Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Οι Γαλάτες και τα υπέροχα γλυκά τους.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα σκοπό να αναρτήσω το συγκεκριμένο γλυκό. Το έφτιαχνα για πρώτη φορά κι όταν αποφάσισα να το φτιάξω, μουρμούρισα ''εντάξει , είναι ένα ακόμη κέικ γιαουρτιού'' . Non , non , non! Δεν είναι ακόμη ''ένα κέικ γιαουρτιού'' !!! Είναι ακόμη καλύτερο! Κι έτσι είπα να το αναρτήσω!

Η συνταγή είναι από ένα βιβλιο που είχα φέρει το χειμώνα από το Παρίσι. ''Gateaux de mammie'' (''Γλυκά της γιαγιάς'') ο τίτλος του. Το όμορφο αυτό βιβλίο με έχει βοηθήσει να αποσαφηνίσω πολλά καλά κρυμμένα μυστικά της γαλλικής ζαχαροπλαστικής. Και να επιβεβαιώσω για άλλη μια φορά αυτό που θεωρείται δεδομένο , ότι η γαλλική είναι η κορυφαία σχολή ζαχαροπλαστικής στον κόσμο!
Η συνταγή όχι μόνο είναι απλή αλλά και πανεύκολη. Έχετε υπ'όψη ότι θα χρησιμοποιήσετε το κεσεδάκι του γιαουρτιού ως μεζούρα.





Κέικ γιαουρτιού
( Διασκευή a la Crispy -ο τόνος στο y!- από το βιβλίο ''Gateaux de mamie'')


Υλικά :
1 κεσεδάκι γιαούρτι (μόλις βγάλετε το γιαούρτι από το κεσεδάκι , πλύντε το , στεγνώστε το και χρησιμοποιήστε το για τις επόμενες μετρήσεις)
1 1/2 κεσεδάκι ζάχαρη
2 κεσεδάκι αλεύρι
1 κεσεδάκι αμύγδαλα σε σκόνη
1 κεσεδάκι μαργαρίνη ή βούτυρο (ό,τι κι αν χρησιμοποιήσετε να είναι καλά λιωμένο)
3 αυγά
1 φακελλάκι baking powder
1 κουταλάκι βανίλια
Προθερμένετε τον φούρνο στους180 βαθμούς. Σ' ένα μπωλ ανακατεύετε το αλευρι , τα αμύγδαλα σκόνη , το baking powder και την βανίλια.  Βάζετε το γιαούρτι σ'ένα άλλο μπωλ. Προσθέτετε στο γιαούρτι την ζάχαρη και τα αυγά και χτυπάτε αρκετά λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μίγμα . Προσθέτετε το μίγμα του  αλευριού κι  ανακατεύετε. Τέλος προσθέτετε το βούτυρο , ανακατεύετε.


Βουτυρώνετε ένα ταψί διαμέτρου 22 εκ. Τοποθετήστε το γλυκό στο ταψί και ψήστεγια 35 λεπτά περίπου ή μέχρι να βγει καθαρό το δοκιμαστικό μαχαιράκι.
Βγάζετε από το ταψί όταν το γλυκό είναι χλιαρό. 



Crispy's comment: Νομίζω ότι η πιο ωραία στιγμή στην ετοιμασία ενός κέικ , είναι όταν έχουμε ετοιμάσει την ζύμη και λίγο πριν την τοποθετήσουμε στο ταψί.......βουτάμε το δάχτυλο μας σ ' αυτή! Και βέβαια δοκιμάζουμε! Ε , εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα ότι τούτο το κέικ είναι ένα...μικρό chef-d'oeuvre!
 Σερβίρεται πολύ ωραία με μαρμελάδα. Την επόμενη φορά που θα το φτιάξω , θα το κόψω οριζοντίως στη μέση και θα βάλω μια στρώση ωραία , σπιτική μαρμελάδα!


yummy yogurt!


Η ανάρτηση αυτή αφιερώνεται στην γαλλική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου , αφού με τα όσα ευτράπελα συνέβησαν στους κόλπους της το Μουντιάλ απέκτησε λίγο...αλατοπίπερο! Μπορεί να είναι τρελοί αυτοί οι Γαλάτες , αλλά στην πατισερί είναι αήττητοι!

18 σχόλια:

  1. Σε ζηλεύω για το βιβλίο σου!!Λατρεύω τα γαλλικά και ακόμα περισσότερα τη γαλλική ζαχαροπλαστική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή έχω μπέικιν πάουντερ σε βαζάκι, ένα φακελάκι τι ποσότητα περίπου είναι; Σε κουταλιές ει δυνατόν, γιατί πώς να ζυγίσω το μπέικιν πάουντερ... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. athina με την επόμενη επίσκεψη στην πόλη του φωτός θα μπω σ'ένα fnac το πρωί , θα πάω στο τμήμα βιβλίων μαγειρικής και θα βγω το βράδυ!! Μετάνιωσα που δεν έφερα κι άλλα! Η γαλλική ζαχαροπλαστική αξίζει ειδικής μελέτης - κυρίως για τις διαφορές της με την κλασική ζαχαροπλαστική!




    lina 2 κουταλάκια τσαγιού γεμάτα είναι εντάξει κι αντιστοιχούν πάνω κάτω στην ποσότητα αυτή. Μια και το ανέφερες: Πολλές φορές παρασυρόμαστε και βάζουμε παραπάνω baking powder -το παραδέχομαι το κάνω κι εγώ ενίοτε! - αλλά το παραπάνω b.p. ''ακούγεται'' μετά το ψήσιμο του κέικ κι η γεύση του δημιουργεί μια δυσάρεστη αίσθηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mmmm ti wraio! Αλλά το πόσο λαχταρώ κάθε φορά αυτό το shortbread biscuit του τίτλου δε λέγεται!!!!!!!!!!

    Φιλιά ma cherie καλή εβδομάδα αν και Τρίτη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τρελαίνομαι για ό,τι μαγειρεύεται και έχει μέσα γιαούρτι.

    Το επόμενό μου κέικ θα είναι αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εμμανουέλα σ'ευχαριστώ πολύ - αν και αισθάνομαι μια αμηχανία με την υποβολή σεβών και με υποχρεώνει κατά κάποιον τρόπο ότι πρέπει να ανεβάσω τον πήχη σε τoύτο το blog!





    foteini νομίζω - τι νομίζω, που μάλλον εγγυημένα- είναι η μόνη φωτογραφία της προκοπής που έχω βγάλει γι'αυτό το blog!!!
    Υ.Γ.: Η συνταγή shortbread που έχω μου έχει δοθεί από Αγγλίδα ...με όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες!



    mamouli κι εμένα το γιαούρτι με ''παρακίνησε'' να φτιάξω το γλυκό , όμως τη διαφορά την έκανε η παρουσία του αμύγδαλου- υλικό που τελικά απ'ότι διαπιστώνω οι Γάλλοι χρησιμοποιούν πολύ στην ζαχαροπλαστική τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα!!!

    Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, οπότε- αν και βρίσκω το blog σου πάααααρα πολύ καλό- μπορεί να γίνεται και καλύτερο και μπορεί κι εσύ να ξεπεράσεις τον εαυτό σου!!! Ακόμη, θεωρώ ότι βάζεις πάντα πολύ προσεγμένες φωτογραφίες και η λήψη σου είναι πάντα πετυχημένη και δείχνει αυτό που περιγράφεις, οπότε για μένα δεν νομίζω ότι χρειάζεται βελτίωση σε αυτό. Και ειλικρινά, δεν ήξερα ότι αυτή η φωτό στον τίτλο είναι δική σου, νόμιζα ότι ήταν έτοιμη, ξέρεις...
    Συγχαρητήρια για όλη την προσπάθεια σου! Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εμμανουέλα καλημέρα! Επειδή τούτο το blog ξεκίνησε ως ''λίγο απ'όλα'' -κάτι σαν τα ψιλικατζίδικα της γειτονιάς!- κι είπε να μετατραπεί σε...ρεστοράν -δηλαδή food blog!- πρέπει να υποστεί ορισμένες μεταβολές. Έτσι άλλαξα την εμφάνιση , έκανα ένα ξεκαθάρισμα σε παλιότερες αναρτήσεις και το καλοκαίρι -που υποτίθεται θα έχω περισσότερο χρονο αλλά δεν το βλέπω!- θα φτιάξω ειδική σελίδα με όλες τις συνταγές ανα κατηγορία. Και θα δω τι άλλο θα χρειαστεί και φυσικά δέχομαι ιδέες και υποδείξεις κι από εσάς!
    Πάω τώρα να ετοιμάσω σιγά σιγά τα υλικά της επόμενης ανάρτησης!!
    Και πάλι σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μιαμ, μιαμ... Περριττό να σου πω Crispy ότι μου τρέχουν τα σάλια!
    Λοιπόν, φαίνεται νοστιμότατο!

    Και πάνω που μου είχε χαμογελάσει η ζυγαριά, τσουπ, άλλο ένα ωραίο γλυκάκι να χαλάσει τα νούμερα!
    Αλλά δεν πειράζει, τουλάχιστον στοιχιματίζω ότι θα είναι νόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. vipera εγώ τσακώθηκα με τη δική μου ζυγαριά! Την απείλησα με απόλυση και τώρα αυτή...απεργεί!!! Καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. όντως πολυ yummy:) χχμμμμμμ.... λέω να το δοκιμάσω το σαββατοκύριακο αυτό το κεικ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. zekia είναι πολύ εύκολο κι είναι πολύ ωραίος ο συνδυασμός γιαουρτιού κι αμύγδαλου. Συνόδεψε το με μια ωραία μαρμελάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ω crispy είχα λίγες μέρες να μπω και βλέπω ανακαινίσεις. Με γειά, πολύ μου αρέσουν! Μάλλον γιατί υπάρχει και ένα κόλλημα με τα σορτμπρεντς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. βρομιστεράκι ευχαριστώ πολύ αλλά για κάποιον περίεργο λόγο ο μπλόγκερ μου μαύριζε την φωτογραφία τώρα τελευταία κι αναγκάστηκα και την έβγαλα!! Κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ καλό το κέικ! Το έκανα πριν λίγο καιρό και άρεσε σε όσους το δοκίμασαν. Το αμύγδαλο είναι υπέροχο υλικό, φτάνει τα κέηκ και τις τάρτες σε άλλη διάσταση! Μόνο που μου βγήκε υπερβολικά τριφτό και δύσκολα κοβόταν κομμάτι, τι μπορεί να έκανα λάθος? καμιά ιδέα? Τέλος, όταν το ξανακάνω (αυτό είναι σίγουρο) θα το σερβίρω με μαρμελαδα πορτοκάλι, νομίζω θα του πάει πολύ η πικράδα της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ζωή έχω ένα σωρό μαρμελάδα πορτοκάλι- ας είναι καλά η μαμά μου!- οπότε με την επόμενη θα το σερβίρω κι εγώ έτσι!
    Τώρα ως προς το τρίψιμο του κέικ. Δεν ξέρω κατά πόσο τρίψατε καλά τα αμύγδαλα , πρέπει μετά το τρίψιμο να θυμίζουν αλεύρι κι όχι πχ σιμιγδάλι.
    Επίσης δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με λάδι. Ίσως γίνει περισσότερο συμπαγές (προσωπικά δεν το έχω δοκιμάσει, το προτείνει όμως το συγκεκριμένο βιβλίο).
    Χαίρομαι πάντως που σας άρεσε!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή