Λατρεύω τούτες τις μέρες όταν ο χειμώνας ως ξεπεσμένος δανδής φλερτάρει αδιάκριτα την, χαμηλοβλεπούσα νεαρά, άνοιξη. Κι εκείνη ...δεν αντιστέκεται και ξεγελά εκείνον... κι εμάς! Ωραίες μέρες...
....Και στους πάγκους της λαϊκής βλέπει κανείς να κάνουν δειλά δειλά την εμφάνιση τους τα πρώτα δείγματα της ανοιξιάτικης γαστρονομικής συλλογής : φράουλες , αγκινάρες...
....Βλέπω να με φλερτάρουν αλλά δεν ενδίδω. Για κάποιο περίεργο λόγο γυρνώ σπίτι για άλλη μια φορά με τα κλασικά χειμωνιάτικα ανάμεσα στα οποία κι ένα κουνουπίδι.....Το κοιτάζω , με κοιτάζει , συμφωνούμε ότι απεχθανόμαστε πια ο ένας τον άλλον , ο χειμώνας πέρασε -ή σχεδόν πέρασε...''Τι να σε κάνω κατακαημένο μου κουνουπίδι που σε βαρέθηκα;'' το ρωτώ. Περίλυπο μου απαντά ''Γίνομαι και σούπα , δεν με δοκίμασες ποτέ έτσι. Είναι ωραία , διακριτική , απλή αλλά νόστιμη'' . 'Ναι , χμμ , ξέρεις , πρώην αγαπητέ μου , ο χειμώνας είναι στα τελευταία του'', ''Ε , τότε κάνε με πουρέ. Θα μπορέσω να συνοδέψω εκείνες τις ωραίες μπριζολίτσες που ετοιμάζεις. Ευκαιρία να τις φλερτάρω..αδιάκριτα! Τι λες; Θα με αγαπήσεις ξανά , Crispy , κόβω το αφράτο κεφάλι μου γι'αυτό'' . Τον κοίταξα δύσπιστη αλλά ένεκα έλλειψης εναλλακτικής ενέδωσα στην πρόταση του...
Ναι....Χμμμ.... Μην ανησυχείτε , δεν συμβαίνουν αυτά τα σουρεαλιστικά στην κουζίνα μου, να πιάνω δηλαδή κουβέντα με τα λαχανικά!! Αλλά ήθελα κάτι διαφορετικό για να συνοδέψω εκείνες τις μπριζόλες κι έτσι προέκυψε ένας πουρές ...απλά εκπληκτικός! Από την άλλη, τέθηκαν και νέες βάσεις στη σχέση μου με το...κουνουπίδι. Αποφασίσαμε να ορκιστούμε αιώνια αγάπη κι αφοσίωση! Αλλά μάλλον από τον επόμενο χειμώνα!!
Υλικά
1 κουνουπίδι από το οποίο θα αφαιρέσουμε τα φύλλα και το κοτσάνι και θα κόψουμε σε μικρές τούφες.
1 πράσο ψιλοκομμένο
λάδι
αλάτι
1 κουταλιά μουστάρδα
λίγο πικάντικο τυρί τριμμένο (εγώ έβαλα κρητική γραβιέρα)
Σε μια μικρή κατσαρόλα σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά το ψιλοκομμένο πράσο. Μετά από λίγο προσθέτουμε το κουνουπίδι και το σωτάρουμε κι αυτό για λίγο. Προσθέτουμε νερό μέχρι το ύψος εκείνο που θα σκεπάζει το κουνουπίδι. Δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει το νερό και μετά χαμηλώνουμε ξανά. Αφήνουμε να σιγοβράσει. Όταν το νερό θα έχει σχεδόν σωθεί , το κουνουπίδι θα έχει μαλακώσει και θα είναι έτοιμο. Αφήνουμε για λίγο την κατσαρόλα σε κλειστό μάτι να στεγνώσει καλά. Περνάμε από το μπλέντερ το κουνουπίδι αφού έχουμε προσθέσει μια γενναία κουταλιά μουστάρδα και το τυρί. Προσθέτουμε αλάτι αν χρειαστεί.
....Και στους πάγκους της λαϊκής βλέπει κανείς να κάνουν δειλά δειλά την εμφάνιση τους τα πρώτα δείγματα της ανοιξιάτικης γαστρονομικής συλλογής : φράουλες , αγκινάρες...
....Βλέπω να με φλερτάρουν αλλά δεν ενδίδω. Για κάποιο περίεργο λόγο γυρνώ σπίτι για άλλη μια φορά με τα κλασικά χειμωνιάτικα ανάμεσα στα οποία κι ένα κουνουπίδι.....Το κοιτάζω , με κοιτάζει , συμφωνούμε ότι απεχθανόμαστε πια ο ένας τον άλλον , ο χειμώνας πέρασε -ή σχεδόν πέρασε...''Τι να σε κάνω κατακαημένο μου κουνουπίδι που σε βαρέθηκα;'' το ρωτώ. Περίλυπο μου απαντά ''Γίνομαι και σούπα , δεν με δοκίμασες ποτέ έτσι. Είναι ωραία , διακριτική , απλή αλλά νόστιμη'' . 'Ναι , χμμ , ξέρεις , πρώην αγαπητέ μου , ο χειμώνας είναι στα τελευταία του'', ''Ε , τότε κάνε με πουρέ. Θα μπορέσω να συνοδέψω εκείνες τις ωραίες μπριζολίτσες που ετοιμάζεις. Ευκαιρία να τις φλερτάρω..αδιάκριτα! Τι λες; Θα με αγαπήσεις ξανά , Crispy , κόβω το αφράτο κεφάλι μου γι'αυτό'' . Τον κοίταξα δύσπιστη αλλά ένεκα έλλειψης εναλλακτικής ενέδωσα στην πρόταση του...
Ένα κουνουπίδι έτοιμο για όλα...Ακόμα και για ...φλερτ!!! |
Ναι....Χμμμ.... Μην ανησυχείτε , δεν συμβαίνουν αυτά τα σουρεαλιστικά στην κουζίνα μου, να πιάνω δηλαδή κουβέντα με τα λαχανικά!! Αλλά ήθελα κάτι διαφορετικό για να συνοδέψω εκείνες τις μπριζόλες κι έτσι προέκυψε ένας πουρές ...απλά εκπληκτικός! Από την άλλη, τέθηκαν και νέες βάσεις στη σχέση μου με το...κουνουπίδι. Αποφασίσαμε να ορκιστούμε αιώνια αγάπη κι αφοσίωση! Αλλά μάλλον από τον επόμενο χειμώνα!!
Πουρές με κουνουπίδι.
1 κουνουπίδι από το οποίο θα αφαιρέσουμε τα φύλλα και το κοτσάνι και θα κόψουμε σε μικρές τούφες.
1 πράσο ψιλοκομμένο
λάδι
αλάτι
1 κουταλιά μουστάρδα
λίγο πικάντικο τυρί τριμμένο (εγώ έβαλα κρητική γραβιέρα)
Όχι κουνουπίδιιιιι!!!!!!! Κυρία, είστε κακιά! Πολύ κακιά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήωραία ιδέα! το κουνουπίδι δίνει κι άλλες χαρές. δοκιμάστε παραπούλια (τα τρυφερά φύλλα που το περιβάλλουν) με λάδι και λεμόνι. Μαγευτικό.
ΑπάντησηΔιαγραφή@emmanouela
ΑπάντησηΔιαγραφήχα χα χα! Δεν μπορείς να φανταστείς πόσην ώρα γελούσα με το σχόλιο σου!! Έχεις γίνει σημείο αναφοράς. Όταν είπα στον Π , ποιο πιάτο θα αναρτούσα , το πρώτο πράγμα που με ρώτησε ήταν ''Μα θα αρέσει στην Εμμανουέλα;''!!
@ανώνυμος
Τα έβλεπα στο κουνουπίδι τόσο τρυφερά και μου φάνηκαν πραγματικά λαχταριστά. Βλέπω που τα πουλούν και στη λαϊκή. Θα τα δοκιμάσω!
Τι τέλεια ιδέα είναι αυτή? Θα την υιοθετήσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ, δεν με σκέφτεσαι καθόλου εμένα!!! Ας είναι...! Απ ό,τι βλέπω, αρέσει σε πολύ κόσμο αυτό το...πράμα! Οπότε, πάω πάσο και περιμένω με αγωνία το επόμενο πιάτο, μπας κι είμαι πιο τυχερή!
ΑπάντησηΔιαγραφή@amelie
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν κι ήμουν δύσπιστη στην αρχή , τελικά προέκυψε ένας πολύ ωραίος πουρές! Τον οποίο εν τω μεταξύ χρησιμοποίησα για να συνοδέψω σολομό φούρνου κι ήταν εξαιρετικά!
@emmanouela
ΑπάντησηΔιαγραφήχα χα! Ναι φαίνεται πως όντως αρέσει τούτο το...πράμα!!
Η επόμενη ανάρτηση είναι κάτι απλό και θα έχει σχέση με προϊόν που εμείς χρησιμοποιούμε κατά κόρον διότι το έχουμε σε αφθονία ενώ βλέπω ότι τώρα έχει γίνει της μοδός σε ξένους food bloggers. Κι έχει σχέση με εκδήλωση που θα κάνει το greek food blogs -σου ήρθε e-mail;
A, μάλιστα! Ναι, μου ήρθε το μέηλ, αλλά δεν μπήκα ακόμα να δω λεπτομέρειες. Θα το κοιτάξω και αναλόγως το πότε και το που είναι, θα δω αν θα πάω. Ενδιαφέρον θα ήταν...
ΑπάντησηΔιαγραφή