Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Ζιγκ ζαγκ στις μανταρινιές...

 ...κι όχι μόνο σ'αυτές!
Χθες το πρωί , μια γειτόνισσα μου άφησε έξω από την πόρτα μου μια σακούλα μανταρίνια από τις μανταρινιές του κήπου της. Δοκίμασα ένα αλλά ήταν πολύ γλυκό για τα γούστα μου-εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων τα φρούτα μου τα προτιμώ άγουρα. Έτσι έπιασα και τα έστυψα κι έφτιαξα.....


 Σιρόπι μανταρινιού




Υλικά

1,5 κιλό μανταρίνια
300 γρ ζάχαρη
1 λεμόνι
λίγη βανίλια (2 κουταλάκια του γλυκού αν χρησιμοποιείτε εκχύλισμα)



Στύβετε τα μανταρίνια και το λεμόνι. Βάζετε το χυμό σε μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Το βράζετε για 10 λεπτά ενώ συγχρόνως το ξαφρίζετε και ανακατεύετε συνεχώς. Περνάτε το σιρόπι από τη σίτα.



Φαντάζομαι ότι στο σημείο αυτό τίθεται η εύλογη ερώτηση: Και πού στο καλό θα χρησιμοποιήσω αυτό το σιρόπι, Crispy;
Χμμμ, να σας πω. Μπορείτε να αρωματίσετε τα ποτά σας με αυτό- λίγες κουταλιές σε παγωμένη vodka είναι ότι πρέπει!! Μπορείτε επίσης να συνοδεύσετε κάποια γλυκά με σιρόπι μανταρινιού....όπως έκανα εγώ χθες με...ραβανί! Θα μου πείτε τώρα- άλλη εύλογη ερώτηση: Μα πώς σου ήρθε χριστουγεννιάτικα -σχεδόν- να φτιάξεις ραβανί; Πώς μου ήρθε; Κάπως έτσι:
Χθες το απόγευμα έκατσα και είδα τον Βασίλη Καλλίδη στο ''Food and the city''. Αυτή τη φορά τριγύριζε στη γειτονιά των Εξαρχείων -αγαπημένα τα Εξάρχεια , έζησα εκεί δύο χρόνια. Σε κάποιο κατάστημα με είδη διατροφής , έφτιαξε έναν αλλιώτικο χαλβά. Στο κυρίως σώμα του γλυκού πρόσθεσε 5-6 διαφορετικούς ξηρούς καρπούς και στο σιρόπι πρόσθεσε ένα σωρό αρώματα και μπαχαρικά. Και στο τέλος σκέπασε το χαλβά με λιωμένη σοκολάτα! Μια πλήρης ανανέωση της κλασικής συνταγής!
 Ο κος. Καλλίδης έφτιαξε χαλβά , αλλά εμένα εκείνη τη στιγμή μου ήρθε τρελή όρεξη για ραβανί - το γιατί παραμένει ανεξήγητο. Το ραβανί έχει τη σιροπιαστή και τη μη σιροπιαστή εκδοχή του. Έχω συνηθίσει από τη μητέρα μου την τελευταία. Δεν την ανανέωσα όπως ο κος. Καλλίδης τον χαλβά. Αλλά κάθε κομμάτι που σερβίρισα το συνόδεψα με σιρόπι μανταρινιού κι ήταν ωραιότατο!


Ραβανί (στη μη σιροπιαστή εκδοχή του)




2 φλιτζάνια λάδι
2 φλιτζάνια μέλι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
3 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό

Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά προς ζεστή φωτιά. Το μίγμα μας σιγά σιγά θα αρχίσει να πήζει. Συνεχίζουμε να το βράζουμε μέχρι το σημείο όπου το μίγμα μας θα ξεκολλά εύκολα από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Απλώνουμε το μίγμα σε καλά λαδωμένο ταψί , κόβουμε σε κομμάτια και ψήνουμε για 1 ώρα σχεδόν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

9 σχόλια:

  1. Ωραία ιδέα και ωραία συνταγή για ραβανί! Δεν έχω φτιάξει ποτέ οπότε θα το δοκιμάσω...μόλις φαγωθούν τα άπειρα μελομακάρονα που έφτιαξα χτες!

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολυ αρωματικο το γλυκο με αυτο το σιροπι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι το γνωστό λαδοραβανί που κάνουν και στα μέρη μου! Το λατρεύω!!!!!!
    Εγώ έχω τη δοσολογία "γίγας" για μεγάλο ταψί, αλλά θέλει πολύ δούλεμα με το χέρι!
    Σε τι μέγεθος ταψιού το έκανες το συγκεκριμένο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @crazy tourists
    Είναι όντως ωραία συνταγή, θέλει βέβαια γερό χέρι γιατί στο πήξιμο ζορίζει λίγο!



    @pansofix
    Όπως ακριβώς το γράφεις. Το σιρόπι αρωμάτισε το γλυκό!


    @Έφη
    Ναι , αυτό το ραβανί είναι! Ήθελα να κάνω το ραβανί στο πιο μικρό ταψί που έχω (διάμετρος 20 εκ) και διαίρεσα τη δόση δια 2. Στην ανάρτηση έχω αναγράψει την κανονική δόση -για πιο μεγάλο ταψί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτή η μη σιροπιαστή εκδοχή του ραβανί μου αρέσει πολύ γιατί το στομάχι μου τα σιροπιαστά δεν τα θέλει, ότι καλοπιάσματα και να του έχω κάνει:))
    Θα ταιριάζει τέλεια με το σιρόπι σου του μανταρινιού!
    Καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @mia maria
    Είναι πολύ ωραίο κι ας μην έχει σιρόπι. Όπως λέει κι η μητέρα μου , το σιρόπι το έχει ήδη από τα υλικά του!
    Καλές γιορτές με υγεία , ευτυχία ...και πάντα νόστιμες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Mμμμμ, τέλεια η ιδέα σου και λατρεύω το άρωμα των μανταρινιών!!! Όσο για το ραβανί, είναι αγαπημένο γλυκό και νομίζω πως ο συνδυασμός αυτός θα με ικανοποιήσει πλήρως!! Γι' αυτό θα δοκιμαστεί πολύ σύντομα!!! Όσο για το χαλβά, δεν τον είδα τον Καλλίδη αυτή τη φορά, αλλά τον έχω κάνει πολλές φορές με επικάλυψη σοκολάτας και πράγματι το βρίσκω απιθανο. Τους ξηρούς καρπούς, έτσι κι αλλιώς, δεν τους τρώω!
    Τη μαρμελάδα σου με το αχλάδι την έφτιαξα και βγήκε εξαιρετική, αλλά δεν βρήκα κάρδαμο πουθενά. Δηλαδή δεν πρόλαβα να πάω Βασιλόπουλο, γιατί είναι μακριά μου, αλλά 2 σούπερ μάρκετς και ένας μανάβης με κοιτούσαν με απορία όταν το ζήτησα. Πάντως τέλεια βγήκε και χωρίς αυτό!!! Σ'ευχαριστώ πολύ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @emmanouela
    Χαίρομαι πολύ που βγήκε ωραία η μαρμελάδα! Για μένα είναι από τα κορυφαία καλούδια που έφτιαξα φέτος!
    Πραγματικά σε μικρά σουπερμάρκετ είναι δύσκολο να βρεις ορισμένα πράγματα όπως πχ το κάρδαμο. Για μπαχαρικά θα μπορούσες , όταν κατεβαίνεις κάτω στο κέντρο , να περνάς από τα καταστήματα μπαχαρικών της Ευρυπίδου. Μπορείς να αγοράζεις λίγο από διάφορα αρωματικά και μπαχαρικά κάθε φορά, όλο και κάπου θα χρειαστούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μήπως τυχαίνει να έχουμε την ίδια γειτόνισσα; Γιατί και η δική μας μας φέρνει καθε τόσο! Πολύ πρωτότυπη ιδέα πάντως, αφορμή έψαχνα να δοκιμάσω βότκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή