Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Απλά και στερεοτυπικά!

Τις προάλλες έπεσα πάνω σε ένα κείμενο στην ιστοσελίδα του Condé Nast Traveler όπου προέτρεπε τους επίδοξους επισκέπτες των Αθηνών να μην φύγουν από την πόλη δίχως να δοκιμάσουν μια... χωριάτικη σαλάτα. Οι αντιρρήσεις κι οι απορίες  πολλές. Πρώτα απ’όλα, είναι τελικά η χωριάτικη σαλάτα το πιάτο-έμβλημα της ελληνικής κουζίνας; Εντάξει, οι ξένοι τη λατρεύουν, είναι ξετρελαμένοι με την «γκρηκ σάλαντ» κι όπου σταθούν κι όπου βρεθούν την καταβροχθίζουν με λαχτάρα μεγάλη. Και πες ότι ναι, η χωριάτικη μετουσιώνει τα κύρια χαρακτηριστικά της ελληνικής κουζίνας : απλά, καθαρά υλικά χωρίς πολλά πολλά. Αλλά μια σαλάτα δεν παύει να είναι μια απλή σαλάτα. Που σημαίνει ότι: 1) Τα υλικά της πρέπει να είναι φρέσκα κι εποχικά. Η τομάτα πρέπει να έχει δεχτεί τα χάδια του ελληνικού φωτός, να είναι ζουμερή και να μοσχοβολά με το που την αγγίζεις. Να είναι από κήπο, άντε από μικρό μποστάνι. Οι τομάτες της μαζικής παραγωγής, των θερμοκηπίων, οι εισαγωγής –είδαμε και πολωνικές φέτος!- είναι νωθρές, χλομές, «χλεμπονιάρες» όπως τις ονομάζει ο πατέρας μου. Το αγγούρι πρέπει να είναι κρουστό, η πιπεριά μοσχοβολιστή, τα κρεμμύδια της φωτιάς, οι ελιές κατάμαυρες και στιλπνές, η κάππαρη ατίθαση, κι από πάνω να ρίχνεται άφθονη ρίγανη αρωματική κι ελαιόλαδο ελληνικό, πλούσιο, πυκνό, μια μαγεία. Α, κι η φέτα πάνω πάνω, αλλά δεν ανησυχούμε γι’αυτήν, τυγχάνει να είναι all weather. Όλα αυτά σημαίνουν ότι μάλλον η Αθήνα είναι το τελευταίο μέρος όπου θα φάει ο τουρίστας μια ευπρεπέστατη χωριάτικη. Στην επαρχία τουλάχιστον υπάρχει περίπτωση να πέσει πάνω σε ντόπια υλικά.

2) Κινδυνεύει η ελληνική κουζίνα να κολλήσει στον τοίχο εξαιτίας μιας σαλάτας! Τι εννοώ; Ότι ιδιαίτερα στοιχεία της ελληνικής κουζίνας που πασχίζει να πάρει μια θέση στον παγκόσμιο χάρτη δεν προωθούνται. Προτιμάται η εύκολη, εύπεπτη σαλάτα, που όλοι γνωρίζουν και κανείς δεν σκιάζεται από το περιεχόμενο. Τι θα του πεις του ξένου; "Φάε οπωσδήποτε πατσά;". Μμμ, γιατί όχι; 

Εν τέλει, δεν συμφωνώ ότι η χωριάτικη σαλάτα είναι το πιάτο που πρέπει να δοκιμάσει οπωσδήποτε κάποιος επισκέπτης της Αθήνας. Θα την φάει ούτως ή άλλως. Σε άλλα πιάτα κρύβονται οι νοστιμιές της πόλης. Ποιο είναι όμως αυτό το εμβληματικό πιάτο που θα συστήναμε σε έναν τουρίστα; Προσωπικά κάτι έχω υπόψη αλλά θα το φέρω προς συζήτηση άλλη φορά. Εν τω μεταξύ, εσείς ποιο θεωρείτε ότι θα μπορούσε να είναι αυτό το πιάτο;

Πίσω πάλι στο κείμενο του Condé Nast που με έχει βασανίσει αρκετά από τότε που το διάβασα γιατί εκτός από την εμμονή στη χωριάτικη, βρήκα κι άλλα σημεία ελαφρώς περίεργα- έως αστεία. Όπως όταν προτρέπει τους επισκέπτες να παραγγείλουν οπωσδήποτε πατάτες τηγανητές και να τις φάνε με το χέρι κι όχι με μαχαίρι και πιρούνι  γιατί θα βάλουν τα γέλια οι ντόπιοι. Οι ντόπιοι είμαστε εσείς κι εγώ. Που μάλλον τρώμε τις πατάτες με το χέρι, για μαχαίρι και πιρούνι ούτε λόγος- παρεμπιπτόντως ποιος τρώει πατάτες τηγανητές ΚΑΙ με μαχαίρι;

Είπα πατάτες και θυμήθηκα κάτι εκπληκτικές πατάτες φούρνου που έφτιαξα προ καιρού προσθέτοντας με όμορφο τρόπο τρία υλικά από την βασίλισσα χωριάτικη: τομάτα, πιπεριά και κρεμμύδι.
Οι πατάτες αυτές ήταν αριστουργηματικές και το απλό αυτό πιάτο δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πώς ταπεινά υλικά, μετουσιώνονται χωρίς φιοριτούρες σε νοστιμότατα εδέσματα. Το μόνο σημαντικό στοιχείο: Οι πρώτες ύλες να είναι καλές.



Πατάτες στο φούρνο με σάλτσα τομάτα, πιπεριά και κρεμμύδι




Για 4 άτομα

1 κιλό πατάτες (4-5 μέτριες) τις οποίες θα κόψετε σε κυδωνάτες, όπως τις κόβετε για φούρνο αλλά πιο μικρές- λίγο μεγαλύτερες από τις κλασικές τηγανητές.
2 μεγάλα λευκά κρεμμύδια που θα κόψετε σε λεπτές φετούλες
2 πιπεριές κέρατο που θα κόψετε σε λεπτές ροδέλες
2 μεγάλες ώριμες τομάτες που θα τρίψετε
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο


 Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο. Σε αυτό σοτάρετε τα κρεμμύδια ίσαμε να μαλακώσουν και να χρυσίσουν Προσθέτετε τις πιπεριές και συνεχίζετε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμα. Προσθέτετε τις τομάτες, ανακατώνετε και αφήνετε το τηγάνι 1-2 λεπτά ακόμα στη φωτιά.
Σε ένα ταψί βάζετε τις πατάτες. Τις αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και νερό κι ανακατώνετε. Ρίχνετε από πάνω τη σάλτσα, ανακατώνετε και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου- εξαρτάται από το μέγεθος και την ποιότητα της πατάτας.


Σημείωση: Τρώγονται με ...πιρούνι!

Επίσης, για μια πιο...χωριάτικη νότα τρίψτε από πάνω φέτα. 


Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Hit&Run

29 σχόλια:

  1. Πωπωπωπωπω τελειες!
    Καλό μας μήνα!
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αριάδνη
    Καλησπέρα & Καλό μήνα!

    Οι πατάτες είναι όντως τέλειες! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι πάρα πολύ απλό το θέμα. Κάθε ένας που θέλει-πρέπει-έχει εντολή από το αφεντικό να γράψει κάτι για την Αθήνα ή για οπουδήποτε αλλού, δεν τον ενδιαφέρει η έρευνα και η μελέτη αλλά η αναμάσηση γνωστών κλισέ, προτιμάει τη λάιφστάιλ εκδοχή και αντιμετώπιση του θέματος με στόχο το 90% του κοινού που επίσης δεν ενδιαφέρεται. Και η επιλογή ενος μόνο πιάτου είναι πολύ δύσκολη εξ αρχής, γι' αυτό και η εύκολη λύση των στερεοτύπων. ΚΑι δεν έχει σημασία ποιο είναι αυτό το πιάτο αλλά πού το τρως, οπότε το θέμα ήταν λάθος από την αρχή, αντιμετωπίστηκε λάθος στην πορεία για να καταλήξει εντελώς...λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κλεομένη καλησπέρα και καλό μήνα.

    Όντως τίθεται και το θέμα πού θα φας το προτεινόμενο πιάτο. Ο/Η συντάκτης δεν προτείνει παρά να πάνε στην Βαρβάκειο οι τουρίστες και να την φτιάξουν μόνοι τους. Κι όπως πολύ σωστά σχολιάζει κάποιος στο fb, "αν είναι έτσι κάθομαι σπίτι και την φτιάχνω μόνος μου".
    Ο προβληματισμός μου έγκειται στο γεγονός ότι η φήμη της ελληνικής κουζίνας κινδυνεύει να χάσει τη δυναμική της -αυτή τέλος πάντων που δημιούργησε τα τελευταία χρόνια- εξαιτίας τη μανιακής προώθησης της χορτιάτικης. Εύκολη λύση για όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μμμ πατατούλες.
    Εγω πάλι τις τηγανιτές πατάτες τις τρώω με το πηρουνι και κάνεις απο τους συνδαιτυμόνες μου δεν έχει γελάσει εως τώρα.
    Ενας τουριστας κατα την γνωμη μου, θα πρεπε να δοκιμάσει... γεμιστές ντομάτες, σαλάτα χόρτα, αθερινα τηγανητη, κροκέτες μπακαλιάρου με ταραμοσαλάτα, ουζάκι με μεζεδάκια, καρυδόπιτα, γαλακτομπούρεκο, μπουγάτσα, τυρόπιτα με χωριατικο φύλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. bf
      Καλημέρα! Πολύ ωραίες και πολύ νόστιμες προτάσεις! Μια κι αναφέρεις την ταραμοσαλάτα, να σημειώσω ότι είναι πολύ "in" τώρα τελευταία στο εξωτερικό!

      Διαγραφή
  6. Αυτό στο οποίο δεν παιζόμαστε πιστεύω, είναι οι πίτες και κυρίως χορτόπιτες. Μια σπανακόπιτα, όσπρια και από κρεατικά το κοκορέτσι που δεν το βρίσκεις πουθενά στο δυτικό κόσμο. Στα θαλασσινά νομίζω μας έχουν άνετα οι Ισπανοί. Επίσης χειμωνιάτικα φαγητά όπως λαχανοντολμάδες είναι και αυτά "πραγματικά" ελληνικά. Απλά δεν τους βρίσκεις υποθέτω σε κανένα εστιατόριο. Αλλά φυσικά μας αρέσει ή όχι το απόλυτο μάστ της ελληνικής κουζίνας είναι το σουβλάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mahler καλημέρα!
      Οι πίτες 'ηταν κι η δική μου αρχική σκέψη. Όπως κι ένα μαγειρευτό πολύ ιδιαίτερο και πολύ ελληνικό όπως αυτά που περιέχουν σάλτσα συγολέμονο- όπως λαχανοντολμάδες που αναφέρεις.
      Εμείς, σε σχέση με τους Ισπανούς, δεν ξέρουμε τι εστί θαλασσινά!!! Ακόμα θυμάμαι την πραγματικά τεράστια -κι αγνωστη σε μένα- ποικιλία θαλασσινών που έβλεπα στην κεντρική αγορά της Βαρκελώνης! Απίστευτη!

      Διαγραφή
  7. Αυτή η greek salad, σε όποιο νησί έχω πάει κάνει παρέα μαζί με τον greek mousaka... Συμφωνώ μαζί σου και με τον Κλεομένη.
    Εγώ θα πρότεινα φρικασέ μαμαδίστικο, σκορδαλιά με ψωμί, λαχανοντολμάδες και πίτα που έχω φάει σε ένα χωριό του Πηλίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα καλημέρα!
      Μαζί με το μουσακά και την χοριάτικη βάλε και το παστίτσιο! Σταθερό τρίο!
      Βλέπω ότι συμφωνούμε στις πίτες και στα φαγητά με αυγολέμονο. Μάλλον τα κορυφαία!

      Διαγραφή
    2. "χωριάτικη". Τι μ'έπιασε και την γράφω με "ο";;;;;

      Διαγραφή
  8. Εγώ προτείνω οπωσδήποτε πίτες, ειδικότερα χορτόπιτες όπως ειπώθηκε και παραπάνω. Επίσης όσπρια και πιο συγκεκριμένα ρεβίθια σε σούπα, φασολάδα και φάβα. Κάποια τηγανητά, όπως κολοκυθοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες, καλαμαράκια, αθερίνα. Κατσικάκι-αρνάκι στο φούρνο με πατάτες. Αυτά μου έρχονται τώρα αν και σίγουρα μου διαφεύγουν και άλλα. Όσο για τη χωριάτικη, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Για τις πατάτες σου έχω μόνο να πω ότι θα τις δοκιμάσω και μάλιστα μέσα στην επόμενη εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμελί καλημέρα!
      Οι πίτες σίγουρα, οι χορτόπιτες ακόμα περισσότερο που είναι πολύ ιδιαίτερες και πολύ ελληνικές. Κι οι διάφοροι κεφτέδες με λαχανικά όπως αυτά που αναφέρεις είναι πολύ καλή ιδέα! Όπως και το κατσικάκι-αρνάκι. Μόνο εμείς τα μαγειρεύουεμ με τόσο νόστιμο τρόπο!

      Διαγραφή
  9. τετοιες σκετες πατατες φουρνου μας εκανε η γιαγια μου!! οσο για την γκρικ σαλατ μιας κ ημουν εξωτερικο για λιγο διαστημα ο λογος που κανουν σα χαζοχαρουμενα τα τουριστακια μολις ερχονται εδψ ειναι η γευση των λαχανικων. οι ντοματες στα ξενα ειναι ολες απο θερμοκηπια που να ειναι ετσι ζουμερες και κοκκινες τα κρεμμυδια δν εχουν αυτη τη γυση τη γλυκα και οι ελιες αφαντες και οι φετα. λογικο να την εχουν στην κορυφη των ελληνικων πιατων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία καλημέρα!
      Έχεις δίκιο. Το πιθανότερο να τους ξετρελαίνει η νοστιμιά των λαχανικών. Από την άλλη κι αυτό δεν είναι εγγυημένο, μιας κι εδώ βγάζουμε λαχανικά θερμοκηπιου και το καλοκαίρι κυκλοφορούν πολλές τομάτες εισαγόμενες βλέπε Βέλγιο ...Πολωνία!!!

      Διαγραφή
  10. συμφωνω σμφωνω συμφωνω σε ολα!Ναι η χωριατικη δεν ειναι κατι που πρεπει ντε και καλα να φαει ο ξενος στην Ελλαδα ωστε να καταλαβει τι εστι greekfood, και αυτο με τις τηγανιτες πατατες....μαλλον θα απευθυνεται το αρθρο σε kings and queens!!Οι πατατουλες σου φαινονται πεντανοστιμες και ας τρωγονται με πιρουνι!!!!
    φιλιαα!!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική καλημέρα!
      Πράγματι αυτό το σχόλιο του συντάκτη για μαχαίρι και πιρούνι στις τηγανητές πατάτες μου φάνηκε ελαφρώς εξωφρενικό!
      Οι πατάτες είναι όντως πολύ νόστιμες!

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα και καλό μήνα!
    Συμφωνώ, πολύς ντόρος πια για αυτή την χωριάτικη σαλάτα!
    Οι πατάτες σου φαίνονται λαχταριστές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα καλημέρα!
      Η ένσταση μου είναι ότι αυτός ο πολύς ντόρος επισκιάζει τα άλλα ακόμα πιο νόστιμα και κυρίως πολύ ιδιαίτερα στοιχεία της ελληνικής κουζίνας. Και θα είναι κρίμα αν σε λίγο καιρό οι ξένοι θα αναφέρονται στην ελληνική κουζίνα έχοντας στο νου τη χωριάτιικη.

      Διαγραφή
  12. Χμ.. χωριάτικη...ντομάτα... μεγάλη ιστορία. Ντομάτες στην Αθήνα έχω χρόνια να ευχαριστηθώ. Ακόμα κι όταν είναι στην εποχή τους.
    Καλή ντομάτα σε σαλάτα έχω παρατηρήσει πως βρίσκω σε ταβέρνες έξω από την Αθήνα και το καλοκαίρι σε διακοπές που φαίνεται η διαφορά της ντομάτας του κήπου και της μαζικής παραγωγής στο θερμοκήπιο.
    Ασε που σε ξένα blogs την έχουν ξετινάξει την greek salad.Οτι θες βάζουν μέσα.

    Σαφώς και δεν είναι μόνο η χωριάτικη αντιπροσωπευτική της ελληνικής κουζίνας. Υπάρχουν υλικά που μαγειρεύουμε με παραδοσιακές συνταγές που οι τουρίστες ούτε στον ύπνο τους δεν τις βλέπουν.
    Να μας πεις τι έχεις σκεφτεί : )

    Οι πατάτες σου πεντανόστιμες... μ αρέσουν πολύ έτσι και η πιπεριά έδωσε ακόμα πιο ωραία γεύση. Ωραίο πιάτο για τουρίστα, δεν είναι?

    Καλό μήνα : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον καλημέρα!
      Γελάω τρελά όταν βλέπω τις διάφορες προτάσεις για χωριάτικη σαλάτα σε ξένα μπλογκ. Το πιο ακραίο που έχω δει είναι προσθήκη ντρέσσινγκ με ούζο!!
      Καλή ντομάτα εδώ στην Αθήνα βρίσκω μόνο στη λαϊκή από έναν μικροπαραγωγό από το Βασιλικό-Εύβοια. Μαντάς το επώνυμο. Οι μόνες που είναι σταθερά καλές και το άρωμα κι η γεύση τους μου θυμίζουν εκείνες που έτρωγα μικρή.
      Το καλό με την επαρχία είναι ότι υπάρχει περίπτωση να φας και ντόπια λαχανικά και γενικά προϊόντα.
      Αν τις έτρωγε τουρίστας αυτές τις πατάτες, δεν θα ξεκόλλαγε από την Ελλάδα!!!!! (Υπερβολές! :-) )

      Διαγραφή
  13. Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!
    Και καλό μήνα Οκτώβρη να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σκέφτηκα και κάτι άλλο που ήθελα να πω. Το διαφορετικό της Ελληνικής κουζίνας είναι νομίζω η απλότητά της τόσο σε επίπεδο παρασκευής όσο κυρίως σε επίπεδο υλικών. Αυτό δυστυχώς δεν την κάνει δημοφιλή στα εστιατόρια αλλά σε ταβερνάκια μπορείς να βρεις καλά φαγητά. Θα ήταν ωραία ιδέα αν σε ταξιδιωτικούς οδηγούς έφτιαχναν έναν χάρτη για το που μπορείς να φας καλά πιάτα όπως πίτες, όσπρια κλπ που όλοι αναφέραμε πριν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό όντως είναι το κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής κουζίνας: Η απλότητα. Θα ήταν ωραία ιδέα να χαρτογραφηθεί η Αθήνα με βάση ορισμένα χαρακτηριστικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας και πού μπορεί να τα φάει κανείς. Πολύ καλή ιδέα μπορώ να πω! (Απορώ γιατί δεν την έχουν ήδη υλοποιήσει!)

      Διαγραφή
    2. Λοιπόν, αν μέχρι το Φεβρουάριο (που τελειώνω διπλωματική) δεν το έχει κάνει κάποιος, να οργανωθούμε να το κάνουμε εμείς.

      Διαγραφή
    3. Πολύ καλή φάση! Θα το κανονίσουμε!
      Εν τω μεταξύ, με το καλό να τελειώσεις!

      Καλό υπόλοιπο Κυριακής!

      Διαγραφή
    4. Σε ευχαριστώ πολύ. Καλό υπόλοιπο Κυριακής και σε εσένα :)

      Διαγραφή
    5. Έχω ήδη στο μυαλό μου ένα προσχέδιο. Αν είμαστε καλά κι έχουμε διάθεση εκείνη την εποχή, θα το συζητήσουμε ενδελεχώς πώς μπορούμε να υλοποιήσουμε την πρόταση σου!

      Διαγραφή