Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Ξεφυλλίζοντας...ξανά και ξανά!

Πριν από ένα μήνα περίπου δημοσιογράφος της NYT αναρωτιόταν αν τα βιβλία μαγειρικής οδεύουν προς εξαφάνιση. Πόσοι θα συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν όταν πια θα έχουν το ipad στην κουζίνα δίπλα τους και θα βλέπουν μέσω apps πώς ακριβώς γίνεται η συνταγή τη στιγμή που οι ίδιοι θα προσπαθούν να την εκτελέσουν (κυριολεκτικά και μεταφορικά!!);  Πόσοι θα συνεχίσουν να τα ξεφυλλίζουν όταν διάφορες τεχνολογικές εφαρμογές θα είναι πιο εύχρηστες αλλά και πιο λεπτές και λιγότερο ογκώδεις; - μια λεπτομέρεια που δεν διαφεύγει της προσοχής  όσων από εμάς έχουμε μικρές κουζίνες. Πάνε οι καλές εποχές που  προσπαθούσαμε να κρατάμε τη σελίδα ανοιχτή εκεί που θέλαμε χρησιμοποιώντας κουτάλες, μπολ ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, ή προσέχαμε ανεπιτυχώς να μην λερώσουμε το βιβλίο, οι ωραίες εκείνες εποχές που τρέχαμε από τον πάγκο στο τραπέζι και από το τραπέζι στο φούρνο με το βιβλίο στο χέρι-συνταγής επιτρέποντος- ή ζητούσαμε από κάποιον υπομονετικό παρόντα να μας διαβάζει διότι... ''τι λέει παρακάτω, γρήγορα διάβασε μου τι λέει, έχω τα χέρια μες τη ζύμη! Γρήγορα'' ουρλιάζαμε!  Και με τα περιοδικά τι θα γίνει; Κι αυτά θα εκλείψουν; Θα σταματήσουμε να περιμένουμε πώς και πώς κάθε μήνα για να δούμε τι καλούδια θα μας έχουν; Θα σταματήσουμε εν τέλει να ξεφυλλίζουμε στην κουζίνα; Λοιπόν, δεν ξέρω τι θα κάνετε εσείς αλλά εγώ δεν μπορώ να προδώσω το χαρτί! Είμαι λάτρης του ξεφυλλίσματος! Το να κατεβάζω από τη βιβλιοθήκη κάθε λίγο και λιγάκι όλα τα βιβλία μαγειρικής που έχω κι όλα τα -αμέτρητα- περιοδικά που από χρόνια ευλαβικά συλλέγω και να τα ξεφυλλίζω ξανά και ξανά και να αλλάζω θέση στους βιβλιοδείκτες και να συναρπάζομαι ξανά και ξανά με τις συνταγές που έχω δει άπειρες φορές, για μένα αυτή η επαναλαμβανόμενη διαδικασία είναι ιεροτελεστία! Το ξεφύλλισμα είναι ιεροτελεστία. Και ξεφυλλίζοντας τις προάλλες έπεσα άνω σε αυτή τη συνταγή- από ένα αγαπημένο περιοδικό που όσα apps κι αν κυκλοφορήσουν δεν θα σταματήσω να ξεφυλλίζω.

Σπαγγέτι με αρνάκι ψιλοκομμένο κι αρωματισμένο
(από το περιοδικό Sale & Pepe)



Υλικά για 4 άτομα

Χρόνος : 50 λεπτά + 2 ώρες το μαρινάρισμα

400 γρ κρέας αρνάκι ψιλοκομμένο
1 πακέτο σπαγγέτι Νο 6 ή 7
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φετούλες
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
1 λεμόνι
μαϊντανό φρέσκο και ψιλοκομμένο
1 ποτήρι ζωμό λαχανικών (ή ό,τι άλλο σας αρέσει)
λάδι
αλάτι



Ψιλοκόβετε το κρέας σε μικρά κομματάκια και το βάζετε σ'ένα μπολ με το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, τη δάφνη, την κανέλα, το κύμινο το σκόρδο και λίγο αλάτι. Ανακατεύετε και αφήνετε να μαριναριστεί το κρέας για 2 ώρες στο ψυγείο.
(Μετά από 3 ώρες)
Σ'ένα τηγάνι ζεσταίνετε λίγο λάδι στο οποίο σωτάρετε το κρεμμύδι με το μπούκοβο. Προσθέτετε το κρέας με τη μαρινάδα του. Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει περίπου για 50 λεπτά προσθέτοντας λίγο λίγο το ζεστό ζωμό.  Μόλις είναι έτοιμη αφαιρείτε τη δάφνη και τις σκελίδες του σκόρδου.
Βράζετε τα ζυμαρικά al dente , τα στραγγίζετε , τα ανακατεύετε με τη σάλτσα και τα σερβίρετε αμέσως με τον φρέσκο μαϊντανό...on the top!

Crispy's conclusion : Η σπαγγετάδα αυτή είναι ωραιότατη για τις παράπλευρες μέρες των εορτών. Παράπλευρες μέρες = Οι κατά Crispy μη γιορτινές μέρες της περιόδου των εορτών!!! (Όρος Crispy, εξ ου και...η σαφήνεια!!!)

6 σχόλια:

  1. τέλεια δείχνει η συνταγή!!! Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. mahler76
    Καλημέρα! Όντως είναι εξαιρετική σπαγγετάδα! Τα υλικά της μαρινάδας δένουν υπέροχα μεταξύ τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Crispy,
    Καλημέρα!Εγώ διαβάζοντας την συνταγή σκεφτόμουν αν θα ήταν μία καλή ιδέα ανακύκλωσης υλικών απο το...Πάσχα!&ας έχουμε Χριστούγεννα τώρα, είδα λίγο πιο μπροστά. Βέβαια σε κάποιες περιοχές και Χριστούγεννα αρνάκι τρώνε. Στην Θεσσαλονίκη εγώ γουρουνάκι θα φάω πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η γοητεία του βιβλίου είναι απλά ανυπέρβλητη! Δεν νομίζω ότι θα πάψω ποτέ να αγοράζω βιβλία και περιοδικά. Κάθε φορά που ξεφυλλίζω κάτι από τη συλλογή μου, βρίσκω και μια καινούρια συνταγή που δεν είχα προσέξει μέχρι εκείνη τη στιγμή ή που είχα αρχικά απορρίψει! Ακολουθούμε και την τεχνολογία εννοείται αλλά μέχρι ένα σημείο!
    Ωραιότατο το σπαγγέτι σου, μυρωδάτο και πικάντικο!
    Φιλιά, καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @turtle
    Το σκέφτηκα κι εγώ αυτό το πιάτο σαν ανακύκλωση υλικών μιας γιορτής. Πάντως εμείς ...οι κάτω απ'τα αυλάκι (!!!) το τιμούμε το αρνάκι και τα Χριστούγεννα!!!



    @Ερμιόνη
    Περιττό να πω ότι συμφωνούμε απόλυτα! Λάτρης του χαρτιού παιδιόθεν, μου είναι αδύνατο να το προδώσω όσο κι αν προχωρήσει η τεχνολογία. Την οποία, όπως σωστά λες, μέχρι ενός σημείου ακολουθούμε!




    @Βάσω
    Είναι καταπληκτική! Τα μπαχαρικά κι όλα τα υλικά της μαρινάδας ταιριάζουν τόσο ωραία με το αρνάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή