Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Μετρώντας μέρες.

Τα καλά νέα είναι ότι, επιτέλους, αυτή η φρικτή χρονιά οδεύει σιγά σιγά προς το τέλος της. Βέβαια μένουν ακόμα 26 μέρες κι έχω το 2016 ικανό να φέρει μέχρι το τέλος του κι άλλες δυσάρεστες ειδήσεις- κάτι μου λέει ότι θα είναι "εντυπωσιακή" η έξοδος του! Μουσικά ινδάλματα, πολυαγαπημένοι ηθοποιοί, συγγραφείς, δεν αφήνει και κανέναν πίσω, τους πήρε και τους θέρισε ο κακούργος χρόνος 2016. Το χρονολόγιο στο facebook έγινε ένα ασταμάτητο μοιρολόι, από τον έναν μακαρίτη στον άλλον, τα rip έπεφταν βροχή.

Τέλος πάντων, ας τσακιστεί να φύγει το 2016. Όμως σήμερα, σας έχω κι ένα κακό νέο. Τόσα χρόνια στο food blogging, συγκεκριμένα 8 χρόνια, 1 μήνα και 11 μέρες, και ΔΕΝ έχω αναρτήσει ένα από τα πιο αγαπημένα μου κέικ! Ένα κέικ αριστούργημα! Από τα πρώτα που είχα βρει μπαίνοντας στο παγκόσμιο χωριό του food blogging. Το είχα ανακαλύψει σε νεοϋορκέζικα μπλογκ κι όχι τυχαία μιας και το κέικ αυτό θεωρείται ένα από τα εμβληματικά επιδόρπια μιας γνωστής τρατορίας στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης με το όμορφο όνομα Al di la' . Δεν έχω επισκεφτεί ποτέ το εστιατόριο, λογικό αφού δεν έχω πάει ποτέ στη Νέα Υόρκη (...!) αλλά όλοι οι Νεοϋορκέζοι food bloggers παραληρούσαν για το συγκεκριμένο επιδόρπιο. Μα φυσικά παραληρούσαν, αφού είχε ένα συνδυασμό βασικών υλικών που για μένα είναι θεϊκός: σοκολάτα + αχλάδι. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πω τίποτε άλλο, έτσι δεν είναι;




Κέικ με αχλάδι και σοκολάτα κουβερτούρα.



3 μεγάλα αυγά (να έχουν βγει από το ψυγείο μισή ώρα πριν)
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ βούτυρο
2/3 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
3 αχλάδια (κρυστάλλια)
100 γρ σοκολάτα κουβερτούρα (κλασική)
1 κουταλάκι γλυκού baking powder
1/4 κουταλάκι αλάτι
ζάχαρη άχνη (πραιρετικά)


Καθαρίζουμε και κόβουμε τα αχλάδια σε μικρά κυβικά κομμάτια.
Μ ένα μεγάλο μαχαίρι κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς.

Ετοιμάζουμε ένα ορθογώνιο ταψί 10 x 20 εκ. ή στρογγυλό 22 εκ.. Βουτυρώνουμε με 10 γρ. από το βούτυρο τα τοιχώματα του.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder και το αλάτι.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε καλά το βούτυρο μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.

Με ένα μίξερ χτυπάμε σε ψηλή ταχύτητα τα αυγά για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε για 5 λεπτά ακόμα. Στα 10 λεπτά πρέπει τα αυγά να έχουν αποκτήσει όγκο και πυκνότητα. Σταματάμε με το μίξερ και συνεχίζουμε με μια σπάτουλα. Στα αυγά ρίχνουμε εναλλάξ λίγο αλεύρι, ανακταώνουμε απαλά, λίγο βούτυρο, ανακατώνουμε απαλά και συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν τόσο το αλεύρι όσο και το βούτυρο. Ρίχνουμε αχλάδια και κουβερτούρα, τελειώνουμε με ένα απαλό ανακάτωμα, ρίχνουμε τη ζύμη στον ταψί, τοποθετούμε στον φούρνο και ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Αποφεύγουμε τα πολλά ανοίγματα της πόρτας του φούρνου. Αν αρχίζει να παίρνει χρώμα στην κορυφή σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Κάνουμε το τεστ με ένα μαχαιράκι για να δούμε αν έχει ψηθεί. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε λίγο (10-15 λεπτά), βγάζουμε από το ταψί και ρίχνουμε από πάνω λίγη ζάχαρη άχνη αν θέλουμε.

Στην τρατορία του Μπρούκλιν σερβίρεται ζεστό με χτυπημένη κρέμα. Σας πληροφορώ ότι τρώγεται ωραιότατα και κρύο και ταιριάζει απίστευτα όμορφα με τσάι.




16 σχόλια:

  1. Είσαι φοβερή! Λατρεύω το πόσο απλές και νόστιμες ταυτόχρονα είναι οι συνταγές σου! Αγαπημένος συνδυασμός ο σημερινός και θα το φτιάξω και θα σου πω εντυπώσεις. Μόνο που μάλλον θα το τρίψω το αχλάδι στο χοντρό τρίφτη για να μη φαίνεται. Την κουβερτούρα πρέπει να την αλευρώσουμε για να σταθεί ή όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν την αλευρώνω την κουβερτούρα. Τη μόνη που αλευρώνω για να σταθεί είναι η σταφίδα. Τελικά την αλεύρωσες την κουβερτούρα;

      Διαγραφή
  2. Κι σκεφτόμουν τι κέικ να κάνω. Θα το δοκιμάσω και θα σου πω τα νέα μου!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα καλημέρα!
      Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει! Είναι πανεύκολη συνταγή. Κι αν τυχόν φοβάσαι τα κομμάτια αχλαδιού, τρίψε το φρούτο όπως έκανε η φίλη αναγνώστρια που έχει αφήσει το πάνω σχόλιο.

      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  3. Το έφτιαξα τελικά με τριμμένα αχλάδια για να μην τα βλέπουν τα παιδιά και σταγόνες κουβερτούρας! Πολύ ωραίο! Εύκολο και σίγουρο. Θα καθιερωθεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!
      Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε! Είναι ιδανικός ο συνδυασμός αχλάδι-σοκολάτα! Και πολύ καλή ιδέα το τριμμένο αχλάδι!
      Και ναι, είναι εύκολη συνταγή- όπως η συντριπτική πλειοψηφία των συνταγών του μπλογκ! Να τα λέμε κι αυτά!!!! :-)))))

      Διαγραφή
  4. χαχα...πολύ γέλασα με αυτό το ''λογικό αφού δεν έχω πάει ποτέ στη Νέα Υόρκη (...!)''.. δεν πειράζει έφερες την Ν. Υόρκη εδώ.
    Πολύ ωραίο φαίνεται. Γενικά δεν είχα σκεφτεί το αχλαδι με σοκολάτα σε κεικ.
    Εντάξει αυτο το τελευταίο ότι το σερβίρουν ζεστό με χτυπημένη κρέμα με ξεσήκωσε :)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον,
      Στην αρχή σκέφτηκα πως έπρεπε να διευκρινίσω ότι δεν έχω πάει στο εστιατόριο και μετά σκέφτηκα "μα τι στο καλό, ούτε στη Ν.Υ. δεν έχεις πάει μωρή!!!" Κι έτσι το έγραψα!!! :-)))

      Οι Ιταλοί -το εστιατόριο είναι με ιταλική κουζίνα- λατρεύουν το αχλάδι κι έχουν πολλά γλυκά με το φρούτο αυτό. Δεν τους αδικώ, όταν μαγειρεύεται ή ψήνεται βγάζει Θεϊκά όμορφα αρώματα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Λοιπόν, Crispy, δεν την αλεύρωσα την κουβερτούρα, δεν μπορώ να πω ότι μου έκατσε στον πάτο αλλά γενικά τα κομματάκια είχαν πέσει προς τα κάτω. Την έχω πατήσει με ένα κέικ λαδιού γι'αυτό ρώτησα. Πιστεύω ότι, επειδή είχε το βούτυρο, την συγκράτησε. Πάντως, πολύ ωραίο! Τα παδιά δεν αντιλήφθηκαν την ύπαρξη αχλαδιού...χαχα. Και βέβαια να λέμε ότι το blog έχει απλές συνταγές, οικονομικές θα έλεγα -μεγάλο θέμα- και δεν κάνουν τη νοικοκυρά που διαβάζει να νιώθει ανεπαρκής. Εύκολες ως προς τα υλικά και την εκτέλεση, αλλά προσθέτουν και ποικιλία στη μαγειρική μου (αυτό τουλάχιστον λέει ο άντρας μου). Αυτά είναι τα σημαντικά για μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου! Για πολλούς λόγους! Καταρχήν να πω ότι με κάνει διπλά χαρούμενη το γεγονός ότι οι συνταγές αρέσουν σε όλη την οικογένεια!
      Οι συνταγές είναι οικονομικές, εύκολες και με απλά υλικά γιατί έτσι μάλλον έμαθα κι έτσι έχω συνηθίσει!
      Και πάλι ευχαριστώ! Καλό βράδυ!

      Α, και συγγνώμη που δεν απάντησα αμέσως στο πρώτο σου σχόλιο (καμιά φορά ξεχνιέμαι με δουλειές κλπ)

      Διαγραφή
  6. αααααααα κ αυτο το κεικ ωραιο!! αχλαδι σοκολατα! νομιζω αυτο αθ δοκιαμσω οχι το μηλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία είναι τέλειος ο συνδυασμός! Η σοκολάτα ευτυχεί όταν συναντά το αχλάδι- και τούμπαλιν!

      Διαγραφή
  7. Αυτή την συνταγή έψαχνα στο αρχείο σου. Θα το κάνω σήμερα με την κόρη μου. Του αξίζει να το διαφημίσεις πάλι στο FB

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα!!!!!!! Τι κάνεις;;;;; Καιρό έχουμε να τα πούμε!
      Αυτό το κέικ είναι από τα πιο αγαπημένα μου! Ο συνδυασμός αχλάδι-σοκολάτα είναι αχτύπητος!!

      Διαγραφή
    2. Μια χαρά είμαι. Εδώ σε παρακολουθώ αλλά δεν μιλάω πολύ. Μου λείπουν οι προτάσεις σου για σειρές. Ελπίζω να είσαι καλά. Πολλά πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
    3. Νότα γράφω στο άλλο μου μπλογκ αποκλειστικά για σειρές πια αλλά όποτε προλαβαίνω. Του έχω φτιάξει και σελίδα στο fb όπου αναφέρομαι πιο συχνά στις -πολλές!- σειρές που βλέπω.
      Καλημέρα!

      Διαγραφή