μας για τη δική σου εντύπωση γιατί μου έχει βγει η ρετσινιά του κακού τελευταία (αν έχεις διαβάσει το βιβλίο ακόμα καλύτερα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. e_digonis καλημέρα.
    1. Το ωραίο είναι ότι, εμείς το πρωί πετυχαίνουμε το μεταμεσονύχτιο πρόγραμμα του σταθμού που είναι πολύ smooth-όπως η φωνή της Krall!
    2. Απίστευτο! Όταν ο σύντροφος S διάβασε την ανάρτηση, το πρώτο πράγμα που μου είπε ήταν να μην ξεχάσω το ''Murder by death''! Σίγουρα μπαίνει στον κατάλογο!
    3.Χρόνια τώρα διαβάζω για τα γαστρονομικά επιτεύγματα του Αλέν Πασσάρ. Αν όχι στο Λ'Αρπέζ , τουλάχιστον θα προσπαθήσω να φάω καλά όταν σε 2 εβδομάδες βρεθώ στην πόλη του φωτός!
    4.Σημασία έχει ότι θυμόσαστε το βιβλίο , κάτι είναι κι αυτό!






    tyler-blackened καλημέρα. Συμφωνώ με τον ορισμό. Όπως συμφωνώ με Άλλεν , Μόντυ Πάιθονς και τις ταινίες , εκτός από το....Memento! Πρέπει να την ξαναδώ μήπως αναθεωρήσω την άποψή μου! Κάτι δεν μού πήγε καλά όταν την πρωτοείδα-πρέπει να της δώσω μια δεύτερη ευκαιρία.




    zekia καλημέρα. Ναι , επιτέλους πραγματοποίησα ένα από τα όνειρά μου! Έγινα -έστω και νοερά - New York citizen!!! Από όνειρα άλλο τίποτα! Ο σύντροφος λέει ότι τα όνειρα πρέπει να έχουν μια ρεαλιστική βάση , αλλά εγώ διαφωνώ γιατί τότε...δεν θα ήταν όνειρα!




    foteini καλημέρα. Είχα ακούσει ότι το Petite Fleur έχει πολύ καλά γλυκά αλλά ...το είχα ξεχάσει. Μού είχε μείνει ότι έχει αχτύπητο ρόφημα σοκολάτας! Θα δοκιμάσω εκείνο που είναι στην Ομήρου , αν και είναι τόσο μικρό που δύσκολα βρίσκεις θέση. Μια φορά είχα πάει και μού είχαν ότι έπρεπε να είχα κάνει κράτηση! Σε καφέ-μπαρ!





    navarino-s καλημέρα. Ναι , συμβαίνουν απαράδεκτα πράγματα στην αθηναϊκή εστίαση. Ακόμα δεν μπορώ να το χωνέψω ότι 9 του Γενάρη πλήρωσα δώρο Χριστουγέννων!!!




    tom καλημέρα. Θα ακούσω τον σταθμό κι αν μού αρέσει θα τον βάλω στα αγαπημένα.
    Η ταινία δεν έχει αρχίσει να παίζεται ακόμα εδώ , μόνο το τρέιλερ είδα , το οποίο μου άφησε καλές εντυπώσεις. Εν τω μεταξύ το βιβλίο όλο το αγοράζω -από τότε που διάβασα την ανάρτησή σου- κι όλο άλλο βιβλίο αγοράζω στο τέλος!
    Αυτό που έπαθες -έχοντας διαβάσει πρώτα το βιβλίο- το έπαθα με το ''Κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά''. Το βιβλίο ήταν πιο δυνατό, πιο σκοτεινό απ'ότι η ταινία. Και μού φάνηκε ότι δεν ''μοντάρισαν'' καλά 600 τόσες σελίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Crispy, κατ'αρχάς ευχαριστώ καθυστερημένα όχι μόνο για την ανταπόκριση στα περί wit αλλά και στην αναφορά του ιστολογίου μας και στην αφεντιά μου!

    Αφού λοιπόν η απορία μου γέννησε τέτοια κινητικότητα αποφάσισα ότι θα έπρεπε να το ψάξω και εγώ λίγο.
    Συμπυκνώνοντας ορισμούς από δυο τρία λεξικά ο όρος wit αναφέρεται σε ευστροφία, ετοιμότητα πνέυματος, ετοιμόλογο νου βασικά, και δευτερευόντως σε έξυπνη και πνευματώδη έκφραση ιδεών και ζωηράδα του νου.
    Άρα ο χαρακτηρισμός μιας ταινίας ως witty, θα είχε να κάνει με τους χαρακτήρες ή έστω τους διαλόγους, και σε ένα βαθύτερο επίπεδο με την γενικότερη προσέγγιση του σκηνοθέτη.
    Ως εκ τούτου ο ορισμός του blackened μολονότι σχετικός(μιας και αναφέρεται σε πιθανή επιτυχία ή πρόθεση μιας witty ταινίας, αλλά και μιας περιπέτειας ή ακόμα και ενός κοινωνικού δράματος ή ενός μιούζικαλ), παραμένει πολύ γενικότερος.
    Πάντως αίσθησή μου ήταν ότι οι βρετανικής προέλευσης ή επιρροής (Stillman για παράδειγμα)ταινίες
    είχαν μια σαφή προτίμηση και έφεση για τέτοιους χαρακτήρες δίχως να μπορώ να το εξηγήσω.
    Ώσπου, τελείως τυχαία, χτες είδα το Πολύ Κακό για το Τίποτα στην κινηματογραφική μεταφορά του 1993 από τον Κένεθ Μπράνα και βρήκα στο ζευγάρι Βενέδικτου και Βεατρίκης δύο αρχετυπικούς witty χαρακτήρες.
    Σαιξπήρεια λοιπόν η καταγωγή του τόνου!

    Παρεπιπτόντως, ψάχνοντας για την ταινία, διαπίστωσα ότι η οικοδέσποινά μας έπεσε μέσα, αν συμφωνήσουμε ότι oι κριτικοί του allmovie ξέρουν την δουλειά τους...http://www.allmovie.com/explore/tone/witty-1372

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επίσης η προαναφερθείσα ταινία μου υπενθύμισε την ακαταμάχητη γοητεία της Emma Thomson, ιδανικής για ενσάρκωση witty χαρακτήρων, ούσα η ίδια ένας πνευματώδης, εύστροφος άνθρωπος, πέραν όλων των άλλων.
    Και για του λόγου το αληθές:
    http://www.youtube.com/watch?v=Q5prYhXQtCk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. winton καταρχήν ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια. Κοιτάζοντας τον κατάλογο του allmovie είδα ότι αναφέρονταν κάποιες screwball ταινίες που είχα στο μυαλό μου όπως πχ το the philadelphia story. Α , η Emma Thompson είναι από τις μεγάλες μου αδυναμίες , καταπληκτική γυναίκα κι ηθοποιός. Οι Άγγλοι , πιστεύω ότι πρεσβεύουν καλύτερα απ'όλους το wit. Γι'αυτό θα υπάρχουν αρκετές αγγλικές ταινίες στον κατάλογό μου -μες την εβδομάδα θα προσπαθήσω να τον αναρτήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. If in Paris then:
    1. Le Grand Colbert (στρειδια και αλλα θαλασσινα!!)Rue Vivienne πισω απο το Palais Royal
    2. Benoit (παραδοσιακη Γαλλικη κουζινα) Rue Saint Martin στον πύργο του St Jacques.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. e_digonis ευχαριστώ πολύ! Έχω 10 μέρες ακόμη κι ήδη το μόνο που σκέφτομαι είναι καλό γαλλικό φαγητό , καλό γαλλικό κρασί και φίνα γαλλικά γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή