Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Mamma Roma

Mamma Anna

Σαν χθες 5/3 είχε γεννηθεί ο Pier Paolo Pasolini, σαν αύριο 7/3 είχε γεννηθεί η Anna Magnani. Κι οι δύο έχουν αφήσει το μάταιο τούτο κόσμο προ πολλού, ο Pasolini, δυστυχώς, με βίαιο τρόπο.

Το 1962 ο Pasolini σκηνοθέτησε τη Magnani σε μια ταινία που αποθέωνε τον νεορεαλισμό τη ''Mamma Roma'' κι έδωσε την ευκαιρία στην ηθοποιό να δείξει το μεγαλείο της. H Magnani υποδύεται μια πόρνη -τη Mamma Roma- που αποφασίζει να αποσυρθεί και να φέρει στη Ρώμη το γιο της στον οποίο έχει τρομερή αδυναμία και για τον οποίο ονειρεύεται μια καλή και τακτοποιημένη ζωή. Τα πράγματα όμως δεν εξελίσσονται καθόλου καλά κι οδηγούμαστε σταδιακά σ'ένα τραγικό τέλος. Η ταινία έχει ορισμένες αξέχαστες κι αξεπέραστες σκηνές που αποκαλύπτουν την εσωτερική δύναμη και ποιητικότητα που διέθεταν οι ταινίες του Pasolini. Πρωτ'απ'όλα είναι οι σκηνές που δείχνουν τη Mamma Roma να περπατά στους δρόμους της πόλης και να μιλά ακατάσχετα ενώ άνθρωποι του δρόμου εναλλάσσονται στο πλευρό της. Υπάρχουν κι εκείνες οι σκηνές του φυλακισμένου γιου της που αποπνέουν μια παράξενη θρησκευτικότητα (Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αναπαριστώνται τα Θεία Πάθη). Και τέλος...Τελος υπάρχει εκείνη η σκηνή όπου η Magnani αγγίζει την απόλυτη ερμηνεία. Μόλις έχει μάθει ότι ο γιος της πέθανε κι ενώ καταρρεέι στρέφει το γεμάτο απόγνωση βλέμμα της - αυτό το βλέμμα...- προς το ανοιχτό της παράθυρο απ'όπου φαίνεται ο τρούλλος μιας εκκλησίας. Το βλέμμα της στέκεται στον τρούλλο κι η ίδια μοιάζει να περιμένει κάτι από εκεί (ένα θαύμα; ένα γιατί;)... ή μήπως τίποτα πια;
Πατήστε εδώ για να δείτε τον ωραιότερο και πιο συγκινητικό φόρο τιμής που έγινε ποτέ από σκηνοθέτη γι' άλλον σκηνοθέτη. Η σκηνή είναι από την ταινία του Nanni Moretti ''Αγαπημένο μου ημερολόγιο'' κι είναι το σιωπηλό οδοιπορικό του σκηνοθέτη στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Pasolini . Το οδοιπορικό αυτό πλαισιώνεται από τους ,τόσο ταιριαστούς για την περίσταση, ήχους του Keith Jarrett.
http://www.youtube.com/watch?v=uLQQeMQPass Πατήστε εδώ για να ακούσετε τον Adriano Celentano να τραγουδά ένα τραγούδι από τον τελευταίο του δίσκο (La situazione non 'e buona).Το τραγούδι έχει τίτλο ''Anna Magnani'' κι είναι υπέροχο.


Υ.Γ.: Βέβαια , αποκάλυψα με την ανάρτηση αυτή ποια είναι η αγαπημένη μου Ιταλίδα ηθοποιός. Είμαι περίεργη όμως να μάθω ποια είναι η δική σας αγαπημένη. Αν τυχόν στην ψηφοφορία δεν υπάρχει το όνομά της πατήστε ''Άλλη'' κι αποκαλύψτε την μέσω σχολίου!

4 σχόλια:

  1. Αν σου έλεγα Monica Vitti, θα καταλάβαινες που το πήγαινα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις δίκιο. Μάλλον όργανο στα χέρια του σκηνοθέτη. Magnani λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά, δεν μπορώ να θυμηθώ τη Vitti σε κάτι άλλο εκτός από τους ρόλους της στις ταινίες του Αntonioni.

    ΑπάντησηΔιαγραφή