Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Αρχές Νοέμβρη...

Αρχές Νοέμβρη στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας λοιπόν, έχεις έναν πρωθυπουργό που δε σταματά να χασκογελά, να μας πει -αν γίνεται- τι τον κάνει τόσο χαρούμενο, που βρίσκει τόσο καλή διάθεση, που εντοπίζει τόση drôlerie, διότι η πλειοψηφία των κατοίκων της λιλιπούτειας χώρας μας δε βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος, άλλα βλέπουμε, που μας κόβουν το γέλιο. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ο γνωστός γκρινιάρικος, μίζερος εαυτός μου, αλλά έπεφτα συνέχεια πάνω σε άλλο κόσμο που αναρωτιόταν το ίδιο- "γιατί γελά;"-, μέχρι που χθες άκουσα τον κο. Τζούμα στο ράδιο να διερωτάται το ίδιο. Είναι κοινή απορία πια.

Το άλλο που συνεχίζει να έχει καλή διάθεση εδώ στα νοτιοανατολικά της Ευρώπης είναι ο καιρός. Κι ο καλός καιρός μας φτιάχνει τη διάθεση, όσο να' ναι, κι εδώ που τα λέμε μόνο αυτός μας απέμεινε- σχεδόν. Ωραίες μέρες, σχεδόν ανοιξιάτικες, μόνο οι νύχτες έχουν κρυώσει για τα καλά- ιδιαίτερα στην επαρχία. Πολύς κόσμος -ανάμεσα τους κι η υποφαινόμενη- εκμεταλλεύεται τις λαμπερές ημέρες κι ορμά στις παραλίες των νοτίων προαστίων. Το βοριαδάκι καθαρίζει την ατμόσφαιρα ενώ είναι η αιτία που τα νερά της θάλασσας αποκτούν μια μαγική διαύγεια κι εκείνο το απίστευτο βαθύ γαλάζιο χρώμα, για το οποίο φημίζονται, άλλωστε, οι θάλασσες μας.

Προχθές το μεσημέρι αφού ήρθα από την παραλία, έψαχνα απεγνωσμένα να φτιάξω κάτι να φάω- γιατί όλα καλά κι ωραία με τη θάλασσα και το κολύμπι αλλά η όρεξη έχει την τάση να ανοίγει -πολύ.

Θυμήθηκα μια απλή συνταγή από την Καλαβρία της Ιταλίας που είχα βρει πριν καιρό. Η Καλαβρία είναι ίσως η πιο φτωχή περιοχή της χώρας και δεν είναι τυχαίο ότι στη συγκεκριμένη συνταγή, που θυμίζει πάρα πολύ καρμπονάρα, η πατάτα είναι το κύριο υλικό κι όχι το guanciale ή η pancetta (ή το πιο ταπεινό μπέικον).
Έλα όμως που τώρα τελευταία έχω πάθει μεγάλο έρωτα με τη γλυκοπατάτα κι έτσι, σε μια στιγμή αυθορμητισμού (κι ασυγκράτητης πείνας) αντικατέστησα στην συγκεκριμένη συνταγή την πατάτα με την γλυκοπατάτα. Κι, ω ναι, το φαγητό ήταν όπως το περίμενα. Νόστιμο, ελαφρύ και κυρίως χορταστικό! Όσοι τρέξετε στο μαραθώνιο μεθαύριο, να το έχετε υπόψη!

Γλυκοπατάτα με ζυμαρικά σε στυλ καρμπονάρα





Υλικά για 2 πιάτα

200 γρ γλυκοπατάτα (μια κανονικού μεγέθους γλυκοπατάτα είναι συνήθως περίπου 400 γρ, οπότε μιλάμε για μισή γλυκοπατάτα)
160 γρ μακαρονάκι κοφτό
2 μεγάλα αυγά
3-4 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι
πιπέρι
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο

Καθαρίζουμε και κόβουμε την γλυκοπατάτα σε μικρά κυβάκια.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Μόλις κάψει ρίχνουμε την γλυκοπατάτα και την τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει όμορφα κι είναι τραγανή. Η γλυκοπατάτα μαγειρεύεται πιο γρήγορα από την κανονική πατάτα οπότε σε 5-6 λεπτά θα είναι έτοιμη. Μόλις είναι έτοιμη η γλυκοπατάτα, βγάζουμε το τηγάνι από το μάτι της κουζίνας. Αλατίζουμε ελαφρώς.

Εν τω μεταξύ έχουμε ήδη βάλει σε κατσαρόλα νερό με αλάτι να βράσει. Μόλις βράσει ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε al dente.
Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε τα αυγά με την παρμεζάνα.

Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά- όχι καλά, θέλουμε λίγο από το νερό βρασίματος- και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τη γλυκοπατάτα. Ανακατώνουμε. Ρίχνουμε στο τηγάνι το μείγμα αυγό-τυρί, ανακατώνουμε ζωηρά κι επιστρέφουμε για 1/2 λεπτό το τηγάνι στο μάτι της κουζίνας που είναι ακόμα ζεστό για να ψηθεί το αυγό.

Σερβίρουμε αμέσως τρίβοντας άφθονο πιπέρι πάνω στο φαγητό.





Κι όπως έχω υποσχεθεί, μέχρι το τέλος του έτους, εκτός από ωραία (;) φαγητά θα σας φιλεύω και με ωραίες, αγαπημένες μουσικές, εκείνες που με συντροφέυουν όταν μαγειρεύω.

Όταν ήμουν μικρή, η αγαπημένη μου βοκαλίστρια ήταν η Sarah Vaughan.  Κι ακόμα είναι, αν και με τα χρόνια έμαθα να εκτιμώ εξίσου κι άλλες σημαντικότατες γυναικείες φωνές. Ένας από τους αγαπημένους μου δίσκους της -και που ακούω πολύ συχνά όταν βρίσκομαι στην κουζίνα- είναι το Vaughan and Violins της Mercury Records, το οποίο ηχογραφήθηκε στο Παρίσι το 1958 με παραγωγό τον νεαρό τότε Quincy Jones. Ένα από τα τραγούδια που ακούγονται στο δίσκο είναι κι αυτό:


14 σχόλια:

  1. Ωραίος συνδυασμός μου κάνει αυτός, παρόλο που μόνη μου δεν θα τον σκεφτόμουνα, εννοώ την γλυκοπατάτα με το ζυμαρικό. Νομίζω πως θα μου αρέσει πολύ γιατί (παρόλο που εσύ τον σκαρφίστηκες μετά από θαλασσινό μπάνιο) εμένα μου κάνει κάπως πιο φθινοπωρινοχειμωνιάτικος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμαλία

      Κι εμένα η γλυκοπατάτα μου βγάζει πάντα κάτι φθινοπωρινο-χειμωνιάτικο! Μπορεί να φταίνε κι οι Αμερικανοί γι'αυτό με τις συνταγές που μας βομβαρδίζουν για την ημέρα των Ευχαριστιών!

      Ας είναι καλά οι Ιταλοί που μπορούν να συνδυάζουν τα ζυμαρικά με ο,τιδήποτε!!

      Διαγραφή
  2. Το ίδιο αναρωτιόμουν κι εγώ με τον πρωθυπουργό μας. Μα από που αντλεί τόση αισιοδοξία όταν όλα γύρω μας γκρεμίζονται, όταν άνθρωποι πεινάνε, όταν παππούδες και γιαγιάδες έχουν χάσει την αξιοπρέπειά τους και όταν παιδιά πνίγονται ή πεθαίνουν από το κρύο...Θλιβερό.
    Ο καιρός μου αρέσει πολύ, αλλά όχι να πάω και για μπάνιο, θεωρώ τολμηρούς και τρελούς όσους κολυμπάτε τώρα.
    Το φαγητό που μας προτείνεις ιδιαίτερο. Θα ήθελα να το δοκιμάσω. Λατρεύω τις γλυκοπατάτες!
    Φιλιά
    ΥΓ Μου άρεσε ο Mr Holmes. Τον ίδια πρόσφατα σε μία προσπάθεια να ξεχαστώ από τα δύσκολα που περνάω τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα

      Στο ίδιο μήκος κύματος είμαστε. Δεν αντέχω πια να βλέπω το τεράστιο χαμόγελο του. Μιλά για φόρους πχ κι έχει ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά! Έλεος!!!
      Τις λατρεύω τις γλυκοπατάτες. Ό,τι συνταγή βρεις εδώ είναι εγγυημένα πολύ πολύ νόστιμο! (αν δεν παινέψεις το σπίτ σου...!!!)

      Κι εμένα μου άρεσε πολύ η ταινία. Να σου πω την αλήθεια δεν το περίμενα, είχα την εντύπωση ότι θα ήταν μια ακόμη άρτια μεν αλλά αδιάφορη παραγωγή, το αντίθετο τελικά, ήταν πολύ καλή! Έπαιζε βέβαια κι η μεγάλη φυσιογνωμία ο Μακ Κέλεν!

      Διαγραφή
  3. Πες τα χρυσοστομη, πες τα...
    Τελος παντων. Ενα φαι μας εμεινε πριν κοπει κι αυτο. Κι εσυ το εκανες ιδιαιτερο. Οκ, δεν θα το ειχα κι ευκολο να φτιαξω μακαρονια με πατατες αλλα οχι κι απιθανο κιολας!!! Ειναι ευπαρουσιαστο και φανταζομαι γλυκο!! Μου αρεσει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσαυγή

      Είναι πολλοί που το λένε τον τελευταίο καιρό, το έχει παρακάνει με τα χαμόγελα και τα γέλια!!! (μου θυμίζει συνέχεια μια παροιμία...!!!)

      Οι Ιταλοί το έχουν αυτό, να συνδυάζουν τα ζυμαρικά με ο.τιδήποτε. Η αρχική καλαβρέζικη συνταγή είναι από ένα τεύχος ιταλικού περιοδικού του 2005, το ξεφύλλισα τυχαία κι είδα ότι είχα σημειώσει από τότε (!!) την συνταγή!

      Είναι λυκό όσο του προσφέρει η γλυκοπατάτα. Αν βάλεις κάνα στιβαρό τυρί -πιο δυνατό από την παρμεζάνα πχ πεκορίνο- θα κάνει ωραία γευστική αντίθεση.

      Διαγραφή
  4. Δεν έχω φάει ποτέ γλυκοπατάτα το πιστεύεις; Η συνταγή σου είναι μια καλή ευκαιρία πάντως. Και από μουσική σκίζεις ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλερ

      Απ'ό,τι φαίνεται είναι αρκετοί που δεν τις έχουν δοκιμάσει. Εγώ τη λάτρεψα, εδώ και 2-3 χρόνια από τότε που την ανακάλυψα την φτιάχνω συχνά!

      Ευχαριστώ, ευχαριστώ! :-))))

      Διαγραφή
  5. καλημερα απ τον βορα με τον ψοφο κρυο με σκουφια γαντια κ ελαφρα χιονισμενες κορφες!!! και συ λες γαι θαλασσα!!! ελπιζω να μη βουτας νοεμβριατικα γτ θα το παθω το κρυοπαγημα κ μονο στην ιδεα!! χαχαχα
    τι υπεροχο φαγακι! γλυκοπατατα δεν εχω φαει και που να βρω,... αν βαλω κολοκυθα θα ειναι το ιδιο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία τώρα μόλις γύρισα από την παραλία! Προε υπεράσπιση μου να πω ότι τα νερά είναι όπως τα τέλη Ιουνίου κι επειδή θερμοκρασία νερού- ατμόσφαιρας είναι πάνω κάτω το ίδιο δεν σου κακοφαίνεται!

      Λοιπόν. όχι κολοκύθα αλλά αν έχετε νόστιμες πατάτες (τις κίτρινες) πάνω στην Κοζάνη δοκίμασε με αυτές, όπως είναι άλλωστε κι η αρχική συνταγή,

      Καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
  6. Νοστιμο φαγάκι!

    ΥΓ
    Μηπως εμαθες γιατι ειναι χαρωπός?
    Βεβαι και εγω στην θεση του χαρουμενη θα ημουν... αφου σε αντιθεση με την πλειοψηφία των υπηκόων του αυτος εχει λύσει το ''παρον΄΄και εξασφαλίσει τον μέλον του. Λίγο το έχεις?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. B F

      Ε ναι, ακριβώς! Κι εγώ το ίδιο χαρούμενη θα ήμουν!

      Βέβαια, ο πρωθυπουργός συνεχίζει να παρουσιάζει σχιζοφρενική συμπεριφορά. Χθες είπε -πάνω κάτω- να απεργήσουν όλοι σήμερα....εναντίον των μέτρων που παίρνει!!!!! I rest my case...

      Διαγραφή
    2. Μου το 'πε ο μπαμπας μου χτες και τον κορόιδευα (τον μπαμπα μου) γιατι δεν ακουει καλα απο το ενα αυτι. Το λέω κατι αλλο θα ειπε ο πρωθυπουργος και παρακουσες α χα χα χα!

      Διαγραφή
    3. Καλά άκουσε ο μπαμπάς σου! Καλά ακούσαμε όλοι και..."κουφαθήκαμε"!!!

      Διαγραφή