Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Χειμερινά σενάρια

Ο φετινός χειμώνας είναι αδίστακτα σκληρός. Μια μέρα φωτεινή δεν μας έχει χαρίσει, μόνο γκρίζο, σχεδόν μαύρο, και μια μόνιμη συννεφιά, πυκνή, αδυσώπητη, ζοφερή, πλανάται πάνω από την πόλη. Μιζέρια. Το κρύο περονιάζει και τις πιο σκοτεινές ψυχές, οι μέρες μίζερες, περνούν αργά και βασανιστικά, σκοτάδι παντού, κι όλοι κυκλοφορούν με ρούχα βαριά, προχωρούν με βαρύ κι αργό βηματισμό, ο άνεμος ψυχρός, αδυσώπητα σκληρός, οι σκέψεις χαμένες, μοιάζουν αιχμάλωτες μες την γκριζάδα του ουρανού, το κεφάλι μόνιμα σκυμμένο......

Cut, cut, cut!

Φθηνή -πάμφθηνη- παραλογοτεχνία κι εκτός πραγματικότητας η υποφαινόμενη! Πέρα από τα σκυμμένα κεφάλια, αλλά όχι βέβαια εξαιτίας του κρύου. Ας όψονται τα κινητά τα έξυπνα, τα οποία έχουν γίνει ένα με το σώμα μας, μια συνέχεια του χεριού, ένα πρόσθετο μέλος, όλοι σκυμμένοι, βλέποντας ή ακούγοντας ή παίζοντας ή διαβάζοντας ή τσεκάροντας τα mail ή απλά αγωνιώντας για κάνα "like" στο facebook.

Κατά τ' άλλα, ήλιος και φως άφθονα, ελάχιστες συννεφιασμένες μέρες, υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, ακόμα και τα πουλάκια ξεκίνησαν να τιτιβίζουν τα ξημερώματα (συνήθως ήταν ένδειξη ότι έμπαινε η άνοιξη).  Προχθές έβγαινα από το σταθμό Αλίμου και προχωρούσα προς την λεωφόρο Κύπρου, στην Αργυρούπολη. Η περιοχή είναι ελαφρώς υπερυψωμένη, έτσι ένιωθα καλά τον βορειοδυτικό άνεμο που φυσούσε δυνατά (οι βορειοδυτικοί άνεμοι είναι υπέροχοι, είναι ελαφρώς κρύοι κι ελαφρώς υγροί), κοίταξα προς τη θάλασσα, κι ήταν την ώρα που έδυε ο ήλιος, οι μέρες πια έχουν μεγαλώσει, και τα απόβραδα έχουν αποκτήσει μια γλυκύτητα που ναι, θυμίζει πια άνοιξη. Όλοι έχουμε ξεγελαστεί, όχι μόνο τα πουλιά.

Ωραία είναι, δε λέω,  και μεταξύ μας είναι και ...πιο οικονομικά. Αλλά βρισκόμαστε -ούτε καλά καλά- στα μέσα του Γενάρη ακόμα, κι εγώ έχω ετοιμάσει μια σούπα. Σούπα κατάλληλη για χειμώνα! Έτσι λοιπόν, για μια μέρα σαν τη σημερινή, που μας έκαναν την τιμή τα σύννεφα να εμφανιστούν, να πέσει λίγη βροχούλα, φτιάξτε...

Σούπα βελουτέ με πράσο, φινόκιο και πατάτα σερβιρισμένη με απάκι



Υλικά για 2-3 πιάτα

2 πράσα
1/2 φινόκιο
3 μεσαίου μεγέθους πατάτες
1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση
3 ποτήρια ζωμό της αρεσκείας σας (μπορεί να μην χρειαστεί όλος)
1 κουτάλι σούπας στραγγιστό γιαούρτι 2%
αλάτι
πιπέρι
60-80 γρ απάκι κομμένο σε μικρά κομμάτια
ελαιόλαδο




Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Καθαρίζουμε το φινόκιο και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια (περίπου στα 6 κομμάτια η κάθε πατάτα)

Ζεσταίνουμε τον ζωμό.

Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά (4/6) λίγο ελαιόλαδο (3-4 κουταλιές). Σε αυτό ρίχνουμε το σκόρδο, το πράσο και το φινόκιο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά αλλά να μην αρχίσουν να μαυρίζουν. Ρίχνουμε τις πατάτες και τις σοτάρουμε κι αυτές για λίγο. Ρίχνουμε ζωμό, ίσα να σκεπάσει τις πατάτες και λίγο ακόμα, κι αφήνουμε να σιγοβράσι χαμηλώνοντας κατά ένα βαθμό τη φωτιά για μισή ώρα περίπου. Τσεκάρουμε πότε πότε να δούμε αν έχουν βράσει τα λαχανικά ή αν χρειάζεται κι άλλο ζωμό. Στο τέλος, όταν πια θα έχουν βράσει τα λαχανικά, πρέπει να υπάρχει ελάχιστος ζωμός στην κατσαρόλα. Αν τυχόν υπάρχει περισσότερος ζωμός από όσο θέλουμε μπορούμε να τον αφαιρέσουμε με ένα κουτάλι (δεν τον πετάμε, μπορεί να μας χρειαστεί). Βγάζουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε λίγο να ηρεμήσει. Με ένα μπλέντερ χειρός και πολύ προσεκτικά, λιώνουμε σχολαστικά όλα τα υλικά της σούπας. Προσθέτουμε το γιαούρτι και περνάμε με το μπλέντερ μια φορά ακόμα. Αν τυχόν μας φανεί πολύ πηχτή (εξαρτάται πώς την θέλει κανείς) προσθέτουμε λίγο ζωμό ανακατώνοντας.  Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στο μάτι- κλειστό πια. Σε ένα τηγάνι και σε ελάχιστο λάδι, σοτάρουμε πολύ καλά το απάκι μέχρι να ροδίσει όμορφα.
Σερβίρουμε στα πιάτα τη σούπα κι από πάνω μοιράζουμε το απάκι.



14 σχόλια:

  1. Ωωωωω!! Μα τι συμπτωση!! Σουπα βελουτε εφτιαξα κι εγω σημερα με την ιδια ακριβως οψη με τη δικια σου! Δυστυχως......χωρις το απακι!!! Πω πω. Αυτο κι αν ειναι toping!! Χαχαχα
    Ωραια τα λαχανικα που επελεξες. Πατατα- σταθερη αξια για τις σουπες, πρασσο-γλυκισμα και φινοκιο με την ξεχωριστη γευση του γλυκανισσου! Ενταξει! Ολα σουπερ!


    Αν και μεταξυ μας, εχω στα υποψην για αυτη την εβδομαδα τη ντοματοσουπα σου με τα τορτελινια. Μολις την φτιαξω θα σου πω!

    Οσο για τον καιρο, ολα κι ολα!!! Ειμαι κοριτσι του καλοκαιριου και αυτος ο χειμωνας ηταν για μενα σαν να τον ειχα παραγγειλει. Χαχαχα Δεν ξερω μοναχα τι μας επιφυλασσει μεχρι το τελος του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσαυγή
      Βασικά είχα στο μυαλό μου να βάλω σύγλινο αλλά δεν βρίσκω πουθενά τον τελευταίο καιρό!! Οδηγήθηκα στο απάκι και δεν έχασα! Ήταν φανταστικός συνδυασμός!

      Να σου πω την αλήθεια, δεν ξέρω τι θέλω από τον φετινό χειμώνα!! Από τη μια μου αρέσει που είναι ηλιόλουστος και ήπιος, αλλά από την άλλη, θα ήθελα κρύο, γκρίζο, χουχούλιασμα, ξέρεις όλα αυτά που δημιουργούν ένα cozy χειμωνιάτικο σκηνικό!

      Διαγραφή
  2. Πράσο και πατάτα αγαπημένος συνδυασμός!Και σίγουρα το απάκι θα κάνει εξαιρετική δουλειά! Πραγματικά ότι πρέπει για μια ημέρα σαν τη σημερινή... και όχι μόνο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δώρα καλημέρα.

      Όντως από τις καλύτερες σούπες που έχω φτιάξει και το απάκι έδενε πολύ ωραία!

      Διαγραφή
  3. Ωραία ιδέα αυτή η σούπα ;) καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλερ καλημέρα.

      Μου άρεσε πολύ ο συνδυασμός των λαχανικών, φίνες γεύσεις και το απάκι να δίνει την τελική γευστική πινελιά!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα! Εύχομαι να έχεις μία τυχερή χρονιά με υγεία! Η σούπα σου θα δοκιμαστεί το συντομότερο. Μου αρέσουν οι σούπες που δεν έχουμ ρύζι μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα καλημέρα.

      Καλή χρονιά! Πάντα με υγεία!
      Μου κάνει εντύπωση που δεν σου αρέσουν οι σούπες με ρύζι! Προσωπικά, το βάζω σε μια δυο σούπες -όπως την Χριστουγεννιάτικη κοτόσουπα- αλλά από εκεί και πέρα δεν είναι το πρωτεύον υλικό που θα χρησιμοποιήσω σε σούπα.

      Διαγραφή
    2. Απαπα δεν τις μπορώ καθόλου, θέλω σκέτω το ζουμί ή βέλουτε.

      Διαγραφή
    3. Νότα, αυτό που δεν μου αρέσει καθόλου σε σούπες με ρύζι είναι όταν το ρύζι έχει παραβραστεί κι έχει σχεδόν διαλυθεί. Χάλια

      Διαγραφή
  5. Αυτα ειναι... βελουτε σουπα και ριχνεις το απάκι στη μέση και γινεται χαμος!
    Μην ανησυχεις θα πιασει συντομα τόπο η σουπα σου... κατι ακουσα για πολλά κρύα στην πολη!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. B F καλημέρα.

      Μακάρι! Με έχει ζαλίσει η πολλή ζέστη κι υγρασία. Και τα πουλάκια ζαλισμένα είναι, τιτιβίζουν τα ξημερώματα λες κι είναι άνοιξη!

      Ναι, κάπως έτσι λαχανικά κι απάκι από πάνω, ένας γευστικός χαμός!

      Διαγραφή
  6. Η εισαγωγή πολύ καλή.. Αρχισα να ψάχνομαι η αλήθεια είναι...γιατί λέω πότε συνέβησαν όλα αυτά...χιχι...
    βέβαια τώρα τις τελευταίες μέρες έβαλε κρύο οπότε η σούπα σου ευπρόσδεκτη.
    Οι βελουτέ σούπες μου αρέσουν πολύ. Τέλεια η δική σου, όπως μου αρέσει. Το απάκι ιδιαίτερη πινελιά.
    Πολύ ωραία.

    Καλή σου μέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον καλησπέρα!

      Ε, ναι, η εισαγωγή γράφτηκε υπό την επήρεια του απαίσου νοτιά, ο οποίος επέστρεψε δριμύτερος!

      Οι σούπες βελουτέ είναι όντως υπέροχες, η αλήθεια είναι ότι δεν τις χορταίνω! Το απάκι μπήκε εκτάκτως. Ήθελα να βάλω σύγλινο που μου αρέσει πολύ αλλά τώρα τελευταία δεν βρίσκω πουθενά! Αλλά, και το απάκι μια χαρά ταίριαξε!




      Διαγραφή