Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Δεν έχω λόγια!

Δεν έχω λόγια!

Ή μάλλον έχω! Μα τι λέω! Τούτο το επιδόρπιο είναι θεϊκό! Πρέπει να το πω! Απίστευτο! Κι ιδανικό για όσους αγαπάμε τα επιδόρπια φτιαγμένα με φρούτα, τα οποία άλλωστε θεωρώ ιδανικά. Κι η σος καραμέλ, εκείνη η σος...Κι η καρύδα με την μπανάνα, τι ωραίος συνδυασμός! Κι εκείνο το crumble, κι από την άλλη το φρούτο ψημένο όσο πρέπει αλλά πάντα μαλακό.

Ψημένη μπανάνα με crumble καρύδας και σως καραμέλα



Για 2 άτομα

2 μπανάνες (ώριμες μεν αλλά όχι πολύ)
50 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ ζάχαρη σκούρα καστανή μαλακή
30 ml Cointreau (ή Gran Marnier)
2 κουταλιές σούπας αλεύρι
2 κουταλιές σούπας καρύδα τριμμένη
50 ml κρέμα γάλακτος


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Ανακατώνουμε το μισό βούτυρο με τη μισή ζάχαρη, το αλεύρι και την καρύδα. Σχηματίζεται μια ζύμη εύθρυπτη ελαφρώς (δεν μας πειράζει), την  οποία απλώνουμε σε ταψάκι όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου μέχρι να αρχίσει να σκουραίνει. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και μετά την τρίβουμε σε crumble.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο. Βάζουμε τις μπανάνες στο τηγάνι και τις τηγανίζουμε ελαφρώς από κάθε πλευρά περίπου 2-3 λεπτά. Τις βγάζουμε προσεκτικά από το τηγάνι και σε αυτό ρίχνουμε τη ζάχαρη, την οποία αφήνουμε να καραμελοποιηθεί ελαφρώς. Τη διαλύουμε με το Cointreau κι ανακατώνοντας ζωηρά με τον συρμάτινο αβγοδάρτη προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος. Επαναφέρουμε τις μπανάνες και τις αφήνουμε γαι 2 λεπτά περίπου στη σως. Σερβίρουμε κάθε μπανάνα με λίγη σως και crumble.

*

Σημείωση 1 : Η συνταγή είναι παραλλαγή από μία που βρήκα σε παλιότερο τεύχος (του 2011) του γαλλικού περιοδικού Saveurs. Λόγω έλλειψης χώρου βρέθηκα στη στενάχωρη θέση να διώξω κάποιο υλικό- έχω εκατοντάδες περιοδικά. Απ' ό,τι διαπίστωσα εκείνα που δεν μπορώ να αποχωριστώ με τίποτα, είναι τα γαλλικά περιοδικά. Πραγματικές εγκυκλοπαίδειες! Παρεμπιπτόντως εκείνα τα περιοδικά που αποχωρίστηκα σχετικά εύκολα ήταν τα αγγλόφωνα!


*

Σημείωση 2: Διάβασα προχθές σε σχόλιο σε status στο facebook κάτι που με παραξένεψε: Ότι κυκλοφορεί τιμοκατάλογος με τις τιμές με τις οποίες food bloggers χρεώνουν post/διαφήμιση προϊόντος σε facebook/instagram/twitter. Γιατί με παραξένεψε; Γιατί δεν ήξερα ότι όντως συνέβαινε κάτι τέτοιο. Μετά προβληματίστηκα. Βλέπετε έχω αυτή τη στήλη, δεξιά αν κοιτάξετε (τις "μικρές απολαύσεις" όπως τις ονομάζω), με ό,τι έχω δοκιμάσει και με έχει ενθουσιάσει κι αγαπώ κι εκτιμώ. Και σκέφτηκα: Λες ο κόσμος να νομίζει ότι πληρώθηκα για να γράψω ότι μου αρέσει το δείνα και το τάδε προϊόν ή πιάτο; Οπότε με την ευκαιρία να δηλώσω -όχι ότι σκοτίστηκε κανείς- ότι, όχι, κανείς δεν με πλήρωσε. Ούτε οι συμπαθέστατοι Αστυπαλίτες για να εκθειάσω το -ούτως ή άλλως- εκπληκτικό κατσικάκι τους, ούτε η γλυκύτατη μαμά μου με δωροδόκησε για να τονίσω πόσο λατρεύω τον φρικασέ της. Ό,τι βλέπετε σε αυτήν τη στήλη, την οποία ανανεώνω συχνά πυκνά, είναι δικές μου απολαύσεις. Και μόνο. Χωρίς δελτίο παροχής υπηρεσιών (lol).

17 σχόλια:

  1. Ούτε κι εγώ ήξερα ότι υπάρχει τέτοιος τιμοκατάλογος....τι μαθαίνεις βρε παιδί μου!
    Η μπανανούλα απογειώθηκε με όλα τα έξτρα που της έβαλες και έγινε πρώτης τάξεως επιδόρπιο! Και μια μπάλα παγωτό νομίζω θα στέκονταν μια χαρά δίπλα της.
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγγελική καλημέρα!

      Όντως με λίγο παγωτό θα απογειωνόταν το επιδόρπιο!

      Διαγραφή
  2. Κατι σαν ελευθερη απόδoση γεύσης banoffee?!
    Καλημέρα :)

    ΥΓ
    Το εχω παρει χαμπαρι με food blog... otan αρχισαν να λιγοστευουν οι δικές του συνταγες και την θεση τους πήραν post στα οποια εκθιαζε καφε/ρεστοραν αλυσιδας, τα οποια δεν ηταν καν ποιοτικα. Ε, με τον καιρο δεν ξαναμπηκα στο εν λογω blog. Τι να διαβασω δηλ. για τα σταρμπακς και το φλοκαφε?
    Κοιτα και εγω που postarω προιοντα ονομαστικα δεν πληρωνομαι φυσικα, δεν εχω καν FB. Ειμαι της δικης σου λογικης, οτι με αρέσει το δειχνω και τέλος. Μου εχουν ζητησει καποιες εταιριες να γραψω διαφημιστικο ποστ επι πληρωμη, δεν ηταν της δικής μου αισθητικης τα προιοντα τους και δεν ασχολήθηκα. Ασε που θεωρω οτι ειναι βαρετα αυτα τα φασόν post. Προσωπικα οταν μπαινω σε τετοια ουτε που τα κοιτω, κλεινω την σελίδα και πάω παρακάτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. B F καλημέρα!

    Ναι, ναι! Αποδομημένο banoffee που το λατρεύω!

    Συμφωνώ σε όλα με το υστερόγραφο σου. Υπήρξε συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα και με ρώτησαν αν θα το έκανα. Απάντησα ότι θα το έκανα μόνο για προϊόν το οποίο εκτιμώ κι έχω δοκιμάσει, το γνωρίζω καλά. Γενικά δεν έχω σαφή άποψη, δεν το έχω κάνει- αν κι απέρριψα μια φορά πρόταση για προϊόν που δεν χρησιμοποιούσα.
    Ναι, όντως αυτά τα φασόν post -όπως πολύ σωστά τα ονομάζεις- τα προσπερνώ.
    Είναι μεγάλο κι ενδιαφέρον θέμα πάντως. Με την πρώτη ευκαιρία θα επανέλθω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα !!
    Απίθανο το μπανανό - γλυκάκι !!! Απλό και λαχταριστό :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άρη καλημέρα,

      Όντως ήταν τόσο λαχταριστό που μου το ζητάνε συνέχεια πια!

      Διαγραφή
  5. Πολύ μου άρεσε το σημερινό γλυκό σου! Η καραμέλα δεν είναι από βρασμένο ζαχαρούχο και η ιδέα το crumble με την καρύδα μου άρεσε πολύ.
    Το φανταζόμουν ότι δεν πληρώθηκες από την μαμά σου ή από την Ίο για το μέλι της, χι χι χι
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα καλημέρα,

      Επειδή είναι από γαλλικό περιοδικό εννοείται ότι η καραμέλα θα ήταν από κρέμα γάλακτος!

      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. δεν υπαρχει καλυτερο απο ψητη μπανανα με παγωτο!! νεξτ ταιμ πετα την στα καρβουνα αν βρεις ευκαιρη ψησταρια!!!! ;)
    υπεροχο γλυκο και ωραιοι συνδυασμοι!!!!

    πι ες 2 γουόντερινγκ, αληθεια υπαρχει τετοιο πράμα;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία καλημέρα,

      Θα τη δοκιμάσω την ψητή μπανάνα! Ο γείτονας συνέχεια βάζει κάρβουνα για bbq. Φαντάζομαι την έκφραση του όταν θα του μπανάνα να μου ψήσει!

      Διαγραφή
  7. Ωραίο γλυκό. Η σκέτο ή με μια μπάλα παγωτό είναι τέλειο.
    Το κραμπλ καρύδας με ενθουσίασε και είναι ένα tip που το κάνει ακόμα πιο ωραίο.

    Αμα πετάς περιοδικά στείλτα προς τα εδώ ;) .Κράτα τα, συνήθως παλια τευχη έχουν τις καλύτερες συνταγές από τα σημερινά.

    (Υπάρχει κατάλογος με τιμές??? που κυκλοφόρησε? που το είδες?? πες τα όλα !!!
    Δεν το ηξερα η αλήθεια είναι, αλλά έχω καταλάβει πως υπάρχουν συναλλαγές για προώθηση διαφόρων προϊόντων.
    Εκεί πάμε σε άλλη επίπεδο, επαγγελματικό και όχι χομπίστικο. Μεγάλη συζήτηση.)

    Επίσης, τώρα που διευκρίνησες πως δεν έχεις πληρωθεί για τις ''μικρές απολαύσεις'' σου έβαλες τα πράγματα στη θέση τους.
    Βέβαια από μαμά και λοιπούς συγγενείς μπορείς να χρηματίζεσαι άνετα ;)

    Καλή συνέχεια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον καλημέρα,

      Ναι, το έχω παρατηρήσει ότι οι συνταγές σε παλιότερα τεύχη έχουν περισσότερο ενδιαφέρον. Τώρα οι συνταγές είναι όλο επιτήδευση και με υλικά που δύσκολα τα βρίσκεις.

      Όντως μεγάλη συζήτηση, με την πρώτη ευκαιρία θα το επαναφέρω το θέμα (γινόταν κάποια συζήτηση για το food blogging στις Μέρες Γαστρονομίας αλλά δεν με βόλεψε η ώρα)

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα. Κοίτα να δεις προβλήματα που έχετε εσείς οι bloggers με μεγάλη αναγνωσιμότητα, όλο να σας ενοχλούν για διαφημίσεις άκυρα προϊοντα... Ούτε γω ήξερα για τιμοκατάλογο και πάντα συμφωνώ ότι το καλό πρέπει να λέγεται, εξάλλου έχω δοκιμάσει πολλά από τις μικρές απολαύσεις δεξιά που σίγουρα ποτέ δεν θα τα αναζητούσα - έβρισκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλεομένη καλημέρα,

      Ναι, που λες, εγώ η blogger με την τιτανοτεράστια αναγνωσιμότητα, να φανταστεις ότι έχω προσλάβει γραφείο PR να κάνει όλες τις δουλειές, δεν προλαβαίνω!!! :-))))

      Είσαι από τους λίγους που ξέρω που όντως τον έχουν υπόψη τον κατάλογο με τις "μικρές απολαύσεις". Η μεγάλη μου χαρά ήταν όταν πήγες στο Κάστρο και δοκιμασες εκείνο το χταπόδι με ελιές που έχω καταγεγραμμένο! Και σε ευχαριστώ πολύ γι'αυτό!

      Διαγραφή
    2. Από όσα γράφεις εκεί δίπλα, τα μόνα που δεν έχω δοκιμάσει ακόμα είναι το ααστυπαλαιότικο κατσικάκι (δεν έχω πάει), τα κοκτέιλς του Gin Joint, το ψωμί του Παπασταύρου και... το φρικασέ της μαμάς σου. Επιφυλάσσομαι να καλύψω το κενό, ειδικά για το φρικασέ...

      Διαγραφή
  9. Ωραίο γλυκάκι με παγωτακι διπλα!
    Οι καιροι ειναι δύσκολοι και ασφαλως και το πιστεύω οτι συμβαίνει αυτό που γραφεις στο τέλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριάδνη καλημέρα,

      Όντως, λίγο παγωτό θα το έκανε ιδανικό το σύνολο!

      Συμφωνώ με αυτό που λες γι'αυτό και δεν κατηγορώ κανέναν. Απλά μου έκανε εντύπωση η ύπαρξη τιμοκαταλόγου.

      Διαγραφή