Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Quasi bolognese!

''Σχεδόν μπολονιέζε'' , όπως δηλώνει στην πανέμορφη ιταλική  γλώσσα ο τίτλος της ανάρτησης, θα μπορούσαν να είναι τα δικά μας...μακαρόνια με κιμά! Αλλά και πάλι , μάλλον σαν μακρινός , φτωχός συγγενής μοιάζουν , σε σχέση με τη σάλτσα αυτή που έρχεται από την πλέον γαστρονομική περιοχή της Ιταλίας την Emilia-Romagna και συγκεκριμένα την πρωτεύουσα της, την Bologna! Την πόλη αυτή , οι Ιταλοί την φωνάζουν χαϊδευτικά ''La Grassa'' ..''Η Χοντρή'' ! Φταίει μάλλον η πλούσια κουζίνα της περιοχής , γεμάτη διάφορα καλούδια και κυρίως απίθανα αλλαντικά!
Πρέπει να ξέρετε ότι οι Ιταλοί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι όταν πρόκειται για την κουζίνα τους. Τους ενοχλεί  όταν η ιταλική κουζίνα κακοπερνάει στα διάφορα ''ιταλικά'' εστιατόρια ανα την υφήλιο. Κρέμα γάλακτος στην καρμπονάρα; ''Ma , che schifo!!'' . Μάλιστα , κάπου είχα διαβάσει ότι  είχαν αποφασίσει να συστήσουν επιτροπή που θα έλεγχε τα διάφορα ''Ιταλικά εστιατόρια''  στον κόσμο , η οποία και θα έδινε πιστοποιητικά έγκρισης μόνο σε εκείνα που τηρούσαν τους στοιχειώδεις κανόνες σωστού μαγειρέματος γνωστών και μη εξαιρετέων πιάτων.
Επίσης στους Ιταλούς αρέσει να ψάχνουν για την αυθεντικότητα διάσημων συνταγών της κουζίνας τους. Κάθε χρόνο μαζεύονται σεφ , μάγειροι κλπ και ψάχνουν ενδελεχώς για την ιστορία , την καταγωγή και την εξέλιξη μιας συνταγής. Φέτος ήταν η σειρά της bolognese! Ρίξτε μια ματιά εδώ για να δείτε τι κάνουν οι άνθρωποι (ενώ εμείς -οι Έλληνες- κοιμόμαστε...).
Έτσι αποφάσισα να φτιάξω μια όσο το δυνατό γνήσια bolognese , έκανα όμως εσκεμμένα ένα λάθος! Θα το αποκαλύψω στο τέλος!
Α , και πριν προχωρήσω στην συνταγή να σας πω ότι οι Ιταλοί είναι οπαδοί του slow food  , πράγμα που σημαίνει ότι η σάλτσα αυτή....θέλει τον χρόνο της!



Ζυμαρικά με σάλτσα bolognese 



Υλικά (για 4 άτομα):
300 γρ κιμά (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισό μοσχαρίσιο μισό χοιρινό , εγώ χρησιμοποίησα μόνο μοσχαρίσιο)
100 γρ παντσέτα (συμβιβάστηκα με μπέικον)
1 κονσέρβα με ολόκληρες ντομάτες που θα περάσετε από το μπλέντερ
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο τριμμένο
λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 φλιτζάνι γάλα πλήρες
1 φλιτζάνι ζωμός λαχανικών (ή ό,τι άλλο θέλετε)
1 φύλλο δάφνης
λάδι
αλάτι & πιπέρι




Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε λίγο λάδι. Προσθέτετε το κρεμμύδι , το καρότο και το σέλινο και σωτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το μπέικον, το οποίο θα έχουμε ψιλοκόψει, και σωτάρουμε για λίγο ακόμη. Προσθέτουμε τον κιμά. Ανακατώνουμε συνέχεια μέχρι να πιεί τα υγρά του και με τη βοήθεια της κουτάλας σπάμε τα ''ζγρουμπούλια'' (!) και τον λειαίνουμε. Προσθέτουμε το κρασί , ανακατώνουμε και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε μετά , τις ντομάτες , τον ζωμό , το γάλα , το δαφνόφυλλο , αλατοπιπερώνουμε , ανακατεύουμε , το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να μαγειρευτεί σε σιγανή φωτιά για 2 ώρες τουλάχιστον ( είπαμε...slow food!)
Η σάλτσα αυτή σερβίρεται με συγκεκριμένο είδος ζυμαρικών ...κι όχι σπαγκέτι που έβαλα εγώ!!! (κακές συνήθειες...) . Η bolognese λοιπόν , θέλει tagliatelle ή το πολύ ζυμαρικό φρέσκο φτιαγμένο με αυγά!
Allora , Buon Appetito και θα διαπιστώσετε έκπληκτοι ότι όντως τα δικά μας ταπεινά ''μακαρόνια με κιμά'' φαντάζουν φτωχός και μακρινός συγγενής!




Λάθος -ξελάθος , και με σπαγκέτι η συνταγή ήταν ...incredibile!!!

11 σχόλια:

  1. Αχ, και μόλις έκανα μια κλασική (ελληνική) μπολονέζ πριν διαβάσω τη συνταγή!!!!!!!!!!Shit! δεν πειράζει, next time 8α τη δοκιμάσω σίγουρα!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαίνεται πολύ γιαμ-γιαμ! Και οι πληροφορίες στην αρχή πολύ ενδιαφέρουσες! Buon apetito λοιπόν σε μας που θα τη δοκιμάσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αύριο σκόπευα να μαγειρέψω μακαρόνια με κιμά.
    Ε, θα φτιάξω αυτά!
    Thanx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Crispy μόλις οι Ιταλοί έρθουν στην Ελλάδα να δουν τα ελληνοϊταλικά πιάτα τους, θα τους πιάσει σίγουρα νευρικός κλονισμός!!!
    Κι εγώ νόμιζα ότι πέφτουμε έξω μόνο στην καρμπονάρα... που να ξερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. foteini καλημέρα. Αν την δοκιμάσεις θα δεις τη διαφορά! Απλά υπολόγισε ότι η μπολονιέζε θέλει αρκετό χρόνο μαγειρέματος (σε χαμηλή φωτιά αλλιώς τι ραγού θα ήταν!)





    eric@ καλημέρα και καλωσόρισες! Είναι όντως πολύ γιαμ γιαμ!
    Θα περνάω συχνότατα από το πολύ ενδιαφέρον μπλογκ σου! Με ενδιαφέρει πολύ το θέμα της διατροφής.





    mamouli καλημέρα. Αν την φτιάξεις περιμένω εντυπώσεις. Υπολόγισε βέβαια το δίωρο χαμηλού μαγειρέματος (το τονίζω αυτό γιατί τα δικά μας μακαρόνια με κιμά γίνονται σχετικά γρήγορα)





    vipera ακριβώς όπως το είπες . Τα περισσότερα ιταλικά σερβίρουν ελληνοϊταλική κουζίνα. Ε μα , τόσα τυριά έχουν στην Ιταλία και μου σερβίρουν πιάτα με ....φέτα!!! Έλεος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. χτυπησες το ευαισθητο μου σημειο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. WOW!!!!! Tέλειο το νέο σου λουκ!!! Μπράβο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διομήδη τελικά τα μακαρόνια με κιμά είναι αδυναμία όλων! Μάλλον φταίνε οι όμορφες παιδικές γαστρονονικές αναμνήσεις μας!




    Εμμανουέλα σχεδόν όλοι/όλες οι blogger έχουν κάνει αλλαγές στα blog τους ..,ε,...ζήλεψα κι εγώ! Άσε που ήταν πολύ μουντό το δικό μου και δεν είχε γαστρονομικό λουκ. Θα υποστεί κι άλλες μικροαλλαγές εν καιρώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κι εγώ που νόμιζα πως η μπολονέζ είναι τα δικά μας μακαρόνια με κιμά. Και όταν λες πως δεν βάζουμε κρέμα γάλακτος στην καρμπονάρα τι εννοείς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πως η κρέμα γάλακτος δεν χρησιμοποιείται στην γνήσια συνταγή της καρμπονάρα. Εκτός Ιταλίας έχει αντικαταστήσει το αυγό + παρμεζάνα που φτιάχνουν ουσιαστικά την σάλτσα.
    mahler ζεις ή έχεις κάνει Ιταλία; Αν ναι πρέπει να τα ξέρεις καλύτερα από εμένα αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. δεν έχω καμία σχέση με Ιταλία, ούτε απ΄έξω δεν έχω περάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή