Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Shortbreads



Τα shortbreads είναι τα αγαπημένα μου μπισκότα. Πληθωρικά, με το άρωμα του βουτύρου να ξεχωρίζει, είναι ιδανικά για το απογευματινό 4 o'clock tea. Είχα την τύχη να μου δώσει τη συνταγή μια γνήσια Αγγλιδα η Mrs. Mary, με την οποία δούλευα κάποια εποχή σε φροντιστήριο. Επειδή τα μελομακάρονα τελείωσαν σχετικά νωρίς - συνήθως προλάβαιναν την αλλαγή του χρόνου!- σκέφτηκα να συμπληρώσω γλυκά τις μέρες με λίγα shortbreads.


Shortbreads



Υλικά

1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
λίγο γάλα ( περίπου 1 φλιτζάνι καφέ εσπρέσσο)
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
250 γρ. βούτυρο αγελάδος ( να είναι οπωσδήποτε σε θερμοκρασία δωματίου- να έχει μαλακώσει αρκετά )

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς
Δουλεύουμε το βούτυρο με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και δουλεύουμε το μίγμα μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ενώ συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μίγμα . Προσθέτουμε τη βανίλια και τέλος το γάλα. Ζυμώνουμε το μίγμα με τα χέρια για να ομογενοποιηθεί. Τη δουλεύουμε καλά για λιγο. Απλώνουμε τη ζύμη σε πάχος 0,8 εκ. περίπου ( δε χρειάζεται να πάρουμε χάρακα, με το μάτι αρκεί! ) και κόβουμε σε ορθογώνια που είναι το κλασσικό σχήμα των shortbreads. Από εκεί και πέρα μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε- εγώ σήμερα, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, προτίμησα μια χριστουγεννιάτικη εκδοχή. Τα τρυπάμε με ένα πηρούνι και τα ψήνουμε για 15- 20 λεπτά περίπου μέχρι αποκτήσουν ωραίο χρώμα.

Υ.Γ. : Αν θέλετε, μπορείτε να βουτήξετε ορισμένα μπισκότα σε σοκολάτα ή να βάλετε στο μίγμα λίγο από τον αγαπημένο σας ξηρό καρπό ή ακόμα ξύσμα λεμονιού.

8 σχόλια:

  1. Παίρνω το σημειωματάριό μου και έρχομαι να το συμπληρώσω δίπλα στη πάστα φλώρα "Κρίσπι" :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. βρομιστεράκι η συνταγή είναι γνήσια σκωτσέζικη 100% , η καλύτερη όλων! Θα προσέχεις : 1. Να χρησιμοποιείς βούτυρο εξαιρετικής ποιότητας , 2. Το αλεύρι θα το ρίχνεις λίγο λίγο και 3. θέλει τουλάχιστον ένα 5λεπτο ζύμωμα αφού έχεις ρίξει όλα τα υλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. λατρεύω shortbreads και θα δοκιμάσω να φτιάξω! Θα σου πω τι έγινε (αν και προβλέπω ολοκληρωτική καταστροφή!)
    φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. foteini
    Τι κάνεις;
    Η εκτέλεση τη συνταγής είναι εύκολη! Αν έχεις φούρνο με αερόθερμο σου συνιστώ να το χρησιμοποιήσεις!
    Και κάτι άλλο: Αν δεις ότι κολλά η ζύμη ρίξε λίγο αλεύρι. Αντίθετα αν τρίβεται ρίξε λίγο γάλα. Ό,τι χρειαστείς , εδώ είμαι!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Hello Crispy! eimai kala, u? aplws polu treksimo... Gi' auto kai h syntagh ektypw8hke kai do8hke sth dear mummy gia ektelesh... :)))

    pou exei kai fourno me aero8ermo :)
    polu nostima alla ths psh8hkan parapanw kai eginan sklhra dystyxws
    (egw ta efaga parola auta!) gia sta xeria sou :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Crispy, κάνω βόλτα στα παλιά!!!! Καλέ, δεν λες πόση ώρα θέλουν ψήσιμο και σε τι βαθμούς! Φοβάμαι μην μου σκληρύνουν κι εμένα σας της κοπέλας παραπάνω! Κανονικά τα shortbreads δεν είναι μαλακά σαν τραγανά ψωμάκια? Καλά, τώρα ψήνονται τα cupcakes σου με το γιαούρτι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @emmanouela
    Δεν μπορούσα να μπω στο μπλογκ από chrome και δοκίμασα explorer. Σου έχω αφήσει σχόλιο στο δικό σου μπλογκ , θα τα γράψω όμως κι εδώ. Προθέρμανση στους 160 βαθμούς και ψήσιμο 15 λεπτά περίπου. Πρόσεξε γιατί αρπάζουν γρήγορα. Αν ο φούρνος έχει και αέρα , βάλτο. Ό,τι άλλο θες, γράψε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή