Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ζήτω ο Νότος!

Είδαμε χθες την νέα ταινία του φοβερού και τρομερού Pedro Almodóvar και...δεν κρατιόμαστε να κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα στην Ισπανία αυτήν την εβδομάδα, να ευχαριστήσουμε κατά κάποιον τρόπο τον  Pedro γι' αυτήν την αλέγκρα, σπιρτόζικη, pick-me-up ταινία! Όσοι την είχαν δει πριν τη δω  μου είπαν το ίδιο πράγμα :''Απλά είχα ανάγκη να γελάσω''. Κι έτσι είναι. Είναι μια ταινία που προσφέρεται ιδανικά για να ξεχαστούμε από τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στον νότο της Ευρώπης. Κι έχω την εντύπωση ότι ο Pedro γύρισε αυτήν την ταινία για εμάς, τους άμοιρους κατοίκους του Νότου, που δεν ξέρουμε πια από πού να φυλαχτούμε- η επίθεση από τον Βορρά είναι αμείλικτη.... . Έτσι βρίσκουμε παρηγοριά στις σκοτεινές αίθουσες και στον πολύχρωμο, παθιάρικο, σέξι, συναισθηματικό κόσμο του Almodóvar, κι όλα, έστω για λίγο,  μοιάζουν πιο ανεκτά.

Στο προηγούμενο μάθημα Ισπανικών, κάπως το έφερε η κουβέντα κι η καθηγήτρια αποκάλυψε το αγαπημένο της ισπανικό πιάτο! Είναι μια πίτα με τόνο, απλή σε σύλληψη, με υλικά που αρέσουν πολύ στους Ισπανούς: τόνος, αυγά, αρακάς! Μπήκαμε στον πειρασμό και την φτιάξαμε χθες για να έχουμε κάτι να συνοδέψει τον κλασικό μπακαλιάρο-σκορδαλιά . Τελικά ήταν υπερνόστιμη, άρεσε πάρα πολύ (μάλιστα προτιμήθηκε από αυτούς που ήθελαν να αποφύγουν το σκόρδο της σκορδαλιάς!) κι έτσι δεν έχουμε παρά να διαλαλήσουμε: Ελλάς-Ισπανία- Συμμαχία!

Ισπανική πίτα με τόνο



Υλικά για πίτα σε ταψί διαμέτρου 20 εκ περίπου

Για την ζύμη:

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
2  1/3  φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

Για την γέμιση:

1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
1 κουτί ντομάτα κονκασέ
1 κονσέρβα τόνο
1 φλιτζάνι αρακά ψιλοκομμένο
1 αυγό σφιχτοβρασμένο
αλάτι
πιπέρι

Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετείτε όλα τα υλικά της ζύμης εκτός από το αλεύρι. Ανακατώνετε με ένα πιρούνι. Ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι και συνεχίζεται να ανακατώνετε με το πιρούνι. Όταν πια έχει σφίξει καλά η ζύμη, ρίχνετε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνετε με τα χέρια. Θα πάρετε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη που δεν κολλά στα χέρια. Την διπλώνετε σε μεμβράνη κουζίνας και την αφήνετε να ηρεμήσει για μια ώρα τουλάχιστον.
Φτιάχνετε την γέμιση. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε λίγο λάδι στο οποίο σοτάρετε το κρεμμύδι. Ρίχνετε την ντομάτα και τον αρακά, αλατοπιπερώνετε και βράζετε μέχρι να μείνει η σάλτσα χωρίς υγρά. Ρίχνετε τον τόνο και τον σπάτε με το πιρούνι σε πολύ μικρά κομμάτια.  Βράζετε το αβγό σφιχτά. Αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει. Κόβετε το αυγό σε πολύ μικρά κομμάτια και το προσθέτετε στην σάλτσα.
Απλώνετε πολύ λίγο λάδι στη βάση και τα άκρα του ταψιού. Ανοίγετε την ζύμη σε δύο φύλλα. Απλώνετε το ένα στο ταψί κι από πάνω απλώνετε ομοιόμορφα την σάλτσα. Σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο,  κλείνετε τα άκρα, τρυπάτε εδώ κι εκεί την επιφάνεια και ψήνετε για 40 λεπτά.

Συνοδεύεται με ροζέ κρασί.

Tip: Η ζύμη είναι πολύ εύπλαστη, ως εκ τούτου ...ατίθαση. Προσωπικά, έστρωσα το κάτω φύλλο με τα δάχτυλα και το πάνω μπήκε σε δύο φύλλα!


6 σχόλια:

  1. Μα τι ωραία πρόταση που είναι αυτή η ισπανική πιτούλα! Πολύ του γούστου μου! Να κάνω μία ερωτησούλα επειδή η γέμιση μου φαίνεται λίγη, τι μέγεθος ταψιού χρησιμοποίησες? Αφού θα την κάνω που θα την κάνω, μη μου τη φάνε όλη και μείνω με την όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενδιαφέρουσα η πίτα, αλλά και η ταινία!
    Οπότε φτιάχνουμε την πίτα και την απολαμβάνουμε παρέα με την ταινία!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την ταινία θέλω κι εγώ να πάω να την δω. Κάτι μου λέει ότι θα γελάσω πολύ.
    Λες να την τολμήσω την πίτα? Μου ακούγεται πολύ περίεργη, αλλά θα την τολμήσω.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Amelie, @Ερμιόνη, @Γιώτα
    Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας!
    Προσοχή! Πρέπει να έχετε δει αρκετή από την φιλμογραφία του Πέδρο (και κυρίως από την πρώτη περίοδο) για να μπείτε στο κλίμα της ταινίας!
    :-))


    Αμελί,
    Το ταψί είναι διαμέτρου 22 εκ περίπου.



    Γιώτα,
    έχω καταλάβει ότι πολλούς τους ξενίζει η ισπανική κουζίνα. Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που θεωρείται μεσογειακή είναι διαφορετική από την δική μας -έχουμε διαφορετικές επιρροές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σήμερα έφτιαξα αυτή την πίτα.Μεχρι και πριν τη βάλω στο φούρνο ήμουν ενθουσιασμένη δοκιμάζοντας τη γέμιση και σκεφτόμουν οτι θέλω να τη φάω μονομιάς(τόσο νόστιμη ήταν)και οτι κάλλιστα θα μπορούσε να φαγωθεί και μ ένα ωραίο ζυμαρικό.
    Αυτό που με χάλασε στην πίτα είναι το φύλλο.Μου φάνηκε άνοστο και θύμιζε περισσότερο ψωμί.
    Τέλος δε θα με χαλούσε να είχαν σωθεί περισσότερα υγρά απο τη γέμιση.
    Τη συστήνω όμως ανεπιφύλακτα μόνο και μόνο για αυτή την πραγματικά εξαιρετική γέμιση που δεν της λείπει τίποτα και θες να τη φας με το κουτάλι.
    Έλενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έλενα
    Καταρχήν να σε ευχαριστήσω πολύ! Έχω ενθουσιαστεί με τις ανταποκρίσεις σου, μακάρι να μου έστελναν κι άλλοι αναγνώστες feedback με όλα όσα δοκιμάζουν!
    Είναι λιγάκι στεγνή η ζύμη αλλά εμένα δεν με ενοχλεί. Γενικά επειδή αποφεύγω να αγοράζω έτοιμες ζύμες -μόνο όταν τεμπελιάζω- τις φτιάχνω μόνη μου, κι είναι κυρίως ζύμες λαδιού. Μπορείς άνετα να χρησιμοποιήσεις άλλου είδους ζύμη- η καθηγήτρια, την οποία αναφέρω, μας είπε ότι χρησιμοποιεί έτοιμη ζύμη σφολιάτα.
    Αν φτιάξεις την πίτα άλλη φορά δοκίμασε την γέμιση με ελιές αντί με αρακά!
    ΥΓ: Ναι η σάλτσα πρέπει να έχει στεγνώσει εντελώς από τα υγρά της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή