Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Νοτιάδες, go home!

Χθες, όλη νύχτα πάλευα με ένα κουνούπι. Σε κάποια φάση είπα να βάλω αντικουνουπικό αλλά μετά σκέφτηκα ότι το κουνούπι εν τέλει θα σταματούσε αποκαμωμένο από το -υποτιθέμενο- κρύο. Μπα, που τέτοια τύχη, είχε διαβολεμένη όρεξη! Απελπισμένη σκέφτηκα τι διάολο θέλει τέτοια εποχή, εδώ κοντεύει να μεσιάσει ο Νοέμβρης!
Οι νοτιάδες!

Προχθές στη θάλασσα οι επαγγελματίες χειμερινοί κολυμβητές (η υποφαινόμενη ανήκει προς το παρόν στην κατηγορία των ερασιτεχνών) γκρίνιαζαν ότι δεν κάνει αρκετό κρύο, ότι νισάφι πια, πότε θα έρθει ο πραγματικός χειμώνας, πότε θα χιονίσει να κάνουν επιτέλους τα καλύτερα μπάνια. Ναι, το άκουσα κι αυτό! Κι ήξερα την αιτία της στεναχώριας τους!
Οι νοτιάδες!

Προ ημερών ξέσπασε καβγάς στην παρέα ανάμεσα σε αυτούς που θέλουμε τους βοριάδες κι εκείνους που προτιμούν τους νοτιάδες. Άρχισα να επιχειρηματολογώ, και τα επιχειρήματα μου ήταν τα εξής: Οι νοτιάδες δεν είναι για την Αθήνα, οι νοτιάδες εγκλωβίζονται πάνω από την πόλη κάνοντας ανυπόφορο το ήδη υπάρχον νέφος, στους νοτιάδες οφείλονται επίμονοι πονοκέφαλοι, αμέτρητες bad hair days (ξεπουληθήκαμε στα anti-frizz products), τα ρούχα δεν στεγνώνουν ποτέ, η πόλη μυρίζει έντονα (κι όχι ευχάριστα όπως θα έχετε διαπιστώσει), οι νοτιάδες ενίοτε κουβαλούν σαχαριανή σκόνη, άλλοτε ισχυρότατες καταιγίδες, μας αποβλακώνουν (μην ανησυχείτε, δεν μας ψεκάζουν, οι νοτιάδες φταίνε), δεν ξέρουμε τι να φορέσουμε με τους νοτιάδες, μετανιώνουμε οικτρά που κατεβάσαμε το πάπλωμα, τις νύχτες η υγρασία χτυπά κόκκινο θολώνοντας τα πάντα (Λονδίνο γίναμε!), δεν ξέρεις τι να φας, θες ένα comfort food, αλλά ο καιρός κάθε άλλο παρά cozy είναι, είναι Νοέμβρης και κοιμάσαι με τα παράθυρα ανοιχτά, είναι Νοέμβρης και παλεύεις με κουνούπια!
Όταν τελείωσα, οι φίλοι των νοτιάδων μου είπαν ότι είχα δίκιο αλλά οι νοτιάδες, αγαπητή Crispy, κρατούν την θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα, ως εκ τούτου αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε θέρμανση. Μάλιστα.
Άτιμη κρίση!

Τα pancakes που ακολουθούν τα έφτιαξα πριν λίγες μέρες όταν πέρασαν καταιγίδες από την πόλη. Ξέρετε, κάτι μέρες που ανοίγεις το παράθυρο κι αναφωνείς "Πω πω, χειμώνιασε!" κι ας φυσά νοτιάς. Για τέτοιο καιρό είναι αυτά τα υπέροχα pancakes, τα ωραιότερα που έχω φτιάξει, να μοσχοβολούν κανέλα και μέλι, να ομορφαίνουν το βροχερό πρωινό.


Pancakes με κανέλα και μέλι



Υλικά για 7-8 pancakes

1/4 φλιτζάνι (40 γρ) νιφάδες βρώμης (τις οποίες θα περάσετε από το μούλτι, 1-2 σύντομες φορές)
1/3 φλιτζάνι (60 γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 φλιτζάνι (60 γρ) αλεύρι ολικής αλέσεως
1 φλιτζάνι γάλα (250 γρ)
1 μεγάλο αυγό
1 κουταλιά σούπας μέλι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1  1/2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
1 πρέζα αλάτι

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα δύο αλεύρια με τις νιφάδες βρώμης, την κανέλα, το αλάτι και το baking powder.

Σε ένα άλλο πιο μεγάλο μπολ χτυπάμε το αυγό με το μέλι μέχρι να λιώσει το μέλι. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε για λίγο να αναμειγνύουμε. Προσθέτουμε στο γάλα το μείγμα με τα αλεύρια κι ανακατεύουμε καλά. Το μείγμα μας πρέπει να είναι λίγο πηχτό.

Ζεσταίνουμε σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι πολύ λίγο λάδι. Ρίχνουμε μια κουτάλα χυλό, ψήνουμε καλά από τη μια μεριά και πολύ προσεκτικά γυρίζουμε την τηγανίτα να ψηθεί από την άλλη. Μόλις είναι έτοιμες, τις σερβίρουμε με μέλι και ψίχα καρυδιού.





Τέλος, ρίχνουμε μια ματιά έξω από το παράθυρο να δούμε αν άλλαξε ο καιρός.




Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Hit&Run 

26 σχόλια:

  1. Αχχχχ, παλιονοτιάδες!!! Αυτά τα μαλλιά πια έχουν αναστενάξει, σαν την τρελλή του Σαγιό είμαι κάθε μέρα! Χώρια ο πονοκέφαλος, τα μουσκεμένα ρούχα και όλα τα σοφά που προανέφερες. Δεν ξέρω τι λένε οι κολυμβητές αλλά εγώ θα ζούσα πολύ πιο άνετα μόνο με βοριάδες. Τι σύμπτωση κι εγώ χθες έκανα pancakes, αν και τα δικά σου είναι πιο φροντισμένα, πιο χειμωνιάτικα, πιο χουχουλιάρικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμελί καλησπέρα,

      Κι εγώ μια από τα ίδια με τα μαλλιά. Τα ισιώνω και με το που βγαίνω έξω έχουν δεκαπλασιαστεί σε όγκο!
      Είναι όντως χουχουλιάρικα pancakes! :-)

      Διαγραφή
  2. Πιστεύω πάντως πως τόσο οι Νοτιάδες όσο και οι Βοριάδες lovers θα συμφωνήσουν τελικά σε ένα πράγμα.. πως αυτά τα pancakes είναι προκλητικά λαχταριστά! Μ' αρέσει που χρησιμοποιείς διαφορετικά είδη αλεύρων! Με την πρώτη ευκαιρία θα δοκιμάσω την εκδοχή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύη καλησπέρα,

      Ναι, όντως είναι ωραίος ο συνδυασμός των διαφορετικών αλεύρων. Είναι τόσο λαχταριστά που τα έχω φτιάξει αρκετές φορές από την πρώτη φορά!

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  3. Μα άσε και συ πια το κουνουπάκι να πιει το αιματάκι του, μετά θα σε αφήσει ήσυχη. Οι pancakes τέλειες, θα ήθελα και σιρόπι σφενδάμου αντί για μέλι μαζί τους. Αμερικανιές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλεομένη καλησπέρα,

      Είναι τυχερό που δεν το βρήκα, να με αφήσει για πάντα ήσυχη! Κάπου έχει φωλιάσει και περιμένει το επόμενο κύμα νοτιάδων!!

      Στις γαστρονομικές αμερικανιές λέμε ναι -απλά είχα ξεμείνει από σιρόπι σφενδάμου!

      Διαγραφή
  4. Πόσο χαιρομαι που υπάρχει και αλλος ενας ανθρωπος που ειδε κουνουπι αυτες τις μερες. Ελεγα οτι προχτες το βραδυ κατα τις 3 με ξυπνησε κουνουπι και δεν με πίστευαν! Ελεος πια με την υγρασια!
    Ουφ, να τωρα θ αφάω ενα πανκέικ να ξεσυγχυστώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. BF καλησπέρα,

      Το άκουσα από πολλούς να παραπονιούνται για κουνούπια! Δηλαδή έλεος, μας ρήμαξαν που μας ρήμαξαν το καλοκαίρι, αχόρταγα είναι!

      Διαγραφή
  5. ουστ νοτιαδες!!! και μεις αγαπαμε βορειαδες και ας ειναι κρυοι!! τελειο πρωινο αυτες οι τηγανιτες ειδικα οταν εξω χειμωνιαζει και δεν θες να βγεις απ το σπιτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία καλησπέρα,

      Ακριβώς όπως το περιγράφεις είναι το ιδανικό σκηνικό για αυτά τα pancakes!

      Διαγραφή
  6. Εμένα πιο πολύ με ενοχλούν οι εναλλαγές και η υγρασία, περισσότερο κρυώνω με την υγρασία παρά με τους βοριάδες.
    Βέβαια η κρίση μας έκανε να παρακαλούμε να μην κάνει κρύο μη σκεπτόμενοι τις υπόλοιπες επιπτώσεις.
    Pancakes φτιάχνω με σκέτη βρώμη αυγό και γάλα για τα πρωινά του Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή καλησπέρα,

      Όντως με την υγρασία έχει κανείς πιο έντονη την αίσθηση του κρύου ενώ η θερμοκρασία δεν είναι τόσο χαμηλή. Ως εκ τούτου από τη μια ντύνεσαι βαριά γιατί σε περονιάζει η υγρασία από την άλλη ιδρώνεις γιατι δεν κάνει και τόσο κρύο στην ουσία!!

      Διαγραφή
  7. Μα ποτέ δεν εχω φτιάξει pancakes, λες να το τολμήσω και εγώ επιτέλους, ωραίες φαίνονται? Ελεος με αυτά τα κουνούπια-βαμπιρ δηλαδή, την στήνουν δίπλα στην πόρτα και μπαίνουν μέσα μαζί μας (ή στα μαλλιά μας, σε περίπτωση που έχουμε πολύ φριζαρισμένο μαλλί).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τάνια καλησπέρα,

      Είναι πολύ άτιμα τα κουνούπια. Δεν ξέρω πώς τα καταφέρνουν κι επιβιώνουν και πέραν του καλοκαιριού! Μάλλον με τόσο αίμα που ήπιαν το καλοκαίρι!

      Ta pancakes είναι ιδανικά για χορταστικό πρωινό!

      Διαγραφή
  8. Eγώ είμαι μαζί σου και με τους βοριάδες ;)
    Μα οι βοριαδες καθαρίζουν τον αέρα, αναπνέεις καλύτερα, το κρύο σε αναζωογωνεί ... ασε αυτό πάλι με το τι θα φορέσεις το πρωί. Και να μην πω με το μαλλί... μεγάλος πόνος. Το πρωι που σηκώνομαι βάζω το πιστολάκι να τα σουλουπώσω, λακ , κερί και μέχρι να πάω στη δουλειά έχω άλλο μαλλί... βαρέθηκα. Νομίζω αυτοί είναι πολύ σοβαροί λόγοι να αλλάξει ο καιρός..χιχι

    Λοιπόν ωραία τα pancakes σου..θα τα δοκιμάσω... φτιάχνω πολύ το σ/κ και δοκιμάζω ότι μου κάνει κλικ.. με μέλι και κανέλα τέλεια για κρύα πρωινά ..

    Φιλιά & καλό σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον καλησπέρα,

      Ακριβώς! Καθαρίζει η ατμόσφαιρα, αναπνέεις καλύτερα, κοιμάσαι καλύτερα και κυρίως ξυπνάς καλύτερα!
      Άσε, το μαλλί μεγάλη ιστορία. Βλέπω ότι πολλές υποφέρουμε από bad hair days!
      Καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
  9. Έτσι όπως πέφτει το μελάκι στη φωτογραφία σου, βασανιζομαι, αληθεια στο λεω χαχαχα!
    Καλη συνέχεια στη μερα μας!
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριάδνη καλησπέρα,

      Είναι κι ωραίο μέλι από μερακλή μελισσοκόμο! Και πάει ωραιότατα με τα pancakes!

      Καλό υπόλοιπο Σ/Κ!

      Διαγραφή
  10. Θα συμφωνήσω μαζί σου, και με όλους τους ...βοριαδικούς! Οι νοτιάδες είναι χάλια!! Για όλους τους λόγους που εξήγησες! Και δεν κάνουν τόση οικονομία στη θέρμανση, γιατί με τόση υγρασία θα πρέπει να ανάψουμε και λίγο καλοριφέρ να σπάσει, αλλιώς θα μουλιάσουμε εντός σπιτιού! Τράτζικ!!!!!
    Τα pancakes σου μ' αρέσουν πάρα πολύ, ιδίως επειδή χρησιμοποιείς βρώμη και μέλι! Έχω και καλό μέλι... πωπω τι έχει να γίνει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μυρωδία καλημέρα,

      Χθες με το που διάβασα το σχόλιο σου, βγήκα να μαζέψω κάτι ρούχα που είχα απλώσει το πρωί. Ήταν το ίδιο μούσκεμα! Σωστό κι αυτό με ττη θέρμανση, έτσι όπως περονιάζει η υγρασία αναγκαστικά ανοίγουμε για να "σπάσει" η άτιμη!

      Βρώμη και μέλι είναι όντως ωραίος συνδυασμός!

      Διαγραφή
  11. εγω με τους νοτιαδες ειμαι!!!!γενικα με την καλοκαιρια!!!
    τελευταια τυχαινει και κανω μια φορα την εβδομαδα (σαββατο η κυριακη πρωι) pancakes!!!
    το επομενο σουκου λοιπον θα ετοιμασω για την οικογενεια πρωινο με τα pancake σου!!!!!!!!!!
    φιλιαα πολλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική καλημέρα,

      Όπως διαπιστώνεις από τα προηγούμενα σχόλια είσαι μειοψηφία! :-)

      Είναι πολύ ωραία τα pancake, αν τα φτιάξεις ελπίζω να σου αρέσουν!

      Φιλιά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  12. Πειράζει που θα τις κάνω απόψε και για βραδυνό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τις φάγαμε για βραδυνό και ότι περίσσεψε για πρωινό. Η μικρή πήγε με κλειστά μάτια στην κουζίνα να προλάβει να φάει πριν το σχολείο.

      Διαγραφή
    2. Νότα!

      Έλειπα ένα 3ήμερο και στο κινητό ο blogger κολλάει, γι'αυτό κι απαντώ καθυστερημένα! Καλά κάνατε! Μην σου πω ότι μου βάζεις ιδέες για απόψε! Είμαι μόνη στο σπίτι οπότε μπορώ να μαγειρέψω ό,τι θέλω!

      Διαγραφή