Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Οι εμμονές του χειμώνα (3 από 4)

Είναι από τις λίγες φορές που, σχεδόν στα τέλη του χειμώνα, ακούω για τόσες περιπτώσεις γρίπης μέσα σε μια εβδομάδα! Σχεδόν όλη η Αθήνα έχει πέσει θύμα της επέλασης των ιών κι όπου κι αν σταθείς, όπου κι αν βρεθείς, κάποιος φτερνίζεται, βήχει, τα μάτια κι η μύτη τρέχουν, χαρτομάντιλα, αντιπυρετικά, αντιβηχικά, θερμόμετρα τα κύρια αξεσουάρ. Το κρισπέικο δεν γλίτωσε από την επιδημία, κι έτσι το μενού τις περισσότερες μέρες της ίωσης είχε σούπα.
Πραγματικά δεν ξέρω αν οι σούπες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση μιας ίωσης αλλά είναι το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε να φτιάξουμε όταν είμαστε άρρωστοι. Πρώτες στο μενού οι κοτόσουπες - θυμηθείτε πόσες φορές οι μαμάδες μας έφτιαξαν κοτόσουπα για να μας κάνουν καλά! Λοιπόν, κι εδώ στο κρισπέικο φτιάξαμε σούπες εκείνες τις μέρες. Μάλιστα έτυχε κι είχα βάλει στο νερό μπακαλιάρο παστό για να τον ξαρμυρίσω και να τον βάλω στο φούρνο. Αλλά ενέσκηψε η ίωση και τα σχέδια άλλαξαν. Ο μπακαλιάρος έγινε σούπα. Και τι σούπα. Βελούδινη!

Γαστριμαργική χειμερινή εμμονή #3: Βελούδινης υφής σούπες.

Όλοι τρώμε σούπες το χειμώνα (η υποφαινόμενη τις τιμά χειμώνα καλοκαίρι). Το θέμα είναι ότι φέτος το χειμώνα τιμήσαμε όσο ποτέ άλλοτε τις σούπες με βελούδινη υφή. Όπως αυτή κι αυτή. Ιδιαίτερα η δεύτερη έπαιξε πολύ εξαιτίας της μανίας που μας έχει πιάσει φέτος με την γλυκοπατάτα (βλέπε εδώ).

Σκέφτηκα να σας δώσω τη δική μου εκδοχή για την ταπεινή μπακαλιαρόσουπα. Πολύ εύκολη, πολύ απλά τα υλικά αλλά εκείνο το "κάτι" που κάνω στο τέλος -χωρίς να προσθέτω άλλο υλικό-  την απογειώνει. Να πω ότι παρότι λατρεύω -στην κυριολεξία- το αυγολέμονο, δεν το συμπαθώ σε ψαρόσουπες. Γι'αυτό σκέφτηκα εκείνο το "κάτι" για να δώσω βελούδινη υφή σε μια ταπεινή...


Σούπα με παστό μπακαλιάρο



Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό περίπου μπακαλιάρο παστό, τον οποίο θα έχουμε ξαρμυρίσει (βάζοντας το σε ένα μεγάλο μπολ με νερό, το οποίο θα αλλάζουμε κάθε τόσο)
3-4 πατάτες
2-3 καρότα
2 μεγάλα κρεμμύδια
2 κλωνάρια σέλινο
ελαιόλαδο
1-2 λεμόνια


Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τις πατάτες, καρότα και κρεμμύδια. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό. Τα φήνουμε να βράσουν al dente. Εν τω μεταξύ κόβουμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου σε μεγάλα ή μεσαία κομμμάτια (όπως μας αρέσει). Μόλις τα λαχανικά βράσουν al dente ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ψάρι. Πιάνουμε την κατσαρόαλ από τα χερούλια και την κουνάμε καλά.  Αφήνουμε το ψάρι να μαγειρευτεί. Δεν θέλει πολύ ώρα να βράσει, περίπου 15 λεπτά είναι αρκετά. Μόλις είναι έτοιμη η σούπα, θα έχει χυλώσει λίγο αλλά όχι αρκετά ώστε να είναι βελούδινη.
Παίρνουμε 2-3 κομμάτια πατάτας και τα βάζουμε στο μούλτι. Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και το χυμό ενός μεγάλου λεμονιού. Χτυπάμε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες, αλοιφή. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατώνουμε καλά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι ή λεμόνι αν θέλουμε.

Καλή όρεξη!

Και περαστικά σε όσους αρρώστησαν!

7 σχόλια:

  1. Λατρεύω τον παστό μπακαλιάρο, σε σούπα δεν τον έχω δοκιμάσει.
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα και περαστικά! Από ιώσεις πάμε καλά κι εμείς, ευτυχώς στην πιο απλή μορφή τους, αυτή του συναχιού. Σχεδόν μόνιμα αυτό το χειμώνα είμαι με βουλωμένη μύτη-αυτιά και πονοκέφαλο, υπέροχη αίσθηση! Εγώ την ψαρόσουπα πάντα έτσι την κάνω και ξέρω ότι γίνεται υπάροχη, όποιοσ δεν την έχει επιχειρήσει να το πράξει με την πρώτη ευκαιρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οπαδός κι εγώ της ψαρόσουπας (και της σούπας εν γένει) και το κολπάκι στο τέλος με τη χτυπημένη πατάτα θα το ...χτυπήσω κι εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημερα!!! ακρως χειμωνιατικη και χουχουλιαστή η σουπίτσα! περαστικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μμμ...τέλεια ιδεα η σούπα και εδω εχει και κρυο μπόλικο...και να πω την αλήθεια με μπακαλιαρο δεν εχω ξαναφαει...ωραια ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ξανθή
    @Αμελί
    @Μάρθα
    @Αναστασία
    @Δέσποινα
    @Σόφι

    Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια και τις ευχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή