Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Oven overdose

Προχθές εκεί που σεργιάνιζα στο σύμπαν των food blogger -δεν είμαστε και λίγοι!-  έπεσα πάνω σε ένα blog, το οποίο εκ πρώτης όψεως φάνηκε να έχει ενδιαφέρον -αισθητικά τουλάχιστον. Ξεκίνησα  να το ''ξεφυλλίζω'' και ξαφνικά διάβασα σε μια ανάρτηση: ''Σήμερα, επειδή έκανε κρύο, ήθελα να ανάψω τον φούρνο να ζεσταθώ κι έτσι αποφάσισα να ψήσω ένα κέικ''. Αμάν, σκέφτηκα, ελληνικό είναι το blog; Κοίταξα πάλι την οθόνη αγχωμένη, ναι όντως καλά το είχα προσέξει,  στα αγγλικά ήταν γραμμένο, η θερμοκρασία ψησίματος δινόταν σε fahrenheit και στο about της η κοπέλα αναφερόταν ως μόνιμος κάτοικος γνωστής πόλης των Η.Π.Α.. Να όμως που μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία: Πώς θα ζεσταθούμε τον χειμώνα!! Μια και το'φερε η κουβέντα, να πω ότι διαπίστωσα το εξής: Οι περισσότεροι Αθηναίοι έχουν στραφεί πια στα τζάκια -το νυχτερινό ντουμάνι των τελευταίων ημερών είναι ενδεικτικό. Παρεμπιπτόντως μην αφήνετε ρούχα έξω τις νύχτες, χειρότερα από Τσικνοπέμπτη είναι πια!!! Αλλά το τζάκι βρίσκεται στο σαλόνι κι όχι στην κουζίνα, και στην κουζίνα πώς θα ζεσταθούμε; Μα ανάβοντας τον φούρνο! Με την προϋπόθεση βέβαια ότι κάτι θα μαγειρέψουμε σε αυτό, κάτι θα ψήσουμε, ξέρετε τώρα, το τερπνόν μετά του ωφελίμου, μ'ένα σμπάρο δυο τρυγόνια κλπ κλπ.  Αφού βάλετε το φαΐ στο φούρνο, πάρτε κι ένα βιβλίο, καθίστε δίπλα στο φούρνο και διαβάστε με την ζεστασιά και τις μυρωδιές να σας τυλίγουν, θα ρίχνετε και μια ματιά στο φαγητό πότε πότε, θα έχετε βάλει και λίγο κόκκινο κρασί σε ένα ποτήρι, η υποφαινόμενη το κάνει συνέχεια τον χειμώνα, είναι μια από τις αγαπημένες της συνήθειες και σας το συνιστά ανεπιφύλακτα. Θαλπωρή στην κουζίνα με τον φούρνο, φωτιά θα πάρουν οι φούρνοι φέτος, να μου το θυμηθείτε!
Προχθές λοιπόν που διαπίστωσα ότι δεν είμαστε οι μόνοι που αγωνιούμε πώς θα ζεσταθούμε, είχα βάλει στο φούρνο ένα πολύ απλό, πολύ νόστιμο αλλά κυρίως πολύ μνημονιακό -τουτέστιν με φθηνά υλικά!- φαγητό :

Πατάτες στον φούρνο με πράσινες ελιές, κρεμμύδι και κάππαρη.



Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό πατάτες περίπου
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κουταλιά κάππαρη που θα έχετε ξαρμυρίσει
100 γρ πράσινες ελιές χωρίς το κουκούτσι
1 κουταλιά εξαιρετικής  ποιότητας λευκό βαλσαμικό ξίδι
1 κουταλιά καστανή ζάχαρη
λάδι
αλάτι
πιπέρι

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 150 βαθμούς. Βάζετε την κάππαρη σε λίγο νερό να ξαρμυρίσει. Βγάζετε το κουκούτσι από τις ελιές, τις κόβετε στα δύο. Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε κυβάκια. Καθαρίζετε και κόβετε το κρεμμύδι σε λεπτές φετούλες. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε όλα τα παραπάνω υλικά  με τη ζάχαρη, το ξίδι, λίγο λάδι, αλάτι -λίγη προσοχή εδώ ελεώ κάππαρης κι ελιών- και πιπέρι. Απλώνετε σε ένα ταψί, ρίχνετε λίγο νερό, ανεβάζετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνετε για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Πότε πότε ανακατώνετε το φαγητό και κοιτάζετε μήπως χρειάζεται λίγο νερό ακόμα.



Αν έχετε διάθεση να ενισχύσετε το πιάτο, γυρίστε τον φούρνο στο γκριλ και ψήστε μερικά ωραιότατα ελληνικά χωριάτικα λουκάνικα - είμαστε ''μανούλες'' στο χωριάτικο λουκάνικο!!! Ταιριάζουν τέλεια με τις συγκεκριμένες πατάτες , αφήστε που ο φούρνος θα δουλέψει λίγο παραπάνω!


4 σχόλια:

  1. Αχ αυτό το πρόβλημα με τα ρούχα το έχει κι άλλος. Νόμιζα ότι εγώ ήμουν η μόνη παράξενη που άπλωνα τα ρούχα μου τα οποία μύριζαν μαλακτικό και την επόμενη τα μάζευα και μύριζαν τσίκνα.
    Η συνταγή σου ενδιαφέρουσα!!!
    Πολλά πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα εύχομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώτα
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Είναι το νέο φαινόμενο που προέκυψε στην πόλη! Τις νύχτες με υγρασία είναι ακόμα χειρότερα, ''ποτίζουν'' μέχρι και τα ρούχα που φοράς αλλά και τα φρεσκολουσμένα μαλλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα! Πρέπει να είναι υπέροχες οι πατατούλες σου!
    (Τρομάζω με αυτά που γράφεις... Θα γυρίσω Ελλάδα και ούτε το κλίμα δεν θα είναι το γνωστό?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγγελική
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα! :-)) Χε Χε! Εντάξει, ο καιρός ίδιος είναι -ευτυχώς μέχρι στιγμής μαλακός- μόνο τα βράδια πια ...θυμίζουν Τσικνοπέμπτες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή