Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Μην σε γελάσει ο Μάρτης......

Η χθεσινή μέρα ξεκίνησε ηλιόλουστη και ζεστή. Κάτι σύννεφα που διακρίνονταν στον ορίζοντα, βόρεια της πόλης, δεν φαίνονταν απειλητικά. Τι καλύτερο από μια βόλτα στο κέντρο για καφέ , γκουρμέ αγορές και ακόμα καλύτερα, μια επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης!


 Στον Κεραμεικό , στην πλατεία Αυδή , σε μια από τις πιο γοητευτικές γειτονιές της Αθήνας βρίσκεται ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό κτήριο το οποίο λειτουργεί ως Δημοτική Πινακοθήκη! Μέχρι τις 3/7 θα φιλοξενεί την Συλλογή του Γιώργου Οικονόμου, που είναι αρκετά εντυπωσιακή τηρουμένων των αναλογιών! Διαθέτει πίνακες που  καλύπτουν μεγάλο χρονικό εύρος αλλά και από άποψη τεχνοτροπίας, αισθητικής και κινημάτων. Θα δείτε Picasso , Schiele, Klimt , Gauguin - εντάξει όχι τα πιο διάσημα έργα τους- κι η όλη περιήγηση στην έκθεση είναι μια θαυμάσια εμπειρία όπως κι η επίσκεψη στο συγκεκριμένο χώρο! Να σας αποκαλύψω ότι ο αγαπημένος μου πίνακας  ήταν -για ευνόητους λόγους!- η ''Μαγείρισσα'' του Ελβετού Felix Vallotton!


Το καλύτερο απ'όλα δεν σας το είπα! Ότι είναι δωρεάν! Μου έκανε τρομερή εντύπωση αν και για να είμαι ειλικρινής θα επιθυμούσα μια ελάχιστη χρέωση εισόδου έτσι ώστε να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες  προσπάθειες στο μέλλον.
Έφυγα έχοντας στο μυαλό μου τους πίνακες, τον κόσμο που έμοιαζε να απολαμβάνει την έκθεση, το ίδιο το κτήριο, τον ανοιχτό χώρο της πλατείας, ένα εξαιρετικό συγκρότημα λοφτ  απέναντι από την Πινακοθήκη κι εκείνο το γελαστό κινεζάκι ντυμένο παραδοσιακά που έπαιζε με τους γονείς του λίγο πιο κάτω. Αχ, Αθήνα τι μας κρύβεις...(ή τι δεν βλέπουμε , τι δεν αναζητούμε...)
Όπως είπα ο καιρός ήταν θαυμάσιος! Ανεβήκαμε μέχρι την Εμ. Μπενάκη για καφέ στο Taf και λίγο πιο πάνω στην Πρωτοπορία για κάποια βιβλία και μετά ψώνια για μια ...σπαγγετάδα που ονειρευόμουν εδώ και μέρες κι ο καιρός ήταν τόσο καλός -ήταν;- που την ..τραβούσε! Αλλά μέχρι να φτάσω σπίτι , σύννεφα βαριά είχαν πλακώσει, άρχισε ένα ψιλόβροχο και πάνω από την ψιλή μπλούζα φόρεσα βιαστικά μια χοντρή ζακέτα. Το εαρινό σκηνικό είχε μετατραπεί σε...φθινοπωρινό -αχ! καλή μας , ντροπαλή άνοιξη , τι έπαθες φέτος κι είσαι τόσο διστακτική;;;;!- αλλά αυτό δεν θα με πτοούσε! Και χιόνι να έριχνε εγώ θα έφτιαχνα αυτήν την Α-ΠΊ-ΘΑ-ΝΗ σπαγγετάδα! Κι έτσι έκανα!


Σπαγγέτι με σολομό και ντοματίνια




Υλικά για 4 άτομα:

2 φιλέτα σολομού (περίπου 350-400 γρ και τα δύο μαζί)
1 πακετάκι ντοματίνια
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο (αν τυχόν βρείτε σχοινόπρασσο βάλτε από αυτό , ταιριάζει καλύτερα)
2 κουταλιές ελληνική κάππαρη (επιμένω στο ''ελληνική'' διότι είναι η καλύτερη)
400 γρ σπαγγέτι
φρέσκο θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
λάδι.

Ανοίγετε το γκριλ του φούρνου σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί ψήνετε τα φιλέτα σολομού.
Κόβετε τα ντοματίνια στα δύο αν είναι μικρά , στα τέσσερα αν είναι πιο μεγάλα.
Βάζετε την κατσαρόλα με νερό κι αλάτι να βράσει. Σ'ένα τηγάνι σωτάρετε σε λίγο λάδι το κρεμμύδι και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Μετά από λίγο προσθέτετε τα ντοματίνια. Σωτάρετε για λίγο και προσθέτετε την κάππαρη. Ρίχνετε στο τηγάνι λίγο από το νερό που βράζει στην κατσαρόλα (περίπου 1 ποτήρι). Αφήνετε τα ντοματίνια να σιγοβράσουν.
Μόλις ψηθεί το ψάρι το βγάζετε από το φούρνο και το κόβετε σε χοντρά κομμάτια.
Στο νερό που βράζει προσθέτετε τα ζυμαρικά και τα βράζετε αυστηρά al dente. Τα στραγγίζετε και τα ανακατώνετε με τη σάλτσα. Πιπερώνετε.
Απλώνετε τα ζυμαρικά σε μια μεγάλη πιατέλα. Πάνω από τα ζυμαρικά τοποθετείτε τον σολομό κι από πάνω τρίβετε το φρέσκο θυμάρι.
Το φαγητό συνοδεύεται από ένα λαμπερό, αρωματικό, πυκνό, λιπαρό λευκό κρασί. Ένα καλό chardonnay, ίσως;




Crispy's confession: Το φαγητό ήταν απίστευτα νόστιμο, δεν αφήσαμε ίχνος! Μετάνιωσα που δεν έβαλα όλο το πακέτο σπαγγέτι!
Όσον αφορά το θυμάρι. Μέσα στα πλαίσια ''Ήρθε επιτέλους η Άνοιξη (;)'' προσπαθώ να φτιάξω ένα μικρό ''κηπάκο'' με μυρωδικά στο μπαλκόνι. Την ώρα που ψιλόβρεχε βγήκα για λίγο στο μπαλκόνι -είμαι από εκείνους που την βρίσκουν με τη βροχή!- και κοιτώντας τη γλάστρα με το θυμάρι, σκέφτηκα να τρίψω λίγο από πάνω. Ήταν αυτό που έκανε τη μεγάλη διαφορά τελικά! Μου δίνει θάρρος να ασχοληθώ πιο σοβαρά με αυτόν τον ''κηπάκο''!!



Πληροφορίες για την έκθεση:
Θα τρέχει μέχρι τις 3/7.
Ώρες επισκέψεων: Καθημερινά εκτός Δευτέρας κι απόγευμα Κυριακής : 10:00-14:00 & 17:00-21:00



Κι έτσι δεν μας μένει παρά να αναρωτηθούμε:


9 σχόλια:

  1. χμ, στην καινούρια αυτή πινακοθήκη δεν έχω πάει ακόμα. Ο συγκεκριμένος πίνακας να πώ την αλήθεια δεν μου άρεσε αλλά υποθέτω κάποιον θα βρώ της αρεσκείας μου :)
    Καλό σου απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @mahler76
    Υπήρχαν αρκετοί πίνακες που μου άρεσαν ιδιαίτερα αλλά αυτόν τον ξεχώρισα λόγω θέματος: ''Η μαγείρισσα''!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η μακαρονάδα σπέσιαλ και σίγουρα το θυμάρι θα έδωσε ιδιαίτερη νότα!
    Καλή βδομάδα εύχομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βλέπω το σπαγγέτι τώρα και ξεσαγονιάστηκα....Να φτιάξεις τα μυρωδικούλια σου οπωσδήποτε και θα δεις τι διαφορά θα κάνουν!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μου άρεσε πολύ και η περιήγησή σου στην πινακοθήκη και η συνταγή που την ακολούθησε! Απολαυστικό ανάγνωσμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ΕΛΕΝΑ
    Καλημέρα και Καλή εβδομάδα! Ναι , νομίζω ότι το θυμάρι έκανε τη διαφορά! Ήταν και φρέσκο!





    @Έφη
    Καλημέρα και Καλή εβδομάδα! Αύριο που έχει λαϊκή θα αγοράσω 2-3 μυρωδικά ακόμη! Τώρα που πήραμε θάρρος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Amelie
    Καλημέρα και Καλή εβδομάδα! Θα είμαι ειλικρινής! Και τα δύο ήταν απολαυστικά! Κι η βόλτα στην Πινακοθήκη και η μακαρονάδα! Κι όταν απολαμβάνω κάτι , ενθουσιάζομαι! Κι ο ενθουσιασμός αυτός έχει ως αποτέλεσμα να μου βγαίνει καλύτερο και το κείμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μμμμ, απίθανη η σπαγγετάδα, αν και δεν τρώω τον σολομό! Θα την κάνω με γαρίδες, ε? Είναι όμως ξεσηκωτικό το θέαμα του πιάτου σου!! Και πολύ καλή η ιδέα σου για την Πινακοθήκη! Όσο για τον καιρό, κάθε χρόνο τα ίδια κάνει ο Μάρτης. Θυμάμαι μια ζωή τα παιδάκια στην παρέλαση με το πουκαμισάκι να τουρτουρίζουν και μετά από μια εβδομάδα να έχουμε καλοκαίρι! Πού θα πάει? Κοντοζυγώνει κι αυτό!
    Η ιδέα σου για τα μυρωδικά στο μπαλκόνι είναι πράγματι εξαιρετική και βλέπω πολύ κόσμο που το κάνει! Εγώ όμως είμαι εντελώς άχρηστη με τα φυτά! Ο Σταμάτης μου λέει το μπαλκόνι νεκροταφείο φυτών!! Αν αυξήσεις την παραγωγή σου, θα τα αγοράζω από σένα!!!! Καλή εβδομάδα!! (πολλά είπα πάλι!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Emmanouela
    Καλημέρα και Καλή εβδομάδα!
    Ο φετινός Μάρτης πολύ κυκλοθυμικός μας προέκυψε! Το Σάββατο το πρωί η μέρα ήταν υπέροχη, μέχρι να βραδιάσει είχε χειμωνιάσει πάλι!! Άντε να καλοκαιριάσει να πάρουμε τα πάνω μας!!
    Και με ψητές γαρίδες νομίζω ότι θα ήταν ωραιότατη η σπαγγετάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή