Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Σημεία των καιρών

Σημείο Νο.1 :Τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιώ όλο και πιο συχνά σε συνταγές φιλέτο στήθος κοτόπουλου. Το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι μαγειρεύεται σχετικά γρήγορα κι είναι ευέλικτο ως υλικό. Επίσης, και κατεψυγμένο να είναι, δεν αργεί να ξεπαγώσει - δεν έχω φούρνο μικροκυμάτων. Θα αναρωτηθείτε αν το κριτήριο μου για τη χρησιμοποίηση του συγκεκριμένου είδους κρέας είναι μόνο ο χρόνος. Όχι βέβαια! Μπορεί να προκύψουν νοστιμότατα φαγητά από στήθος κοτόπουλου. Για παράδειγμα, αυτά τα τρία αγαπημένα πιάτα που φτιάχνω πολύ συχνά.

Σημείο Νο.2: Τον τελευταίο καιρό μ' έχει πιάσει μια μανία με τα μανιτάρια. Ψάχνοντας λοιπόν στα σουπερμάρκετ και τα μανάβικα για διάφορα είδη παρατήρησα ότι τα περισσότερα από αυτά παράγονται στην Πολωνία- κυρίως τα κλασικά τα άσπρα, σε διαφορετικά μεγέθη. Τα portobello έρχονται ως επί το πλείστον από την Ιταλία και τα πλευρώτους είναι σχεδόν πάντα ελληνικά. Χωρίς να έχω κανένα πρόβλημα για τη χώρα προέλευσης, άλλωστε τα αγοράζω από όπου κι αν είναι, αναρωτιέμαι πόσο συμφέρει, δηλαδή τι κερδίζει ο έμπορος-εισαγωγέας μιας και το μανιτάρι πρέπει να είναι από τις πιο φθηνές κι εύκολες καλλιέργειες. Μου μένει η απορία, τόσο πολύ συμφέρει να καλλιεργηθεί στην Πολωνία, να κάνει ολόκληρο ταξίδι κάθετα διασχίζοντας την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, να συσκευαστεί εδώ για να πουληθεί αργότερα σε κανονική τιμή; Τελοσπάντων, όποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω ας μας εξηγήσει. Εν τω μεταξύ, έπεσα πάνω σε εξαιρετικά ελληνικά μανιτάρια shiitake- τα οποία αποδείχτηκαν απίστευτα νόστιμα! Και πού τα βρήκα; Στο bio shop της γειτονιάς! Τα άρπαξα με μεγάλη χαρά όταν τα είδα κι ενώ ήμουν έτοιμη να τρέξω σπίτι να τα μαγειρέψω, ο Χρήστος -ο ιδιοκτήτης- με έβαλε να του περιγράψω την συνταγή που είχα κατά νου- γιατί πάντα συζητάμε για συνταγές. Με κοιτούσε ελαφρώς ζαλισμένος καθώς του περιέγραφα την συνταγή, όχι ότι η συνταγή είχε κάτι περίεργο, απλά εγώ έχω την κακή συνήθεια να μιλώ γρήγορα κι ακατάληπτα.

-Θα την αναρτήσεις;
-Ε, ναι!
-Ευτυχώς!

Φιλετάκια από στήθος κοτόπουλου με μανιτάρια shiitake σε κρεμώδη σάλτσα καπνιστής πάπρικας





Υλικά για 2 άτομα

1 στήθος κοτόπουλου
100 γρ μανιτάρια shiitake
1 μεσαίου μεγέθους κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1+1 κουταλιές αλεύρι
1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα καπνιστή
1 1/2 ποτήρι ζωμό κοτόπουλου
2 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό 2%
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο

Κόβουμε το στήθος κάθετα σε κομμάτια πάχους 1 εκ. περίπου.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε 1 κουταλιά αλεύρι με λίγο αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα. Σε αυτό πανάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου. Αν τυχόν θέλουμε λίγο αλεύρι ακόμα, προσθέτουμε.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε σε μεσαία προς δυνατή φωτιά λίγο ελαιόλαδο. Σε αυτό σοτάρουμε πολύ καλά κι από τις δύο μεριές το κοτόπουλο μέχρι να πάρει ωραίο ρόδινο χρώμα.
Βγάζουμε από το τηγάνι το κρέας. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια καλά- μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Βγάζουμε από το τηγάνι, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο αν χρειάζεται και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι ρίχνουμε το ζωμό και 1 κουταλιά αλεύρι. Ανακατώνουμε ζωηρά για να μην δημιουργηθούν σβόλοι. Αφήνουμε να πάρει βράση και μόλις μειωθεί περίπου στο μισό η σάλτσα επιστρέφουμε στο τηγάνι το κοτόπουλο και τα μανιτάρια.

Εν τω μεταξύ σε ένα μπολ χτυπάμε με ένα κουταλάκι το γιαούρτι για να γίνει πιο κρεμώδες (καλό είναι να το έχουμε βγάλει από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν). Ρίχνουμε 1-2 κουταλιές σάλτσα σε αυτό κι ανακατώνουμε. Επαναλαμβάνουμε. Όταν η σάλτσα στο τηγάνι θα έχει πήξει καλά, βγάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το γιαούρτι κι ανακατώνουμε μια τελευταία φορά ζωηρά.
Η σάλτσα μας πια θα είναι πηχτή και κρεμώδης.
Ρίχνουμε φρεσκοκομμένο μαϊντανό, ελέγχουμε για αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε μα ζυμαρικά, ρύζι ή πατάτες.




Σημείο Νο.3: Πριν λίγες μέρες έγραψα στο fb κάποια πράγματα μετά από μια βόλτα στο κέντρο.

Με απασχολεί πολύ η όψη του κέντρου της πόλης.  Αυτό που είδα -και δεν ήταν η πρώτη φορά- ήταν απωθητικό κι απογοητευτικό. Δεν ξέρω αν έχετε βρεθεί μπροστά σε παρόμοια κατάσταση τον τελευταίο καιρό. Ποια είναι η γνώμη σας;
Και παρεμπιπτόντως σας αρέσουν οι στοές; Έχετε κάποια αγαπημένη στοά στο κέντρο που την διασχίζετε με την πρώτη ευκαιρία;



Ένα (+) κι ένα (-) από τη σημερινή βόλτα στο κέντρο που κατέληξε στο bar The Trap στο Σύνταγμα.(+) Παρατηρώ με μεγάλη ...
Posted by As crisp as it gets on Sunday, 14 February 2016





7 σχόλια:

  1. Ως φανατική μανιταροφάγος έχω κι εγώ προβληματιστεί από τα μανιτάρια εκ Πολωνίας, όχι επειδή έχω κάποιο πρόβλημα με τη συμπαθή χώρα αλλά επειδή απορώ γιατί δεν μπορούμε να εξυπηρετηθούμε από εγχώρια παραγωγή. Πώς καλλιεργούμε πλευρώτους και όχι λευκά μανιτάρια, μου φαίνεται κι εμένα ιδιαίτερα περίεργο! Το φαγητό σου δείχνει πολύ επιτυχημένο και νόστιμο, καθώς και ιδιαίτερα κρεμώδες! Σίγουρα αξίζει μια δοκιμή! Για το κέντρο της Αθήνας δεν έχω να πω πολλά, κινούμαι καθημερινά εκεί καθώς ο χώρος εργασίας μου βρίσκεται προς την Ομόνοια και αντικρίζω μία άθλια εικόνα που δεν ξέρω πλέον αν επιδέχεται βελτίωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα, υπάρχουν και Ελληνικά μανιτάρια όλων των ποικιλιών, απλά η εύρεση τους δεν είναι πάντα εύκολη.
    Εγώ π.χ. βρίσκω σε δύο λαϊκές που επισκέπτομαι και σε ένα ΣΜ.
    Όσο για το κέντρο η κατάσταση είναι τραγική. Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκα απέναντι από σοκαριστικές εικόνες, κάτι που ήξερα λίγο πολύ λόγω της δράσης που συμμετέχω αλλά η κατάσταση όλο και χειροτερεύει δυστυχώς.
    Πολύ ωραία η πρόταση του πιάτου σου.
    Καλό ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα. Συμφωνώ με την Ξανθή, πλέον πάντα το σούπερ μάρκετ έχει και ελληνικά άσπρα μανιτάρια, λίγο πιο ακριβά αλλά δε βαριέσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φτου γμτ... και ξεπαγωσα σημερα στηθος κοτοπουλο! Το εκανα ψητο.
    Εχω και αλλο στο ψυγειο... αυτο θα το κάνω εμ την συνταγη σου, καθ οτι μ αρεσουν τα μανιταρια.
    Μια μερα κοιτασα στο Σουπερ μαρκετ πλευρωτους με χωρα προελευσης Βουλγαρια, και εκανα τις ιδες σκεψεις μ εσενα.

    Εχω περασει 3 φορες απο το Τραπ, δεν εκατσα αλλα το εβαλα στην λλίστα των μπαρ που θελω να δοκιμασω.
    Διαβαζοντας το post σου αποφασισα αν το δοκιμασω αμεσα ;)

    Καλό Βραδυ...
    καλη Κυριακη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο που έβαλες την συνταγή.
    πολύ ωραία και αυτά τα κρεμώδη μου αρέσουν πολύ.

    Μανιτάρια στα σουπερ μόνο πολωνικά..Και σε μεγάλα που υποτίθεται έχουν και του πουλιού το γάλα!! Πηγα να παρω και διαβαζω στο καρτελάκι μια ελληνική εταιρεία... ωραία λεω. Μετά διαβαζω καλύτερα και η εταιρεία ηταν που έκανε τη συσκευασία και τα μανιτάρια απο Πολωνία. Τα άφησα.
    Απο την λαικη παιρνω ωραία πλευρώτους.

    το κέντρο γενικώς είναι χάλια. Νομίζω ο Δήμος Αθηναίων είναι ο χειρότερος δήμος..

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου Crispy μου, εδώ έχουμε τομάτες Ολλανδίες και λεμόνια Αργεντινής, δεν θα έχουμε μανιτάρια απ΄έξω; Μου έχει κάνει και εμένα εντύπωση, αλλά τελικά συμβαίνει με πολλά προϊόντα. Ακόμα και με τα τυριά (πχ του τοστ).
    Η συνταγή σου είναι δελεαστική, αν και δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μανιτάρια shiitake. Η φωτογραφία σου πάντως με αυτή την κρεμώδη σάλτσα με ξελίγωσε.
    Στο κέντρο δεν πηγαίνω πια συχνά, με θλίβει η εικόνα που βλέπω. Κάθε φορά και χειρότερα. Μικρή μου άρεσε πολύ να περπατάβ στην Στοά του Βιβλίο. Μου έκανε εντύπωση πόσο καθαρή και πειποιημένη ήταν. Σαν να βρισκόμουν σε άλλη εποχή.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Αμαλία
    @Ξανθή
    @Κλεομένη
    @B F
    @Μάριον
    @Νότα

    Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας και συγγνώμη για την μικρή καθυστέρηση της απάντησης μου.

    Γυρνώντας σε διάφορα σούπερμαρκετ, bio shops, μανάβικα και λαϊκές μάζεψα τις εξής εντυπώσεις:

    Πολύ-πάρα πολύ - πολωνικό μανιτάρι. Κυρίως το κλασικό αλλά και πορτομπέλλο. Από πορτομπέλλο κυκλοφορεί κυρίως ιταλικό. Δεν είδα ελληνικό.
    Στα bio shops είδα ολλανδικά και ιταλικά.
    Τώρα από ελληνικά μανιτάρια, σχετικά λίγα κλασικά λευκά, καθόλου πορτομπέλλο, όλα τα πλευρώτους ντόπια και ανακάλυψα δύο εταιρίες που βγάζουν πιο ιδιαίτερα μανιτάρια (ευχάριστη έκπληξη) όπως πχ τα shiitake. Μία στην Εύβοια (Δίρφυς) κι η άλλη Βόρεια Ελλάδα (Σπάνια Μανιτάρια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή