Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Detectives & Actors (...who play detectives)



Φαντάζομαι ότι όποιοι διαβάζουν αστυνομικά μυθιστορήματα , έχουν πάντα ένα άγχος για το ποιος ηθοποιός θα ενσαρκώσει τον αγαπημένο τους αστυνομικό ή ντετέκτιβ. Για χρόνια , μόνο ο Humphrey Bogart ήταν για μένα ο ντετέκτιβ Μάρλοου κι αρνιόμουν κατηγορηματικά να δω ταινία στην οποία τον ήρωα του Τσάντλερ ενσάρκωνε άλλος ηθοποιός. Όταν τελικά ενέδωσα, διαπίστωσα ότι ο Robert Mitchum ήταν παρακμιακά γοητευτικός ως Μάρλοου στο ''The big sleep'' του '78 και ο Elliott Gould απολαυστικότατος (ως πιο μοντέρνος Μάρλοου όμως) στο έξοχο ''The long goodbye'' του '73.


Crispy, πόσες φορές θα σου το πω. ΔΕΝ είμαι ο Τζων Ρέμπους!!!


Τώρα όσον αφορά τις σειρές της τηλεόρασης εδώ τίθεται ένα θέμα για το ποιος θα ενσαρκώσει τον ήρωα των αγαπημένων σου αστυνομικών βιβλίων. Ο Μάρλοου της TV ( ο ηθοποιός Powers Boothe) δεν με ενθουσίασε. Αντίθετα όσοι ενσάρκωσαν τους κλασσικούς ήρωες της αγγλικής αστυνομικής λογοτεχνίας ήταν εξαιρετικοί με προεξέχοντα τον Jeremy Brett ως Sherlock Holmes (Σ' αυτόν θα γίνει ειδικό αφιέρωμα αργότερα). Βέβαια όταν έχεις διαβάσει πρώτα το βιβλίο, έχεις δώσει ήδη σάρκα & οστά στον ήρωά σου, τον έχεις οπτικοποιήσει. Έτσι, βλέποντάς τον στην οθόνη υπάρχει κίνδυνος να απογοητευτείς και να συνθλιβεί η εικόνα που είχες στο μυαλό σου. Η σειρά με τις ιστορίες του Τζων Ρέμπους (ήρωας των αστυνομικών μυθιστορημάτων του Σκοτσέζου Ίαν Ράνκιν) δεν παίχτηκε ποτέ στην Ελλάδα. Διαβάζοντας τα βιβλία, μέσα στο μυαλό μου σχηματίστηκε η εικόνα ενός Ρέμπους που έμοιαζε εκπληκτικά στον ηθοποιό Peter Mullan! Αργότερα έμαθα ότι τον Ρέμπους τον έχουν ενσαρκώσει οι Τζων Χάνα & Κεν Στοτ. Κανείς από τους δύο δεν ήταν ο Ρέμπους που είχα πλάσει εγώ αλλά επειδή δεν είχα δει τη σειρά έβαλα στην άκρη την επιφυλακτικότητά μου. Η πιο ευτυχής συγκυρία ήταν με τον Κομισάριο Μονταλμπάνο τον ήρωα του Σικελού συγγραφέα Αντρέα Καμιλέρι. Ο ηθοποιός που τον ενσαρκώνει , ο Λούκα Τσινγκαρέτι, είναι εμφανισιακά ακριβώς όπως τον είχα φανταστεί τον Μονταλμπάνο διαβάζοντας τα βιβλία του Καμιλέρι. Μα ακριβώς! Ο Λούκα Τσινγκαρέτι είναι ο Μονταλμπάνο και το επιτυχημένο αυτό casting μεταφράστηκε σε επιτυχία της σειράς και καθολική αποδοχή. Γοητευτικός ως Σικελός, αποτελεσματικός -με τις όποιες συζητήσιμες μεθόδους του- και το καλύτερο όλων γκουρμέ. Ναι βέβαια, του αρέσει το καλό φαγητό- κάτι που δεν παραλείπει κι ο Καμιλέρι να αναφέρει στα βιβλία του- και μάλιστα έχει αδυναμία στα φρέσκα τηγανητά μπαρμπούνια.Έχει μια αιώνια φίλη τη Λίβια με την οποία ζει -τον περισσότερο καιρό εξ αποστάσεως- μια ταλαίπωρη σχέση. Αν γνωρίζετε Ιταλικά μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο http://www.montalbano.tv/.



Cara Crispy , εγώ είμαι , ο αγαπημένος σου Μονταλμπάνο!!!


3 σχόλια:

  1. Ωραίος τύπος ο Μονταλμπάνο , πολύ μου αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για το crash course. Νομίζω ότι εξαιτίας της παρουσίασης του Λούκα Τσινγκαρέτι θα γίνω fan του Μονταλμπάνο. Και ας μη μου αρέσουν τα μπαρμπούνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @lena
    @xomeritis
    Οι Ιταλοί έχουν τρόπο τους να είναι τρομερά γοητευτικοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή