Τον ελέυθερο χρόνο μας τον περνάμε εδώ:
Εν τω μεταξύ, η πορτοκαλιά του κήπου έδωσε τα πρώτα από τα πολλά πορτοκάλια που μας έχει υποσχεθεί για φέτος. Από αυτά πήραμε ένα και φτιάξαμε ένα υπέροχα ελαφρύ, κομψό στη γεύση, κέικ:
Υλικά (για ορθογώνιο βαθύ ταψί κέικ 20 εκ x 10 εκ)
4 αυγά
240 γρ αλεύρι
1 κεσεδάκι γιαούρτι (προσωπικά προτιμώ τα στραγγιστά 2%)
150 γρ ζάχαρη
40 γρ παπαρουνόσπορο
110 γρ ελαιόλαδο
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα και χυμός ενός πορτοκαλιού (μισός χυμός θα πάει στο κέικ, μισός στο γλάσο)
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 πρέζα αλάτι
Για το γλάσο
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
χυμός μισού πορτοκαλιού
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ετοιμάζουμε το ταψί. Το στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί το οποίο θα εξέχει στα πλάγια και λαδώνουμε ελαφρώς.
Σε ένα μπολ ανακατώνουμε το αλεύρι με τον παπαρουνόσπορο, το baking powder, τη σόδα και το αλάτι.
Σε μεγαλύτερο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα. Με τα δάχτυλα τρίβουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα- έτσι θα απελευθερωθούν τα έλαια και θα αρωματισθεί ακόμα περισσότερο το κέικ.
Ρίχνουμε τα αυγά και χτυπάμε με μίξερ μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα. Σε χαμηλότερη ταχύτητα πια, συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας σταδιακά το γιαούρτι, το λάδι, τον μισό χυμό και τη βανίλια. Συνεχίζουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αφήνουμε το μίξερ και συνεχίζουμε με ξύλινη σπάτουλα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα αλευριού ανακατώνοντας απαλά. Μόλις έχει ενσωματωθεί καλά το αλεύρι, ρίχνουμε τη ζύμη στο ταψί και ψήνουμε για 50-55 λεπτά. Τα κέικ με ελαιόλαδο πάντα θέλουν λίγο ψήσιμο παραπάνω.
Εν τω μεταξύ σε ένα φλιτζάνι ανακατώνουμε τον υπόλοιπο χυμό με τη ζάχαρη άχνη.
Μόλις ψηθεί το γλυκό (τσεκάρουμε πρώτα με ένα μαχαίρι) το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε 10 λεπτά να ηρεμήσει. Το βγάζουμε από το ταψί και το βάζουμε σε μια πιατέλα. Το περιχύνουμε με το γλάσο.
Πολλά πορτοκάλια λοιπόν, κι έτσι θυμήθηκα το τραγούδι ενός πολύ αγαπημένου και ξεχωριστού σκοτσέζικου συγκροτήματος, που δυστυχώς δεν έτυχε ποτέ της αναγνώρισης που του άξιζε. Μιλώ για τους Trash Can Sinatras, μελωδικοί, λυρικοί, ευαίσθητοι. Ο τελευταίος τους δίσκος που κυκλοφόρησε το 2009 είχε τον τίτλο "In the Music" κι ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετικός, όλα τα τραγούδια πανέμορφα. Ακούστε αυτό:
Εν τω μεταξύ, η πορτοκαλιά του κήπου έδωσε τα πρώτα από τα πολλά πορτοκάλια που μας έχει υποσχεθεί για φέτος. Από αυτά πήραμε ένα και φτιάξαμε ένα υπέροχα ελαφρύ, κομψό στη γεύση, κέικ:
Κέικ πορτοκαλιού με παπαρουνόσπορο (φτιαγμένο με γιαούρτι & ελαιόλαδο)
Υλικά (για ορθογώνιο βαθύ ταψί κέικ 20 εκ x 10 εκ)
4 αυγά
240 γρ αλεύρι
1 κεσεδάκι γιαούρτι (προσωπικά προτιμώ τα στραγγιστά 2%)
150 γρ ζάχαρη
40 γρ παπαρουνόσπορο
110 γρ ελαιόλαδο
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα και χυμός ενός πορτοκαλιού (μισός χυμός θα πάει στο κέικ, μισός στο γλάσο)
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 πρέζα αλάτι
Για το γλάσο
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
χυμός μισού πορτοκαλιού
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ετοιμάζουμε το ταψί. Το στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί το οποίο θα εξέχει στα πλάγια και λαδώνουμε ελαφρώς.
Σε ένα μπολ ανακατώνουμε το αλεύρι με τον παπαρουνόσπορο, το baking powder, τη σόδα και το αλάτι.
Σε μεγαλύτερο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα. Με τα δάχτυλα τρίβουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα- έτσι θα απελευθερωθούν τα έλαια και θα αρωματισθεί ακόμα περισσότερο το κέικ.
Ρίχνουμε τα αυγά και χτυπάμε με μίξερ μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα. Σε χαμηλότερη ταχύτητα πια, συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας σταδιακά το γιαούρτι, το λάδι, τον μισό χυμό και τη βανίλια. Συνεχίζουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αφήνουμε το μίξερ και συνεχίζουμε με ξύλινη σπάτουλα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα αλευριού ανακατώνοντας απαλά. Μόλις έχει ενσωματωθεί καλά το αλεύρι, ρίχνουμε τη ζύμη στο ταψί και ψήνουμε για 50-55 λεπτά. Τα κέικ με ελαιόλαδο πάντα θέλουν λίγο ψήσιμο παραπάνω.
Εν τω μεταξύ σε ένα φλιτζάνι ανακατώνουμε τον υπόλοιπο χυμό με τη ζάχαρη άχνη.
Μόλις ψηθεί το γλυκό (τσεκάρουμε πρώτα με ένα μαχαίρι) το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε 10 λεπτά να ηρεμήσει. Το βγάζουμε από το ταψί και το βάζουμε σε μια πιατέλα. Το περιχύνουμε με το γλάσο.
Πολλά πορτοκάλια λοιπόν, κι έτσι θυμήθηκα το τραγούδι ενός πολύ αγαπημένου και ξεχωριστού σκοτσέζικου συγκροτήματος, που δυστυχώς δεν έτυχε ποτέ της αναγνώρισης που του άξιζε. Μιλώ για τους Trash Can Sinatras, μελωδικοί, λυρικοί, ευαίσθητοι. Ο τελευταίος τους δίσκος που κυκλοφόρησε το 2009 είχε τον τίτλο "In the Music" κι ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετικός, όλα τα τραγούδια πανέμορφα. Ακούστε αυτό:
Και μετά ακούστε τούτο (το αγαπημένο μου):
Ωραίες φωτογραφίες και ωραίο (μυρωδάτο) κέικ. Τσαχπινιά ο παπαρουνόσπορος, μου αρέσει πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Αμαλία!
ΔιαγραφήΤο κέικ είναι απίστευτο! Αυτό και εκείνο του προηγούμενου ποστ μου άρεσαν πάρα πάρα πολύ!
Ο παπαρουνόσπορος έχει πλάκα με το διακριτικό του "κριτς, κριτς"!
θα παω να παρω παπαρουνοσπορο!!!!!!!!!! το ζηλεψα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναστασία Όπως σου έγραψα και στο ίνσταγκραμ, εγγυημένα θα σου αρέσει!
ΔιαγραφήΜασίφ και απόλυτα επιτυχημένο!!!!!!!!!!!!!! Δεν πέφτει ούτε κοκκος παπαρουνόσπορο κάτω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο!! Ετσι μου αρέσουν τα κέικ!! Οσο για την θάλασσα, είναι μαγική έτσι γαλήνια. Μπράβο σου που κάνεις μπάνιο ακόμα.
Καλό βράδυ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Χρυσαυγή,
ΔιαγραφήΟύτε κι εγώ πίστευα στα μάτια μου όταν το έκοψα κι είδα αυτήν τη υπέροχη, ιδανική υφή! Πραγματικά όπως το ήθελα, μασίφ, χωρίς να τρίβεται!
Χθες και σήμερα δεν ήταν τόσο γαλήνια και για να είμαι ειλικρινής, τα κύματα ήταν ζόρικα!!
Ωραια θελασσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπώ κέικ... αυτο που βλέπω παραπάνω μ εκανε να θελω να το φτιαξω ;)
Καλό Σαββατοκύριακο!
http://beautyfollower.blogspot.gr
BF
ΔιαγραφήΩραία και το καλύτερο από όλα ηρεμιστική! Με έχει βοηθήσει πολύ ψυχολογικά οι βόλτες κάτω στην ακτή.
Μάλλον το καλύτερο κέικ που έχω φτιάξει εδώ και πολύ καιρό!
Κι εγω... με τοπου βλέπω θάλασσα απλά ξεχνάω τα πάντα!
ΔιαγραφήTι υπέροχη θάλασσα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟυτε το καλοκαίρι έτσι.
Θα καθόμουν εκεί μαζί με το κεικ και θα τα απολάμβανα και τα δύο.
Πολύ ωραίο και μυρωδάτο κεικ. Τον παπαρουνόσπορο τον λατρεύω.
Καλό σκ :)
Μάριον
ΔιαγραφήΧθες και σήμερα αγρίεψε! Παραγρίεψε μπορώ να πω!
Κι εγώ στο παπαρουνόσπορο έχω ιδιαίτερη αδυναμία, μου αρέσει πολύ στο ψωμί. Παρεμπιπτόντως από το μαγαζί στο οποίο το αγόρασα, μου είπαν ότι από μια ποσότητα και πέρα έχει....παραισθησιογόνες ιδιότητες!!!
Γεια σου Crispy μου. Τρώγεται και χωρίς γλάσο έτσι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο φτιάξαμε χτες (χωρίς γλάσο). Μυρωδάτο και πολύ νόστιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝότα καλημέρα!! Δεν είχα προσέξει το προηγούμενο σχόλιο, συγγνώμη που δεν απάντησα!
ΔιαγραφήΝαι, τρώγεται χωρίς γλάσο -όπως το έφτιαξες άλλωστε- κι εγώ πολλές φορές φτιάχνω γλυκά με γλάσο...χωρίς το γλάσο!
Καλό Σ/Κ!
Φιλιά!