Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Σκόρπιες σημειώσεις (#11)

Σήμερα θα ασχοληθούμε με μπύρες. Συγκεκριμένα θα ασχοληθούμε με μπύρες ελληνικής παραγωγής, που πια δεν είναι λίγες, μιας και σχεδόν κάθε νομός έχει τη μικροζυθοποιϊα του! Ένα φαινόμενο -μια μόδα;- που προσωπικά βρίσκω πολύ ευχάριστο κι εποικοδομητικό, άλλωστε στον Έλληνα πάντα άρεσε η μπύρα, απορώ μάλιστα γιατί άργησε τόσο πολύ η εμφάνιση τοπικών παραγωγών. Υπήρχαν κάποιες που είχαν εμφανιστεί εδώ και λίγα χρόνια, όμως θες η κρίση, θες η μανία του Έλληνα να αντιγράφει καλές προσπάθειες, ήρθε στο τέλος ο καιρός που δεν προλαβαίνουμε πια τις νέες ετικέτες! Είπα ''ετικέτες'' κι έτσι έρχομαι στο κυρίως θέμα της ανάρτησης. Διότι όπως κι αν το κάνουμε δεν θεωρούμαι ειδική στην μπυρογνωσία (υπάρχουν ανάλογα blog που κάνουν εξαιρετική δουλειά) εν τούτοις θα ήθελα να πω -να γράψω μάλλον- τη γνώμη μου για τις ετικέτες των ελληνικών μπυρών:

Γενικά το φαινόμενο ''ετικέτα'' σε ελληνικά προϊόντα δημιουργεί ποικίλες εντυπώσεις. Παλιότερα οι ετικέτες (ιδιαίτερα προϊόντων που ήθελαν να τονίσουν την ελληνικότητα τους) περιείχαν οτιδήποτε θεωρούνταν ''ελληνικότατο'': Κίονες, αρχαιοελληνικές προτομές θεών, εκκλησούλες με σήμαντρα, γαϊδουράκια, βουκολικά τοπία, γιαγιάδες με τσεμπέρια και...φυσικά όλα αυτά πλαισιώνονταν  από μαιάνδρους. Τα χρώματα που κυριαρχούσαν ήταν -αναπόφευκτα- το γαλάζιο και το λευκό. Με τα χρόνια, αρκετές εταιρίες προσπάθησαν να ξεπεράσουν την συγκεκριμένη αισθητική άποψη , άλλες κόλλησαν κι είναι ακόμα κολλημένες και επιμένουν ελληνικά. Κοιτούσα τις ετικέτες 4 ελληνικών μπυρών που βρέθηκαν ταυτόχρονα στο ψυγείο μου κι είπα να τις ''αναλύσω''. Τις φωτογράφισα ως άλλες διαγωνιζόμενες σε καλλιστεία



και τα συμπεράσματα είναι τα εξής:
Ξεκινάμε από την καλύτερη ετικέτα για να οδηγηθούμε σιγά σιγά στη χειρότερη.

1. Η μπύρα ΝΗΣΟΣ παίρνει άνετα τον τίτλο της μπύρας με την πιο κομψή ετικέτα. Όμορφα απλή, με σωστά χρώματα, ενώ αποφεύγονται τα κλισέ. Λίγα λόγια είναι γραμμένα επάνω, μόνο ό,τι χρειάζεται να γνωρίζει ο καταναλωτής.

2. Η μπύρα ΝΕΔΑ κρατά σχετικά χαμηλούς τους τόνους στην ντεκορασιόν της ετικέτας της. Η μόνη αντίδραση που έχω όταν την βλέπω είναι να θυμάμαι τον ...Αστερίξ! Ποιος ξέρει γιατί....;

3. Στη μπύρα VOLKAN δεν μου κάθεται καλά το όνομα. Μου κάνει κάτι σε απεχθή βαρόνο. Επίσης εκείνο το ενεργό ηφαίστειο που εικονίζεται στην ετικέτα με την κόκκινη σκόνη-λάβα να πετάγεται έξω από την ετικέτα (!) έχει κάτι το δυσοίωνο!

4. Το βραβείο της χειρότερης ετικέτας δίδεται δικαιωματικά στην μπύρα BLUE MAK. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς το τι γίνεται πάνω σε αυτήν. Από το ίδιο το όνομα της (χαϊδευτικό για... Γαλάζιος Μακεδόνας;) ως το κιονόκρανο πάνω στο οποίο είναι χαραγμένη η λέξη ''μπύρα'', κι από τον Αλεξάντερ δε Γκρέιτ που φιγουράρει στη μέση πλαισιωμένος από μαιάνδρους βεβαίως βεβαίως, ως την κρυμμένη μες τον κίονα ελληνική σημαία.

Για να μην είμαι άδικη, όλες οι μπύρες που εικονίζονται είναι καλές έως πολύ καλές και δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από γνωστές εισαγόμενες. Μάλιστα φίλος από το κατάστημα του οποίου προμηθεύτηκα την Blue Mak, μου είπε ότι η συγκεκριμένη μπύρα έχει φανατικούς οπαδούς αρκετοί από τους οποίους είναι ξένοι -κι οι οποίοι ποσώς ενδιαφέρονται για την αισθητική της ετικέτας της!!
Οι Άγγλοι έχουν μια παροιμία που λέει να μην κρίνεις ποτέ ένα βιβλίο από το εξώφυλλο του. Αντίστοιχα θα μπορούσαμε να πούμε ότι ποτέ δεν πρέπει να κρίνουμε μια μπύρα -και δη ελληνική- από την ετικέτα της!

***
Λοιπόν, και στις σημερινές μας ''σκόρπιες σημειώσεις'' έχουμε θέμα για κρασί. Όμως δεν θα παρουσιάσουμε ένα συγκεκριμένο κρασί όπως κάναμε τις προηγούμενες φορές, αν κι έχουμε πιει αρκετά εντυπωσιακά κρασιά το τελευταίο διάστημα. Αντί αυτού θα δημοσιεύσουμε έναν ενδιαφέροντα και καλοφτιαγμένο ταμπλό που θα σας βοηθήσει να συνδυάσετε σωστά κρασί και τυρί. Το βρήκαμε στο facebook,  μας άρεσε, το βρήκαμε χρήσιμο και το μοιραζόμαστε μαζί σας:



***
Πριν τελειώσω, θα απαντήσω σε μια ερώτηση που μου ήρθε μέσω του καλού μου ρουφιάνου blogger statistics : ''Πώς τρώγεται η ωμή μελιτζάνα'' ήταν η αναπάντεχη ερώτηση. Απάντηση: Δεν. Τρώγεται. Ωμή. Εκτός κι αν την βρίσκεις (ο καθείς με τα βίτσια του) τρώγοντας θεόπικρα λαχανικά ή είσαι εθισμένος/η στην σολανίνη. Είτε το ένα ισχύει, είτε το άλλο, σου εύχομαι καλή τύχη!

***
Α, ναι! Μην το ξεχάσω! Όσοι ενδιαφέρεστε για αστυνομικά μυθιστορήματα, εδώ θα διαβάσετε τον δικό μου κατάλογο για το φετινό καλοκαίρι. Όσοι πιστοί του είδους, περιμένω τις απόψεις σας.

13 σχόλια:

  1. Από μπύρες δεν τα πάω καλά και το θεωρώ χρήσιμο αυτό που ανέρτησες σήμερα.
    Ο πίνακας τυριών-κρασιών έχει ενδιαφέρον και σηκώνει "μελέτη".

    Ακου ωμή η μελιτζάνα!! χαααχαχ!!!
    Καλή εβδομάδα και καλό μήνα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωωωω ο πίνακας που ταιριάζει κρασιά με τυριά πολύ ωραίος! Θα τον συμβουλεύομαι!
    Δεν ήξερα τις μπύρες που αναφέρεις! Γενικά πιστεύω ότι οι ετικέτες τους χρειάζονται δουλειά...
    Το ερώτημα της μελιτζάνας παραπλανητικό...
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα
    Που μπορώ να βρω το πίνακα σε μεγαλύτερο μέγεθος

    ΘΘ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. H Nέδα πλέον μας τελείωσε. Πιθανώς το σαξές-στόρι Σαμαρά :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Έφη
    Καλημέρα! Μάλλον η ωμή μελιτζάνα έχει γίνει μόδα ανάμεσα σε vegans-hipsters. αυτό κατάλαβα ψάχνοντας λίγο το θέμα!!
    Ευχαριστώ πολύ και για την κοινοποίηση στο Fb!



    @Αγγελική
    Καλημέρα! Θυμάμαι είχαμε συητήσει πριν κάμποσο καιρό για το συνδυασμό κρασί-τυρί με αφορμή μια ανάρτηση του Lebovitz.
    Υπάρχουν πια ένα σωρό μπύρες ελληνικές μικρής παραγωγής! Οι 4 που αναφέρω είναι απλά αυτές που βρίσκω πιο εύκολα- σε κοντινά μαγαζιά.
    Εννοεί μελιτζάνα ωμή γιατί πιο κάτω εμφανίζεται η φράση ''συνταγές με ωμή μελιτζάνα''. Απ'ότι είδα την τρώνε έτσι οι vegans!



    @ΘΘ
    Καλημέρα! Αν κάνεις αριστερό ''κλικ'' πάνω στην εικόνα, μεγεθύνεται.
    Έχει ενδιαφέρον- δυστυχώς δεν αναφέρονται ελληνικές ποικιλίες, όπως πχ....μαλαγουζιά!! :-)


    @Μάλερ
    Καλημέρα! Καλά, μας έχουν ζαλίσει με τα σαξές στόρι και τις τροχιές ανάπτυξης του Σα(χλα)μαρα.
    Για τη Νέδα τι ξέρεις; Έκλεισε; Κάποια εποχή δεν την έβρισκα κι άρχισε να κυκλοφορεί πάλι μέσα Ιουνίου. Τα μπουκάλια που έχω σπίτι έχουν ημερομηνία παραγωγής 30/5. Ελπίζω να μην έκλεισε. Κρίμα θα ήταν , άσε που ως μπύρα lager ήταν συνπαθέστατη, εμένα τουλάχιστον με είχε ενθουσιάσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα καλημέρα. Μου είπε πως έκλεισε ένας φίλος που έχει καφετέρια και την έπινα εκεί. Μακάρι να βρέθηκε τρόπος να λειτουργήσει το εργοστάσιο ξανά. Πάντως εμείς ένα βράδυ καταναλώσαμε θεωρητικά το τελευταίο καφάσι που είχαν χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μάλλον τελικά επαναλειτουργεί. Αυτό που ξέχασα να σου πω είναι ότι έχει αλλάξει το σχήμα του μπουκαλιού -πιο λεπτό- και δεν είναι πια επιστρεφόμενο, λεπτομέρειες βέβαια αλλά δίνεται η εντύπωση επαναλειτουργίας ή αλλαγής διεύθυνσης.
    Μακάρι να τα καταφέρουν και να έχουμε σαξές στόρι - να χαρεί κι ο Σα(χλα)μαρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γειά σου crispy! Πολύ χαίρομαι που σήμερα έσπασες τον αποκλειστικό κανόνα του κρασιού (όχι ότι έχουμε τίποτα εναντίον του φυσικά!) και μίλησες και για μπύρες και μάλιστα ελληνικές!
    Η Ζέος έχει όντως τη χειρότερη ετικέτα (που να δεις και μια διαφήμιση με κλαρίνα και την Άντζελα Δημητρίου που είχαν κάνει :pp) αλλά κατά τη γνώμη μου είναι η καλύτερη. Δοκίμασε και την Zeos Pilsner την απαστερίωτη (σε πλαστικό μπουκάλι του ενός λίτρου αλλά με πολύ καλή γεύση & αρκετά φτηνή!), όπως επίσης από τις ελληνικές προτείνω ανεπιφύλακτα τις μπύρες της Septem (υπάρχουν πλέον και στα Σ/Μ), της Κερκυραϊκής Μικροζυθοποιίας και τις μπύρες με σήμα το γάιδαρο (red donkey, yellow donkey & crazy donkey) από τη Σαντορίνη.

    Εντάξει, αν αρχίσω να μιλάω για μπύρες δε σταματάω :)
    Σ' ευχαριστώ πολύ για την αναφορά και τα καλά λόγια, δεν είμαι ειδική στα περί μπύρας, απλώς έχω τεράστιο κόλλημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Dark Chef
    Πρέπει οπωσδήποτε να δω εκείνη τη διαφήμιση της Ζeos! Μου έχεις εξάψει την περιέργεια! Θα πω στον φίλο που φέρνει τις Zeos να φέρει κι αυτήν την απαστερίωτη Pilsner, απορώ πώς του ξέφυγε!
    Όχι μόνο γράφεις καλά για τις μπύρες αλλά πραγματικά πιστεύω ότι έχεις μεγάλη εμπειρία κι ευρεία γκάμα γνώσεων πάνω στο θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χα χα χα!
    Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί σου θυμίζει τον Αστερίξ η Νέδα! Έμπνευση που τον είχαν όμως!
    Από ελληνικές μπύρες ομολογώ ότι θέλω να δοκιμάσω τις Septem, έχω ακούσει τα καλύτερα από πολλούς!
    Η ερώτηση για την ωμή μελιτζάνα απλά θεϊκή! Μη μου πεις ότι δεν σου έφτιαξε τη μέρα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ερμιόνη
    Αν υποψιαστώ ότι είσαι η μόνη που το κατάλαβε!!
    Αν μου έφτιαξε την ημέρα, λέει! Πολλές φορές κοιτάζω στο blogger statistics να δω τι τους έχει φέρει στο blog κι ομολογώ ότι πολλές φορές ....ταράζομαι με αυτά που διαβάζω!!! (ταράζομαι πολύ και με την ανορθογραφία τους- έχω δει τα απίστευτα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η ωμή μελιτζάνα τρώγεται, αφού μαγειρευτεί, ωραιότατα (κατά την ταπεινή μου άποψη, μήπως όμως γίνεται και τουρσί ή γλυκό???)

    Ωραία η μπυροανάρτηση, είμαι φαν γενικότερα, αλλά τελευταία επιδίδομαι σε έρευνα αγοράς στις alcohol-free, αλλά θα συμφωνήσω μαζί σου ως προς την χειρότερη ετικέτα.Αν και είναι τόσο χάλια που θέλεις να την πάρεις για αυτό το λόγο.
    tania - thegreenmixer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τάνια
    Έχει γίνει της μόδας η βρώση της ωμής (ωμότατης) μελιτζάνας ιδιαίτερα στους κύκλους των vegans. Δεν ξέρω για πιο λόγο λυσσα΄νε να την φάνε ωμή. Μπήκα σε διάφορα φόρουμ που συζητούσαν το θέμα πολύ σοβαρά αλλά δεν κατάλαβα γιατί θέλουν να μαζοχιστούν με αυτόν τον τρόπο!!!

    Με συγχωρείς για την αργοπορημένη απάντηση αλλά κάποια σχόλια χάθηκαν στο σύμπαν του μπλόγκερ και εμφανίστηκαν μετά από πολλές μέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή