Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

A lemony tale


Όσοι διαβάζετε πιστά (!) τούτο το ταπεινών προθέσεων blog , θα γνωρίζετε πια ότι η ιδιοκτήτρια του λατρεύει τα γλυκά με εσπεριδοειδή. Ιδιαίτερα εκείνα με λεμόνι. Διότι έχει αδυναμία στο λεμόνι. Την συγκινεί η απολαυστική δροσιά του ξινούτσικου χυμού του , το άρωμα του την ηρεμεί , της τέρπει τις αισθήσεις αλλά και τα συναισθήματα. Αν την δείτε ποτέ στο δρόμο να προχωρά στενοχωρημένη το μόνο που έχετε να κάνετε , είναι να τρίψετε ελαφρά ένα λεμονάκι και να της το δώσετε να το μυρίσει. Στη στιγμή θα αλλάξει η διάθεση της προς το πολύ καλύτερο! Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι εσείς πρέπει να κυκλοφορείτε μ'ενα λεμόνι μονίμως μαζί σας! Ή ότι η Crispy κυκλοφορεί μονίμως στενοχωρημένη......Αν και τις τελευταίες μέρες ήταν....
Πλησίαζε η γιορτή του συντρόφου - ναι , ναι , εκείνη η γνωστή γιορτή όπου γιορτάζει η μισή Ελλάδα κι όλοι οι πολιτικοί τρέχουν να πιάσουν το πρώτο στασίδι στις εκκλησιές ανα την επικράτεια αλλά κάποιος πρέπει να τους πει ότι ποσώς μας νοιάζει αν είναι καλοί χριστιανοί!- κι ήθελα να του φτιάξω ένα γλυκό που πραγματικά θα τον ευχαριστούσε. Φαντάζομαι ότι θα είχε βαρεθεί - τι φαντάζομαι , είμαι σίγουρη γι'αυτό- το τιραμισού που του έφτιαχνα κάθε χρόνο τέτοια μέρα. Εν τω μεταξύ όποτε κατέβαινα στον Paul στην Πανεπιστημίου μου ζητούσε να του φέρω τάρτα λεμονιού! Τάρτα λεμονιού; Μα βέβαια! Ξεκίνησα αμέσως το ψάξιμο της ιδανικής tarte au citron συνταγής! Αλλά....Φευ... Μέρες ολόκληρες έψαχνα για την συνταγή εκείνη που θα με ενθουσίαζε χωρίς όμως αποτέλεσμα.... Είτε ήταν πολύπλοκη η εκτέλεση είτε τα σχόλια όσων είχαν φτιάξει συνταγές που είχα βρει ήταν αρνητικά. Είχαν χαθεί και κάτι συνταγές που είχα κάνει bookmark από το χειμώνα...Άλλά επέμενα κι έψαχνα.  Τελικά -τι λένε για τον επιμένοντα;- τη βρήκα! Μετά άρχισε το ψάξιμο για ελληνικά , ακέρωτα λεμόνια . Έφαγα τον τόπο αλλά τα βρήκα! Και τα ακριβοπλήρωσα (2,50 ευρώ το κιλό!)! Αλλά επέμενα ελληνικά!
Παραταύτα η συνταγή είναι γαλλική κι είναι παρμένη από ένα από τα καλύτερα foodblog που υπάρχουν! Εκείνο του ''An Αmerican in Paris'' David Lebovitz. Προσέξτε ιδιαίτερα το τρόπο με τον οποίο φτιάχνεται η ζύμη! Πρώτη φορά μου έτυχε τέτοια τεχνική και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό!
Alors , allons-y!


Γαλλική τάρτα λεμονιού







Για τη ζύμη θα χρειαστείτε:

90 γρ. ανάλατο βούτυρο
1 κουταλιά λάδι
3 κουταλιές νερό
1 κουταλιά ζάχαρη
ελάχιστο αλάτι
150 γρ αλεύρι

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς περίπου. Τώρα θα κάνετε το εξής. Σ'ένα πυρίμαχο μπολ θα βάλετε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και θα το βάλετε στο φούρνο μέχρι να λιώσει καλά το βούτυρο και να κάνει φουσκαλίτσες στην άκρη. Βγάζετε το μπωλ προσεκτικά μ'ένα ειδικό γάντι. Αρχίζετε και ρίχνετε στο ζεστό μίγμα σιγά σιγά το αλεύρι ανακατώνοντας συνέχεια με μια σπάτουλα μέχρι το μίγμα να γίνει μια ομοιογενής ζύμη! Θα εκπλαγείτε μόλις δείτε πόσο γρήγορα θα δέσει η ζύμη. Τη μεταφέρετε σ'ένα ειδικό σκεύος για τάρτες διαμέτρου 23 εκ.και την απλώνετε με τα χέρια μέχρι τις άκρες. Μπορείτε στα τοιχώματα να χρησιμοποιήσετε ένα πηρούνι για να σας βοηθήσει να την στρώσετε. Με το ίδιο πηρούνι τρυπήστε την εδώ κι εκεί. (Ο David αναφέρει ότι με το ψήσιμο μπορεί να εμφανιστούν ρωγμές στη βάση γι'αυτό καλό είναι να κρατάμε λίγη ζύμη στην άκρη. Προσωπικά δεν μου εμφανίστηκαν ρωγμές). Ψήστε την 15 λεπτά ή μέχρι να πάρει εκείνο το ωραίο χρυσοκαφέ χρώμα που παίρνουν οι ζύμες! Αφήστε στην άκρη τη βάση να κρυώσει.

Πάμε να φτιάξουμε την κρέμα:

Για την κρέμα θα χρειαστείτε:
125 ml φρεσκοστιμμένο χυμό λεμονιού
Το ξύσμα ενός λεμονιού (προφανώς ακέρωτο)
85 γρ βούτυρο
100 γρ ζάχαρη
2 μεγάλα φρέσκα αυγά
2 κρόκους μεγάλων φρέσκων αυγών

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε μια κατσαρόλα και σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το βούτυρο , το χυμό λαμονιού , το ξύσμα και τη ζάχαρη. Σ'ένα μπωλ χτυπάτε καλά τα αυγά με τους κρόκους. Όταν έχει πια λιώσει το βούτυρο κι έχει ομογενοποιηθεί το μίγμα στην κατσαρόλα, αργά και πολύ προσεκτικά ξεκινήστε να ρίχνετε κουταλιές από το μίγμα στα αυγά ανακατώνοντας συνεχώς τα αυγά. Αυτό το κάνουμε για να πάρουν σιγά σιγά τα αυγά τη θερμοκρασία του μίγματος. Μόλις ρίξουμε 10-15 κουταλιές , ρίχνουμε τα αυγά στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει και να αρχίσουν να εμφανίζονται φουσκαλίτσες στην άκρη. Η κρέμα μας είναι έτοιμη. Τη χύνουμε πάνω στη βάση περνώντας την από ένα αραιό τρυπητήρι και την απλώνουμε με μια σπάτουλα. Την ψήνουμε ίσαμε 5 λεπτά.

Crispy's confession: Εκπλαγήκαμε ευχάριστα μόλις διαπιστώσαμε ότι η τάρτα είχε ακριβώς την ίδια γεύση κι υφή με εκείνες του Paul! Αυτό πραγματικά με έκανε χαρούμενη και υπερήφανη! Δεν σας είπα ότι το λεμόνι μου φτιάχνει τη διάθεση!!!


Bright yellow , bright last piece of lemon tart for breakfast!

18 σχόλια:

  1. Hola Crispy ! Πολύ ωραία φαίνεται η τάρτα σου και πρέπει να είναι ελαφριά αν κρίνω απ τα υλικά αλλά 'ίσαμε για 5 λεπτά' λέγεται Prof ; δε λέγεται.Ελπίζω να μη σε στεναχώρησα και 'γω με το σχόλιο μου,αν ναι θα σου στείλω ένα λεμονάκι (ακέρωτο!) απ'τη λεμονιά μου ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. lost gastronaut παιδεύτηκα αλλά βρήκα το λάθος μου! Έχεις δίκιο και το διορθώνω αμέσως! Αλλά μην ανησυχείς. Όταν εκδώσω το πρώτο μου βιβλίο μαγειρικής φαντάζομαι ότι η εκδοτική εταιρία θα μου παραχωρήσει επιμελητή κειμένων!!!
    Πλάκα κάνω! Πάντως η τάρτα είναι εξαιρετική , αν σου αρέσουν οι ξινούτσικες γεύσεις στα γλυκά θα ενθουσιαστείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά μην τρελαίνεσαι :) και 'γω πλάκα σου κάνω οχι μόνο τώρα αλλά γενικώς,κάνε όσα λάθη τραβά η ψυχή σου,αυτό είναι το ωραίο του διαδικτύου,άλλωστε σε συμπαθώ δεν ξέρω ακριβώς γιατί αλλά σε συμπαθώ,θα είναι λόγω της αμεσότητας της γραφής σου.
    Η τάρτα σου φαίνεται υπέροχη και δροσερή θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Lost Gastronaut ευχαριστώ πολύ κι οφείλω να ομολογήσω ότι η συμπάθεια είναι αμοιβαία!
    Κι επίσης οφείλω να ομολογήσω ότι είτε λόγω έλλειψης χρόνου είτε λόγω βιασύνης , σπάνια ξαναδιαβάζω προσεκτικά το κείμενο πριν το αναρτήσω. Κακώς βέβαια διότι έτσι προκύπτουν τα λάθη!
    Λοιπόν , ετοιμάζω ταινία -ιταλική- για το rear window και περιμένω πώς και πώς το σχόλιο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την έκανα ! μου βγήκε πολύ καλή αλλά λίγο ξινούτσικη,ίσως να μου' πέσε παραπάνω λεμόνι.
    Η βάση έγινε όντως πολύ εύκολα όπως τα περιγράφεις,η κρέμα επίσης πολύ καλή και γρήγορη.
    Αφού η κρέμα ψήνεται θα δοκιμάσω να την κάνω και σε στυλ cheesecake με βάση μπισκότο - βούτυρο - βανίλια και τελείωμα στο ψυγείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Na ton xairesai Crispoula kai na ton glykaineis panta me toso laxtarista glyka (kai oxi mono)! teleia h tarta, thn oneireuomai ka8ws pinw to kafedaki mou sto grafeio... slourp!

    Filakia polla, I like the blog re-style!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπράβο Crispy γιατί για ακόμα μια φορά διέπρεψες, και χρόνια πολλά και στο σύντροφο! Μάριο να υποθέσω τον λένε;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. lost gastronaut χαίρομαι πολύ που πήγαν όλα καλά και σου άρεσε η τάρτα! Αν δοκιμάσεις την συγκεκριμένη κρέμα με βάση για cheesecake , θα περιμένω εντυπώσεις. Δεν νομίζω ότι θα είναι κι άσχημα αλλά ένα πραγματικό lemon cheesecake ,....μμμμ...., πόσο θα ήθελα τώρα ένα κομματάκι!




    foteini ευχαριστώ πολύ! Είναι επιλεκτικός κι εκλεκτικός στα γλυκά, ή για να το πω διαφορετικά είναι ...δύσκολος κι ιδιότροπος με τα γλυκά!!! Ευτυχώς ξετρελάθηκε με την τάρτα!
    Ναι , γενικώς με τα καινούργια Template του blogger έχει πέσει πολύ restyling! Εμένα πάντως δεν μου σηκώνει φωτογραφία στο banner δεν ξέρω γιατί.
    Είσαι ακόμη στη Ρόδο; Αν να , θυμάμαι ότι είχε ένα σούπερ δανέζικο ζαχαροπλαστείο το krikland (ή κάπως έτσι). Ξέρεις αν υπάρχει ακόμη; Είναι μήπως...κοντά στο γραφείο σου;;;!





    vipera μου ομολόγησε ότι θα του άρεσε καλύτερα να τον έλεγαν Μάριο! Άνοιξες πληγές!!!
    Αν κι είμαι ταπεινό πλάσμα , να ναι το λέω και το πιστεύω: Αυτή τη φορά διέπρεψα! (κάποιος να με κατεβάσει από το καλάμι!!!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Hello Crispy! Kala 8ymasai gia to fourno, an kai einai Souhdikos kai twra exei ginei kai moda sth Rodo exei anoiksei kai kainourio pou exei ginei alysida alla kai Finlandiko! Xamos me th Skandinavia!

    Konta sto grafeio mou den einai gia na mporw na pairnw ka8e mera ena teleio piroski pou exei, alla an 8eleis na sou steilw mporw na petaxtw ;)))

    filia!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. By the way, η αγαπημένη μου μαρμελάδα είναι βατόμουρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. foteini ναι όντως σουηδικό είναι! Όταν είχαμε επισκεφτεί τη Ρόδο μας είχαν πάει κάτι φίλοι εκεί την πρώτη μέρα κι έκτοτε κόλλησα!Θυμάμαι επίσης καλά τα παγωτά του Μάικ - υπάρχει ακόμα;- κι εννοείται ότι θυμάμαι - ειλικρινά έχω πάθει σιελόρροια αυτή τη στιγμή!!!!- το θεσπέσιο παγωτό του Τούρκου!!!



    vipera στην επόμενη ανάρτηση θα μιλήσουμε για ...μαρμελάδες γι'αυτό έβαλα την ψηφοφορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Crispy μου, πράγματι διέπρεψες και θα δοκιμαστεί λίαν συντόμως η τάρτα σου!!!! Δυστυχώς όχι από τα χεράκια σου, αλλά ελπίζω και τα δικά μου χεράκια να φανούν αντάξια!!

    Έχει και στην Κω ένα σουηδικό μαγαζί-καφετέρια-ζαχαροπλαστείο-εστιατόριο, αλλά δεν θυμάμαι πώς το λένε! Έχει τέλεια γλυκά, παράξενα και πρωτότυπα! Έχει πολλούς σουηδούς σε Ρόδο και Κω!!

    Ωραίες και οι αλλαγές που έκανες στο πρότυπό σου!

    Χρόνια πολλά και πολλές ευχές στον Πάναγιώτη σου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. emmanouela σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!
    Η τάρτα είναι πανεύκολη , ούτε κι εγώ δεν περίμενα ότι θα είχε τέτοια επιτυχία!
    Ρόδος και Κως είναι όντως η μεγάλη αγάπη των Σκανδιναβών κι είναι κι αρκετοί που μένουν πια μόνιμα στα νησιά - κυρίως γυναίκες Σκανδιναβές που παντρεύτηκαν ντόπιους.
    Δυστυχώς για κάποιο λόγο το πρότυπο δεν μου επιτρέπει να βάλω φωτογραφία κάτω από τον τίτλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πραγματικά η τεχνική της βάσης είναι ασυνήθιστη για μένα! Ακολουθώ την κλασσική γαλλική μέθοδο αλλά θα δοκιμάσω και αυτή που προτείνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγγελική Ν κι εμένα με ξένισε η συγκεκριμένη τεχνική αλλά αποδείχτηκε εύκολη! Αυτοί οι Γάλλοι έχουν καλά κρυμμένα μυστικά στη ζαχαροπλαστική τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. crispy δοκίμασα τη συνταγή σου και πρέπει να σου πω οτι στεφθηκε απο πλήρη αποτυχία!! Η ζύμη ήταν πολύ λεπτή και έγινε σαν άγευστο μπισκοτο και η κρέμα πολύ ξινή και πιο διάφανη απο τη δική σου στη φωτογραφία, περισσότερο γλάσσο θύμιζε παρα κρέμα :) Μάλλον η γαλλική κουζίνα δεν μου πάει καθόλου, πρέπει να τα έκανα ΟΛΑ λάθος!! Κρίμα και είχα μια λαχτάρα να το φαω το λεμονογλυκο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. zekia ωχ κρίμα... Η κρέμα όντως δεν έπρεπε να βγει διάφανη , μου κάνει εντύπωση που βγήκε έτσι. Κάτι δεν πήγε καλά. Αν δεν βαριέσαι περιέγραψε ακριβώς τι έκανες για να αποσαφηνίσουμε τι μπορεί να πήγε στραβά.
    Το ομολογώ ότι κι εγώ φοβόμουν ότι κάτι μπορεί να μην πήγαινε καλά αλλά όλα έγιναν εύκολα και το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό γι'αυτό αποφάσισα να το αναρτήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. zekia δες εδώ τι λέει ακριβώς για τη ζύμη :
    http://www.davidlebovitz.com/2009/05/french-tart-dough-a-la-francaise/

    Όσο για την κρέμα ...ψάχνω ακόμη να δω τι έφταιξε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή