Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Σκόρπιες σημειώσεις (#8)


1. Το θέμα έχει ως εξής: Όταν καλούμε χορτοφάγους σπίτι μας για φαγητό, αυτοί έχουν την απαίτηση να σεβαστούμε την διατροφική τους συνήθεια κι έτσι κάνουμε αναγκαστικά. Όταν όμως χορτοφάγοι μας καλούν σπίτι τους, τι γίνεται; Πρέπει για άλλη μια φορά να σεβαστούμε τις δικές τους διατροφικές συνήθειες; Αλήθεια, γιατί πάντα βγαίνουν από πάνω οι χορτοφάγοι; Δείτε πώς ένας κρεατοφάγος αντιμετώπισε την κατάσταση σε επεισόδιο αγγλικής χιουμοριστικής σειράς. Προσοχή, βλέπεται μόνο από ανθρώπους που έχουν χιούμορ!




Μεταξύ μας, ένα δίκιο το έχει ο κρεατοφάγος!


2. Μας κοψοχόλιασε η Amazon αλλά επιτέλους το βιβλίο της Deb του smitten kitchen - ίσως του πιο διάσημου food blog- είναι πια στα χέρια μας. Εξαιρετικό, πανέμορφο, πληθωρικό, ανεπιτήδευτο! Αυτές είναι οι πρώτες εντυπώσεις! Οι περισσότερες συνταγές -αν όχι όλες- είναι απόλυτα εφαρμόσιμες, υπάρχει αναλυτικότατη περιγραφή, υπάρχει το γνωστό, καλό χιούμορ της Deb κι υπάρχουν οι υπέροχες φωτογραφίες της. Αλλά αυτό που μετρά είναι οι συνταγές, οι οποίες καλύπτουν όλη την γκάμα της....διατροφικής πυραμίδας χωρίς ενοχές!



Υπάρχουν στο internet πολλά (ξένα) food blog τα οποία είναι εξαιρετικά από άποψη αισθητικής, με πανέμορφο σχεδιασμό και φωτογραφίες αριστουργηματικές. Όταν όμως πας να διαβάσεις  τις συνταγές, απελπίζεσαι από τη βαρεμάρα. Τα 9/10 των συνταγών έχουν κινόα -που είναι πολύ της μοδός- και το υπόλοιπο 1/10 είναι granolas -άλλη μόδα κι αυτή. Οι θερμίδες της κάθε συνταγής δεν ξεπερνούν τις 100, ενώ πάνω από τις μισές είναι σαλάτες σε διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς. Μην με παρεξηγείτε, αγαπώ και τρώω σαλάτες και θα το αποδείξω ευθύς αμέσως. Αλλά αν κάπου κερδίζει η Deb είναι στην ποικιλία συνταγών κι υλικών και φυσικά στην πληθωρικότητα -της ίδιας και των συνταγών της. Επιτέλους μια food blogger που είναι chubby και δεν ντρέπεται να φωτογραφηθεί με τα παραπανίσια κιλά της! Γιατί η πλειονότητα των food blogger είναι λες και μόλις κατέβηκαν από τις πασαρέλες της τελευταίας εβδομάδας μόδας στο Παρίσι!



3.Λοιπόν, πάνε μέρες που ήθελα να φτιάξω μια κάπως διαφορετική σαλάτα με παντζάρι -που λατρεύω. Έτσι έβρασα μερικά παντζάρια τα οποία έκοψα σε ροδέλες. Καθάρισα 2 πορτοκάλια από τα οποία αφαίρεσα όσο το δυνατόν περισσότερο από τη λευκή ψίχα. Έσπασα μερικά καρύδια κι έτριψα με τα χέρια την ψίχα. Έφτιαξα την εξής βινεγκρέτ -η οποία είναι η στάνταρ που φτιάχνω για πράσινες σαλάτες: 1 κουταλάκι γλυκού μέλι θυμαρίσιο, 1 κουτάλι σούπας μουστάρδας τύπου Dijon, 2 κουταλιές ξίδι βαλσαμικό, λίγο ελαιόλαδο. Τα χτύπησα πολύ καλά σε ένα μπολ. Σε ένα πιάτο έστρωσα το παντζάρι , το πορτοκάλι από πάνω, τα καρύδια και τέλος έριξα την βινεγκρέτ. Υπέροχη και στη γεύση και στα χρώματα.



4. Το κρασί της εβδομάδας. Τούτο το κρασί που λέτε, είναι από τα πιο όμορφα και συγχρόνως πιο παράξενα λευκά που έχω πιει! Μου το σύστησαν στο Oinoscent για να το συνοδέψω με συγκεκριμένο πιάτο -παρεμπιπτόντως τα παιδιά του Oinoscent δίνουν πολύ καλές συμβουλές! Οι πρώτες γουλιές με άφησαν άφωνη! Από οξύτητα και σώμα είναι άψογο, κομψότατο αλλά η γεύση του είναι αποκάλυψη!  Εσπεριδοειδή και βότανα με τα δεύτερα να κυριαρχούν και περισσότερο από όλα νότες δάφνης -εξ ου και το όνομα της ποικιλίας! Οι Κρητικοί έχουν αρχίσει να εντυπωσιάζουν και με τα λευκά κρασιά τους (για λευκό κρητικό κρασί θα μιλήσουμε και στην επόμενη ανάρτηση). Αν το δοκιμάσετε συνιστώ να είναι αρκετά παγωμένο, τουλάχιστον έτσι το ευχαριστήθηκα εγώ. Επί τη ευκαιρία να πω ότι τα κρασιά που προτείνω, τα προτείνω καθαρά από ενθουσιασμό κι αγάπη για αυτά. Δεν είμαι οινολόγος, δεν είμαι sommelier κι ούτε προτίθεμαι να παριστάνω ότι είμαι. Αλλά αγαπώ πάρα πολύ το κρασί και ξέρετε.... ο βήχας κι ο έρωτας για το κρασί δεν κρύβονται!




Με αυτά και με αυτά δεν έχω παρά να σας ευχηθώ καλή εβδομάδα.

13 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίες προτάσεις θα δοκιμάσω τη σαλάτα αυτό τον καιρό ασχολούμαι με τις σαλάτες συνοδεύοντας τα πιάτα μας κάθε μέρα με διαφορετική.
    Έχεις την καλοσύνη να μου πεις που θα βρω εύκολα το κρασί.
    Καλή σου εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Ξανθή
    Σίγουρα στο Oinoscent (Βουλής 45, στο κέντρο). Έχει περίπου 9-10 ευρώ -δεν θυμάμαι ακριβώς.
    Από εκεί και πέρα υπάρχουν 1-2 site από τα οποία μπορείς να κάνεις παραγγελίες online αν και δεν το έχω δοκιμάσει πχ εδώ: http://www.houseofwine.gr/how/.
    Καλή εβδομάδα από αύριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ πολύ θα κατέβω κέντρο σύντομα.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως πάντα ενδιαφέρουσες οι σημειώσεις, τις περιμένω κάθε φορά με προσμονή! Αλλά και η ααλατούλα μου άρεσε πολύ σαν πρόταση, ιδιάιτερη και αρωματική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ όμορφη η σαλάτα σου!
    Μπορεί να έχεις δίκιο ότι είναι ενδιαφέρον (ίσως και χαριτωμένο) το chubby, μα χρειάζεται και μια αυτοσυγκράτηση, ώστε να μη γίνουμε και Tofales (εκ του Τόφαλος)!

    Σχετικά με αυτά που λες στην Ξανθή: Το House of Wine το έχω δοκιμάσει και είναι πολύ καλοί επαγγελματίες! Κάνω παραγγελίες ακόμα και από Ν Αφρική για δώρα στην Ελλάδα και είναι άψογοι!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ και επαυξάνω για τη Deb. Το blog της είναι ένα από τα πρώτα που άρχισα
    να παρακολουθώ συστηματικά, μαζί με το Bake or Brake (στρουμπουλή και αυτή).
    Ξεκαρδιστικό το στιγμιότυπο, παρόλο που λατρεύω τις γάτες.

    Όσο για τη σαλάτα σου πολύ μου άρεσε η επιλογή των υλικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι ένα δίκιο το έχει ο κρεατοφάγος !!

    Οσο για την Deb ... με κάλυψες πλήρως με τα λεγόμενά σου.

    Η σαλάτα σου φαίνεται υπέροχη.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ με τις σημειώσεις σου :)

    Ωραία η σαλάτα σου και διαφορετική.
    Το κρασί θα το έχω στα υπόψη.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Amelie
    Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια! Προσπαθώ να ξετρυπώνω ειδήσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος από εδώ κι από εκεί! Όσο θα τα καταφέρνω, θα τις έχετε!



    @Αγγελική
    Σε ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία! Ας το έχουμε υπόψη μας λοιπόν, όσοι σε κάποια φάση θέλουμε να στείλουμε κρασιά στο εξωτερικό.
    Ναι, εννοείται ότι θα μείνουμε στο chubby και δεν θα φτάσουμε στο...tofalos!! :-)))




    @mookies
    Κι εγώ λατρεύω τις γάτες αλλά μου φάνηκε πολύ αστείο το σκετσάκι. Και πόσο γρήγορα πείστηκε ο χορτοφάγος! Είχε όμως κι ο κρεατοφάγος ακλόνητα επιχειρήματα!!



    @conna
    Μα με τέτοια επιχειρήματα πώς να μην έχει δίκιο! Μου αρέσει που ο χορτοφάγος δεν χρειάστηκε πάνω από ένα λεπτό για να πειστεί!!



    @Marion
    Είναι ωραία, δροσερή και πολύ ανοιξιάτικη μπορώ να πω!



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ουπς, δεν εκφράστηκα καθαρά στο παραπάνω σχόλιο μου και σε έμπλεξα Crispy moy!
    Ζω στην Ν Αφρική και στέλνω μέσω internet, με το House of Wine, Ελληνικά κρασιά, σε φίλους που γιορτάζουν στην Ελλάδα. Για το εξωτερικό δεν έχω ιδέα τι κάνουν...
    Μη σε πάρω στο λαιμό μου!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εντάξει :-)
    Εσύ καλά το έγραψες , εγώ η αφηρημένη άλλα κατάλαβα! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μόλις έφτιαξα τη σαλάτα.
    Ομολογώ οτι τη βρήκα κάπως αδιάφορη.Πιστεύω οτι δεν έδεσαν τα υλικά,αντιθέτως προσπαθούσε η μια γεύση να υπερκαλύψει την άλλη χωρίς ισορροπία.Η σως κατα τ άλλα είναι πολύ νόστιμη.
    Συγχαρητηρία παρα τ αυτα για τον πειραματισμό που ούτως ή άλλως πάντα κάνετε και αυτός είναι που με επαναφέρει συνέχεια στο blog σας.
    Έλενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Έλενα
    Βασικά την έφτιαξα με τα λίγα υλικά που είχα εκείνη την ημέρα! Και μου άρεσε το παιχνίδι του γλυκόξινου ανάμεσα στο παντζάρι και το πορτοκάλι. Ίσως κάποιο υλικό να την απογείωνε- αλλά ποιο είναι αυτό; :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή