Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Όσο πρέπει...!

Η σημερινή ανάρτηση χωρίζεται σε δύο μέρη: Το πρώτο μέρος τιτλοφορείται ''Ουκ εν τω πολλώ το ευ'' και συνοδεύεται με λίγη...γκρίνια!
Προ ημερών ως έσχατη λύση αποφασίσαμε να επισκεφτούμε γνωστή αλυσίδα ιταλικών εστιατορίων. Είχα να τα επισκεφτώ από τότε που πρωτάνοιξαν κι όλα κι όλα στην Αθήνα υπήρχαν δύο τρία εστιατόρια της αλυσίδας. Σκέφτηκα ότι, μιας κι είχε βάλει το χεράκι του στο μενού γνωστός Ελληνο-Ιταλός σεφ, μπορεί τα πράγματα να ήταν καλά. Πήγαμε, καθίσαμε και...παραγγείλαμε. Ήρθαν λοιπόν τα πιάτα και με τρόμο κοίταξα το περιεχόμενο! Το οποίο ήταν toooooooooo much!! Διότι μες το πιάτο βρισκόταν τουλάχιστον μισό πακέτο ζυμαρικά!! Επί μισή ώρα έτρωγα -και τρώω αργά η άτιμη- και δεν έλεγε να λιγοστέψει το περιεχόμενο του πιάτου!! Κι ήταν κρίμα γιατί γευστικά δεν ήταν κακό. Αναγκαστικά άφησα τις μισές ταλιατέλες χωρίς να τις φάω. Το ...φαινόμενο αυτό μου είχε ξανασυμβεί  σε ιταλικό εστιατόριο της Γλυφάδας και μου άφησε την ίδια αρνητική εντύπωση (σε αυτό είχα βγάλει...κόκκινη κάρτα , γιατί σε πολλά πιάτα έβαζαν ...φέτα! Ξέρετε εκείνο το γνωστό...ιταλικό τυρί!!! Κι είχε και...μουτρωμένο σέρβις !!!). Θεωρούν ότι σερβίρουν ιταλική κουζίνα. Εν τούτοις στην πραγματική ιταλική κουζίνα τα ζυμαρικά είναι το πρώτο πιάτο κι έτσι σερβίρονται σε μικρές ποσότητες. Πώς μπορεί κανείς να συνεχίσει σε δεύτερο πιάτο αν έχει φάει τη μισή  παραγωγή της Μίσκο για πρώτο;;;!!! Φεύγει και.... βογκά από βαρυστομαχιά έχοντας φάει μόνο τα ζυμαρικά!!
Μ'αυτά και μ'αυτά  νοστάλγησα τα δείπνα σε εκείνη την μικρή τρατορία στην οδό Ριπέτα στην καρδιά της Ρώμης! Έτρωγα ορεκτικό , πρώτο και δεύτερο πιάτο , εννοείται και επιδόρπιο κι έφευγα πανάλαφρη! Αχχχχχχ, Roma , Roma.....

Το δεύτερο μέρος της σημερινής ανάρτησης περιλαμβάνει κέικ, όπως μου προέκυψε την Κυριακή. Κάτι η ιδέα να συμπληρώσω το βούτυρο που μου έλειπε με λάδι, κάτι το γεγονός ότι ήμουν ελαφρώς επηρεασμένη από μια καταπληκτική σοκολάτα που είχα ''τσακίσει'' τις προηγούμενες μέρες , προέκυψε ένα νοστιμότατο, αφράτο κέικ, όπως ακριβώς το ήθελα. Η αναλογία βούτυρο-λάδι ήταν ιδανική αλλά νομίζω το καλύτερο προέκυψε από το μίγμα σοκολάτα-καρύδια που χτυπήθηκαν μαζί!


Κέικ με σταφίδες, σοκολάτα και καρύδια




Υλικά

170 γρ βούτυρο (ή μαργαρίνη) (σε θερμοκρασία δωματίου)
80 γρ λάδι
4 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
500 γρ αλεύρι
1 φακελάκι baking powder
1 ποτήρι γάλα πλήρες
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 κουταλάκια εκχύλισμα βανίλιας
50 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
10 καρύδια (ψίχα)
100 γρ  σταφίδες



Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε ελαφρώς μια φόρμα για κέικ. Σε μια μουλινέτα χτυπάμε μαζί τα καρύδια και τη σοκολάτα. Σ'ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder.
Σ ' ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο και το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μίγμα. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, κάθε φορά χτυπώντας καλά πριν ρίξουμε το επόμενο. Μόλις τελειώσουμε με τα αυγά ρίχνουμε τη βανίλια. Ρίχνουμε εναλλάξ 1/3 γάλα κι 1/3 αλεύρι , συνεχίζοντας να χτυπάμε με το μίξερ. Τελειώνουμε με το τελευταίο 1/3 αλεύρι ανακατώνοντας με το χέρι με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Μόλις ενσωματωθεί το αλεύρι ρίχνουμε τις σταφίδες και το μίγμα καρύδια-σοκολάτα. Ανακτώνουμε καλά μια τελευταία φορά να ενσωματωθούν καλά και τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 45 λεπτά.

16 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Λοιπόν, αυτό που περιγράφεις το έχω βιώσει κι εγώ σε εστιατόριο της ίδιας αλυσσίδας, από το οποίο έχω φύγει με ανοιχτό το κουμπί του παντελονιού (καθότι δεν μπορούσα να πάρω ανάσα!). Και δεν ήταν μόνο τεράστια ποσότητα των ζυμαρικών αλλά και το γεγονός πως(παρόλο που η γεύση ήταν ωραία) το φαγητό ήταν πολύ βαρύ, χαρακτηριστικό που έχω παρατηρήσει γενικά στα πιάτα αυτής της αλυσσίδας. Προφανώς οι παρασκευές τους είναι πολύ επιβαρυμένες σε λιπαρά υλικά, άρα καμία σχέση δεν έχουν με τις αυθεντικές ιταλικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεγάλη εντύπωση μου κάνει αυτό που λες, συνήθως σε ιταλικά εστιατόρια αντιμετωπίζω το αντίθετο πρόβλημα, μια τεράστια πιατάρα και στο κέντρο μια ελάχιστη ποσότητα φαγητού.
    Να σου πω την αλήθεια ούτε αυτό μου αρέσει, ίσως έχουμε συνηθίσει αλλιώς τις μερίδες εμείς.
    Ούτε too much αλλά ούτε too minimal.

    Το κεκάκι σου φαίνεται λαχταριστό, τέλειο συνοδευτικό για το καφεδάκι μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @amelie
    Όντως υπήρχαν αρκετά πιάτα στο μενού με ...κρέμα γάλακτος! Επίσης εφαρμόζουν την τακτική του ταχυφαγείου και δεν σε αφήνουν να φας με την ησυχία σου. Δύο φορές ήρθε η σερβιτόρα για να πει ότι είναι έτοιμα τα ζυμαρικά ενώ ακόμη δεν είχαμε τελειώσει τα ορεκτικά! Και τις δυο φορές την έδιωξα! Αυτή η χρονική πίεση συμβάλλει στη...βαρυστομαχιά!!





    @ΕΛΕΝΑ
    Αυτό με τις τεράστιες πιατάρες είναι άλλο ...μεγάλο θέμα!! Πολλές φορές είναι τόσο μεγάλα που δεν ...χωράνε στα τραπέζια!! Κι ενίοτε το περιεχόμενο λειψό...και ποσοτικά και ποιοτικά!
    Το κέικ είναι σούπερ! Εγγυημένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ δεν έχω πρόβλημα Crispy μου όταν οι μερίδες είναι μεγάλες! Έχω πρόβλημα όταν είναι μικρές! Γιατί καλύτερα να περισσεύει κάτι παρά να μην σου φτάνει!! Ειδικά όταν πρόκειται για φαγητό, είμαι πληθωρική! Αν η γεύση του ήταν καλή, τότε μιλάμε για ΤΗΝ επιτυχία!! Το θέμα είναι η γεύση να είναι ελαφριά, όχι οι μερίδες τσουρούτικες!!! Στο παρελθόν, έχω ανακατέψει πολλές φορές βούτυρο με λάδι, γιατί όλο ξεμένω από το πρώτο! Ναι, βγαίνει όντως νοστιμότατο το κέικ και η φωτογραφίες σου είναι πολύ...νόστιμες!!! Κρίμα που δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τις σταφίδες και τα καρύδια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @emmanouela
    Δεν μου αρέσει να αφήνω φαγητό στο πιάτο. Ιδιαίτερα όταν το έχω πληρώσει. Γενικά δεν μου αρέσει η ιδέα να πετιέται φαγητό. Και δεν μου αρέσει και για οικονομικούς λόγους και για ηθικούς. Οι συγκεκριμένες μερίδες ήταν για 2 άτομα (τουλάχιστον) κι αν τυχόν ξαναπάω θα ζητήσω μια μακαρονάδα και ...δύο πιάτα!
    Νομίζω ότι τα εστιατόρια μπορούν να σερβίρουν πιάτα με λογικές μερίδες. Ούτε λίγο, ούτε πολύ. Όσο πρέπει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι, δεν είναι σωστό να πετιέται, αλλά νομίζω ότι είναι μαρκετίστικο το θέμα από μέρους τους. Γιατί ένας πελάτης που βλέπει μια μεγάλη μερίδα, νιώθει ότι αξίζει τα λεφτά που έδωσε. Λέει ότι τουλάχιστον θα χορτάσει! Και αυτό που λες για τη 1 μακαρονάδα, είναι απόλυτα σωστό! Το έχουμε κάνει πολλές φορές με φίλες μου όταν δεν πεινάμε πολύ. Παίρνουμε μία σαλάτα και μία μερίδα και τα μοιραζόμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. emmanouela
    Ναι, καλά κάνετε και μάλλον θα αρχίσω να το εφαρμόζω κι εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να μην το χεις αναρτησει λιγο νωριτερα... μολις γυρισα από Ρωμη!
    Καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. είχατε δηλαδή παραγγείλει τα ζυμαρικά ως πρίμο πιάτο και όχι ως κυρίως;
    Ε, τότε έπρεπε να ήτανε μικρότερες οι μερίδες!
    Όντως στην Ιταλία σηκώνεσαι από το τραπέζι ανάλαφρος, πώς το καταφέρνουν; Φυσικά η ζυγαριά κλαίει κι οδύρεται...:))))))))

    Στην Αγγλία, είχαμε πάει σε ιταλικό. Παραγγείλαμε ζυμαρικά ως κυρίως πιάτο. Παρέγγειλα ρυζόττο και οι δύο κολλητοί μου, τορτελίνια. Οι υπόλοιποι παρέγγειλαν πίτσα και καλτζόνε.Η δική μου μερίδα τεράστια, οι πίτσες και τα καλτζόνε ικανοποιητικότατα σε μέγεθος. Τα τορτελίνια σερβιρίστηκαν στις τυπικές κωνικές,βαθουλές κούπες, χαρά ο ένας ο κολλητός...μέχρι που είδε στον "βυθό" της κρέμας, 4 τορτελλίνια! Μα 4! Εννοείται πως μοιραστήκαμε το ρυζόττο μου!
    :))))))))))))))))))))))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Ελπινίκη
    Εύχομαι να πέρασες πολύ όμορφα στην αγαπημένη μου Αιώνια Πόλη!




    @thalassamov
    Ευτυχώς δεν είχα παραγγείλει δεύτερο πιάτο!!
    Με 4 τορτελίνια πώς να χορτάσει ο άνθρωπος!! Δικαίως μοιραστήκατε το ριζότο!
    Όποτε βρίσκομαι στη Ρώμη, παρατηρώ τους Ιταλούς τι τρώνε και διαπιστώνω ότι ακολουθούν αυστηρά τη σειρά των 4 πιάτων: ορεκτικό , πρώτο -που είναι το ζυμαρικό-, δεύτερο και τέλος γλυκό. Όσον αφορά τη ζυγαριά, οι άντρες είναι όλοι στυλάτοι, οι γυναίκες λεπτές προς το κανονικό -αρκετές με περιφέρειες αλλά δεν βλέπω -με συγχωρείτε για τη λέξη-...φακλάνες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα...δεν ξέρω τι συνδιασμούς ή τι άλλαξες στο κέικ σου, εγω βλέπω ένα καταπληκτικό κέικ αφράτο και πιστεύω και πολύ νόστιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @dhmhtra
    Όντως, παρά τις έκτακτες αλλαγές προέκυψε ένα σούπερ κέικ! (Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου...Από μετριοφροσύνη άλλο τίποτα!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα, χαίρομαι που σε βρήκα κι ελπίζω να τα λέμε... Μου αρέσει ο μονόλογός σου,δεν είναι γκρίνια, έχεις δίκιο, πολλές φορές η ποσότητα του φαγητού είναι απίστευτη!
    Λατρεμένο το κέικ σου, που φαίνεται πεντανόστιμο.
    Σε καλώ να σε κεράσω κι έγω ένα κόκκινο κέικ στο μπλογκοσπιτάκι μου!
    Καλή σου μέρα
    Tantekiki.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εχω βγάλει το κέικ από το φούρνο εδώ και λίγη ώρα.
    Παρατήρηση πρώτη: Πολλές φορές διαβάζω σε συνταγές για κέικ χρόνους ψησίματος 30' ή΄, εν προκειμένω, 45'. Δεν ψήνεται βρε Crispy. Θέλει πολύ παραπάνω. Εχω δοκιμάσει με/χωρίς προθέρμανση, στους 180 ή στους 200, σε 1-2 προγράμματα του φούρνου. Καταλήγω να έχω ένα κέικι καμένο οριακά και -κατά τη δική μου εκτίμμηση- όχι ακόμη επαρκώς ψημένο. Τώρα το άφησα μία ώρα και κάτι. Πάλι τα ίδια. Τι λάθος κάνω;
    Παρατήρηση δεύτερη: Είναι όντως αφράτο, ο συνδυασμός καρύδι-σοκολάτα είναι σούπερ και φίνος (ίσως σηκώνει και λίγο παραπάνω μίγμα). Αν μου είχε ψηθεί και όπως έπρεπε θα ήταν τέλειο!
    (Α, ναι, το μίγμα θέλει και μεγάλη φόρμα ή δύο μακρόστενες! Την πάτησα κι εδώ!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. madame de kourelle
    Μεγάλο θέμα! Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!
    1) Αν ζητά προθερμασμένο φούρνο οπωσδήποτε το ανάβουμε από πριν. Σε ποια θερμοκρασία; Εγώ προσωπικά το βάζω περίπου 80 βαθμούς χαμηλότερα από ότι ζητά η συνταγή κι όταν βάλω το κέικ μέσα το ανεβάζω στη ζητούμενη θερμοκρασία. Θα εξηγήσω πιο κάτω γιατί το κάνω αυτό.
    2) Κατά τη διάρκεια του ψησίματος δεν ανοίγουμε τον φούρνο παρά μόνο να σκεπάσουμε το κέικ με αλουμινόχαρτο εφόσον έχει πάρει το επιθυμητό χρώμα από πάνω- με όσο το δυνατόν πιο γρήγορη κίνηση.
    3) Τα κέικ με βούτυρο ψήνονται πιο γρήγορα από τα κέικ με λάδι.
    4) Και κυριότερο! Κάθε συσκευή κουζίνας είναι διαφορετική και πρέπει να μάθουμε παρατηρώντας, την συμπεριφορά της! Εγώ πχ έχω γαλλική κουζίνα με μικρό φούρνο. Ζεσταίνεται πολύ γρήγορα κι έτσι αναγκάζομαι να χαμηλώνω τις δεδομένες θερμοκρασίες για κάθε συνταγή και να σκεπάζω σε σχετικά σύντομο χρόνο το κέικ γιατί μου αρπάζει εύκολα από πάνω. Όταν ψήνω μπισκότα πρέπει να είμαι standby γιατί αρπάζουν αμέσως! Επίσης έχω παρατηρήσει ότι στη δική μου κουζίνα τα κέικ δεν γίνονται καλά στο ψήσιμο με αέρα ενώ τα μπισκότα γίνονται απίστευτα! Η μητέρα μου επιμένει ότι ο αέρας είναι ιδανικός για κέικ! Έχουμε όμως διαφορετικές κουζίνες. Προσωπικά πιστεύω ότι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο κι η συσκευή οπότε την κάθε συνταγή πρέπει να την προσαρμόζεις στις απαιτήσεις κι ιδιοτροπίες της!
    5) Φόρμες: Προτιμώ τις κυκλικές γιατί ψήνονται πιο ομοιόμορφα και φουσκώνουν καλύτερα. Η φόρμα που χρησιμοποιώ έχει διάμετρο 25 εκ με τρύπα στη μέση.
    Αυτά! Ότι άλλο χρειαστείς πες μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ χρήσιμες συμβουλές και υποδείξεις! Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή