Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Αυγουστιάτικες αναμνήσεις

Τα καλοκαίρια της εφηβείας -της δικής μου τουλάχιστον - ήταν ζεστά! Πολύ ζεστά! Γιατί πίσω σε εκείνα τα χρόνια δεν είχαν γίνει μέρος της ζωής μας τα ...κλιματιστικά! -Ναι, πρέπει να πάτε τόσο πολύ πίσω στο χρόνο!!! Ο μπαμπάς είχε τις δουλειές του κι έτσι ήταν η μαμά που αναλάμβανε να πάει τα ατίθασα παιδιά της οικογένειας στη θάλασσα να δροσιστούν τα καημένα! Πριν φύγουμε όμως , έπρεπε να ετοιμαστεί το φαγητό κι εδώ έπαιρνε τα ηνία το λιγότερο ατίθασο από τα τρία παιδιά, η αυτού ταπεινότης...η Crispy! H μαμά αράδιαζε μπροστά μου τα υλικά, μου εξηγούσε τι έπρεπε να κάνω και πριν φύγει από την κουζίνα μου φορούσε και μια ...ποδιά! Η ποδιά ήταν απαραίτητη καθότι ναι μεν ...Crispy (τραγανή!) αλλά τρομερά αδέξιο αυτό το κορίτσι τς τς τς,  κυρίως όμως 9 στις 10 φορές το φαγητό απαιτούσε το χειρισμό τομάτας. Να ψιλοκόψω την τομάτα ή να την τρίψω ή...να στύψω την τομάτα- και τότε ήταν που  γινόμουν χάλια! Και την έστυβα διότι , τουλάχιστον στη δική μου οικογένεια , τιμούμε δεόντως τις τοματόσουπες! Ακόμα και το καλοκαίρι! Μα τι λέω, κυρίως το καλοκαίρι! Οι οποίες τοματόσουπες τρώγονταν ανετότατα χλιαρές ή κρύες κι ήταν απλαυστικά χορταστικές μετά από μια βουτιά στη θάλασσα! Κι εκείνη που  λατρεύαμε και λατρεύουμε ακόμη οικογενειακώς ήταν  η....

Τοματόσουπα με χοντρό φιδέ (μπίγουλη) κι αυγά 



Θα χρησιμοποιήσετε τα λεγόμενα πομοντόρια , τις σχετικά μικρές σε μέγεθος και οβάλ σε σχήμα τομάτες. Θα τις πλύνετε, και θα τις κόψετε σε κομμάτια τα οποία θα τοποθετήσετε σ'ένα μεγάλο μεταλλικό σουρωτήρι για ζυμαρικά. Κάτω από το σουρωτήρι θα έχετε βάλει μια μεγάλη λεκάνη. Θα αλατίσετε τις τομάτες και θα τις αφήσετε για μισή ώρα περίπου. Μετά αρχίζει το στύψιμο! Στύβετε συνέχεια τις τομάτες , ρίχνοντας πότε πότε λίγο νερό μέχρι που μέσα στο σουρωτήρι θα μείνουν μόνο οι φλούδες και τα σποράκια από την τομάτα. Ρίχνετε το χυμό σε μια κατσαρόλα αφού το περάσετε από λεπτό σουρωτήρι για να κρατήσει τυχόν σποράκια που έχουν ξεφύγει. Ρίχνετε στην κατσαρόλα λίγο νερό ακόμα, λίγο λάδι, αλάτι και περιμένετε να βράσει. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνετε το χοντρό φιδέ αφού  σπάσετε τις ''φωλιές'' με τα χέρια σας.
Περιμένετε να πάρει πάλι βράση η σούπα. Τότε ρίχνετε σε αυτή τόσα αυγά όσα και τα άτομα που θα σερβιριστούν. Προσοχή καθώς θα ρίχνετε τα αυγά στην κατσαρόλα. Σιγά σιγά και με ηρεμία για να μην σκορπίσουν- κάτι σαν αυγά ποσέ!  Μετά από 10 λεπτά η σούπα θα είναι έτοιμη. Τη βγάζετε από το μάτι, την αφήνετε να κρυώσει, πετάγεστε στη θάλασσα (μην ξεχάσετε το αντηλιακό γιατί ο ήλιος τσουρουφλίζει τον Αύγουστο!) κι όταν γυρίσετε , καθίστε στο τραπέζι, ρίξτε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι στο πιάτο σας και....

..........κι εκείνα τα ατέλειωτα ζεστά απομεσήμερα του Αυγούστου μου κλείνουν γλυκά τα μάτια!

12 σχόλια:

  1. Καταπληκτική Σούπα! Και ποσο απολαυστικά κρύα μετά απο μια μέρα στην Θάλασσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. λατρεύω τοματόσουπα!!! τα αυγά δε μου αρέσουν στη σούπα προτείνω μια κουταλιά sour cream ή στραγγιστό γιαούρτι και λίγο τριμμένο μαϊντανό από πάνω και γίνεται θεϊκή!!!Γερμανική συνταγή :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ούτε το έχω ξανακούσει και φυσικά ούτε το έχω δοκιμάσει! Ενδιαφέρον και θα τους το φτιάξω!!!
    Εγώ τη σκέτη ντοματόσουπα ξέρω με το κριθαράκι...ντροπή μου! χαχαα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα!
    Απλή μα και διαφορετική ντοματόσουπα -λόγω των αβγών βέβαια! Μου φαίνεται ωραία ιδέα, τα αβγά ταιριάζουν με τη ντομάτα και θα γίνονται πολύ νόστιμα έτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαζευοντας χθες βραδυ συνταγες για μελιτζανοπιτα ανακαλυψα το τραγανιστο σου μπλογκ! Κ οπως ενα βιβλιο που δε θες να ταφησεις απ τα χερια σου πριν φτασεις στη τελευταια σελιδα, ξεχασα τις μελιτζανοπιτες κ αρχισα να περιπλανιεμαι στον νοστιμο κ τρυφερο ολο χρωματα κ αρωματα μικροκοσμο σου μεχρι που κλειναν πια τα ματια μου απ τη νυστα. ΑΑΑΑΑΑ! Περασα ομορφα, κ γελασα κ ζηλεψα κ σκεφτηκα,"ναι! ναι! ΝΑΙ!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kαταπληκτική η σούπα αλλά έχω μια απορία..
    Γιατί στο άλλο μπλογκ δεν μπορούμε να μπούμε?

    "Η πρόσβαση σε αυτό το ιστολόγιο επιτρέπεται μόνο σε προσκεκλημένους αναγνώστες"


    Πότε θα με καλέσεις ρε συ crisp..
    Έλα, κάντο για την Ρώμη που αγαπάμε και οι δύο..

    Καλησπέρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ακυρο crisp.. Καποιο σκάλωμα θα έφαγε. Καλά να περνάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Eri
    @foteini
    @Έφη
    @The dark chef
    @simigdalenia
    @carlito
    Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας. Ζητώ συγγνώμη αλλά η αυγουστιάτικη ραθυμία με απέτρεψε από το να είμαι τακτική στις απαντήσεις μου!!

    @simigdalenia
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια!

    @carlito
    ok, το διόρθωσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φανταστική η τοματόσουπα! Την είχα καιρό στο μυαλό μου και την έκανα σήμερα που επιστρέφοντας από τη θάλασσα ο καλός μου είχε την παράλογη επιθυμία για σούπα! Την συνοδεύσαμε και με σκορδόψωμα και ήταν ιδανική. Ευχαριστούμε για την ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Ζωή
    Πραγματικά χαίρομαι πάρα πολύ που η αγαπημένη μου καλοκαιρινή σούπα όχι μόνο δοκιμάστηκε αλλά άρεσε! Είναι ταπεινή αλλά πολύ πολύ νόστιμη και με χαροποιεί που συμφωνείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αχ...τι μου θύμησες!!!!Τι όμορφες αναμνήσεις....Πάντως την χοντροπήγουλη όπως την λέμε στην Πάτρα την φτιάχνω αρκετά συχνά γιατί μας αρέσει πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. MADI
    Και στα δικά μου μέρη -που είναι πάρα πολύ κοντά στα δικά σου! :-) ) τη λέμε χοντροπήγουλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή