Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2009

Πρασόπιτα ''φιδίσια'', δηλαδή στριφτή!




Προχθές στη λαϊκή αγόρασα λίγα πράσα μην έχοντας ουσιαστικά στο νου με ποιο τρόπο θα τα μαγείρευα. Τελικά σκέφτηκα να φτιάξω μια πίτα και γιατί όχι, στο τέλος να τη στρίψω. Το ότι της έδωσα ένα, ας το πούμε, ''φιδίσιο'' λουκ μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες άκουσα δύο ειδήσεις για φίδια που μ' έκαναν να ανατριχιάσω. Στην 1η είδηση ένας ένοικος ξενοδοχείου κάπου στην Ολλανδία βρήκε στο μπάνιο του έναν πύθωνα (!!!) , ενώ η 2η είδηση μας ενημέρωσε ότι επιστήμονες ανακάλυψαν την ύπαρξη προϊστορικού φιδιού μήκους 45 ποδιών!!! Μπρρρρ , πρέπει να ομολογήσω ότι με το συγκεκριμένο είδος ζώου δεν τα πάω καθόλου καλά- δεν αντέχω να το βλέπω ούτε ζωγραφιστό...


Αντίθετα, με τις πίτες τα πάω πάρα πολύ καλά και γενικά μου φαίνεται ότι όλοι οι Έλληνες τα πάμε καλά με τις πίτες.


Πρασόπιτα στριφτή





Για τη ζύμη θα χρειαστούμε : 300 γρ. αλεύρι , 5 κουταλιές σούπας λάδι , 120 ml χλιαρό νερό , 1 πρέζα αλάτι, 1 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξίδι.


Για τη γέμιση θα χρειαστούμε : 4 πράσα μέτρια ( να είναι φρέσκα και τρυφερά) , 1/2 φλιτζάνι φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο , 250 γρ. φρέσκο ανθότυρο , 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι ( ή όποιο πικάντικο τυρί σας αρέσει) , 1 αυγό , αλάτι , πιπέρι , λάδι.


Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη. Ανακατεύουμε σε μια γαβάθα τα υλικά όλα μαζί. Σε 2-3 λεπτά θα έχει σχηματιστεί μια συμπαγής ζύμη. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη.


Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ψιλοκόβουμε τα πράσα και τα σοτάρουμε σε λίγο λάδι με τα κρεμμυδάκια. Προσέχουμε να μην πάρουν σκούρο χρώμα. Αφού σοταριστούν , τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν. Χτυπάμε σ' ένα μπολ τα τυριά με το αυγό. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα πράσα & κρεμμυδάκια , αλάτι και πιπέρι.


Ανοίγουμε τη ζύμη σε μακριές, λεπτές λουρίδες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μηχάνημα με το οποίο ανοίγουμε φύλλα για ζυμαρικά αλλιώς με τον πλάστη. Γεμίζουμε κατά μήκος του φύλλου και κλείνουμε από πάνω προσεκτικά ''τσιμπώντας'' το φύλλο. Το κουλουριάζουμε στο ταψί (φανταστείτε πώς κουλουριάζεται ένα φίδι!!!) περνάμε το φύλλο από πάνω με λάδι κι αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο σουσάμι. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 35-40 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου