Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

To the weekend.

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς συχνάζετε στα Starbucks. Πάω αρκετά συχνά για κάποιους λόγους. Πρωτ' απ' όλα μου αρέσει η ήρεμη και χαλαρή ατμόσφαιρα και κυρίως το γεγονός ότι η μουσική που ακούγεται είναι καλή (αρκετή jazz, lucky me!) και στη σωστή ένταση. Κυρίως όμως μου αρέσει το γεγονός ότι μπορείς να κάτσεις όλη μέρα εκεί και κανείς δεν θα σε ενοχλήσει! Μου αρέσει επίσης να βλέπω τις παρέες των φοιτητών να μαζεύονται γύρω από τα laptops και notebooks (έχει wifi απ'όσο ξέρω αλλά όχι free), πολλοί δε περνούν αρκετή ώρα μελετώντας! Το αγαπημένο μου S είναι της Κοραή , μου αρέσει ιδιαίτερα να κάθομαι στην τζαμαρία και να βλέπω την κίνηση της πλατείας.
Ο καφές στα S δεν με ενθουσιάζει ιδιαίτερα, γιατί θεωρώ συντριπτική την παρουσία του γάλακτος- εμ, πού να γεμίσουν οι γαβάθες που έχουν για φλιτζάνια! Τώρα όσον αφορά τα γλυκά -για να οδηγηθούμε σιγά σιγά στο σημερινό μας θέμα. Έχω δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα. Συνήθως παίρνω το brownie σοκολάτας με καραμέλα και καρύδια και νομίζω ότι είναι το πιο πετυχημένο απ'όλα τα γλυκά που σερβίρει και στο σωστό...μέγεθος!  Κοιτάζω όμως το carrot cake που διαθέτει και απογοητεύομαι που το βλέπω! Είναι τεράστιο! Έχει δύο στρώσεις κέικ κι ενδιάμεσα και σαν κάλυψη έχει μια απίστευτη ποσότητα cheese frosting. Φαίνεται -κι είναι, το έχω δοκιμάσει μια φορά- λαχταριστό! Αλλά είναι too much! Και γενικά αυτή η πληθωρικότητα είναι που καμιά φορά με αποπαίρνει. Για να μην παρεξηγηθώ , μου αρέσει πολύ η αμερικάνικη ζαχαροπλαστική και κουζίνα. Αλλά καμιά φορά το παρακάνουν! Προτιμώ τους Γάλλους που είναι πιο σοφιστικέ και δεν τους ενδιαφέρει η ποσότητα αλλά η ουσία.
Έτσι ψάχνοντας για carrot cake με γαλλική υπογραφή βρέθηκα εδώ , όπου ένας Αμερικανός μας συστήνει the french way of making a carrot cake. Αποφάσισα να το φτιάξω , έκανα κάποιες προσαρμογές , άλλαξα κάποια πράγματα , πρόσθεσα κάποια άλλα! Και θέλω να πω στον συμπαθέστατο David ότι τούτο το carrot cake είναι κλάσεις ανώτερο του αμερικάνικου κι ας διαφωνεί! Είναι εξαιρετικό κι όπως λένε οι Γάλλοι : Comme il faut!


Γαλλικό κέικ καρότου




Υλικά
100 γρ βούτυρο (ή μαργαρίνη) σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ ζάχαρη
4 αυγά (να έχουν μείνει έξω τουλάχιστον μισή ώρα)
100 γρ αλεύρι
100 γρ αμύγδαλο τριμμένο σε σκόνη
60 γρ καρύδι τριμμένο
40 γρ καρότο τριμμένο
ελάχιστο αλάτι
τζίντζερ & κανέλα (τη μύτη ενός μικρού κουταλιού για το καθένα)

Θα χρειαστείτε ένα ρηχό ταψί (πχ για πίτσα) στο οποίο θα στρώσετε αντικολλητικό χαρτί κουζίνας κομμένο και προσαρμοσμένο στον πάτο του ταψιού. Θα αλείψετε με λίγο βούτυρο τόσο το χαρτί όσο και τα πλάγια τοιχώματα του ταψιού.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς.
Σ' ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι , το αμύγδαλο , το καρύδι , το τζίντζερ και την κανέλα.
Σ'ένα μπολ χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το λίγο αλάτι. Όταν μαλακώσει το μίγμα, ρίχνετε ένα ένα τα αυγά. Κάθε φορά που θα ρίχνετε το αυγό θα χτυπάτε καλά για 2-3 λεπτά. Σταματάτε να χτυπάτε με το μίξερ και με τη βοήθεια μια σπάτουλας ενσωματώνετε το μίγμα αλεύρι-ξηροί καρποί-μπαχαρικά  και το καρότο. Απλώνετε τη ζύμη στο ταψί και ψήνετε για 40 λεπτά περίπου.



Ιδανικό για να συνοδέψει το απογευματινό τσάι του Σαββατοκύριακου...που προμηνύεται πολύ κρύο!!

Όσοι πάτε αύριο στην εκδήλωση για το ελαιόλαδο που διοργανώνει το greek food blogs , περιμένω ανταπόκριση σας! Καλά να περάσετε και

Καλό Σαββατοκύριακο!





15 σχόλια:

  1. Φαίνεται υπέροχο! Θα το φτιάξω άμεσα!
    Έφτιαχνα συχνά κάροτ κέικ για τον πατέρα μου που είχε ζάχαρο. Όταν εκείνος χάθηκε δεν έφτιαξα ξανά... Καιρός είναι!
    Από τα έτοιμα που έχω δοκιμάσει στην Ελλάδα μου άρεσε πολύ εκείνο που φτιάχνει το cake στην Ηροδότου. Έχει ένα άρωμα....!!!! Φιλάκια και καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Crispy μου, καλησπέρα! Πάω πάαααρα πολύ συχνά S και μου αρέσουν ακριβώς για τους ίδιους λόγους. Πέρυσι όλη τη χρονιά έκανα ιδιαίτερο μάθημα τα ΣΚ στην Κοραή Αγγλικά για Proficiency (ένα κεντρικό σημείο που βόλευε μαθήτρια και καθηγητή). Δεν το πήρα, αλλά δεν έχει καμία σημασία!
    Τα γλυκά του τα τρώω με μανία, αλλά μόνο αυτά που μου αρέσουν γενικά, δηλαδή δεν έχω δοκιμάσει το μπράουνι γιατί δεν τρώω τα καρύδια και δεν έχω δοκιμάσει το κάροτ κέικ γιατί δεν μου αρέσει σαν ιδέα, εκτός του ότι δεν συμπαθώ τα καρότα!! Κι έχεις βάλει και καρύδι απ' ό,τι βλέπω, οπότε δεν.... !!! Ούτε τους χυμούς που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με το καρότο πίνω! Το θεωρώ απαράδεκτο σαν ιδέα, αλλά ok! Μην σας το χαλάω! Εγώ είμαι παράξενη! Πες στον Π. ότι σήμερα με άφησες νηστική από γλυκό!!! Επισης, εγώ προτιμώ τα πληθωρικά αμερικάνικα γλυκά από τα ημίγλυκα των Γάλλων. Δεν είμαι πολύ έλεγκαντ στα γλυκά!!!!
    Αύριο θα πάω στη γευσιγνωσία και ανυπομονώ, αν και έχω δρόμο μεγάλο να κάνω και είναι και πολύ νωρίς το πρωί και έχει και κρύοοοο!!! Φυσικά και θα έχεις ανταπόκριση από μένα!! Καλό ΣΚ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Αγγελική Ν
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Ήταν όντως υπέροχο. Ελαφρύ και φινετσάτο στη γεύση με μια πολύ ευχάριστη επίγευση.
    Από το cake έχω φάει ένα λεμονογλυκό που έχει και το cheesecake. Αν περάσω καμιά μέρα θα δοκιμάσω και το carrot cake.





    @emmanouela
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Μπορεί να σε είχα δει σε ένα από τα μαθήματα Αγγλικών σου!
    Διάβασα το πολύ ωραίο κι ενδιαφέρον ποστ σου για τη γευσιγνωσία! Καλά περάσατε απ'ότι φαίνεται!
    Ο Π σήκωσε τα χέρια ψηλά όταν του είπα γιατί δεν τρως το carrot cake!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ααχαχαχαχα!!! Πες στον Π. να μην ξανακατεβάσει τα χέρια, γιατί έχει να ακούσει πολλά τέτοια από μένα!!! Ε, τι να κάνω που είμαι παράξενη στο φαγητό?!!! Μα είναι δυνατόν να τρώω γλυκό κέικ με καρότο? Απαπαπα!
    Αλήθεια, λες να με έχεις δει στην Κοραή? Μια ξανθιά με κεφάλι καζάνι από τα αγγλικά με έναν περίεργο τύπο με γυαλιά που έβγαινε συνέχεια για να καπνίσει!!!!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ε μα, έτσι εξηγείται! Την μισή ώρα του μαθήματος ο τύπος έβγαινε έξω να καπνίσει!!!
    Υ.Γ.: Το καρότο γλυκίζει όταν βράζει κι έτσι όπως είναι τριμμένο ούτε καταλαβαίνεις ότι έχεις να κάνεις με λαχανικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά, απορώ πώς πίστεψα έστω και μια στιγμή ότι μπορεί να το πάρω!!!!! Ξεκίνησα μαθήματα τον Φεβρουάριο για να δώσω το Μάιο και μάλιστα μόνο 1-2 φορές την εβδομάδα και χωρίς κανένα Listening γιατί δεν μπορούσαμε να το κάνουμε στα S! Και δεν ήταν καν δάσκαλος αυτός. Μεταφραστής ήταν που κατέχει καλά τη γλώσσα και προσφέρθηκε να με βοηθήσει, σχεδόν χωρίς καθόλου λεφτά. Οπότε, είπα να δοκιμάσω γιατί πάντα ήμουν καλή στα αγγλικά. Απέχω όμως χρόνια και έχω χάσει την επαφή. Και το χρονικό διάστημα δεν ήταν αρκετό για ένα τέτοιο πτυχίο. Δεν πειράζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχο το κέικ καρότο. Λατρεύω, λατρεύω. Χωρίς γλάσο και χωρίς καρύδια ε? Είναι γλυκό, ταπεινό, κομψό, υγιεινό και πεντανόστιμο. Μου αρέσει αυτή η λογική των γλυκών. Μου αρέσουν τα γλυκά που έχουν θετικές διαιτητικές βάσεις και κάνουν καλό στην γυναικεά σιλουέτα. Δεν είμαι της υπερκατανάλωσης σαν οργανισμός. Δεν μπορώ να φάω πολύ. Αφού για να καταλάβετε το αγαπημένο μου γλυκό είναι τα κουλουράκια διαίτης καρότου και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς!. Το καρότο όταν βράσει δεν μου μοιάζει με λαχανικό...βγάζει μία γλυκύτητα από τις ουσίες ζάχαρης που περιέχει που το κάνουν πολύ νόστιμο και μου αρέσει πολύ.

    Τα Starbucks της Κοραή είναι τα αγαπημένα μου. Μία φίλη μου εργαζόταν εκεί και πήγαινα συχνά. Το αγαπημένο μου είναι το donut σοκολάτα!!! ναι, είνα αλήθεια στη σοκολάτα δεν μπορώ να αντισταθώ με τίποτα. Εκεί κάνω κατάχρηση...:)

    Πολλούς πολλούς χαιρετισμούς:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Emmanouela
    Ναι , θα ήταν λίγο περίεργο να κάνατε listening στα s!! (Δεν μπορούσε να σου δώσει εκείνος τα cd να το κάνεις στο σπίτι μόνη σου;)






    @ioanna
    Ναι , όντως γίνεται πολύ γλυκό το καρότο όταν βράζει. Αυτό κάποτε με απωθούσε και το απέφευγα σε σούπες με λαχανικά. Τα τελευταία χρόνια όμως, το θέλω.
    χα χα! Όντως στη σοκολάτα μου φαίνεται πως δεν προβάλλεις αντίσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μωρέ, τα είχα τα cd, αλλά δεν ενδιαφέρθηκα ποτέ να τα κάνω μόνη μου. Δεν προλάβαινα να κάνω και πολλά, γιατί είχα να λύσω και τα θέματα, είχα και τη δουλειά, με το ζόρι τα έβγαλα τα μαθήματα. Είχα φρικάρει. Και είπα ας πάω και ό,τι θέλει ας γίνει! Το θέμα είναι ότι πρέπει αν πληρώσεις τα εξέταστρα από τον Φεβρουάριο. Εγώ μόλις τότε είχα ξεκινήσει. Και όταν είδα ότι δεν είμαι έτοιμη, δεν γινόταν να μην δώσω, αφού τα είχα πληρώσει. Αν δεν είχα πληρώσει, θα το είχα αφήσει για τον Δεκέμβριο.
    Καλό μήνα να έχεις! Άντε, με το καλό να μπει και η Άνοιξη να ζεσταθούμε λιγάκι!! Ο μπλόγκερ δεν ξέρω τι έχει πάθει. Πολλές φορές δεν με αφήνει ούτε εμένα να μπω. Αλλά γενικά βρήκα σχόλια από άλλους και δεν μου είπε κανείς ότι είχε πρόβλημα. Ελπίζω κάποια στιγμή να τα καταφέρεις γιατί έχω γενέθλια και ενδιαφέρουσα συνταγή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. emmanouela
    Θέλω να μπω να διαβάσω το εορταστικό ποστ και δεν μου το επιτρέπει! Θα επιμείνω όσο μπορώ. Προς το παρόν ''Χρόνια πολλά στο eatimg around'' από εδώ και μόλις μου επιτραπεί η είσοδος θα τα πω κι από κοντά!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν μπορώ να καταλάβω. Από το πρωί λαμβάνω και αφήνω συνεχώς σχόλια. Σε ευχαριστώ πολύ πάντως και κυρίως γιατί με στηρίζεις και πάντα έχεις έναν γλυκό λόγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. emena pantws mou aresei polu to starbucks carrot cake otan einai fresko (oso ginetai diladi) - fysika pote den to trww olokliro me ti mia giati opws les einai ontws too much!

    Filia polla

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @foteini
    Ναι αυτό είναι το κακό το too much. Νομίζω ότι γενικά στα S προσέχουν τη φρεσκάδα των προϊόντων τους, δεν ξέρω αν σου έχει τύχει κάτι...μπαγιάτικο , εμένα πάντως όχι.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. τρελαίνομαι για το κεικ καρότου των starbucks κι ας είναι μεγάλο το κομμάτι, καλύτερα να περισεύει παρά να μη φτάνει! Και εκείνη η κρέμα είναι πεντανόστιμη! Οι αμερικάνοι φημίζονται για τις πληθωρικές μερίδες στα φαγητά και στα γλυκά τους. Παρόλα αυτά θα δοκιμάσω την κομψότερη γαλλική αυτή εκδοχή, για να δούμε:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. zekia
    Ναι αυτό το frosting μου αρέσει κι εμένα πολύ, αλλά δεν το θέλει με τίποτα ο Π.
    Το γλυκάκι είναι πολύ εύκολο στην εκτέλεση κι έχει πολύ ντελικάτη γεύση κι η επίγευση είναι ωραία για ένα σχετικά ταπεινό γλυκό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή