Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Οι εμμονές του χειμώνα (1 από 4)

Μιλάμε πάντα για γαστριμαργικές εμμονές διότι προέκυψαν κι άλλου είδους αυτόν τον χειμώνα: Οι τηλεοπτικές σειρές!

Γαστριμαργική χειμερινή εμμονή #1: Γλυκοπατάτα.

Και ξαφνικά λάτρεψα την γλυκοπατάτα. Πού με χάνεις, πού με βρίσκεις, τρέχω σε λαϊκές και μανάβικα ψάχνοντας την ιδανική γλυκοπατάτα και δοκιμάζοντας και τις δύο εκδοχές, τη λευκή και την πορτοκαλιά. Σε σούπες, σε πουρέ και στο φούρνο.
Στο φούρνο την έβαλα με την κοινή πατάτα, φτιάχνοντας ένα φαγητό που είναι η επιτομή του comfort food, totally comfy που λένε και στο χωριό μου (έχουμε πήξει στο Lower σε αυτό το χωριό).

Γλυκοπατάτα με πατάτα στο φούρνο



1 μεγάλη γλυκοπατάτα (περίπου 500 γρ)
2 μέτριες πατάτες (περίπου 500 γρ κι οι δύο μαζί)
1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι
3-4 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο (τα οποία θα ψιλοκόψετε)
75 γρ γραβιέρα
75 γρ παρμεζάνα
ελαιόλαδο



"Φέρτε μου ένα μαντολίνο"...
Θα χρειαστείτε ένα μαντολίνο -όχι το μουσικό όργανο, το άλλο. Επίσης θα χρειαστείτε να προθερμάνετε τον φούρνο στους 150 βαθμούς. Εν τω μεταξύ καθαρίζετε το κρεμμύδι και το κόβετε σε λεπτές φετούλες. Το σοτάρετε σε λίγο λάδι μέχρι να μαλακώσει- περίπου 6-8 λεπτά. Τρίβετε τα τυριά και τα ανακατεύετε σε ένα μπολ. Καθαρίζετε την γλυκοπατάτα και τις πατάτες και τις κόβετε στο μαντολίνο. Τις θέλετε σε λεπτές φέτες (δες φωτο).



Παίρνετε ένα στρογγυλό ταψί (διαμέτρου 20 εκ περίπου είναι καλά) και το λαδώνετε. Αρχίζετε να στρώνετε τον πάτο με την πατάτα και την γλυκοπατάτα, ξεκινώντας από τα τοιχώματα, έτσι ώστε η μία φέτα να καλύπτει ελαφρώς την άλλη. Σιγά σιγά φτάνετε στο κέντρο καλύπτοντας όλο τον πάτο. Πάνω από την πρώτη στρώση ρίχνετε περίπου το 1/3 του τυριού, το 1/3 κρεμμύδι και λίγο φασκόμηλο. Προσθέτετε πολύ λίγο λάδι. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο με μια ακόμα στρώση πατάτας-γλυκοπατάτας. Πάνω σε αυτήν ρίχνετε τυρί, κρεμμύδι και φασκόμηλο. Συνεχίζετε και με μια τρίτη στρώση πατάτας-γλυκοπατάτας. Τελειώνετε το τυρί, το κρεμμύδι και το φασκόμηλο και κλείνετε με μια τελευταία στρώση πατάτας-γλυκοπατάτας. Ρίχνετε λίγο λάδι ακόμα.
Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο, σφραγίζετε γύρω γύρω τα χείλη του ταψιού με αυτό και ψήνετε για 1 ώρα τουλάχιστον.
Αφού το βγάλετε από το φούρνο, το αφήνετε 10 λεπτά να ηρεμήσει και μετά κόβετε και σερβίρετε.


Πίσω πάλι πάω στις τηλεοπτικές σειρές.
Και σε λίγες μέρες θα συνεχίσω με εκείνες τις εμμονές!

13 σχόλια:

  1. Φέτος έχω φτιάξει αρκετά πιάτα με γλυκοπατάτα πάντα όμως με την πορτοκαλιά.
    Θέλω εντυπώσεις και από τη λευκή γλυκοπατάτα, μια φορά μου χάρισαν κάποιες αλλά δεν έμεινα ευχαριστημένη ίσως ο τρόπος που τις χρησιμοποίησα;;
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή καλημέρα!
      Βρίσκω λευκή γλυκοπατάτα Ναξιώτικη στη λαϊκή. Δεν είναι κι άσχημη αλλά προτιμώ την πορτοκαλί. Η γλυκύτητα της είναι πιο όμορφη, πιο ευχάριστη. Και εννοείται ότι το χρώμα της είναι πι ελκυστικό!

      Διαγραφή
  2. Δε μου αρέσει καθόλου η γλυκοπατάτα, μου αρέσει όμως πολύ το Game Of Thrones και ανυπομονώ να έρθει ο Απρίλιος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλεομένη καλημέρα!
      Πρέπει να είμαι η μόνη που μέχρι στιγμής δεν έχει δει ούτε ένα επεισόδιο του Game of thrones! Έχω μπλέξει με τις αστυνομικές σειρές προς το παρόν!

      Διαγραφή
  3. Πρόσφατα μυήθηκα στη γλυκοπατάτα(πορτοκαλί τηγανητή)με συνοδεία σπιτικής μαγιονέζας,τα παιδιά ξετρελλάθηκαν,εγώ πάλι όχι,είμαι μάλλον του κλασσικού.....
    3 μέρες για Walking Dead,αυτή η midseason παρατράβηξε...........
    Παρηγοριά,το Criminal Minds...και το απολαυστικότατο Vicious...

    Οινόφιλη βιβλιοφάγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οινόφιλη βιβλιοφάγος καλημέρα!
      Ω, δεν το πιστεύω! Επιτέλους κάποιος έχει δει το Vicious! Το λάτρεψα! Είχα καιρό να γελάσω τόσο σε σειρά! Σύντομο κι απολαυστικότατο! Φοβεροί κι οι δύο- Τζάκομπι και ΜακΚέλεν!

      Διαγραφή
  4. Λοιπόν εγώ τη γλυκοπατάτα ακόμα δεν την έχω δοκιμάσει σε μαγειρικά πειράματα, βλέποντας όμως αυτό το φαγάκι μπαίνω στη διαδικασία να το επιχειρήσω σύντομα. Νομίζω πως θα μου αρέσει πολύ αυτός ο απλίς συνδυασμός γεύσεων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμελί καλημέρα!
      Ήταν πολύ ωραίο! Κόντεψα να φάω όλο το ταψί! Το φασκόμηλο και μια γλυκιά γραβιέρα κάνουν τη διαφορά!

      Διαγραφή
  5. Kι εγώ λατρεύω τις γλυκοπατάτες. Η πορτοκαλί είναι η αγαπημένη μου

    Εκανες ένα εξαιρετικό πιάτο. Μπράβο. Συνδύασες τις δυο πατάτες άψογα και είμαι σίγουρη πως με τα τυριά θα έγιναν πεντανόστιμες.

    Καλό σαββατοκύριακο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον καλημέρα!
      Είναι πολύ ωραίο και μπορεί να σερβιριστεί ως συνοδευτικό πχ όπως οι πατάτες ντοφινουά. Και δεν είναι δύσκολο, δεν θέλει πολλά πολλά!

      Διαγραφή
  6. Υπενθύμιση:
    Για όποιον είναι των ταινιών και των τηλεοπτικών σειρώ, στο άλλο μου μπλογκ, σχολιάζω με πολύ σύντομο τρόπο ό,τι έχω δει. (Ενίοτε παρεμβάλλεται η πραγματικότητα)
    http://crispy-somelikeitcrisp.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σου Crispy μου! Θα κάνω την συνταγή σου το Σάββατο σαν συνοδευτικό που θα έρθουν φίλοι σπίτι να φάμε. Δείχνει ενδιαφέρουσα η συνταγή που δεν έχει κρέμα γάλακτος ή γάλα. Κόλιανδρος θα ταίριαζε ή καπνιστή πάπρικα;
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα αν τυχόν δεν σου αρέσει το φασκόμηλο, προτίμησε να βάλεις κάποια πικάντικη γραβιέρα για να δώσει επιπλέον γεύση. Για τον κόλιαντρο και την πάπρικα δεν είμαι σίγουρη αν θα ταίριαζαν με την γλυκοπατάτα- είναι λίγο περίεργη στα ταίριασμα, λειτουργεί περισσότερο σαν την κολοκύθα και λιγότερο σαν την κοινή πατάτα.

      Διαγραφή