Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2016

Βασιλικό καλοκαίρι

Δεν ξέρω αν σας αρέσει η πασίγνωστη σάλτσα pesto genovese, αυτή που μοσχοβολάει βασιλικό κι είναι ιδανική για καλοκαιρινές σπαγγετάδες- κι όχι μόνο! Προσωπικά την λατρεύω και δεν χάνω ευκαιρία να την φτιάχνω όσο πιο συχνά μπορώ. Το καλοκαίρι εννοείται, όταν οι βασιλικοί είναι...οι βασιλιάδες των αρωματικών φυτών! Φέτος το καλοκαίρι την έχω φτιάξει ήδη τρεις φορές κι αυτό χάρη στους ζωηρούς βασιλικούς μου οι οποίοι έχουν τρελά κέφια κι εγώ δεν έχω παρά να εκμεταλλευτώ την αλλέγκρα διάθεση τους.

Δοκίμασα προ ημερών μια σπαγγετάδα με βάση την pesto genovese προσθέτοντας δυο-τρία υλικά ακόμα και προέκυψε μια κομψότατο πιάτο καλοκαιρινών προδιαγραφών βεβαίως, βεβαίως, μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι οσονούπω μας επισκέπτεται ο Σκιπίωνας  (αν αρχίσαμε να δίνουμε ονόματα και σε κύματα καύσωνα, τότε...καήκαμε!), που σημαίνει ότι είναι ιδανικό για πολύ ζεστές βραδιές που ζητούν ελαφρύ φαγητό!

Λινγκουίνι σε σάλτσα πέστο τζενοβέζε, ρικότα & ελιές Καλαμών





Υλικά για 4 άτομα

400 γρ λινγκουίνι ή σπαγγέτι
σάλτσα pesto genovese (συνταγή εδώ)
4 κουταλιές ρικότα
μερικές (~10) σφιχτές ελιές Καλαμών
2-3 κουταλιές φρεσκοκομμένο βασιλικό
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο

Φτιάχνουμε την pesto όπως έχει δοθεί σε προηγούμενη συνταγή (δες link πιο πάνω)

Ψιλοκόβουμε τις ελιές.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε αλατισμένο νερό. Ρίχνουμε τα λινγκουίνι και τα μαγειρεύουμε αυστηρώς al dente.

Εν τω μεταξύ ανακατεύουμε την pesto (1 φλιτζάνι περίπου) και την ρικότα καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο αν μας φαίνεται σφιχτό. Προσοχή, όχι πολύ ελαιόλαδο, έχει ήδη η pesto. Προσθέτουμε τις ελιές και τον μαϊντανό και λίγο πιπέρι αν θέλουμε.

Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη σάλτσα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με ένα ελληνικό λευκό κρασί στη σωστή θερμοκρασία. Εμείς το συνοδέψαμε με το εξαιρετικό ΚΑΛΛΙΣΤΩ του Κτήματος Μερκούρη κι οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ο συνδυασμός προέκυψε απολαυστικός!




Προσοχή στον κο. Σκιπίωνα λοιπόν, ο οποίος μας επισκέπτεται με καυτές διαθέσεις! Κι όταν με το καλό φύγει θα επιστρέψουμε με άλλη, εξίσου ενδιαφέρουσα σπαγγετάδα!

6 σχόλια:

  1. Ηρθε ο Σκιπίωνας (αλήθεια τώρα έμαθα ότι έτσι τον λένε τον καύσωνα)..μάλλον για να μην τους μπερδευουμε ;)

    Πολύ πολύ ωραία μακαρονάδα. Οι πινελιές σου δεν την έκαναν μόνο κομψή, αλλά και πλούσια σε γεύση.

    Περιμένω την επόμενη μακαρονάδα, ελπίζω να μην συνδυαστεί με επόμενο νέο καυσωνα ;)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον καλημέρα!

      Η επόμενη μακαρονάδα δεν πολυταιριάζει με καύσωνες, αλλά από την άλλη ποτέ δεν ξέρεις!!

      Διαγραφή
  2. Λατρευω πέστο!!!
    Βασιλιαδες... χμ καπου ακουσα οτι τετιου ειδους εκφρασεις ειναι σε απαγορευση, όχι?!

    Πολυυυ ζεστη... δεν την παλευω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. B F καλημέρα!

      Κι εγώ την λατρεύω την πέστο. Είναι ιδανική για καλοκαιρινές σπαγγετάδες.

      Κι εγώ ομολογώ ότι ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που τα έπαιξα με καύσωνα με πονοκεφάλους και λιποθυμικές τάσεις, πρώτη φορά μου συνέβη. (Κι είναι μόνο Ιούνιος!!!)

      Διαγραφή
  3. Υπέροχο πιατο, γευστικό και ευκολο!
    Λατρευω την κρεμμωδη υφη του
    Καλή συνέχεια στη μέρα μας!
    Φιλια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριάδνη καλημέρα!

      Ναι, είναι όντως υπέροχο πιάτο. Ιδανικό για καλοκαίρι!

      Καλή συνέχεια και σε σένα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή