Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Comfort me with food.

Δύσκολοι καιροί γενικώς, εντός κι εκτός, και στη γειτονιά μας και στην άλλη άκρη του κόσμου. Σεισμοί, πόλεμοι, οικονομικές κρίσεις, ρατσισμός, φασισμός, ανεργία, αβεβαιότητα για το μέλλον.




Προς το παρόν μαγειρεύουμε και τρώμε σε αγαπημένα εστιατόρια γιατί το καλό φαγητό είναι όσο να'ναι μια παρηγοριά. Και πολλές φορές δεν χρειάζεται να ξοδευτείς πολύ για να απολαύσεις ένα πραγματικά καλό φαγητό. Τα σκεφτόμουν όλα αυτά φτιάχνοντας για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα το πιάτο που ακολουθεί. Απλό σε σύλληψη, απλά τα υλικά του αλλά ειλικρινά τόσο νόστιμο που μου φτιάχνει τη διάθεση!


Κοτόπουλο με ρύζι (μαγειρεμένα στην ίδια κατσαρόλα)



Για 4 άτομα

4 μπούτια (με το σπαλομοίρι) κοτόπουλο
1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου (κατά προτίμηση σπιτικό, αν χρησιμοποιήσετε έτοιμο προτιμήστε καλής ποιότητας*)
320 γρ ρύζι κίτρινο parboiled
1/2 κοφτό κουταλάκι γλυκού σαφράν σε σκόνη
μαϊντανό ψιλοκομμένο (2-3 κουταλιές)
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο

Σε μια κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, λίγο αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε έως ότου μαλακώσει. Ρίχνουμε τα κομμάτια κοτόπουλου και σοτάρουμε κι από τις δύο πλευρές προσέχοντας να μην καεί το κρεμμύδι. Ρίχνουμε τα 3/4 του ζωμού, χαμηλώνουμε στο μέτριο, σκεπάζουμε κι αφήνουμε να μαγειρευτεί για 45 λεπτά περίπου- εξαρτάται από το μέγεθος του κοτόπουλου κι αν είναι απλό, bio ή ελευθέρας βοσκής. Ξεσκεπάζουμε- το μεγαλύτερο μέρος του ζωμού θα βρίσκεται ακόμα στην κατσαρόλα- προσθέτουμε το σαφράν κι ανακατώνουμε ελαφρώς. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατώνουμε κι αφήνουμε να βράσει έως al dente. Καθώς μαγειρεύεται το ρύζι, ελέγχουμε τα υγρά έτσι ώστε να μην ξεμείνει. Αν χρειάζεται υγρό ρίχνουμε από τον ζωμό που έχουμε φυλάξει- κι αν τυχόν τελειώσει κι αυτός συμπληρώνουμε με ζεστό νερό. Στο τέλος-μετά από 10-15 λεπτά-, το ρύζι θα έχει βράσει όσο πρέπει και στην κατσαρόλα θα έχουν απομείνει ελάχιστα υγρά. Ρίχνουμε το μαϊντανό, αφήνουμε να ηρεμήσει 3-4 λεπτά και σερβίρουμε.

Για κρασί που θα συνοδεύσει το πιάτο προτείνω το Κλίμα Καραβιτάκη Βιδιανό 2015 . Φέτος ανακάλυψα πόσο ξεχωριστή και -κατά κάποιο τρόπο- παράξενη ποικιλία είναι το Βιδιανό. Το συγκεκριμένο ταιριάζει γάντι με το κοτόπουλο όπως είναι μαγειρεμένο -χάρις ίσως και στη διακριτική παρουσία του σαφράν. Ποιος ξέρει...





*Είμαι από αυτούς που δεν ντρέπονται να πουν ότι χρησιμοποιούν πότε πότε κύβους ζωμών (πριν πέσετε να με "λιντσάρετε" για το βαρύ τούτο γαστρονομικό "αμάρτημα", να σας πω ότι δεν θεωρώ καθόλου ποταπή τη χρήση τους, για πολλούς λόγους τους οποίους βαριέμαι να συζητήσουμε τώρα, αλλά αν θέλετε να το θέσω το θέμα επί τάπητος για επόμενη φορά πολύ ευχαρίστως να το κάνω ☺)  κι ότι τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώ μόνο αυτά. Είναι βιολογικά, είναι λίγο ακριβά αλλά έχουν ελάχιστο αλάτι και το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό. 

8 σχόλια:

  1. Super φαγητάκι!
    Κι εγώ σρησιμοποιώ κύβους!
    Φιλιά πολλά και περιμένω να δω καμία καινούργια σειρά.
    Τώρα βλέπω Scandal.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Νότα!! Τι κάνεις; Καιρό έχουμε να τα πούμε!
      Λοιπόν σου γράφω τις σειρές που έχω δει τον τελευταίο καιρό:
      The night of Πάρα πολύ ωραίο, αξίζει να το δεις και μόνο για την ερμηνεία του Τζων Τουρτούρο.
      Westworld Κάποιοι παραληρούν αλλά εγώ βαρέθηκα από το 2ο επεισόδιο
      Happy Valley Συγκλονιστικό. Ιδιαίτερα ο 1ος κύκλος.
      Last tango in Halifax Λατρεύω τους δύο υπερήλικες πρωταγωνιστές- παίζει κι ο αγαπημένος Ντέρεκ Τζάκομπι
      Occupied Νορβηγική, καταπληκτική! Δες την οπωσδήποτε!
      The five πολύ ενδιαφέρουσα
      Chance Δεν την έχω δει όλη αλλά απ'όσο έχω δει μου αρέσει αρκετά. Παίζει ο Χιου Λόρι
      One of us Μίνι σειρά- αρχαία ελληνική τραγωδία στις κοιλάδες της Σκωτίας
      Goliath Όχι κι άσχημη παρόλο που βαριέμαι τις σειρές με δικαστικές υποθέσεις. Παίζει ο Μπίλι Μπομπ Θόρτον- πολύ καλός
      Και μια αρκετά πιο παλιά Drop the dead donkey, κωμική έχει σχέση με αγγλικό τηλεοπτικό σταθμό.

      Το φαγητό φτιαξ'το οπωσδήποτε. έχει γίνει το αγαπημενο μου πιάτο!

      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
    2. Γεια σου Crispy μου .
      Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Το The night of είναι φανταστικό και έχω σκάσει, περιμένω πως και πως να δω τι θα γίνει.
      Φιλιά πολλά!!!

      Διαγραφή
  2. Είδα το κίτρινο ρυζάκι και ενθουσιάστηκα!!
    Πολύ ωραίο χουχουλιάρικο φαγητό. Παίρνει και τη νοστιμιά το ρύζι από το κοτόπουλο, μούρλια θα είναι.

    Κοίτα... ''αμαρτήματα'' γαστρονομικά όλοι κάνουν (κι αυτοί που λενε πως δεν κάνουν ;) )
    Εγώ δεν αγόραζα πάντα κύβους... τους θυμαμαι όμως από πολύ παλιά που η μαμά μου τους χρησιμοποιουσε κάποιες φορές...συνήθως παίρνω των λαχανικών (που θεωρώ πιο ''αθώους'' αν μπορώ να το πω έτσι). Την τελευταια φορά ειχα αρκετούς απο μια έναν χορηγό που μαγειρέψαμε για κάποιο event. Τα είχα, να τα πετάξω? τα χρησιμοποίησα...σταυρώστε με !!!!

    Και στην ανάρτηση που έβαλα αυτή τη βδομάδα, γράφω για κύβο λαχανικών. Κι εγώ απενεχοποιήθηκα!!! Ε μα.. αν θέλει ο άλλος να βάλει φρέσκο ζωμό, να βάλει, αν θέλει να βάλει νερό σκετό, επίσης.. Προχθές που έβρασα κοτόπουλο για κοτοσαλάτα, κράτησα το ζωμό. Μια χαρά. Είπαμε μας αρέσει η μαγειρική, όπως λέω και σε μια φίλη μου, αλλά μην τρελλαθούμε τώρα (είναι σαν την μαργαρίνη με το βούτυρο ένα πράγμα)..χιχι

    Ωχ.. πολλά είπα..

    Σε φιλώ..

    (θα δείξω τις σειρές στην κόρη μου...τα βλέπει όλα!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. α.. ξέχασα..αυτούς τους βιολογικούς που τους βρίσκεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον τους βρίσκω σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Σίγουρα έχει αυτό της γειτονιάς μου (αλλά μένω στον Άλιμο!) και σίγουρα έχει το βιολογικάδικο επί της οδού Νίκης στο Σύνταγμα!

      Συμφωνώ 100% με όσα γράφεις! Αν βλέπει κάποιος "ζωμό" σε μια συνταγή κι έχει διάθεση και χρόνο και τεχνική να φτιάξει από την αρχή δικό του, με γεια του και χαρά του και μπράβο του. Καμιά φορά, διαβάζοντας την συνταγή από κάποιο μπλογκ που λέει επιτακτικά, χρησιμοποίησε αυτό οπωσδήποτε ή κάνε εκείνο οπωσδήποτε, αισθάνομαι ότι υπάρχει κάποια αστυνομία της μαγειρικής εκείνη την ώρα στην κουζίνα μου έτοιμη να μου ρίξει πρόστιμο!!!!!

      Αν η κόρη σου ενδιαφέρεται και για παλιότερες σειρές, έχω γράψει στο άλλο μπλογκ για αρκετές από αυτές!

      Καλό βράδυ!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Σούπερ δείχνει. Όσο για τους κύβους σιγά το έγκλημα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σούπερ σίγουρα! Το έχω φτιάξει πόσες φορές τον τελευταίο καιρό!!

      Διαγραφή